Bloedsnelle Rally van Finland levert zege op voor Evans

Voor de rallyliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde en dan met name naar de Finse bossen. Daar werd de prestigieuze en bloedsnelle Rally van Finland verreden, de snelste rally op de gehele kalender.

Op dag één ging Hyundai-coureur Ott Tänak met navigator Martin Järveoja een tijd aan de leiding, maar zijn Ierse merkgenoot Craig Breen ging er met een geweldige proef in het donker voorbij, samen met navigator Paul Nagle. Na dag één was het bijzonder spannend: Breen, Tänak, Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota), Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota) en Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota) stonden binnen acht seconden van elkaar.

De Finse hoop werd op dag twee een stuk kleiner: Rovanperä crashte in de tiende proef, een berg grind in de berm bleek hem de baas te zijn. Evans was op de zaterdagochtend fenomenaal en won de ene na de andere proef, wat hem de leiding opleverde. Tänak pakte wel wat tijd terug, maar de Welshman leek gevlogen. Thierry Neuville was ondertussen klaar: vanaf plek vijf viel de Hyundai van de Belg stil.

Op de derde en laatste dag in de iconische bossen deed Tänak alles om bij Evans in de buurt te komen, maar het lukte simpelweg niet. De Welshman maakte één klein foutje en daar bleef het bij, hij sloot af met winst in de powerstage en schreef de Rally van Finland op zijn naam, veertien seconden voor Tänak en met 42 seconden voorsprong op Breen. WK-leider Sébastien Ogier werd in zijn Toyota vijfde en zag Evans - zijn enige overgebleven concurrent - toch wat dichterbij komen.