FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 oktober 2021

Random Pics van de Dag #433

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NFL: Brady verslaat Patriots en pakt record, Mahomes schittert met Chiefs

Ook de vierde speelweek in de NFL zit erop en ook dit keer werpen we een blik op twee van de wedstrijden: in één werd het alltime passingrecord verbroken, in de andere schitterde een van de topquarterbacks in de NFL.

In Foxboro kregen de New England Patriots bezoek van de Tampa Bay Buccaneers, tegenwoordig de ploeg van Tom Brady. De quarterback speelde bijna twee decennia voor de Patriots en bracht de ploeg enorme successen, vorig jaar hielp hij de Buccaneers naar de Super Bowl-winst.

In het eerste kwart kwamen de Bucs op voorsprong dankzij een 29-yard field goal van Ryan Succop, maar de Patriots kwamen in het tweede kwart langszij: Mac Jones bediende Hunter Henry met een 11-yard touchdown pass, alvorens Succop vanaf 44 yards nog eens drie punten voor de Patriots op het bord trapte.

De Buccaneers namen de touwtjes in het slot van het derde kwart in handen met een 8-yard touchdown rush van Ronald Jones, maar in het vierde kwart kwamen de Patriots gelijk weer langszij met een korte pass van Jones op Jonnu Smith. Succop trapte vervolgens vanaf 27 yards raak, Nick Folk (Patriots) deed dat ook: 17-16.

De Buccaneers lieten in de slotminuten een kans op een touchdown liggen, maar Succop was vanaf 48 yards trefzeker en bracht zijn ploeg zo naar 17-19. De Patriots kregen nog één kans, maar vanaf 56 yards trapte kicker Folk de bal vol tegen de linkerpaal. Brady kwam uiteindelijk tot 269 passing yards en daarmee ging hij Drew Brees voorbij op de eeuwige NFL-ranglijst.

In Philadelphia kregen de Eagles bezoek van de Kansas City Chiefs en quarterback Patrick Mahomes, die ze aanvankelijk nog prima partij konden bieden. Halverwege stonden de Chiefs echter al op 13-21, onder meer door touchdown passes van Mahomes op Clyde Edwards-Helaire, Tyreek Hill en Jody Fortson.

In het vierde kwart deed Eagles-kicker Jake Elliott wat terug, maar Darrel Williams rende er een touchdown in voor de Chiefs. Kenneth Gainwell hield de moed erin voor Philadelphia (23-28), maar in nog geen vijf minuten tijd maakte Mahomes het af met twee touchdown passes op Hill. Een touchdown van Jalen Hurts op Greg Ward om de eer te redden bracht de eindstand op 30-42.

Uitslagen NFL week 4
Cincinnati Bengals - Jacksonville Jaguars 24-21
Atlanta Falcons - Washington Football Team 30-34
Buffalo Bills - Houston Texans 40-0
Chicago Bears - Detroit Lions 24-14
Dallas Cowboys - Carolina Panthers 36-28
Miami Dolphins - Indianapolis Colts 17-27
Minnesota Vikings - Cleveland Browns 7-14
New Orleans Saints - New York Giants 21-27 OT
New York Jets - Tennessee Titans 27-24 OT
Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs 30-42
Los Angeles Rams - Arizona Cardinals 20-37
San Francisco 49ers - Seattle Seahawks 21-28
Denver Broncos - Baltimore Ravens 7-23
Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers 27-17
New England Patriots - Tampa Bay Buccaneers 17-19
Los Angeles Chargers - Las Vegas Raiders 28-14

Windows 11 vanaf vandaag beschikbaar

Windows 11 is vanaf vandaag beschikbaar. Het nieuwe operating systeem van Microsoft is vanaf nu te downloaden als een update. Dit kan via Windows Update. 

Maar Windows 11 kan niet op elke pc gedownload worden. Microsoft biedt via zijn eigen app aan om dit te controleren. Gebruikers van Microsoft die Windows 11 willen gebruiken, hebben 4 GB aan werkgeheugen, 64 GB aan opslagruimte, een grafische kaart die DirectX 12 ondersteunt en een 64bit-processor nodig. 

