FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 november 2021

Random Pics van de Dag #474

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Schansspringers Geiger en Granerud openen World Cup-seizoen met winst

In het Russische Nizhny Tagil is gedurende het weekeinde de World Cup schansspringen van start gegaan. Dat gebeurde met twee wedstrijden voor de mannen, in het komende weekeinde komen ook de vrouwen voor het eerst deze winter in actie.

Zaterdag
Na de eerste ronde stond de grote man van vorig seizoen, Halvor Egner Granerud, bovenaan de ranglijst, maar de Noor werd op de voet gevolgd door Karl Geiger uit Duitsland. De Japanner Ryoyu Kobayashi, Robert Johansson uit Noorwegen en de Oostenrijker Daniel Huber deden ook nog volop mee, Kobayashi's landgenoot Naoki Nakamura was de best of the rest op plek zes.

Met een dijk van een tweede sprong verzekerde Nakamura zich in elk geval van een knappe top-6-klassering, Huber vergooide het juist en viel ver terug. Johansson leverde vijf plekken in, waarna Kobayashi landgenoot Nakamura van de leiding verdrong. Geiger ging op zijn beurt dan weer naar plek één, met alleen Granerud nog te gaan. De Noor sprong echter niet goed en werd derde, ruim achter Geiger en Kobayashi.

Zondag
Kobayashi werd in de kwalificaties gediskwalificeerd wegens een probleem met zijn pak, Granerud deed wat hij zaterdag ook deed en sprong naar de leiding. Jan Hörl uit Oostenrijk volgde, voor Geiger, Huber en de Sloveen Cene Prevc, die de rest van het veld aanvoerde. Ook de Zwitser Killian Peier, Markus Eisenbichler uit Duitsland en de Japanner Yukiya Sato deden nog mee, net als de Slovenen Timi Zajc en Anze Lanisek.

Lanisek zakte een plekje terug in ronde twee en ook Zajc deed dat, waarna Sato een pak meer plekken inleverde. Eisenbichler kwam ook tekort om de leiding over te nemen van de Oostenrijker Stefan Kraft, veertiende na één sprong, Peier kwam achter Kraft en Zajc terecht. Ook Prevc haalde het net niet en Huber viel wederom flink terug. Geiger sprong dan wél naar de leiding, Hörl viel ver weg en Granrud kreeg een tweede kans om het af te maken. Dit keer lukte dat wel en dus pakte de Noor de winst, voor Geiger en Kraft.

BIJ1 wil huidige Dodenherdenking niet meer in Amsterdam: "In de basis racistisch en onvolledig"

Een opvallende passage in het concept-verkiezingsprogramma van BIJ1. Voor de Nationale Herdenking op 4 mei op De Dam is volgens de programmacommissie van de partij in de huidige vorm geen plek meer, zo meldt AT5.

"De 4 - 5 mei herdenking is in de basis racistisch en onvolledig", staat in het concept-programma waarover de BIJ1-leden dus nog een laatste stem moeten krijgen. "Daders worden teveel gecentreerd en er wordt geen verantwoordelijkheid genomen voor Nederlands oorlogsgeweld en medeplichtigheid aan internationale terreur: Nog steeds worden Indonesische, Surinaamse, Koreaanse, Iraakse etc. slachtoffers van Nederlanders (of door Nederland ondersteund) oorlogsgeweld niet herdacht."

Ook zou er te weinig aandacht zijn voor "legendarische verzetshelden" uit de voormalige koloniën zoals Anton de Kom en Djajeng Pratomo. "Zolang dit het geval blijft, biedt Amsterdam geen plek aan deze herdenking", aldus de concept-versie.

De passage kwam naar buiten via een tweet van journalist Chris Aalberts die over het concept-programma beschikt, maar dat verder niet openbaar is voor niet-leden.

BIJ1-fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen zegt in een reactie dat hij de bewuste passage ook wat "scherp geformuleerd" vindt. "Dit lijkt er voor sommige mensen misschien op dat wij de Nationale Herdenking niet in Amsterdam willen, maar dat is niet zo."

Wel moet de herdenking volgens Veldhuyzen anders: "De herdenking moet inclusiever. Als er solidariteit is met alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waarom gaat het op De Dam dan nooit over de vier miljoen Indonesische slachtoffers die om het leven kwamen door de Japanse bezetter?"

