FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 juli 2021

'Taghi stelt tientallen miljoenen euro’s beschikbaar voor bevrijdingspoging uit EBI'

Politie en justitie vrezen een zeer gewelddadige bevrijdingspoging om Ridouan Taghi te laten ontsnappen uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Taghi zou daarvoor tientallen miljoenen euro’s beschikbaar hebben gesteld. Een neef zou inmiddels op zoek zijn naar een commando voor zo’n uitbraak. Lees verder bij het AD.

Voorarrest verdachten aanslag Peter R. de Vries, met twee weken verlengd

De twee verdachten op de aanslag van Peter R. de Vries, Kamil E. en Delano G. zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hoogstwaarschijnlijk wordt het voorarrest verlengd. De situatie van Peter, die in het inmiddels zwaar bewaakte VUmc in Amsterdam ligt, is zover bekend ongewijzigd. 

Update 22.45 uur: Zoals verwacht blijven de twee mannen die worden verdacht van poging tot moord in vereniging op Peter R. de Vries twee weken langer vast zitten. De rechter-commissaris heeft ze vanmiddag in bewaring gesteld. 

Beide verdachten zitten in beperkingen. En dat betekent dat ze uitsluitend met hun advocaat contact mogen onderhouden.

Het opsporingsonderzoek gaat voort. Omdat de verdachten in beperkingen zitten, is het Openbaar Ministerie terughoudend met het geven van informatie over dit onderzoek.

Eerdere berichtgeving:
Bronnen van de politie wijzen richting Ridouan Taghi, het onderzoeksteam is blij met de snelle arrestatie waardoor niet alle sporen zijn gewist. Toch wordt er ook gekeken naar Willem Holleeder en onbekende personen als opdrachtgever om tunnelvisie te voorkomen. Echter de meeste onderzoekers houden zich bezig met het onderzoek naar Taghi als opdrachtgever. Dit omdat naast de snelle arrestatie, er ook banden zijn tussen Delano G. en Taghi, Delano G. zou de neef zijn van een jeugdvriend van Taghi, Jaouad ‘Joey’ W. In eerdere onderzoeken kwamen de plaatsnamen Maurik en Tiel ook aan de orde. De politie hoopt snel uitsluitsel te kunnen geven over de opdrachtgever.


Na Delta staan de volgende varianten al klaar Eta, Lambda, Epsilon, Theta en Kappa

COVID-19 blijft muteren. Daar komen steeds nieuwe varianten met nieuwe maar ook sterk afwijkende kenmerken uit voort. Hoe gevaarlijk zijn ze? Wat weten we over Eta, Lambda, Epsilon en andere varianten die zijn aangetroffen in Europa?

Alpha, Beta, Gamma, Delta - de eerste namen zijn al aan de 'opvallendste' virusvarianten gegeven. Maar het Griekse alfabet biedt nog enkele mogelijkheden. Enkele nieuwe virusvarianten hebben Europa bereikt - en hebben vanwege hun eigenschappen al Griekse namen gekregen:

Eta (B.1.525)
Deze nieuwe variant werd eind 2020 voor het eerst ontdekt in Angola en Nigeria. De Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO) houdt de variant sinds maart 2021 in de gaten. Wetenschappers vermoeden dat Eta besmettelijker is dan vergelijkbare varianten - maar definitief bewijs is er nog niet. De Eta-mutatie komt nog niet veel voor in Europa. Momenteel domineert met name de Deltavariant het COVID-19 besmettingen.

Lambda (C.37)
Het in Duitsland gevestigde biotechbedrijf Curevac kwam tijdens zijn vaccinonderzoeken in Peru vaak patiënten tegen die besmet waren met de Lambda-variant van COVID-19. Lambda kwam ook vaker voor in Argentinië en Chili. Ondertussen heeft deze variant ook Europa kunnen bereiken. Volgens berichten van Spaanse media zou Lambda verantwoordelijk kunnen zijn voor een corona-uitbraak met 80 besmettingen aan de noordkust van het land.

Een paar dagen geleden werd een studie gepubliceerd van de NYU Grossman School of Medicine in New York die nog niet wetenschappelijk was beoordeeld. Daar wordt gesteld dat Lambda niet gevaarlijker is. Het besmettingspercentage is iets hoger dan dat van het oorspronkelijke virus uit Wuhan, de werking van de vaccins blijven onveranderd bij de Lambda-variant.

Epsilon (B.1.427 / B.1.429)
Bij deze variant, die in maart 2021 in Californië werd ontdekt, vermoeden wetenschappers een 20 procent hogere overdraagbaarheid. Bij gevacineerden en ex-COVID-patienten doet Epsilon het aantal antistoffen in het bloed afnemen. Het is nog onduidelijk of Epsilon ernstiger ziekteprocessen veroorzaakt. Tot nu toe heeft Epsilon geen grote rol gespeeld in Europa.

Theta (P.3)
De variant werd begin 2021 voor het eerst opgemerkt in de Filippijnen, later ook in Japan, de VS en Duitsland. Sommige van de mutaties kunnen een verminderde immuunbescherming veroorzaken, en hebben een hogere besmettelijkheid.