Windows 11 moet straks features bevatten die je nu op de nieuwe generatie consoles ook ziet, zoals Auto HDR, DirectoStorage en DirectX12 Ultimate. Verder kun je straks aan de slag met Android-apps op je desktop en nieuwe games uit de Windows Store downloaden 

The Last of Us: Part II vanaf vandaag in PlayStation Now

The Last of Us: Part II komt is vanaf vandaag te spelen via PlayStation Now. Dit komt mooi uit, want Sony en HBO zijn op dit moment bezig met het schieten van een televisieserie gebaseerd op deze game.  

Naast The Last of Us: Part II verschijnen vandaag ook Final Fantasy 8 RemasteredFallout 76, Amnesia: Collection, Desperados 3, Victor Vran: Overkill Edition en Yet Another Zombie Defense HD. Genoeg gameplezier dit weekend dus! 

 

Nieuw lid Koninklijk gezin

Het koninklijk gezin heeft er een familielid bij, een Toy poedel met de naam Mambo. Gezien Alexia net vertrokken is naar het Verenigd Koninkrijk voor haar opleiding, mist er toch iets.

Het gezin zijn dierenliefhebbers met nog drie honden en eerder had Willem-Alexander kippen en een haan. Hij is opgegroeid met dieren, zo had zijn moeder Beatrix een hond genaamd Joris. Mambo houdt van lekker zwemen in de hofvijver, jagen, net als zijn baasje en wordt graag aangesproken met Uwe Braafheid Mambo. 

Hopelijk kan Mambo het goed vinden met Braafheden Nala, Skipper en Luna. 

Wekelijkse update coronavirus SARS-COV-2: 28 september t/m 5 oktober 2021

In de week van 28 september tot en met 5 oktober is het aantal nieuwe positieve coronatesten ietsje gestegen ten opzichte van de week ervoor (+2%). Het reproductiegetal was 0,96.

 • 12.016 mensen positief getest -voorgaande week 11.760
 • 235 mensen opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 46 op de IC - voorgaande week 213 waarvan 56 IC
 • 29 mensen overleden - voorgaande week 34 mensen overleden
 • 8,1 % percentage positieve testen - voorgaande week 7,5%
 • Het reproductiegetal 0.96 (0.92-1.01) - een week eerder 0.90 (0.86-0.94)

Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners ging van 71 naar 72. Afgelopen kalenderweek lieten minder (-7%) mensen zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Sars-COV-2 ( Beeld Pixabay)
Sars-COV-2 ( Beeld Pixabay)

Sora is laatste personage Super Smash Bros. Ultimate

Tijdens de laatste 'Sakurai Presents' heeft Masahiro Sakurai het laatste DLC-personage voor Super Smash Bros. Ultimate aangekondigd. Het betreft Sora uit de bekende Kingdom Hearts-serie.

Ook komen er Mii-kostuums beschikbaar. Twee hiervan zijn gebaseerd op Splatoon, de derde is de Doom Slayer uit Doom. De Mii-kostuums en Sora komen in de laatste update op 19 oktober beschikbaar.

Zeven nieuwe games naar Xbox Game Pass

De komende twee weken worden er weer zeven games toegevoegd aan Xbox Game Pass. Back 4 Blood en The Riftbreaker zijn de meest spraakmakende titels.

Bekijk hieronder de volledige lijst van games die de komende twee weken worden toegevoegd:

 • (7-10) The Procession to Cavalry (Xbox, PC en xCloud)
 • (7-10) Visage (Xbox, PC en xCloud)
 • (12-10) Back 4 Blood (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (12-10) Destiny 2: Beyond Light (PC)
 • (14-10) Ring of Pain (Xbox, PC en xCloud)
 • (14-10) The Riftbreaker (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (15-10) The Good Life (Xbox, PC en xCloud) - Day One release

Ook Totally Accurate Battle Simulator krijgt vandaag zijn volledige release na een tijd al beschikbaar te zijn geweest in early access. Helaas zijn er ook zes games die de service gaan verlaten. De volgende games zijn niet meer speelbaar via Xbox Game Pass vanaf 15 oktober:

 • Gonner2
 • Heave Ho
 • Katana Zero
 • Scourgebringer
 • Tales of Vesperia HD
 • The Swords of Ditto

HBO Max vanaf 2022 in Nederland beschikbaar

Fans van HBO-series die zich al jaren ergeren aan het Ziggo-monopolie op die titels kunnen zich alvast verheugen op verbetering in de markt: de streamingdienst HBO Max, waar ook alle HBO-series onder vallen, komt vanaf deze maand naar Europa en volgend jaar ook naar Nederland.