Volgens de beoogd lijsttrekker is wat en wie we herdenken op 4 mei altijd aan verandering onderhevig geweest. Toch vonden overlevenden en nabestaanden van de Holocaust een verdere 'verwatering' van de herdenking in het verleden al een ongelukkig idee, laat staan op de manier waarop het nu in dit concept-programma is terecht gekomen.

Veldhuyzen: "Dat moment zouden we nooit van mensen willen afpakken, daarover bestaat bij mij geen twijfel. Solidariteit met alle slachtoffers mag nooit ten koste gaan van andere slachtoffers."

Volgende maand stemmen de BIJ1-leden in Amsterdam over het programma waarmee zij de verkiezingen ingaan.

FOK! Wat een weer: opklaringen

herfstbanner

Er zijn brede opklaringen, maar van het noorden uit neemt de bewolking vanavond toe. Vanaf zee trekt en enkele lichte regenbui het land op, maar verder is het droog. De zwakke tot matige wind draait vanavond geleidelijk van noordelijke naar westelijke richtingen.

Komende nacht is het in het zuiden eerst nog helder, daar vormen zich plaatselijk mistbanken. De bewolking in het noorden en midden breidt zich echter zuidwaarts uit, later valt er in de noordelijke helft af en toe regen. De minima lopen uiteen van 6°C in het noordelijk kustgebied tot -2°C in het zuidoosten. De wind is zwak, in het zuiden uit uiteenlopende richtingen, elders westelijk. In het noordelijk kustgebied is de wind matig tot vrij krachtig.

Dinsdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met enkele lichte buien. De maxima liggen tussen 5°C plaatselijk in Limburg en 11°C aan zee. In de loop van de avond kan in opklaringen mist ontstaan. De wind is westelijk en zwak, aan de noordkust matig. (Bron: KNMI)


Ergens tussen Purmerend en Kwadijk (Foto: Pukeko)
Ergens tussen Purmerend en Kwadijk (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Stalen Boogbrug Vianen zondagavond succesvol verwijderd

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie KWS – VES - DDM hebben zondagavond 21 november 2021 de stalen Boogbrug Vianen succesvol verwijderd. De werkzaamheden startten om 20.30 uur en duurden uiteindelijk tot 01:00 uur.

Veel bezoekers keken mee
Het uitvaren van de Boogbrug trok digitaal en op locatie veel publiek. Doordat de ponton verlicht was kon men het uitvaren goed volgen. Op de livestream keken ongeveer 6.000 mensen mee naar het uitvaren van de ‘IJzeren Dame’. Op 22 november verschijnt een timelapse over dit memorabele moment. Rijkswaterstaat is bezig met een gedenkwaardig monument voor de Boogbrug.

Hoe is de Boogbrug opgetild?
De brugboog heeft een gewicht van circa 5.000 ton en een hoogte van circa 30 m. Dit maakte deze klus geen alledaags karwei. Onderaannemer Mammoet bouwde een zogenaamd gantry systeem; een hijssyteem waardoor de brugboog kon worden ondersteund en opgetild.

Op een ponton dat onder de brug werd geplaatst, zaten 8 masten gemonteerd die in de 8 heftorens op de brug werden gekoppeld, als een soort legotechniek. De ponton nam, bij hoog water, het gewicht van de brug over. Omgevingsmanager Sascha Oskam: ‘Ik ben ontzettend trots dat we deze omvangrijke operatie samen voor elkaar hebben gekregen. De verwijdering verliep veilig en beheerst. Onze aannemerscombinatie KWS - VES – DDM heeft geweldig werk verricht.’

Wat gebeurt er nu met de brug?
De stalen boogconstructie wordt de komende 17 dagen in stukken gesneden in de voorhaven van de Prinses Beatrixsluis. De aannemer is daar 24 uur per dag mee bezig. De brug is straks klein genoeg om onder de Jan Blankenbrug doorgevaren te worden voor de uiteindelijke sloop, op de werf van Mammoet in Schiedam. Hier worden de staaldelen nog kleiner gemaakt en afgevoerd naar een erkende verwerker. Daar zal het staal verder verwerkt worden tot grondstof.