Kappa (B.1.617.1)
Komt ook uit India. Kappa is al aangetroffen in Groot-Brittannië en de VS, en enkele gevallen in Duitsland. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze variant nog niet als zorgwekkend geclassificeerd. Een verminderde immuniteit en hogere overdraagbaarheid is mogelijk bij deze virusmutatie.

Zie ook : WHO geeft COVID-19-mutaties nieuwe benamingen naar Grieks alfabet


Statiegeld op kleine flesjes water en frisdrank, lever jij ze al in?

Vanaf 1 juli zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Jaarlijks worden er zo'n 900 miljoen kleine flesjes verkocht waarvan er veel in het zwerafval belanden, dat moet stoppen. Hoewel de maatregel al is ingegaan, zijn er nog zowel flesjes met als zonder statiegeldlogo in omloop. Je moet ze voorlopig dus even goed controleren. Lever jij ze al netjes in?

Zwerfafval verminderen door statiegeld ( Foto:Pixabay)
Zwerfafval verminderen door statiegeld ( Foto:Pixabay)Grootste toename huishoudelijk afval in bijna 25 jaar

In 2020 werd 9,1 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld, 521 kilogram per inwoner. Dit was een jaar eerder nog iets minder dan 8,5 miljard kilogram (492 kilogram per inwoner). Hiermee is deze afvalberg met 6,8 procent gegroeid, de grootste toename sinds 1997. Het huishoudelijk restafval en het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zijn het sterkst toegenomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de afvalinzameling door gemeenten.

Huishoudelijk afval wordt op twee manieren ingezameld. Het grootste gedeelte van het afval wordt huis-aan-huis opgehaald met de vuilniswagen (‘haalmethode’). Naast het ophalen bij mensen thuis, wordt afval ook ingeleverd bij de milieustraat of in speciale bakken verzameld, zoals glasbakken (‘brengmethode’). In het coronajaar 2020 is er zowel via de haalmethode als de brengmethode meer afval ingezameld. In 2019 werd via de haalmethode 5,4 miljard kilogram opgehaald. Die hoeveelheid steeg in 2020 naar 5,7 miljard kilogram. Dit betreft vooral huishoudelijk restafval en GFT-afval. De ingezamelde hoeveelheid via de brengmethode nam toe van 3,1 miljard kilogram (2019) naar 3,4 miljard kilogram (2020). Hier gaat het voornamelijk over glas, hout, puin en grof tuinafval.

Meer houtafval, schoon puin, schone grond en grof tuinafval
De werkzaamheden in en om huis hadden ook gevolgen voor het afval in de milieustraat. Per inwoner werd er ongeveer 1 kilogram meer schone grond en grof tuinafval ingeleverd. Dit afval is vooral afkomstig uit tuinen. Ook afval van verbouwen en klussen nam toe in 2020. Per inwoner is er ongeveer 3 kilogram meer schoon puin en houtafval naar de milieustraat gebracht dan in 2019.

Minder kantoor-, winkel- en dienstenafval
De meeste afvalsoorten namen in toe in 2020. Toch zijn er ook afvalsoorten die afnamen, zoals het zogenaamde kantoor-, winkel- en dienstenafval dat gemeenten inzamelden bij kantoren en winkels. Dit is geen afval van de gemeenten zelf, maar wordt vaak ingezameld op een aparte inzamelroute of is afkomstig van bedrijven die panden van de gemeenten huren. Deze bedrijven zijn slechts een klein deel van alle bedrijven in Nederland. De ingezamelde hoeveelheid is beperkt en bedroeg 81 duizend kilogram (5 kilogram per inwoner) in 2019. In 2020 daalde dit tot 71 duizend kilogram (4 kilogram per inwoner). De hoeveelheid afval die bij alle bedrijven is ingezameld is nog niet bekend. Cijfers hierover komen later beschikbaar.

Random Pics van de Dag #358

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen en veel zitten in de zomer

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En de langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen grote impact hebben.

Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Maatregelen per 10 juli
Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

 • Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
 • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
 • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

 • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteitenzijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
 • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
 • Evenementen duren maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties
Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen. 

Houd feestjes klein en beheersbaar
De basisregels blijven belangrijk. Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.

Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook wie al gevaccineerd is.

Lezen van het hele reisadvies belangrijk
Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.

Check altijd voor vertrek het reisadvies op www.wijsopreis.nl. En kijk niet alleen naar de kleur van uw favoriete vakantieland. Maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar u naartoe wilt en de landen waar u doorheen reist. Dus bereid u goed voor: zet uw coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze uit. En als u nog niet bent gevaccineerd kunt u zich gratis laten testen voor vertrek.

Terugkijken: Persconferentie Rutte en De Jonge over aanpassing coronamaatregelen

Demissionair premier Mark Rutte geeft vanavond samen met demissionair minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) zoals verwacht om 19.00 uur een persconferentie. Naar alle waarschijnlijkheid worden er een aantal versoepelingen van 26 juni aangepast om de extreme groei positief op COVID-19 geteste personen tegen te gaan.

De geruchten gaan dat meerdaagse festivals weer verboden worden en dat discotheken en nachtclubs weer dicht moeten. Veel discotheken en clubs hebben van de week zelf al besloten om hun deuren te sluiten.