Dit maakt WarnerMedia vandaag bekend in een persbericht. De dienst is een tegenhanger van streamingkanalen als Disney+ of Paramount+, in de zin dat het de eigen streamingdienst is van een grote Hollywoodstudio. In tegenstelling tot de eerder genoemde diensten koos Warner Bros. er niet voor om de dienst naar zichzelf te vernoemen, maar de betaalzender HBO, die al jaren onderdeel is van hetzelfde bedrijf, als naamgever te kiezen. 

HBO Max ging vorig jaar van start in de Verenigde Staten. Warner Bros. gebruikte het kanaal als uitvalbasis voor grote filmreleases; dankzij de coronacrisis viel het besluit om veel filmtitels niet alleen in bioscopen, maar ook gelijktijdig (en tijdelijk) op HBO Max uit te brengen. Dit geldt voor filmreleases in 2021 en zal volgend jaar, naar verwachting, niet meer van toepassing zijn. Voor de Europese lancering geldt wel dat alle Warner Bros. filmtitels, zoals Dune, alle DC-films, het nieuwe Matrix-vervolg en veel andere titels na de release ook op HBO Max te zien zullen zijn; het persbericht spreekt over een window van 45 dagen na de verschijning in de bioscoop. Natuurlijk zullen oudere filmtitels sowieso al beschikbaar zijn op de dienst.

Qua series doet HBO Max Nederland nog weinig toezeggingen, maar om de aankondiging van de lancering kracht bij te zetten werd wel alvast een eerste teaser vrijgegeven van de Game of Thrones-prequel House of the Dragon, die vanaf volgend jaar te zien zal zijn.

Ook Peacemaker, een spin-off van James Gunns The Suicide Squad, zal te zien zijn, samen met het Sex and the City-vervolg And Just Like That...

De grote vraag bij de zoveelste streamingdienst is natuurlijk of het allemaal een beetje te betalen is voor wie ook één of meerdere andere streamingdiensten gebruikt. Gemeld wordt dat bestaande HBO-klanten in Scandinavië een daling van hun maandelijkse abonnementsbedrag tegemoet kunnen zien. In Spanje gaan klanten negen euro per maand of 70 euro per jaar betalen, wat vergelijkbaar met of zelfs goedkoper is dan Disney+, duurder dan Prime Video en Apple TV+, of goedkoper dan de hogere Netflix-abonnementen, om maar wat te noemen. Over de prijzen in Nederland is echter nog niets concreets bekend.

Het nutteloze feitje van de dag: Enorme toren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen natuurlijk allemaal de Duitse stad Ulm als de geboorteplaats van Albert Einstein, maar wist je dat daar ook het hoogste kerkgebouw van de wereld staat? De toren van de Munster van Ulm is met 161,53 meter een paar meter hoger dan de koepel van de Basilique Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro.

De toren van de Munster van Ulm (WikiCommons/Rburg87)
De toren van de Munster van Ulm (WikiCommons/Rburg87)

Frans rapport: 330.000 minderjarige slachtoffers seksueel geweld in katholieke kerk

In Frankrijk is het rapport gepubliceerd van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar seksueel geweld in de katholieke kerk. Volgens deze gegevens, waarvoor twee en half jaar onderzoek is gepleegd, zijn er tussen 1950 en 2020 in totaal 330.000 minderjarige slachtoffers, waarvan 216.000 werden misbruikt door priesters en religieuzen, zei de voorzitter van de commissie, Sauvé, bij de presentatie van het 2500 pagina's tellende eindrapport in Parijs.

Tussen 2.900 en 3.200 potentiële daders zijn al geïdentificeerd. 80 procent van de slachtoffers waren jongens tussen de 10 en 13 jaar en 20 procent meisjes uit verschillende leeftijdsgroepen. Tot het begin van de jaren 2000 was er een wrede en hardvochtige houding tegenover de kinderen die vertelden over hun misbruik, ze werden niet geloofd. In zeldzame gevallen is er zwijggeld betaald onder het mom van 'schadevergoeding'.

