Na Delta staan de volgende varianten al klaar Eta, Lambda, Epsilon, Theta en Kappa
COVID-19 blijft muteren. Daar komen steeds nieuwe varianten met nieuwe maar ook sterk afwijkende kenmerken uit voort. Hoe gevaarlijk zijn ze? Wat weten we over Eta, Lambda, Epsilon en andere varianten die zijn aangetroffen in Europa?
Alpha, Beta, Gamma, Delta - de eerste namen zijn al aan de 'opvallendste' virusvarianten gegeven. Maar het Griekse alfabet biedt nog enkele mogelijkheden. Enkele nieuwe virusvarianten hebben Europa bereikt - en hebben vanwege hun eigenschappen al Griekse namen gekregen:
Eta (B.1.525)
Deze nieuwe variant werd eind 2020 voor het eerst ontdekt in Angola en Nigeria. De Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO) houdt de variant sinds maart 2021 in de gaten. Wetenschappers vermoeden dat Eta besmettelijker is dan vergelijkbare varianten - maar definitief bewijs is er nog niet. De Eta-mutatie komt nog niet veel voor in Europa. Momenteel domineert met name de Deltavariant het COVID-19 besmettingen.
Lambda (C.37)
Het in Duitsland gevestigde biotechbedrijf Curevac kwam tijdens zijn vaccinonderzoeken in Peru vaak patiënten tegen die besmet waren met de Lambda-variant van COVID-19. Lambda kwam ook vaker voor in Argentinië en Chili. Ondertussen heeft deze variant ook Europa kunnen bereiken. Volgens berichten van Spaanse media zou Lambda verantwoordelijk kunnen zijn voor een corona-uitbraak met 80 besmettingen aan de noordkust van het land.
Een paar dagen geleden werd een studie gepubliceerd van de NYU Grossman School of Medicine in New York die nog niet wetenschappelijk was beoordeeld. Daar wordt gesteld dat Lambda niet gevaarlijker is. Het besmettingspercentage is iets hoger dan dat van het oorspronkelijke virus uit Wuhan, de werking van de vaccins blijven onveranderd bij de Lambda-variant.
Epsilon (B.1.427 / B.1.429)
Bij deze variant, die in maart 2021 in Californië werd ontdekt, vermoeden wetenschappers een 20 procent hogere overdraagbaarheid. Bij gevacineerden en ex-COVID-patienten doet Epsilon het aantal antistoffen in het bloed afnemen. Het is nog onduidelijk of Epsilon ernstiger ziekteprocessen veroorzaakt. Tot nu toe heeft Epsilon geen grote rol gespeeld in Europa.
Theta (P.3)
De variant werd begin 2021 voor het eerst opgemerkt in de Filippijnen, later ook in Japan, de VS en Duitsland. Sommige van de mutaties kunnen een verminderde immuunbescherming veroorzaken, en hebben een hogere besmettelijkheid.
Kappa (B.1.617.1)
Komt ook uit India. Kappa is al aangetroffen in Groot-Brittannië en de VS, en enkele gevallen in Duitsland. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze variant nog niet als zorgwekkend geclassificeerd. Een verminderde immuniteit en hogere overdraagbaarheid is mogelijk bij deze virusmutatie.
Zie ook : WHO geeft COVID-19-mutaties nieuwe benamingen naar Grieks alfabet
Das Coronavirus mutiert weiter, immer neue Varianten bilden sich heraus. Wie gefährlich sind Eta, Theta, Kappa, Lambda und Epsilon? Ein Überblick. https://t.co/R0BLtdcYuz
— WirtschaftsWoche (@wiwo) July 9, 2021