Of de regels rondom 'Test voor Toegang' worden aangescherpt is nog onduidelijk. Bij de proeven van FieldLab werkte dit systeem prima, maar in de praktijk wordt er veel mee gesjoemeld waardoor clusters in het uitgaansleven zijn ontstaan.

Hoewel de ziekenhuizen en de IC's het op dit moment nog rustig is met COVID-19 patienten is een toename daarvan de komende weken niet uit te sluiten. Daarnaast zijn er zorgen over de alsmaar toenemende druk op de huisartsen en het aanhouden van langdurige COVID-19 klachten, de zogenaamde 'Long Covid', wat na elke ziektelast door COVID-19 kan voorkomen. Een mild verloop of ziekenhuisopname bij een doorgemaakte COVID-19 maakt voor het ontstaan 'Long Covid' geen verschil.

De persconferentie kan hier om 19.00 uur live gevolgd worden.

Tweede ritzege Wiebes in Giro Donne

Lorena Wiebes heeft haar tweede ritzege geboekt in de Giro Donne. Na de vijfde was de Nederlandse van DSM ook de snelste in de achtste etappe vandaag. Anna van der Breggen behield ook na vandaag de roze leiderstrui.

De etappe van vandaag ging over 129,4 kilometer en liep van San Vendemiano naar Mortegliano. Carbonari,Vettorello en Stoedenikina zorgden voor de vlucht van de dag, maar zij werden op zes kilometer van de streep weer ingerekend. De sprintersploegen waren vervolgens aan zet. Coryn Rivera slaagde erin om haar ploeggenote Wiebes in stelling te brengen en zij rondde die klus af.

Cavendish evenaart record Eddy Merckx in Tour

De dertiende etappe van de Tour de France is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de snelste in de massasaprint na 220 kilometer koersen van Nîmes naar Carcassonne. Cavendish pakte zijn 34e ritzege in de Tour en heeft daarmee het record aantal etappezeges in de Tour van Eddy Merckx geëvenaard.

Zonder Michael Gogl, die niet meer opstapte omdat hij te veel last van zijn knie heeft na een valpartij in de 8e etappe, begonnen de renners aan de rit van vandaag. Er probeerden weer veel renners in de vlucht van de dag te zitten. Uiteindelijk slaagden Goldstein, Bennett en Latour erin om een gat te pakken. Overigens bleef het onrustig in het peloton. Pogacar en Cavendish besloten zich er mee te bemoeien dat men moest stoppen met aanvallen en de rust keerde weer terug.

Côte du Pic Saint-Loup, een klim van 4e categorie, was de enige col van de dag. Latour was daar als eerste boven. De maximale voorsprong van de drie koplopers was rond de vier minuten. Daarna liep het langzaam terug. 66 kilometer voor de meet plaatste Gilbert een aanval maar hij kwam niet weg. Vooraan versnelde Goldstein en Bennett moest passen. 61 kilometer voor de finish vond er een grote valpartij plaats in het peloton door losliggende steentjes. Een paar renners duikelden in het ravijn, maar dat was niet al te diep. Het peloton wachtte in elk geval niet. Een paar kilometer later werden Goldstein en Latour weer gegrepen door het peloton.

43 kilometer voor de meet reed Quentin Pacher weg uit het peloton. Het peloton, waar steeds meer renners in terugkeerden, liet hem voorlopig begaan. De Fransman pakte maximaal iets meer dan een minuut maar daarna liep het terug en met nog 17 kilometer te gaan werd hij teruggepakt. Het begon nerveuzer te worden in het peloton, waarschijnlijk bang voor waaiers. Die ontstonden echter niet al moesten er wel wat renners lossen vanwege het hoge tempo. De sprintersploegen zaten inmiddels op hun plek om vaart te maken voor hun sprinters. In de eindsprint die volgde was het Cavendish die gebracht door zijn ploeggenoten eenvoudig zijn 34e zege in de Tour pakte. Het was bovendien zijn vierde ritzege deze Tour.

Kluge,Yates uit Tour na massale valpartij in peloton

Roger Kluge heeft opgegeven in de dertiende etappe van de Tour de France. De Duitser van Lotto-Soudal kwam met een groot aantal renners ten val in een dalende strook door losliggende steentjes en kon niet verder.

Onder meer Bouhanni, Wout Poels, Dylan van Baarle, Simon Yates, Geraint Thomas en een groot aantal renners van DSM behoorden ook tot de slachtoffers. 

Update 16:31 uur

Ook Simon Yates is naar aanleiding van de valpartij afgestapt. Hij had het nog even geprobeerd, maar  de nummer drie van de Giro gaf er dan toch de brui aan. Volgens de eerste berichten zou hij zijn heup hebben gebroken.

Update 16:50 uur

Lucas Hamilton, de ploegmaat van Simon Yates, is ook afgestapt. Voor BikeExchange is het een aderlating, voor de start van deze etappe was de ploeg nog voltallig.

EC kondigt voorstel aan voor ťťn soort oplaadkabel voor mobiele telefoons

De Europese Commissie wil in het najaar met een voorstel komen voor gestandaardiseerde oplaadstekkers voor mobiele telefoons, waardoor verschillende telefoons met dezelfde kabel zijn op te laden.