De Boogbrug had, sinds de ingebruikname van de 2 nieuwe Lekbruggen in de snelweg A2 bij Vianen, geen functie meer. De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden onderzocht om de brug te hergebruiken, zowel in het geheel als in delen en zowel op de huidige locatie als op een eventuele andere locatie. Geen van deze mogelijkheden bleek realiseerbaar.

De aannemer start vanaf maandag 22 november met het verwijderen van het laatste deel van de brug, de aanbrug in Vianen. Dit is het brugdeel in de uiterwaarde.

Rutte: naleving COVID-19 basisregels moet echt snel beter

Demissionair premier Mark Rutte doet een dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de basismaatregelen tegen het coronavirus. Anders kan het kabinet het zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende ‘weegmoment’ gepland staat.

Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt volgens Rutte in zijn jongste advies dat te veel mensen de basisregels laten versloffen, bijvoorbeeld door niet thuis te blijven en te testen bij klachten, geen afstand te houden en onvoldoende te ventileren. De naleving daarvan is “bepalend voor het aantal besmettingen”, zo benadrukt de premier. Lees verder bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: Vulkanen in Nederland

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat er in het Caribisch deel van Nederland, op de eilanden Saba en St. Eustatius, twee vulkanen liggen is algemeen bekend maar wist je dat er ook twee vulkanen in het Europese deel van Nederland liggen? Maak je geen zorgen, het zijn dode vulkanen die 150 miljoen jaar geleden actief waren. Diep onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland ligt de Zuidwalvulkaan en op ongeveer 100 km ten noordwesten van Terschelling de andere vulkaan, Mulciber.

Beide vulkanen zijn inmiddels bedekt door kilometers aan sedimentlagen en werden dankzij geologisch onderzoek ontdekt. De Zuidwalvulkaan had een hoogte van ongeveer 1 km en was gedurende zo'n 12 miljoen jaar actief. Beide vulkanen doofden waarschijnlijk rond dezelfde tijd uit.

BobsleeŽr De Bruin laat eerste kans op olympisch ticket schieten, Duitsers domineren

Het openingsweekeinde van de World Cup bobsleeën is in het Oostenrijkse Innsbruck afgesloten met de tweemansbobs bij de vrouwen en de grote viermansbobs bij de mannen. Ivo de Bruin deed daar met zijn team een eerste gooi naar een olympisch startbewijs, waarvoor een top-8-klassering nodig is.

Tweemansbob vrouwen
Het zat allemaal weer dicht bij elkaar op de Oostenrijkse baan, waar Laura Nolte en Leonie Fiebig uit Duitsland na één run bovenaan de lijst stonden. Het Amerikaanse duo Kaillie Humphries/Sylvia Hoffman volgde op slechts vijf honderdsten, één honderdste voor Christine de Bruin en Kristen Bujnowski uit Canada. De Duitse duo's Kim Kalicki/Anabel Galander (+0,11) en Mariama Jamanka/Kira Lipperheide (+0,18) deden ook nog volop mee, terwijl de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met remster Aja Evans (+0,26) de rest van het - nog altijd redelijk in de buurt staande - veld aanvoerde.

In run twee kwam Meyers Taylor achter de verrassende Zwitserse slee van Melanie Hassler en Nadja Pasternack terecht, Jamanka nam met 0,17 seconden de leiding over. Kalicki was nog eens 0,13 seconden sneller en ging daarmee voorbij De Bruin (+0,12) én Humphries, die op gelijke hoogte met Jamanka kwam. Nolte en Fiebig stonden nog boven en het Duitse duo hield vol: winst met 0,17 seconden voorsprong op Kalicki/Galander en 0,29 seconden op De Bruin/Bujnowski.

Viermansbob mannen
Na de eerste run was de leiding in handen van de Duitse slee van Francesco Friedrich, maar het team van landgenoot Johannes Lochner stond er slechts acht honderdsten van een seconde achter. De Britten van Brad Hall stonden op 0,12 seconden, vier honderdsten voor Benjamin Maier en zijn Oostenrijkse slee. Zij werden gevolgd door de Amerikaan Hunter Church (+0,24), Oskars Kibermanis uit Letland (+0,30) en een geweldige zevende plek voor de Nederlandse slee van Ivo de Bruin (+0,32).