De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek van gegevens uit archieven van de kerk, de rechterlijke macht, het parket en media en op getuigenissen van getuigen. Het eindrapport is voorgelegd aan de Bisschoppenconferentie, die eind 2018 opdracht gaf tot de oprichting van deze commissie.

Poetin introduceert Vaderdag in Rusland; 'Meer waardering voor vaders'

De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet uitgevaardigd om Vaderdag in te voeren. Dit is om de rol van mannen bij het opvoeden van kinderen te eren, volgens het Kremlin. Het vaderschap kan al deze maand voor het eerst gevierd worden.

De Russische president Vladimir Poetin heeft het instellen van een vaderdag bevolen om de waardering van mannen in het gezin te vergroten. De 68-jarige, die zelf twee volwassen dochters heeft, heeft bepaald dat de dag volgens het Kremlin op de derde zondag van oktober wordt gevierd. Door deze dag moet de waarde van het gezin worden geconsolideerd en vooral de rol van mannen bij het opvoeden van kinderen worden geëerd.

Het decreet Vaderdag trad vandaag na ondertekening in werking en kan daardoor op 17 oktober voor het eerst gevierd worden. Er zijn al een aantal feestdagen voor mannen in Rusland. 

De voorganger van Poetin, Boris Jeltsin, voerde in 1998 bij decreet een Moederdag in. Na meer dan twee decennia aan de macht te zijn geweest, besloot Poetin een gelijke dag voor vaders toe te voegen naast Moederdag.

Moederdag wordt in Rusland op de laatste zondag van november gevierd. 

Dynasty Warriors 9: Empires in februari naar het Westen

Koei Tecmo maakt bekend dat Dynasty Warriors 9: Empires op 15 februari naar het Westen komt. De game komt iets eerder al uit in Japan: 23 december.

De game bevat natuurlijk de bekende 1-vs-1000 gameplay die we kennen van de serie, maar bevat ook nieuwe elementen die de game tactischer moeten maken. De game komt naar Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 & 5 en Xbox Series X|S.

Studentenvereniging Vindicat maakt excuses en schrapt voorlopig alle feesten

De Groningse studentenvereniging Vindicat schrapt in samenspraak met de gemeente voorlopig alle evenementen. Daartoe is besloten na een uit de hand gelopen feest afgelopen vrijdag.

Vindicat heeft middels een persbericht laten weten ‘zeer geschrokken en ontdaan’ te zijn door de vernielingen aan stadsbussen en de puinhoop die werd nagelaten na afloop van een feest afgelopen vrijdag.

'Zeer geschrokken en ontdaan zijn wij door wat zich afgelopen vrijdag heeft voorgedaan na een door leden van Vindicat georganiseerd feest in het openbaar vervoer tussen de Grote Markt en Kardinge P+R in Groningen. Hierbij is sprake geweest van wangedrag door leden van onze vereniging, waardoor omwonenden van de feestlocatie, reizigers en personeel van Qbuzz overlast hebben ondervonden. Namens onze vereniging bieden wij voor deze overlast vanzelfsprekend onze welgemeende excuses aan, want dergelijk gedrag heeft binnen onze vereniging geen plaats. Deze excuses hebben wij inmiddels ook overgebracht aan de busmaatschappij, de politie, de gemeente Groningen en de onderwijsinstellingen.

Daarnaast zijn wij met alle betrokken partijen in gesprek over de fouten die zijn gemaakt rond de organisatie van het feest, zoals die ook in het feitenrelaas van de burgemeester aan de gemeenteraad van vandaag zijn geschetst. Maar ook de maatregelen die nodig zijn om eventuele schade te compenseren en herhaling te voorkomen en de verdere stappen die wij zullen zetten om te illustreren dat dergelijk gedrag niet past binnen onze verenigingscultuur.

Als eerste stap hebben wij in samenspraak met de gemeente besloten om tot nader order alle evenementen op te schorten. Daarnaast zijn de gebeurtenissen van afgelopen weekend natuurlijk het onderwerp van intensieve gesprekken binnen onze vereniging. Vanzelfsprekend zullen we daarbij alles in het werk stellen om de veroorzakers van de overlast te identificeren en daaromtrent gepaste maatregelen nemen. Na alle stappen die we in de afgelopen jaren gezamenlijk gezet hebben om de verenigingscultuur te verbeteren, balen we er enorm van dat Vindicat door dit wangedrag nu weer negatief in de belangstelling staat. We zullen in de komende maanden dan ook alles doen wat wij kunnen om te laten zien dat deze gebeurtenissen geen representatief beeld van onze vereniging schetsen.'