De Europese Commissie werkt al een tijdje aan het onderwerp. Meer dan tien jaar geleden stelde de EC voor het eerst de kwestie van de verschillende laadkabels aan de orde. 14 fabrikanten gingen akkoord met een vrijwillige verbintenis. Als het ging om de aansluitingen in smartphones en tablets, bleven er drie typen over van wat ooit enkele tientallen waren: Lightning, USB-C en Micro-USB.

Met de verdere standaardisatie die nu gepland is, moet ook verspilling worden voorkomen. Het EU-parlement wees er onlangs op dat opladers jaarlijks 51.000 ton elektronisch afval vormen.

Aantal suÔcides nu drie jaar stabiel

Het aantal suïcides is de afgelopen drie jaar stabiel gebleven. Daarom blijft het belangrijk om aandacht te houden voor het onderwerp, schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer.

In 2020 overleden 1.825 mensen aan een suïcide. Er is geen stijging zichtbaar naar aanleiding van de coronacrisis. Het aantal zelfdodingen van 2020 is ongeveer evenveel als in 2019 (1.811) en 2018 (1.829). In 2018 was dit niveau een daling van vijf procent ten opzichte van 2017. Lees verder bij Skipr.

Download hier 'Kamerbrief over financiële continuïteit en stabiliteit van 113 Zelfmoordpreventie'

Bandidos; 12 leden vormden criminele organisatie gericht op intimidatie en geweld

De rechtbank Limburg heeft vandaag 12 leden van motorclub Bandidos (chapter Sittard) veroordeeld wegens deelname aan een criminele organisatie. Doelstelling van de organisatie was het plegen van openlijk geweld en bedreiging, in het bijzonder gericht tegen Hells Angels en daaraan gelieerde clubs. De president (Harrie R.) en vice-president (Marco H.) van het chapter worden gezien als leiders van de organisatie. R. is wegens zijn rol in de criminele organisatie en aandeel in de openlijke geweldpleging bij café Dug Out (op 7 mei 2015 in Sittard) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden. H. krijgt een gevangenisstraf van 35 maanden omdat zijn aandeel in het geweld bij de Dug Out tegen één van de slachtoffers zo ernstig is dat de rechtbank het ziet als een poging tot doodslag (gepleegd samen met medeverdachte Karel V.). Daarnaast heeft H. zich schuldig gemaakt aan diefstal, witwassen en valsheid in geschrifte.

De rechtbank heeft bij het vaststellen van de straffen een korting van 30 procent toegepast omdat er meer dan 6 jaar is verstreken tussen de start van het onderzoek en de uitspraak vandaag.

Bedreiging en openlijk geweld tegen Hells Angels
Op grond van het politiedossier en hetgeen is besproken tijdens de zittingsdagen staat het voor de rechtbank vast dat de 12 verdachten een samenwerkingsverband vormden dat zich richtte tegen Hells Angels. Dit kwam concreet tot uiting in een klopjacht op Hells Angels op 24 januari 2015 en in de openlijke geweldpleging bij café Dug Out, die diezelfde avond nog werd gevolgd door een provocatie van Hells Angels bij het aan hen gelieerde café/restaurant Navarro in Kerkrade. Daarnaast is de vijandigheid tussen de twee motorclubs duidelijk merkbaar in afgeluisterde gesprekken tussen de verdachten en in diverse andere incidenten die de politie heeft beschreven.

Territoriumdrift
Bij de toelichting op de straffen heeft de rechtbank de nadruk gelegd op de territoriumdrift van het Bandidos-chapter Sittard. Het wilde de enige motorclub in de omgeving of zelfs van Nederland worden. Het chapter probeerde uit het zicht van politie en justitie te blijven door gebruik te maken van PGP-telefoons en door een coöperatie op te richten als dekmantel voor wat in werkelijkheid het (motor)clubhuis was. Alles was erop gericht de baas te zijn en die doelstelling werd uitgedragen door middel van intimidatie en geweld, met als dieptepunt de escalatie bij de Dug Out. Nietsvermoedende slachtoffers werden hier te grazen genomen door een veel grotere groep Sittardse Bandidos waartegen ze kansloos waren.

Vrijspraken
De Bandidosleden die niet hebben meegedaan aan de klopjacht en die niet aanwezig waren bij de Dug Out of daar geen bijdrage geleverd hebben aan de openlijke geweldpleging zijn vrijgesproken van deelname aan deze criminele organisatie.

Wel (poging tot) afpersing, diefstal en wapenbezit, maar niet als criminele organisatie
Het onderzoek naar de Bandidos bevat tevens een aantal (pogingen tot) afpersingen en diefstallen (met geweld). De rechtbank oordeelt hierover dat er weliswaar sprake is van betrokkenheid van individuele clubleden bij zulke strafbare feiten, maar dat er geen bewijs is dat de Bandidos een samenwerkingsverband vormde met als doel het plegen van afpersingen en diefstallen.
Zo bleek bijvoorbeeld niet van afspraken daarover binnen de club en was er geen aansturing vanuit de club of voordeel voor de club. Anders dan bijvoorbeeld de problemen met de Hells Angels was dit ook geen gespreksonderwerp tijdens clubvergaderingen. Om die reden is een aantal verdachten wel veroordeeld voor (poging tot) afpersing of diefstal, maar niet als crimineel samenwerkingsverband. Hetzelfde geldt voor verboden wapenbezit. Een aantal verdachten is veroordeeld omdat de politie bij hen een wapen had gevonden, maar de rechtbank heeft geen bewijs voor een criminele organisatie met als doel verboden wapenbezit.