In run twee vielen De Bruin, Stephan Huis in 't Veld en de gebroeders Janko en Jelen Franjic vier plekken terug, waarmee het niet in wedstrijd één al lukte om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen - uiteraard zijn er nog genoeg kansen. Kibermanis pakte de leiding van de Canadese slee van Justin Kripps, Church leverde drie posities in. Maier hield twee honderdsten over op de Letse slee, Hall stuurde de Britse slee naar 0,23 seconden voorsprong en in elk geval een nieuw World Cup-podium, na de derde plek in de tweemansbob.

Twee teams stonden nog boven, beiden uit Duitsland en met Lochner als eerste in actie. Hij kon Hall niet van het lijf houden, maar noteerde wel exact dezelfde tijd als de Britten. Friedrich kon het voor de tigste keer afmaken en dat deed hij dan ook: met 0,26 seconden voorsprong op de teams van Lochner en Hall pakte hij de winst, samen met remmers Alexander Schüller, Thorsten Margis en Candy Bauer.

Ten Hag is een tevreden trainer na 0-5 zege op RKC: "Prima overwinning"

Zakelijk en simpel won Ajax zondag op bezoek bij RKC (0-5). Na twee doelpuntloze gelijke spelen hadden de Amsterdammers wat goed te maken. De Ajacieden kwamen op bezoek in Waalwijk amper in de problemen.

Toch was Ten Hag niet helemaal tevreden over het spel van de Amsterdammers, zo meldt AT5. "We moeten nog effectiever worden. We hebben veel te veel kansen nodig en op een hoger niveau krijg je niet zoveel kansen", aldus de trainer van Ajax. "Dus de kansen die je dan creëert daar moet je zorgvuldiger mee omgaan."

Timber wil meer aanvallen
Opvallend is dat Ajax na dertien duels slechts twee tegentreffers incasseerde in de eredivisie. Dat is mede te danken aan de solide Amsterdamse verdediging. Een van die steunpilaren achterin is Jurriën Timber. De jonge verdediger viel tegen RKC naast zijn verdedigende werk ook op met een treffer, z'n tweede van het seizoen.

Na de wedstrijd ging Timber op de persconferentie in over zijn aanvallende bijdrages. "Eis van de trainer", vertelt Timber. "Ik moet mezelf meer betrekken in het aanvallende. Er zijn eisen van de trainer en doelen die ik zelf stel. Het is niet gemakkelijk, maar je wordt er wel een betere speler van. Dat soort dingen zijn belangrijk voor spelers op mijn leeftijd."

Ajax handhaaft zich dankzij de overwinning op RKC aan kop in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben net zoveel punten als PSV, maar blijven de concurrent uit Eindhoven op doelsaldo voor. Woensdag speelt Ajax weer, dan in de Champions League. In Istanbul is Besiktas de tegenstander. In de eredivisie is Sparta Rotterdam volgende week zondag om 12.15 uur de volgende opponent.

Zuid-Afrika: 12 jongeren geraakt door bliksem, 2 doden en 10 gewonden

Een hevige onweersbui heeft in het weekend enkele voetballende jongeren in Zuid-Afrika verrast. Toen zij beschutting zochten onder een boom werden 12 van hen getroffen door de bliksem; twee jongens overleden, de anderen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht vanwege hun zware verwondingen, aldus de politie.

Het ongeval vond afgelopen weekend plaats in de buurt van de stad Sheepmoor in de provincie Mpumalanga. Volgens de hulpdiensten van ER24 kwamen ze rond 18.00 uur ter plaatse en troffen ze jongens aan die onder een boom lagen, terwijl tien anderen verspreid over het voetbalveld lagen. 

De politie stelde een onderzoek in naar de gebeurtenissen en riep ouders op hun kinderen te waarschuwen om hoge, geïsoleerde objecten zoals bomen of torens te vermijden als veronderstelde bescherming tijdens onweersbuien.