Monster Hunter Rise behaalt nieuwe verkoopmijlpaal

Capcom maakt bekend dat Monster Hunter Rise per 24 september meer dan 7,5 miljoen keer is verscheept. De aankondiging werd gemaakt nadat de game de Grand Award won in de Japanse Video Game Awards.

Hiermee is de game al een groot succes en voorlopig zal het getal nog wel stijgen. De game krijgt nog een port naar pc en de eerste grote uitbreiding, Sunbreak, komt ook volgend jaar. Fans van de game hebben dus nog genoeg om naar uit te kijken.

Monster Hunter Rise - Palamute (Foto: Capcom)

Roosendaal vraagt QR-code of testbewijs om aankomst Sinterklaas bij te wonen

De gemeente Roosendaal had in eerste instantie laten weten dat vanwege de huidige coronamaatregelen de Sinterklaasintocht niet zou kunnen plaatsvinden. Na verder overleg is men toch tot een oplossing gekomen.

Men gaat op de aankomstplek van Sinterklaas met een polsbandjessysteem werken, zoals deze ook op sommige plaatsen worden gebruikt in het uitgaansleven. Tegen vertoning van de QR-code of een negatief C19-testbewijs kan men zo'n polsbandje verkrijgen waarmee men toegang krijgt tot de Zwaaikom en de Markt waar Sinterklaas arriveert in Roosendaal. Bij de verdere intocht van Sinterklaas is dit polsbandje niet meer nodig.

De intocht door de gemeente wordt georganiseerd als 'doorstroomevenement', Sinterklaas en zijn roetveegpieten begeven zich tussen het publiek waarbij ze niet gevolgd mogen worden. Zwaaien naar Sinterklaas en zijn pieten mag, maar meelopen niet. 

De vergunningen voor de Sinterklaasintocht met polsbandjes worden aangevraagd, dit moet binnen de landelijke coronamaatregelen van dat moment passen.

Burgemeester Han van Midden: “De Sinterklaasintocht in Roosendaal is van grote feestelijke waarde voor ouders en hun kinderen. Daarom vonden wij ook dat iedereen dat verdient dit jaar, ook omdat het vorig jaar bijna volledig in het water viel. Vanuit de gemeente willen wij alle ruimte en ondersteuning geven om de intocht zoveel mogelijk als vanouds te laten zijn.”

Arjan den Ouden, voorzitter Sinterklaascomité: “Dit jaar willen we een extra mooi feest geven, het moet top zijn. De burgemeester denkt enthousiast en constructief mee over hoe wij een mooie Sinterklaasintocht mogelijk kunnen maken. Medewerkers binnen de stichting zullen hier zeker blij mee zijn.”

Op een later moment volgt er vanuit het Sinterklaascomité meer informatie over de invulling van de feestelijkheden.

Naar verwachting zullen meerdere gemeenten op deze wijze de Sinterklaasintocht gaan organiseren.

"Seksuele uitbuiting is aantasting menselijke waardigheid"

“Mensenhandel in de vorm van seksuele uitbuiting is een zeer ernstige vorm van criminaliteit. Het gaat om een misdrijf dat de menselijke waardigheid ten diepste aantast.” Zowel voor de rechtbank in Zwolle als voor de rechtbank in Almelo benadrukten officieren van justitie dit maandag 4 oktober in hun requisitoir. Voor beide rechtbanken dienden deze dag mensenhandelzaken.

In Zwolle en Almelo stonden in totaal twee verdachten terecht voor seksuele uitbuiting. In Zwolle eiste de officier van justitie onder meer een celstraf van 3,5 jaar tegen een 40-jarige verdachte, in Almelo eiste de officier zes jaar cel tegen een 30-jarige verdachte uit Zwolle.

