Schansspringers Geiger en Granerud openen World Cup-seizoen met winst

In het Russische Nizhny Tagil is gedurende het weekeinde de World Cup schansspringen van start gegaan. Dat gebeurde met twee wedstrijden voor de mannen, in het komende weekeinde komen ook de vrouwen voor het eerst deze winter in actie.

Zaterdag
Na de eerste ronde stond de grote man van vorig seizoen, Halvor Egner Granerud, bovenaan de ranglijst, maar de Noor werd op de voet gevolgd door Karl Geiger uit Duitsland. De Japanner Ryoyu Kobayashi, Robert Johansson uit Noorwegen en de Oostenrijker Daniel Huber deden ook nog volop mee, Kobayashi's landgenoot Naoki Nakamura was de best of the rest op plek zes.

Met een dijk van een tweede sprong verzekerde Nakamura zich in elk geval van een knappe top-6-klassering, Huber vergooide het juist en viel ver terug. Johansson leverde vijf plekken in, waarna Kobayashi landgenoot Nakamura van de leiding verdrong. Geiger ging op zijn beurt dan weer naar plek één, met alleen Granerud nog te gaan. De Noor sprong echter niet goed en werd derde, ruim achter Geiger en Kobayashi.

Zondag
Kobayashi werd in de kwalificaties gediskwalificeerd wegens een probleem met zijn pak, Granerud deed wat hij zaterdag ook deed en sprong naar de leiding. Jan Hörl uit Oostenrijk volgde, voor Geiger, Huber en de Sloveen Cene Prevc, die de rest van het veld aanvoerde. Ook de Zwitser Killian Peier, Markus Eisenbichler uit Duitsland en de Japanner Yukiya Sato deden nog mee, net als de Slovenen Timi Zajc en Anze Lanisek.

Lanisek zakte een plekje terug in ronde twee en ook Zajc deed dat, waarna Sato een pak meer plekken inleverde. Eisenbichler kwam ook tekort om de leiding over te nemen van de Oostenrijker Stefan Kraft, veertiende na één sprong, Peier kwam achter Kraft en Zajc terecht. Ook Prevc haalde het net niet en Huber viel wederom flink terug. Geiger sprong dan wél naar de leiding, Hörl viel ver weg en Granrud kreeg een tweede kans om het af te maken. Dit keer lukte dat wel en dus pakte de Noor de winst, voor Geiger en Kraft.