Meer hoogbeveiligde faciliteiten en strenge regimes voor zware criminelen

De aanpak van georganiseerde criminaliteit leidt tot een toename van arrestaties van een ‘buitencategorie’ van personen verdacht van zware criminaliteit. Nederland krijgt in de toekomst daarom in totaal vier justitiële complexen (Lelystad, Schiphol, Vlissingen en Vught), waarmee een dekkend netwerk ontstaat van hoogbeveiligde voorzieningen waar de zware, vluchtgevaarlijke criminelen van ons land kunnen worden gedetineerd én berecht. Verder wordt regelgeving aangepast op de fronten gevangeniswezen, advocatuur en rechtsgang, zoals strengere detentieregimes, beter toezicht op de advocatuur, en meer digitale zittingen om gevaarlijke vervoersbewegingen te voorkomen. Dat schrijft minister Dekker voor Rechtsbescherming vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Dekker: “Het gaat hier om zware criminelen met veel macht en middelen, die bereid zijn om alles te doen om hun illegale praktijken voort te zetten. Dat is een groot gevaar voor onze veiligheid. Deze buitengewone groep gedetineerden vraagt om een buitengewone aanpak.”

Landelijk netwerk hoogbeveiligde inrichtingen
Om netwerkvorming en crimineel handelen tijdens detentie en tijdens de rechtsgang door zware criminelen te voorkomen en risicovolle vervoersbewegingen te beperken moeten zij op een andere wijze dan reguliere gevangenen worden gedetineerd en berecht. Daarvoor wordt geïnvesteerd in vier justitiële complexen.

  • In 2022 worden in het Justitieel Complex Schiphol extra beveiligde cellen gerealiseerd, zodat gedetineerden met een hoog vlucht- of maatschappelijk risico hier tijdens meerdaagse aaneengesloten rechtszittingen kunnen overnachten. Dit scheelt risicovolle vervoersbewegingen van en naar de penitentiaire inrichtingen.
  • In Vlissingen komt, zoals eerder aangekondigd, een nieuw Justitieel Complex dat medio 2028 gereed moet zijn, met een tweede EBI, een hoog beveiligde zittingslocatie en een hoog beveiligde werk- en overnachtingslocatie waar rechters, griffiers, officieren van justitie en advocaten in een beveiligde voorziening kunnen werken en overnachten.
  • Ter vervanging van de Bunker in Osdorp komt er een hoogbeveiligde zittingslocatie bij PI Lelystad, waar tevens cellen voor tijdelijke overnachting van gedetineerden met een hoog vlucht- of maatschappelijk risico gerealiseerd zouden kunnen worden.
  • In PI Vught komt een kwalitatief hoogwaardige videovoorziening en een beveiligde verhoorkamer. Hierdoor zullen de zwaarste criminelen in de toekomst voor hun rechtszaak niet meer in een auto zitten, maar achter een camera in de gevangenis aan hun terechtzitting deelnemen. Vanaf 2023 wordt het mogelijk zittingen van een rechter-commissaris in Vught te houden, wat verder vervoersbewegingen beperkt. Het gaat om bijvoorbeeld getuigenverhoren of zittingen waarbij moet worden besloten of de voorlopige hechtenis van een gedetineerde wordt verlengd.

Op de kleinschalige afdelingen met Intensief Toezicht (AIT) wordt er strenger toezicht gehouden op gedetineerden dan in reguliere regimes. Ze hebben een eigen dagprogramma waardoor ze geen contact hebben met gedetineerden van andere afdelingen. Naast de AIT’s die in 2020 geopend zijn in Leeuwarden en begin 2021 in Krimpen aan den IJssel, opent medio 2022 de derde AIT in Alphen aan den Rijn. Er wordt gemonitord of daarna verdere uitbreiding van deze afdelingen nodig is.

Gevangeniswezen
Om te voorkomen dat de georganiseerde criminaliteit kan doorgaan tijdens detentie en de rechtsgang, moet de huidige wet- en regelgeving aangepast worden. Dat ziet allereerst op aanpassingen bij het gevangeniswezen. We zien dat criminelen in detentie toch een weg vinden om te communiceren met hun criminele netwerk. Dat kan bijvoorbeeld via binnengesmokkelde telefoons of via loopjongens. Daarom komt er meer, strenger en langer toezicht, onder meer door plaatsing in de EBI voor meer gedetineerden mogelijk te maken. Ook zouden EBI- en AIT-gedetineerden beperkt moeten worden in bijvoorbeeld het oprichten van een bedrijf of verrichten van grote financiële transacties. Gevangenismedewerkers worden intensiever getraind op weerbaarheid en er gaat een 4-ogen principe gelden voor ambtelijk bezoek aan gedetineerden in de EBI, waardoor het moeilijker wordt om druk uit te oefenen op één medewerker. Verder wordt informatiedeling tussen de verschillende organisaties in de strafrechtketen verbeterd, om zo sneller en beter zicht te krijgen op de zwakke plekken en rotte appels.