Drugs
Het Openbaar Ministerie vervolgde 10 van de in totaal 25 verdachten wegens deelname aan een criminele organisatie gericht op het plegen van drugsmisdrijven (in de zin van de Opiumwet). De rechtbank ziet echter geen bewijs voor het daarvoor vereiste samenwerkingsverband. Het onderzoek geeft juist veel meer een beeld van diverse losstaande individuen die op eigen titel en uit eigen belang betrokken zijn bij productie van of handel in diverse verdovende middelen. Als het zo uitkomt, weten ze elkaar te vinden en elkaars kennis en contacten te gebruiken. De rechtbank ziet daarbij echter geen organisatie met duurzaamheid, structuur of hiërarchie. Het bestaan van een dergelijke drugsorganisatie wordt ook niet gestaafd met concrete strafbare feiten. En omdat er geen directe relatie zichtbaar is tussen de mogelijke drugshandel en de motorclub is het enkele feit dat veel verdachten lid zijn van de Bandidos onvoldoende. De 10 verdachten zijn dus vrijgesproken van deelname aan een criminele drugsorganisatie. Wèl zijn er afzonderlijke veroordelingen voor drugsfeiten. Zo is Frans van der L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden vanwege de export en verkoop van 10 kilo amfetamine en 3 kilo hennep en het bezit van een vuurwapen. Drie andere verdachten zijn veroordeeld voor hennepteelt in Duitsland waaraan zij samen met een aantal inmiddels in Duitsland veroordeelde verdachten deelnamen en één verdachte is veroordeeld vanwege langdurige hennepteelt in zijn bedrijfspand. De rechtbank heeft de winst die deze verdachte moet terugbetalen berekend op ruim 186.000 euro.

Witwassen
Marco H. is volgens de rechtbank schuldig aan het witwassen van ruim 150.000 euro en dit bedrag moet hij terugbetalen. Zijn echtgenote is vrijgesproken. Verdachte Winfried H. is schuldig aan het witwassen van ruim 180.000 euro. Hij moet ruim 126.000 euro daarvan terugbetalen omdat dat zijn crimineel verkregen voordeel is. Vader Franz H. heeft zich schuldig gemaakt aan het witwassen in privé van ruim 147.000 euro. Daarnaast heeft de rechtbank geoordeeld dat het bedrijf (een V.O.F.) waarvan Franz H. en zijn zonen vennoten waren ruim 375.000 euro heeft witgewassen en dat Franz H. daar leiding aan heeft gegeven. Franz H. moet ruim 212.000 euro terugbetalen omdat dat zijn voordeel is geweest. Winfried H. is veroordeeld voor het medeplegen van witwassen van ruim 350.000 euro via de V.O.F. De echtgenote van Franz en zijn andere zoon Tino zijn vrijgesproken.

OM wil voetballer Quincy Promes vervolgen voor steekpartij

Het Openbaar Ministerie (OM) wil voetballer Quincy Promes vervolgen voor steekpartij. Het slachtoffer zou tijdens een familiefeest in Abcoude in zijn knie zijn gestoken door de Oranjevoetballer. Promes ontkent maar zat in december een paar dagen in de cel nadat de neef naar de politie was gestapt. Lees verder bij de Stentor.Twee jongens aangehouden voor vernielingen graven 's Gravenzande

De politie heeft op donderdag 8 juli twee minderjarige jongens aangehouden voor het vernielen van een groot aantal graven. Het onderzoeksteam is dankbaar voor het aantal tips en buurtbewoners die hebben meegedacht.

In de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 juli werden er op de begraafplaats Beukenhage aan de Naaldwijkseweg tussen de 100 en 150 graven vernield. Direct heeft de politie een groot onderzoek opgestart. Mede dankzij de informatie die door inwoners met de politie werden gedeeld kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Dit resulteerde in de aanhouding op donderdag 8 juli van twee minderjarige jongens. De twee jongens zitten op dit moment nog steeds vast en worden gehoord.

Melding maken
De gemeente Westland heeft aangifte van de schade gedaan bij de politie. Individuele schades aan de graven worden door de gemeente verzameld en gekoppeld aan deze aangifte. Mensen kunnen hun schade melden via ‘melding maken’ op www.gemeentewestland.nl of telefonisch contact opnemen met het klantcontactcentrum van de gemeente Westland via het nummer 14017.

Zie ook: 150 graven vernield op begraafplaats: 'Dit is echt ongekend'

Man op het Binnenhof dreigt zichzelf in brand te steken

Op het Binnenhof te Den Haag heeft een man zichzelf overgoten met een brandbare vloeistof; en dreigde zichzelf daarna in brand te steken. Meer beelden bij Regio15.

Het Binnenhof werd snel ontruimd en afgezet; en er werd een arrestatieteam werd opgeroepen om de man te overmeesteren. Uiteraard werden uit voorzorg ook een ambulance en de brandweer achter de hand gehouden.

