OS: Roeiploeg begint ijzersterk aan Spelen, twee finaleplekken binnen

Op de Sea Forest Waterway in Tokyo is de olympische roeiregatta vrijdagochtend van start gegaan. Op zes onderdelen werden de series gevaren, met gelijk vier serieuze Nederlandse kandidaten voor een medaille of zelfs goud.

Skiff mannen
Finn Florijn, zoon van meervoudig olympisch kampioen Ronald Florijn, was de eerste Nederlandse roeier die in actie kwam in Tokyo en echt lekker ging dat niet: de jongeling finishte als vierde, waar de top-3 gevraagd werd voor een plek in de kwartfinales. De Egyptenaar Abdelkhalek Elbana finishte voor Florijn, maar opvallend genoeg wel in de baan van de Duitse topfavoriet Oliver Zeidler, wat echter geen diskwalificatie opleverde. Florijn zal zich via de herkansingen alsnog voor de volgende ronde moeten plaatsen.

Skiff vrouwen
Sophie Souwer stapte gedurende de olympische cyclus over van de dubbel-vier naar de skiff, waar ze vrij aardig mee begon in Tokyo. De veterane eindigde in haar heat comfortabel als tweede, achter oud-wereldkampioene Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland, en plaatste zich zonder problemen voor de kwartfinales.

Dubbel-twee mannen
Melvin Twellaar en Stef Broenink, de Europees kampioenen van vorig jaar, begonnen het toernooi als één van de favorieten voor het goud en stelden in de heats niet teleur: met de snelste tijd ooit gevaren op de Olympische Spelen snelde het team naar de winst in de heats en een plek in de halve finales. De grootste verrassing lag bij Ierland: de vicewereldkampioenen van 2019 moeten de herkansingen in.

Dubbel-twee vrouwen
Roos de Jong en Lisa Scheenaard zijn belangrijke outsiders voor een medaille en op een topdag zelfs goud, de series gingen alvast uitstekend. De nummers drie van het vorige WK wonnen hun heat na een mooi duel met het Litouwse duo Karaliene/Valciukaite en gaat rechtstreeks naar de halve finales.

Dubbel-vier mannen
De Nederlandse boot met wereldkampioenen Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers begon als voornaamste favoriet voor olympisch goud en terecht, zo bleek: het kwartet won de serie met overmacht en plaatsten zich zo gelijk voor de finale, concurrenten Italië en Polen duelleerden in de andere heat naar een vergelijkbare tijd en een finaleplek.

Dubbel-vier vrouwen
Nederland pakte in 2017 de wereldtitel en won daarna twee keer brons, met Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers start de ploeg als voornaamste concurrent voor favoriet China, de huidig wereldkampioen. Achter olympisch kampioen Duitsland, dat vier andere vrouwen in de boot heeft, werd Nederland tweede in de serie, waarmee een finaleplek gelijk binnen is. China was zeer overtuigend en won de andere serie.