Moeder aangehouden zeven jaar na dumpen baby in vuilcontainer

De politie heeft de 31-jarige moeder van de baby aangehouden die in 2014 in een ondergrondse container werd gedumpt in Amsterdam. Ze wordt verdacht van poging kindermoord. Het meisje werd in de container in de wijk Slotermeer aangetroffen nadat een voorbijganger huilgeluiden had gehoord.

De vrouw, die geboren werd in Madagaskar, werd half april in Duitsland aangehouden nadat haar vingerafdruk werd teruggevonden in een Duitse databank. Ze werd op 10 mei overgeleverd aan Nederland zit sinds 12 mei in Nederland vast.

De baby werd op zondagochtend 26 oktober 2014 rond 04.15 uur aangetroffen in een ondergrondse vuilcontainer. Een getuige die huilgeluiden hoorde had de politie gewaarschuwd die het meisje, met behulp van de brandweer, levend uit de container kon bevrijden.

Vingerafdruk
Ondanks zeer uitgebreid politieonderzoek kon er geen verdachte worden aangehouden. De politie kwam de moeder nu toch op het spoor dankzij een vingerafdruk die op de tas zat waarin de pasgeboren baby bijna zeven jaar geleden werd aangetroffen. Aanvullend dna-onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad om de moeder gaat.

De aanhouding is volgens het Openbaar Ministerie (OM) mede in het belang van het inmiddels zes jaar oude meisje niet eerder naar buiten gebracht. Het meisje, dat inmiddels geadopteerd is, maakt het volgens justitie goed. Haar adoptieouders zijn op de hoogte gebracht van de aanhouding van de moeder.

De vrouw staat op 17 augustus tijdens een pro formazitting voor de rechter. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.