Rond 15:00 vertrok het arrestatieteam weer, de situatie lijkt zich te normaliseren.

Het is (nog) niet duidelijk of de man suïcidaal was, of dat hij met zijn actie druk wilde uitoefenen op de regering of volksvertegenwoordiging.

De man is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. De afzettingen zijn weer opgeheven.

COVID-19: 6.986 positief getesten en 2 doden, totaal 1.708.837 en 17.764

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6.986 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.708.837 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 14 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 120 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC is 1 patiënt opgenomen, er liggen nu 86 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.764 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: veel file

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Onlangs schreven we hier over de eerste file in Nederland, maar die viel in het niets bij de drukste spits ooit in ons land. Want wist je dat de avondspits van 22 januari 2019 de drukste ooit is? Iets voor zessen bereikte de drukte een hoogtepunt en stond er 2.287 kilometer kilometer file volgens de ANWB. De oorzaak van de lange files was een sneeuwgebied dat langzaam over het land heen trok.

Crash Drive 3 stunt op negen platformen

De Alkmaarse developer M2H heeft Crash Drive 3 uitgebracht. De game verschijnt in Steam en Epic Games Store voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en Nintendo Switch, evenals iOS- en Android-apparaten.

In de racegame Crash Drive 3 gaat het niet alleen om snelheid, maar ook de stunts. De open-wereld heeft vijf gebieden om te verkennen. Je kunt je auto, vrachtwagen of tank aanpassen en meedoen aan allerlei competitieve events, zoals de meeste stunts maken, een enorme strandbal vernielen of politie vs dieven spelen.

De game ondersteunt multiplayer en is crossplay, zodat je tegen iedereen kunt racen en stunten, op welk platform dan ook.


!

Taliban beweert de belangrijkste grensovergang naar Iran te hebben veroverd

De radicaal-islamitische Taliban beweren Islam Qala, de belangrijkste grensovergang tussen Afghanistan en Iran, te hebben veroverd.

Dat zei de militiewoordvoerder tegen het persbureau AFP. De regering in Kabul heeft het innemen van de grensovergang Islam Qala nog niet bevestigd. De grensovergang ligt op ongeveer 120 kilometer van de stad Herat. Hier vindt het grootste deel van de officiële handel met Iran plaats. Afghanistan is vrijgesteld van Amerikaanse sancties tegen Iran en mag olie importeren uit het buurland.

Het is de tweede belangrijke grensovergang die de Taliban in hebben genomen sinds de NAVO-troepen zich begonnen terug te trekken uit Afghanistan.

Wit-Rusland laat 'expres' vluchtelingen door naar EU, Litouwen beveiligt grenzen

Litouwen is begonnen met het bouwen van een hekwerk langs de grens met Wit-Rusland. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Vilnius bekendgemaakt. De achtergrond is een geschil met Wit-Rusland. Het gaat over de bewering dat het buurland vluchtelingen opzettelijk de grens met Litouwen laat oversteken.

Volgens officiële informatie zijn er al meer dan 1.500 vluchtelingen gearresteerd, van wie 37 binnen 24 uur. Dat heeft de grenswacht vandaag bekendgemaakt. EU-commissaris Johannson beschuldigde de Wit-Russische Loekasjenko ervan de migranten voor politieke doeleinden te gebruiken.

Litouwen heeft meegedeeld dat ze vanwege de illegale grensoverschrijdingen de bijna 680 kilometer lange grens met Wit-Rusland met militairen en slagbomen zou worden beveiligd.

Simonyte: Wit-Rusland vliegt migranten binnen
Het geschil is de afgelopen weken tot een hoogtepunt gekomen. Loekasjenko heeft heel openlijk verklaard dat zijn land niet langer zal voorkomen dat migranten de grens naar Litouwen - en dus naar de EU - oversteken: "We zullen niemand tegenhouden, omdat ze niet naar ons komen, maar naar de bloeiende, warme, gezellige Europa.”

Onlangs beschuldigde de Litouwse premier Simonyte het buurland ervan zelfs vluchtelingen uit het buitenland op te halen. Ze vertelde persbureau Reuters dat Wit-Rusland vluchten naar Minsk aanbiedt. De belangrijkste luchthaven hiervoor is Bagdad. Het sloot echter niet uit dat er ook mensen vanuit Istanbul zouden worden ingevlogen.

Voormalig minister van Defensie Yuknjawitschene, die nu EP-lid is, sprak van een hybride oorlog die momenteel tegen hun land wordt gevoerd.

Vluchtelingen voornamelijk uit het Midden-Oosten en Afrika
Volgens de huidige kennis komen de vluchtelingen voornamelijk uit landen in het Midden-Oosten en Afrika. De meesten van hen hebben asiel aangevraagd in Litouwen. De regering in Vilnius wilde vandaag wetswijzigingen verwerken om het herzieningsproces te versnellen. Het kabinet heeft eerder de noodtoestand uitgeroepen om makkelijker en sneller de wetswijzigingen door te kunnen voeren. De Litouwse president Naueseda riep hiertoe maandag de Nationale Veiligheidsraad bijeen.