Deze 30-jarige man wordt verdacht van seksuele uitbuiting van twee vrouwen, zware mishandeling van een van deze twee vrouwen, en afpersing en (poging tot) oplichting. De slachtoffers van de 30-jarige verdachte moesten bijna al het met prostitutie verdiende geld afstaan aan de man. Hij zou de vrouwen ook hebben mishandeld. Verder zou hij seksfilmpjes hebben gemaakt van de vrouwen, en ze daarmee onder druk hebben gezet. Beide vrouwen hadden dezelfde tatoeage laten zetten met een verwijzing naar zijn naam.

In de zaak die in Zwolle diende, had het slachtoffer bij haar prostitutiewerk “niet veel in de melk te brokkelen”, zoals de officier het zei. Hij somde op: er werd voor haar bepaald hoe ze haar werk moest doen, welke klanten zij moest afwerken, hoeveel geld zij daarvoor moest vragen en ook hoeveel geld ze daarvan zelf mocht houden. Ze moest zich constant verantwoorden. Voor de kleinste zaken al moest ze toestemming vragen, bijvoorbeeld als ze wilde roken of wilde douchen.

“Van een mondige prostituee was hier geen sprake”, aldus de officier van justitie. “Het dossier geeft een schrijnend beeld van de kwetsbaarheid van dit slachtoffer, en hoe de verdachte daar misbruik van heeft gemaakt.” De officier noemde het een ongelijkwaardige situatie; zij een kwetsbare, verslaafde vrouw; hij een forse, welbespraakte man.

De officieren achtten in beide zaken de strafbare feiten wettig en overtuigend bewezen; zo zijn er in de Zwolse zaak verklaringen van het slachtoffer, een medeverdachte en getuigen, telefoon- en bankgegevens, en gegevens van seksadvertentiewebsites. In de Almelose zaak zijn ook verklaringen en berichten voorhanden en gegevens van seksadvertenties.

Behalve een celstraf van 3,5 jaar eiste de officier tegen de 40-jarige verdachte uit Zwolle ook een “maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking”, zodat er na de afloop van de detentie nog langere tijd toezicht blijft op de veroordeelde.

3,7 miljoen meer actieve registraties in Donorregister sinds 2020

Op 1 juli 2021 hebben 10,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Dat is 75 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. 4,8 miljoen mensen gaven toestemming voor orgaandonatie. Dat is ten opzichte van begin 2020 een stijging van bijna een miljoen. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie gaf nam ook toe, van 2,3 miljoen in 2020 naar 4,3 miljoen in 2021. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

In de nieuwe Donorwet van 1 juli 2020 is geregeld dat alle inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder, wanneer zij zelf geen keuze vastleggen, in het Donorregister worden opgenomen met de registratie ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. In de oude Donorwet moest expliciet een keuze worden gemaakt. Op 1 juli 2021 hadden 3,3 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder geen eigen keuze ingevuld. Zij stonden daarom met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister.

Toestemming met of zonder donatiebeperking
Op 1 juli 2021 hadden 10,6 miljoen mensen van 18 jaar of ouder een eigen keuze vastgelegd in het Donorregister. Begin 2020 waren dat er 6,9 miljoen. Het aantal mensen van 18 jaar of ouder dat toestemming geeft voor orgaandonatie neemt jaarlijks toe. De toename in absolute aantallen was op 1 juli 2021 groter dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, neemt sinds 2016 toe, van bijna 1,6 miljoen in 2016 tot 2,3 miljoen in 2020 en tot 4,3 miljoen in 2021.

Vanaf de invoering van de nieuwe donorwet geven meer mensen hun eigen keuze door. Begin 2020 heeft 49 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister, op 1 juli 2021 was dat 75 procent. Op 1 juli 2021 gaf 45 procent van de mensen die zelf een keuze hadden gemaakt toestemming voor orgaandonatie, 41 procent gaf geen toestemming en 14 procent wenste de keuze hierover aan een nabestaande of een aangewezen persoon te laten. Begin 2020 was het aandeel geregistreerde mensen dat geen toestemming gaf lager (34 procent) en het aandeel dat toestemming gaf was hoger (55 procent).

Vooral 18- tot 20-jarigen nog geen keuze gemaakt
Vooral jongeren hebben nog geen keuze gemaakt. 41 procent van de 18- tot 20-jarigen had op 1 juli 2021 nog geen keuze gemaakt en stond geregistreerd in het Donorregister met geen bezwaar tegen orgaandonatie. Van de 50-plussers was dat 17 procent.