Advocatuur
De aanhouding van een advocaat in de EBI is een signaal dat ook advocaten betrokken kunnen raken bij ondermijnende activiteiten. Om het lastiger voor gedetineerden te maken om druk uit te oefenen en een advocaat zo te bewegen mee te werken met voortgezet crimineel handelen vanuit detentie, wordt ook hier gekeken naar het enkel toestaan van advocatenbezoek aan gedetineerden in de EBI in duo’s. Verder wordt het toezicht op de advocatuur versterkt. Het toezicht gaat van de lokale deken naar een centraal orgaan. Daarnaast valt te denken aan een dagelijks bestuur binnen de aangekondigde landelijke toezichthouder die de bevoegdheid krijgt om onderzoeken te starten en bestuursrechtelijk en tuchtrechtelijk te handhandhaven.

Gelet op de wettelijke kernwaarde onafhankelijkheid is het moeilijk verdedigbaar dat advocaten cliënten bijstaan met wie zij een nauwe persoonlijke band of een familieband hebben. De minister roept de NOvA dan ook op om binnen de beroepsgroep het gesprek hierover aan te gaan en indien nodig eerder in te grijpen. Verder wordt met de NOvA besproken of de grens voor contante betalingen verlaagd of liever helemaal afgeschaft kan worden.

Rechtsgang
De mate van vervoer van gedetineerden met ernstige risico’s voor de openbare orde en veiligheid is niet langer acceptabel en moet fors verminderd worden. Daarom wordt geïnvesteerd in extra digitale voorzieningen zoals videoconferentie, zodat de rechter kan bepalen dat niet alle verdachten fysiek in de zittingszaal aanwezig zijn, maar ze wel op een goede manier worden gehoord. Dit voorkomt ook dat verdachten rond een zitting toch met elkaar kunnen communiceren. Het Besluit videoconferentie wordt aangepast zodat de rechter zonder instemming van verdachte of raadsman kan beslissen tot een digitale zitting als er sprake is van ernstige beveiligingsrisico’s tijdens het vervoer van de verdachte naar en van de zitting.

Gevangenis ( Foto-Pixabay)
Gevangenis ( Foto-Pixabay)

Amsterdamse huisartsen gaan ongevaccineerden met hoog risico bellen

Amsterdamse huisartsen gaan ongevaccineerden bellen die een hoog risico lopen op ziekenhuisopname. Met een goed informatief gesprek hopen de artsen twijfelaars over de streep te trekken om alsnog een vaccinatie tegen COVID-19 te komen halen. Het begint deze week als proef met twaalf huisartsen. Meer hierover bij het AD.

'Cancelcultuur' steeds prominenter bij Britten: 'Normen veranderen nu eenmaal'

De universiteit van Cambridge staat na een rel rond een imitatie van Adolf Hitler symbool voor de Britse cancelcultuur. John Cleese zegde eerder deze maand hierop een bezoek aan de Universiteit af, refererend naar zijn 'hitler-imitatie' in de tv-series Monty Python en Fawlty Towers. Nu wordt zelfs Sir Winston Churchill afgerekend op zijn vroegere denkbeelden over rassen en zijn koloniale verleden. Meer hierover bij de Gelderlander. 

Opnieuw onrustig in meerdere steden, tientallen relschoppers opgepakt

Het was gisteravond voor de derde avond op rij in meerdere Nederlandse steden onrustig. In Leeuwarden gingen relschoppers rondom het stadion van voetbalclub Cambuur tekeer. Ook in Groningen, Enschede, Roosendaal en Tilburg moesten politie en ME in actie komen. Meer hierover bij RTL Nieuws.

VS: bestuurder rijdt in op kerstparade, 5 doden en meer dan 40 gewonden

Gisteren zijn tenminste vijf mensen gedood en meer dan 40 anderen gewond doordat een auto inreed op een kerst parade in Wisconsin, volgens de autoriteiten.

Het incident vond plaats rond 16:39 uur lokale tijd in Waukesha, ongeveer 17 mijl ten westen van Milwaukee. Mensen genoten van een vrolijke kerstparade toen een rode SUV ineens met hoge snelheid van achteren op de parade inreed.