Zit Poetin hier allemaal achter?
De Duitse correspondent Sabine Adler merkte op dat een dergelijke actie, waarbij vluchtelingen worden gegroepeerd  en onder valse voorwendselen naar Europa werden gevlogen, atypisch was voor Loekasjenko. Adler benadrukt: "Ook al is het bewijs nog niet geleverd, je hoeft geen helderziende te zijn om te raden wiens handtekening de toezegging draagt: die van de Russische president."

Amsterdammer (32) bedreigde terrasgangers met mitrailleur, politie zoekt getuigen

De politie heeft zaterdagavond 26 juni 2021 een 32-jarige Amsterdammer aangehouden die ervan wordt verdacht een groep mensen op een terras bij een café aan het Bijlmerplein te hebben bedreigd met een vuurwapen.

De politie kreeg om 20.07 uur de melding binnen over een klant die meerdere mensen in een café zou hebben lastiggevallen en uitgescholden na een conflict in de zaak. Een medewerker zou zelfs mishandeld zijn. De verdachte verlaat vervolgens het café en komt daarop terug met een vuurwapen. Hij richt dat op de mensen op het terras en dreigt daarbij om te schieten. Dat doet hij uiteindelijk niet, en kort na het incident houden agenten de man aan op de Flierbosdreef. Op de achterbank van een auto wordt een sporttas aangetroffen met daarin een mitrailleur. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en zit nog steeds vast.

Getuigen
De recherche onderzoekt de zaak en vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844. Anoniem bellen kan op 0800-7000. 

Grapperhaus maakt zich zorgen om druk huisartsen en langdurige covid

Justitieminister Ferd Grapperhaus is weinig optimistisch over de ontwikkelingen van het coronavirus in Nederland. Uit overleg met de voorzitters van de veiligheidsregio’s blijkt dat de druk op de huisartsen begint toe te nemen. “We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige covid krijgen”, zegt de demissionaire bewindsman voorafgaand aan het kabinetsberaad over eventuele aanscherpingen.

Even nadat het kabinet bijna alle coronaregels had losgelaten, begonnen het aantal besmettingen weer op te lopen. De vraag of het kabinet moet ingrijpen, is voorgelegd aan het OMT, ook om te kijken of de hogere besmettingsaantallen niet vooral komen doordat een toegenomen hoeveelheid tests onder jongeren en vakantiegangers. Met het Testen voor Toegang, waarmee het kabinet ook activiteiten mogelijk wilde maken waar geen 1,5 meter afstand hoeft te gelden, gaat nog veel mis. Grapperhaus roept mensen dan ook op niet te “sjoemelen met de QR-code” die mensen toegang verleent. Lees verder bij Skipr.

Binnenkijken in het epische Disney's Hotel New York - The Art of Marvel

Onlangs heeft het vernieuwde Disney's Hotel New York in Disneyland Paris haar deuren mogen openen. In dit hotel wordt de kunst die al jaren te zien is in de vorm van Marvel comics gevierd op een epische manier. Alle 560 kamers vernieuwd in Marvel-thema, een frisse look van het zwembad en de mogelijkheid om zelf een superheld te worden. FOK! mocht een kijkje gaan nemen en zelf ervaren hoe het is om te verblijven in dit epische hotel.

Uitgebreide walkthrough van Deathloop

Uitgever Bethesda Softworks en ontwikkelaar Arkane Lyon hebben een negen minuten durende gameplay-walkthrough van Deathloop uitgebracht.

Deathloop is een first person shooter van Arkane Lyon, de studio achter Dishonored. In Deathloop zitten twee rivaliserende huurmoordenaars vast in een mysterieuze tijdloop op het eiland Blackreef, gedoemd om dezelfde dag voor eeuwig te herhalen. De enige kans om uit deze oneindige lus te ontsnappen krijg je door acht belangrijke doelen te vermoorden voordat de dag opnieuw begint. Leer van elke cyclus: probeer nieuwe paden, verzamel informatie en vind nieuwe wapens en skills om zo voor de nieuwe dag je doelwitten om te leggen.

Deathloop komt op 14 september uit voor PlayStation 5 en pc via Steam.

Death Stranding Director's Cut wordt per pakketpost afgeleverd op 24 september

Death Stranding Director's Cut wordt op 24 september uitgebracht voor PlayStation 5, zo maakten uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Kojima Productions bekend.

Gebruikers die de PlayStation 4-versie van Death Stranding al bezitten, kunnen voor €10 upgraden naar Death Stranding Director's Cut voor PlayStation 5.

Death Stranding Director's Cut heeft nieuwe content en verbeterde gameplay-functies. Er zijn meer wapens, uitrusting en voertuigen, een aantal nieuwe modi, missies en gebieden om te verkennen, uitgebreidere verhaallijnen en verbeteringen aan de gebruikersinterface. Er zullen ook nieuwe online functies toegevoegd worden, waaronder Friend Play en Leaderboards.