Mensen van 20 tot 70 jaar gaven vaker toestemming voor orgaandonatie dan geen toestemming. 80-plussers gaven twee keer zo vaak geen toestemming als wel toestemming (51 procent tegen 25 procent).

Vrouwen hebben vaker dan mannen een keuze geregistreerd in het Donorregister (79 procent tegen 71 procent), en gaven ook vaker toestemming voor orgaandonatie (38 procent tegen 31 procent).

Regionale verschillen in donatiebereidheid
In acht gemeenten, Oirschot, Goirle, Beek, Voerendaal, Stein, Sint-Michielsgestel, Gulpen-Wittem en Nuenen, Gerwen, lag de donatiebereidheid het hoogst; daar had 81 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Het laagste aandeel volwassenen dat een eigen keuze heeft ingevuld in het Donorregister was op Vlieland (64 procent), op Urk (65 procent) en in Amsterdam (67 procent).

De gemeenten met het hoogste aandeel mensen die toestemming gaven voor orgaandonatie zijn Oost Gelre en Rozendaal (beide 46 procent) en Hilvarenbeek (45 procent). De gemeenten met het laagste aandeel mensen die toestemming gaven voor orgaandonatie zijn Urk (15 procent) en Neder-Betuwe (21 procent).

De gemeenten met het hoogste aandeel mensen die geen toestemming gaven voor orgaandonatie zijn Neder-Betuwe (42 procent), Tholen (40 procent), Rotterdam, Alblasserdam en Ridderkerk (39 procent). Hilvarenbeek, Reusel-De Mierden en Rozendaal zijn de gemeenten met het laagste aandeel dat geen toestemming gaf (alle drie 20 procent).

Facebook is weer online

De afgelopen 20 minuten zijn er iets meer dan 50.000 meldingen bij allestoringen.nl binnengekomen dat WhatsApp plat ligt. De wereld lijkt dus te vergaan. 

Heb jij ook problemen met WhatsApp? Laat het ons weten!! 

Update 17:58 uur
Inmiddels is het aantal meldingen gestegen tot ruim 80.000, ook Facebook lijkt het loodje gelegd te hebben, bij allestoringen.nl zijn er inmiddels ook ruim 12.000 meldingen over Facebook binnengekomen. 

Update 18:05 uur
Het aantal meldingen blijft rap oplopen. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 gebruikers die een probleem met WhatsApp hebben gemeld, Facebook loopt ruim achter met nog geen 20.000 meldingen. Zelfs instagram lijkt populairder dan Facebook met ruim 20.000 meldingen

Update 18:18 uur
Het gaat om een wereldwijde storing. We melden ons wel weer als de boel weer werkt. 

Update 20:53 uur:
Het lijkt er op dat de problemen met Facebook zijn veroorzaakt door de netwerkbeheerders van Facebook zelf. Althans, de buren bij Tweakers melden dit. Als wat zij aangeven klopt, hebben de netwerkbeheerders van Facebook er voor gezorgd dat hun netwerk niet meer te bereiken is.

Update 07:37 uur:
Inmiddels is Facebook al weer een paar uur online, als ook WhatsApp.

Bloedsnelle Rally van Finland levert zege op voor Evans

Voor de rallyliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde en dan met name naar de Finse bossen. Daar werd de prestigieuze en bloedsnelle Rally van Finland verreden, de snelste rally op de gehele kalender.

Op dag één ging Hyundai-coureur Ott Tänak met navigator Martin Järveoja een tijd aan de leiding, maar zijn Ierse merkgenoot Craig Breen ging er met een geweldige proef in het donker voorbij, samen met navigator Paul Nagle. Na dag één was het bijzonder spannend: Breen, Tänak, Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota), Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota) en Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota) stonden binnen acht seconden van elkaar.

De Finse hoop werd op dag twee een stuk kleiner: Rovanperä crashte in de tiende proef, een berg grind in de berm bleek hem de baas te zijn. Evans was op de zaterdagochtend fenomenaal en won de ene na de andere proef, wat hem de leiding opleverde. Tänak pakte wel wat tijd terug, maar de Welshman leek gevlogen. Thierry Neuville was ondertussen klaar: vanaf plek vijf viel de Hyundai van de Belg stil.

