Duits schandaal, bewust tot 8557 x zoutoplossing in plaats van C19-vaccin gegeven

Het onderzoek tegen een oud-medewerker van een Duits vaccinatiecentrum wordt verder uitgebreid. Naast mogelijke manipulatie van coronavaccinaties wordt ze nu ook beschuldigd van het vervalsen van documenten.

Volgens informatie van NDR zou de 40-jarige verpleegster haar vaccinatiebewijs hebben vervalst. Daar wil de officier van justitie later vandaag op reageren. Haar advocaat ontkent de NDR-bewering dat de verdachte een tegenstander is van vaccinaties. Ze stelt dat het 'vrijheid van meningsuiting' is om kritische opmerkingen over coronamaatregelen te delen op sociale media.

Politie en aanklagers beschuldigen de verpleegkundige (40) van het injecteren van een zoutoplossing in plaats van het Pfizer/Biontech-vaccin in het vaccinatiecentrum in Schortens. De autoriteiten gaan uit van een politiek gemotiveerde daad. De advocaat spreekt ook deze beschuldiging tegen. "Onze cliënt handelde niet uit politieke motivatie, noch diende ze een zoutoplossing toe aan degenen die zich wilden laten vaccineren." Ze probeerde gemorst C19-vaccin gewoon te compenseren met restjes van andere ampullen. Deze verklaring is echter nooit door de autoriteiten naar buiten gebracht. Een woordvoerder van het parket in Oldenburg bevestigde dat "dit in het eerste verhoor ook daadwerkelijk verklaard is".

3.600 mensen die zich opnieuw willen laten vaccineren hebben al nieuwe afspraken gemaakt
Het district heeft inmiddels voor de zekerheid 8.557 mensen opgeroepen om zich opnieuw te laten vaccineren. Inmiddels hebben zo'n 3.600 mensen nieuwe vaccinatieafspraken gemaakt en hebben zo'n 2.000 andere mensen zich gemeld via de info-hotline. "De burgers reageren heel voorzichtig", zei een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid in Hannover woensdag. Dinsdag maakten het vaccinatiecentrum en de politie de mogelijke massale manipulatie van C-19 vaccins door de verpleegster bekend. Het betrof vooral mensen ouder dan 70 jaar die tussen 5 maart en 20 april het vaccinatiecentrum bezochten. Daarnaast zijn in deze periode medewerkers van hospices en mobiele zorgdiensten, pedagogisch medewerkers en artsen in dit centrum gevaccineerd.

De omvang van het vervangen van C19-vaccin is nog onduidelijk
Het is momenteel onduidelijk in hoeveel gevallen de spuiten door manipulatie daadwerkelijk zoutoplossing hebben bevat. "Feit is dat we niet weten hoeveel van hen niet of slechts gedeeltelijk gevaccineerd zijn", zei het hoofd van het Nedersaksische coronacrisisteam Heiger Scholz dinsdag. "Het kan zijn dat slechts elke derde spuit gemanipuleerd is, en er niet meer gevallen zijn." De politie wil ondertussen meer getuigen horen om duidelijkheid te krijgen over de omvang van de beschuldigingen. Strafrechtelijk onderzoek tegen de verpleegster loopt momenteel alleen in de zes gevallen die eerder bekend zijn gemaakt.

Vermeend gebroken ampul leidt tot onderzoek
Aanvankelijk gingen de autoriteiten ervan uit dat de verpleegster op 21 april zes mensen met zoutoplossing had gevaccineerd in plaats van het coronavaccin. De reden die ze destijds gaf was dat ze een ampul met het vaccin had gebroken en uit schaamte de leiding van het vaccinatiecentrum hier niet over had ingelicht. Later vertelde ze het ze het echter wel aan een collega. De vrouw werd hierop ontslagen door de uitbater van het vaccinatiecentrum. Na het horen van getuigen werd duidelijk dat er mogelijk veel meer zoutoplossingen als C-19 vaccin zijn gegeven, en ontstonden er twijfels over de verklaringen van de verpleegkundige.

Mogelijke Covid-gevallen na 'pseudo C19- vaccinatie' niet bekend
Het is onduidelijk of een deel van mensen die door de verpleegkundige met zoutoplossing zijn gevaccineerd, hierna besmet zijn geraakt met Sars-Cov-2 en er mogelijk zelfs aan zijn overleden. "Dit zijn rapportagegegevens die hier niet met elkaar zijn vergeleken - ook om redenen van gegevensbescherming", zei een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. De autoriteiten raden de betrokken personen sterk aan zich opnieuw te laten vaccineren. "Een hervaccinatie is raadzaam en probleemloos, ook als de vaccinatie is geslaagd", zei plaatsvervangend hoofd van het Corona-crisisteam, Claudia Schröder. Het is niet gevaarlijker. "En dus is dit nu de beste oplossing."

C19-vaccinatie ( Foto:Pixabay)
C19-vaccinatie ( Foto:Pixabay)