Pre-orders zijn nu beschikbaar in de volgende edities:

Standaard (€49,99)

 • Death Stranding Director's Cut


Digitale Deluxe (€59,99)

 • Death Stranding Director's Cut
 • Death Stranding Digital Deluxe Edition-content
 • Nieuwe in-game kleuren voor je suit
 • Nieuwe in-game kleuren voor powerhandschoenen
 • Nieuwe in-game BB Pod-opties
 • Nieuwe in-game rugzakpatches
 • Digitaal mini-artboek + OST-app
 • Avatarset

Verschillende preorder edities voor Lost Judgement

Uitgever Sega en ontwikkelaar Ryu Ga Gotoku Studio hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor Lost Judgment. Ook hebben nemen ze vanaf nu digitale preorders aan.

Er zijn drie edities te krijgen.

De Standard Edition (€59.99):

 • Quick Support Start Pack, een set handige voorwerpen om je te helpen bij je onderzoek.

Digital Deluxe Edition (€69.99)

 • Vroege toegang tot de game vanaf 21 september
 • Quick Start Support Pack
 • Detective Essentials Pack – lifestyle en detective items voor Yagami
 • School Stories Expansion Pack - Items voor de activiteiten van elke schoolclub


Digital Ultimate Edition (€89.99)

 • Quick Start Support Pack
 • Vroege toegang tot de game vanaf 21 september
 • Detective Essentials Pack
 • School Stories Expansion Pack
 • Story Expansion Pack - Een extra verhaal in Kamurocho and Ijincho.

Lost Judgment plaatst spelers opnieuw in de sneakers van de voormalige advocaat en straatvechtende detective Takayuki Yagami. Samen met zijn partner, ex-yakuza Masaharu Kaito, wordt het misdaadbestrijdende duo gevraagd een schijnbaar perfecte misdaad te onderzoeken, met een hoofdverdachte die een waterdicht alibi heeft. Al snel stuiten de twee op een complexe samenzwering van allerlei facties die profiteren van een niet goed functionerend rechtssysteem. Maar terwijl de slachtoffers zich opstapelen en Yagami de waarheid steeds verder blootlegt, moet hij kiezen tussen het verdedigen van de wet of het streven naar gerechtigheid.

Lost Judgment verschijnt op 24 september voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4 en Xbox One.

Barty en Pliskova naar Wimbledon-finale

Tennissters Ashleigh Barty en Karolina Pliskova hebben zich geplaatst voor de finale op Wimbledon. Op het Londense heilige gras plaatsten de Australische nummer één van de wereld en de Tsjechische nummer acht van de plaatsingslijst zich voor de eindstrijd.

Barty haalde nooit eerder de finale en nam het op tegen de als 25e geplaatste Duitse Angelique Kerber, de winnares van 2018. Een vroege break was genoeg om de eerste set te winnen, waarna Barty in set twee juist een vroege break ongedaan moest maken. Dat lukte en in de tiebreak was ze oppermachtig: 6-3, 7-6 (3).

Pliskova nam het op tegen de als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka, die nog nooit eerder een Grand Slam-finale haalde. Pliskova liet in set één vier breakkansen liggen om op 6-5 te komen, waarna ze haar service uit handen gaf en op achterstand kwam, maar een break op 2-2 in set twee was genoeg om de stand gelijk te trekken.

In de derde en beslissende set plaatste Pliskova gelijk in de eerste servicegame van Sabalenka een break en vervolgens kwam de Tsjechische geen moment meer in de problemen: 5-7, 6-4, 6-4 en haar tweede Grand Slam-finale - na de US Open 2016 - was een feit.

Tour: Etappe 13 - Nog een keer sprinten, maar nu echt?

De twaalfde etappe van de Tour de France was een mooie sprintersrit, maar daar dacht men anders over: een kopgroep kreeg de ruimte, Nils Politt soleerde zowaar naar de overwinning, pas zijn tweede profzege ooit.

Vandaag is het een lange dag voor het peloton: de start ligt in Nîmes, de finishplaats van gisteren, met de finish in het prachtige Carcassonne, een rit van 220 kilometer. Rellende_Rotscholier heeft de etappe hier weer uitgebreid besproken, in principe moet het nu dan echt een sprint worden.

Vanwege de lengte gaat de etappe rond het middaguur al van start, Eurosport is er gelijk live bij en de NOS en Sporza een uur of anderhalf later. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland in kasteelstad Carcassonne.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: bewolking met een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag zijn er zonnige perioden, maar eerst komen er nog enkele (dichte) mistbanken voor. In de middag komen er in de oostelijke helft enkele buien tot ontwikkeling, die in de avond weer oplossen. De maxima liggen tussen 20°C aan de kust en 24°C in het oosten. De westelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar zaterdag zijn er opklaringen en is er met name in het midden en westen kans op mistbanken. In het noorden is er meer bewolking. De minima lopen uiteen van 11°C in opklaringen tot 14°C in het noorden. Er staat een zwakke variabele wind.

Zaterdag overdag is er af en toe zon. In de loop van de dag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe. In de middag en avond trekken er vanuit België enkele buien het land in met in het zuiden kans op onweer en lokaal 20-30 mm regen. In het noorden blijft het vrijwel droog. De maxima liggen tussen 19°C aan de noordwestkust en 22°C in het oosten. Er staat een zwakke zuidwestelijke wind. (Bron: KNMI)

In de hoogte, onder de bewolking (Foto: Charged)
In de hoogte, onder de bewolking (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.