Op de derde en laatste dag in de iconische bossen deed Tänak alles om bij Evans in de buurt te komen, maar het lukte simpelweg niet. De Welshman maakte één klein foutje en daar bleef het bij, hij sloot af met winst in de powerstage en schreef de Rally van Finland op zijn naam, veertien seconden voor Tänak en met 42 seconden voorsprong op Breen. WK-leider Sébastien Ogier werd in zijn Toyota vijfde en zag Evans - zijn enige overgebleven concurrent - toch wat dichterbij komen.

FOK! Wat een weer: het kan altijd erger mensen!

herfstbanner

Goeiedag!  

Het geklaag was de laatste dagen niet van de lucht op social media. Jan, Marjolein en ook John waren zeer ontdaan door alle regen van afgelopen weekend. Dus gingen ze even flink tekeer op o.a Facebook etc. Wat hebben we het toch slecht hé?  

Laten we eens even elders gaan kijken. Bijvoorbeeld in Oman en Iran, want daar heeft orkaan Shaheen behoorlijk huis gehouden. Het is vrij uitzonderlijk dat een orkaan van deze omvang en kracht deze regio treft. Het warme water van de Golf van Oman bleek een goede inspiratie te zijn om van een gewone depressie tot orkaan uit te groeien. Het water aldaar is ongeveer 30 graden. De schade is behoorlijk en helaas zijn er ook mensen om het leven gekomen.

In ons werelddeel was het ook niet helemaal pluis. De storing die dit weekend (veel) regen veroorzaakte met hoeveelheden tot 40 mm, hield helemaal huis in zuiden van Frankrijk. Tegelijkertijd was er ook een opstuw van zeer onstabiele en warme lucht vanuit de Middellandse Zee. Deze combinatie veroorzaakte gigantische hoeveelheden regen, waar we ons eigenlijk geen voorstelling van kunnen maken. Het weerstation in Villefort, en dat ligt in het departement Lozére, kreeg in 24 uur 459 mm te verstouwen. Onvoorstelbaar. Dat valt zelfs daar in dit jaargetijde in drie tot vier maanden. Ik heb er echter niets over gehoord in het nieuws, maar dat er overlast moet zijn lijkt mij wel vrij logisch. 

In ons land gebeurde er vandaag niet zoveel. Op de meeste plaatsen was het een aardige dag met geregeld de zon en op de meeste plaatsen droog. Alleen in het oosten was het eerst nog even bewolkt. 

Buien bleven een groot deel van de dag op zee. Aan het einde van de dag trokken er wel een paar over land. Er kwam daar zelfs onweer bij voor. Qua neerslag was het niet heel indrukwekkend. Zo'n 3 tot 5 mm leverde deze bui op. Daarachter klaarde het weer breed op. 

Momenteel zien we die bui wegtrekken over Noord-Holland, maar zal weldra uitsterven. Verder ziet de radar er vrij leeg uit. Een enkel buitje zwerft er nog rond, maar die stelt ook niet veel voor. Ook deze zal spoedig verdwijnen.

Vannacht is het dan overal droog en zijn er brede opklaringen.

Morgen begint de dag met veel zon en ziet het er prima uit. Een nieuwe storing ligt echter op de loer en daardoor zal de bewolking ook weer spoedig gaan toenemen. In de middag trekt er dan een band met regen over. Daar zal zo'n 5 mm uit gaan vallen. Op het moment dat het in het oosten gaat regenen zal het in het zuidwesten, al dan niet tijdelijk, droog zijn geworden.

Tegen de avond zullen er zich opnieuw een aantal buien gaan ontstaan boven zee en die kunnen net als vandaag weer de kustprovincies bereiken. Een klap onweer is daarbij mogelijk.

Bij dit alles is het morgen een graad of 16 en er staat een matige tot vrij krachtige zuidoostelijke wind die in in de loop van de dag draait naar het zuid-zuidwesten. 

Tot ziens!  

 

Bui en helder (Foto: DJMO)
Buien in het westen en helder in het oosten. Mooie combinatie in Wormerveer. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
review
Pokťmon Scarlet / Pokťmon Violet
special
AI Picture Gallery #52
©FOK.nl e.a.