AustraliŽ: aantal koala's neemt in rap tempo af

Volgens een nieuwe studie neemt het aantal Australische koala's snel af. In de afgelopen drie jaar is hun aantal met 30 procent gekrompen. De koala's zijn in aantallen in alle regio's van het land afgenomen, maar vooral in de staat New South Wales aan de oostkust, aldus de Australian Koala Foundation (AKF). Hier is het aantal zelfs met 41 procent gedaald. In veel delen van het land zijn koala's al uitgestorven.

Volgens de stichting leven er vandaag de dag nog tussen de 32.000 en 58.000 koala's op het vijfde continent. In 2018 was dat tussen de 46.000 en 82.000. De verwoestende bosbranden in de zomer van 2019/2020 zouden aanzienlijk hebben bijgedragen aan de decimering van de dieren, zei AKF-voorzitter Deborah Tabart. Het WWF maakte in december bekend dat bij de branden waarschijnlijk meer dan 60.000 koala's zijn omgekomen, gewond, ontheemd of getraumatiseerd.

Dit is echter niet de enige reden voor de daling in de aantallen: ook droogte, hittegolven en watertekorten bedreigen de dieren, aldus Tabart. Bovenal is het geschikt maken van land voor landbouw, huisvesting en mijnbouw "dodelijk" voor de koala's, die alleen in het wild leven in Australië, zei de expert. Het is belangrijk om de ontbossing in koalahabitats te stoppen om het nationale dier tegen gevaar te beschermen.

Koala ( Foto-Pixabay)
Koala ( Foto-Pixabay)