World Cup-podium en olympisch ticket skeletonster Bos, drie winnaars bij de mannen

De World Cup skeleton heeft de tweede wedstrijd van het seizoen alweer achter de rug. In het Oostenrijkse Innsbruck werd net als vorige week een wedstrijd afgewerkt op de kortste baan van het World Cup-circuit, waar sterke starts van groot belang zijn.

Mannen
Na één run was de leiding ietwat verrassend in handen van de razendsnel startende Brit Matt Weston, één honderdste van een seconde voor misschien wel dé 'dark horse' voor olympisch goud: de Chinees Geng Wenqiang. Christopher Grotheer uit Duitsland volgde op zeven honderdsten en ook de Rus Nikita Tregubov (+0,11) en de Duitser Axel Jungk (+0,13) zaten er dicht bij. Dat gold wel voor meer: ze werden gevolgd door Jung Seung-gi uit Zuid-Korea (+0,15), de Rus Vladislav Semenov (+0,17) en de Chinese startraket Chen Wenhao (+0,18), met toppers Martins Dukurs uit Letland (+0,29) en Alexander Tretiakov uit Rusland (+0,37) net buiten de top-10.

Tretiakov ging in de tweede run voorbij Dukurs en had de leiding met nog tien mannen te gaan, maar de derde Chinees - Yan Wengang - ging 0,02 sneller. Chen viel wat terug, Semenov nam de leiding over en Jung knalde er 0,21 seconden onderdoor. Daarmee ging hij Jungk voorbij en ook Tregubov kwam er niet aan. Grotheer was onderin ijzersterk en pakte met 0,14 seconden de leiding, waarna Geng zijn tijd evenaarde en zich daarmee verzekerde van zijn tweede World Cup-medaille ooit. Alleen Weston stond nog boven, die bij de start veel voorsprong pakte. Dat leverde hij echter in...exact: Weston won, Geng won én Grotheer won, een unicum in de historie van de sport.

Vrouwen
De Russische startraket Elena Nikitina was weer eens de snelste in de eerste run en eigenlijk bleef er maar één dame in haar buurt: op 0,23 seconden stond de Nederlandse Kimberley Bos op de tweede plek, de enige niet-Russische in de top-4. Yulia Kanakina (+0,41) en Alina Tararychenkova (+0,42) volgden, met thuisfavoriete Janine Flock, de Amerikaanse Megan Henry (beiden +0,46) en de Belgische Kim Meylemans (+0,48) ook nog binnen bereik, net als Valentina Margaglio uit Italië (+0,50) en de jonge Duitse Hannah Neise (+0,52). Jaqueline Lölling viel zwaar tegen: de Duitse, met haar trage start in het nadeel in Innsbruck, werd slechts 21e.

Een foutje onderin bracht Neise achter de Amerikaanse Katie Uhlaender, die zag hoe Margaglio 0,34 seconden onder haar tijd door knalde. Meylemans kwam 0,24 achter de Italiaanse terecht, Henry zat daar nog eens acht honderdsten achter, net als Flock daarna. Tararychenkova kwam 0,12 seconden achter Margaglio terecht en ook Kanakina (+0,15) haalde het niet, dus Margaglio's eerste World Cup-podium was een feit. Bos begon redelijk en met een geweldig onderste deel schoot ze met 0,25 seconden naar de leiding, met alleen Nikitina te gaan. De Russische hield stand en pakte met 0,20 seconden de winst, Bos pakte wéér een podiumplek en een definitief olympisch ticket en Margaglio werd derde.