Het voertuig dat bij het incident betrokken zou zijn geweest is inmiddels teruggevonden en een verdachte is aangehouden, zei Dan Thompson, hoofd van de politie van Waukesha, zondagavond tijdens een persconferentie. Een mogelijk motief is nog niet bekend al wordt er hevig gespeculeerd op social media.

In totaal zijn 11 volwassenen en 12 kinderen via ambulances, politieagenten en familieleden naar zes verschillende ziekenhuizen vervoerd, omdat veel mensen zelf hulp hebben gezocht kan het aantal slachtoffers nog oplopen.

FOK! Wat een weer: meer zon

herfstbanner

Op de meeste plaatsen is er weinig bewolking. In het uiterste zuidoosten komen wolkenvelden voor en in het noordelijk kustgebied is nog een enkele bui mogelijk. De minima liggen tussen 7°C aan de noordwestkust tot rond het vriespunt plaatselijk landinwaarts. De wind is noord tot noordoost en landinwaarts overwegend zwak, aan de kust overwegend matig.

Overdag zijn er flinke zonnige perioden, in het noordelijk kustgebied is meer bewolking aanwezig. Het blijft vrijwel overal droog. De maxima liggen rond 8°C. De wind is noordelijk en zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is het in het zuiden eerst helder, daar vormen zich plaatselijk mistbanken. Bewolking in het noorden en midden breidt zich zuidwaarts uit, later valt er in de noordelijke helft af en toe regen. De minima lopen uiteen van 6°C in het noordelijk kustgebied tot -2°C in het zuiden. De wind is zwak, in het zuiden uit uiteenlopende richtingen, elders westelijk. In het noordelijk kustgebied is de wind matig, later vrij krachtig.

Dinsdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met een enkele lichte bui. De maxima liggen tussen 5°C plaatselijk in Limburg en 11°C aan zee. In de loop van de avond kan in opklaringen mist ontstaan. De wind is westelijk en zwak, aan de noordkust matig. (Bron: KNMI)


Amersfoorto (Foto: Charged)
Een mooi vriendelijk plaatje uit Amersfoort. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rallyrijder Ogier pakt achtste wereldtitel na ontknoping in slotwedstrijd

Op en rond het circuit van Monza in Italië is zondag het wereldkampioenschap rallyrijden afgesloten. Er waren nog twee kanshebbers over op de titel, hoewel het verschil wel redelijk groot was. Het was de laatste rally met de huidige generatie auto's, vanaf volgend jaar wordt ook in het WRC met hybride auto's gereden.

Voorafgaand aan de rally wist Elfyn Evans dat hij samen met navigator Scott Martin achttien punten goed moest maken op Toyota-teamgenoot Sebastien Ogier en diens navigator Julien Ingrassia. Een schier onmogelijke opgave, zeker als Ogier gewoon lekker bleef rijden, zoals hij op de vrijdag deed.

In de zesde van zeven proeven op dag één nam Evans de leiding over en hij sloot de openingsdag af met 1,4 seconden voorsprong, maar met Ogier op plek twee was er nog niet heel veel spanning te zien in de titelstrijd. De Hyundai's van Thierry Neuville en Dani Sordo volgden op een kleine twintig seconden.

Dag twee was weer bijzonder spannend, Evans en Ogier duelleerden proef na proef om de leiding in de rally en aan het einde van de dag - met nog drie proeven te gaan op de zondag - was het de Fransman die de koppositie toch weer in handen had. Evans volgde op welgeteld vijf tienden van een seconde, Sordo (+27,4) en Neuville (+46,6) moesten onderling uit gaan maken wie de derde podiumplaats in beslag mocht nemen in de laatste rally van het seizoen.

Op de laatste dag van het seizoen, en de laatste dag ooit met de prachtige generatie auto's, moest Ogier het hoofd simpelweg koel houden en dat deed de Fransman, op een klein edoch uiteindelijk onschuldig foutje na. Nadat Evans een foutje maakte en zeven seconden verloor was het helemaal gedaan: Ogier pakte de winst en daarmee zijn achtste wereldtitel, Evans werd op 7,3 seconden tweede en Sordo completeerde het podium op 21,3 seconden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
Random Pics van de Dag #797
review
Sonic Frontiers
©FOK.nl e.a.