EK: Penaltyfestijn en record bij Portugal-Frankrijk

Frankrijk en Portugal hebben in de laatste groepswedstrijd op het EK voetbal de punten gedeeld. Ondanks dat beide ploegen door zouden zijn bij een gelijkspel, was het geen saai gelijkspel. Er werden niet heel veel kansen gecreëerd, maar wel waren er drie benutte penalties. Bovendien scoorde Cristiano Ronaldo tweemaal, waardoor hij nu een record in handen heeft: 109 goals in het nationale shirt. Frankrijk zette daar twee goals van Karim Benzema tegenover.

Beide landen begonnen vrij rustig aan. Pas na een kwartier was er een mogelijkheid voor Frankrijk. Mbappé vertrok vermoedelijk in buitenspelpositie, maar de vlag ging niet omhoog. Een op een met de keeper was zijn inzet echter zwak zodat die kon worden gekeerd. Verder gebeurde er niet zoveel tot de dertigste minuut, toen doelman Hugo Lloris bij een indraaiende vrije trap dacht dat hij in een bokswedstrijd verzeild was. Hij gaf de inkomende Danilo een rechtse directe, wat een penalty opleverde. Ronaldo wist het buitenkansje uiteraard te benutten en zo werd het 1-0. Na de 1-0 was Frankrijk het helemaal kwijt. Veel foute passes, slechte aannames en frustratie, het liep totaal niet. Portugal deed er echter weinig bijzonders mee. Daardoor kon Frankrijk toch op gelijke hoogte komen door een vrij goedkope pingel. Mbappe kreeg een lichte duw in het strafschopgebied en scheidsrechter Lahoz vond het voldoende voor een penalty en door het benutten van het buitenkansje door Benzema stond het 1-1.

Na rust begon Frankrijk meteen met een heerlijke bal van Paul Pogba op Benzema. De spits rondde af. Eerst werd de goal afgekeurd, maar daarna werd hij alsnog toegekend door de VAR, van buitenspel was geen sprake. Portugal had het niet makkelijk, maar het werd maar weer eens gehopen door een penalty. Ronaldo schoot op een hooggeheven hand van Kounde en benoot zelf het buitenkansje. Zo stond het weer 2-2. Dit was de 109e goal van Ronaldo in het Portugese shirt, waarmee hij nu het gedeelde record in handen heeft van meeste interlandgoals. Dit record deelt hij nog met Ali Daei, maar met nog een goal zal hij de enige houder zijn.

Buiten deze penaltymomenten waren er maar weinig kansen. Pogba kreeg op driekwart van de wedstrijd het wel voor elkaar om een bal mooi op doel te schieten, maar Patricio wist te redden. Ook uit de rebound van Griezmann werd niet gescoord omdat Patricio er voor bleef liggen. Daarna viel de wedstrijd, mede ingegeven door de standen op het andere veld, een beetje dood: beide ploegen leken wel vrede te hebben met de 2-2. Alleen Kingsley Coman had er nog zin in, het leek er ook even op alsof hij in het strafschopgebied werd geraakt door Bruno Fernandes. Het bleek er echter net buiten en dus geen penalty. 2-2 was vervolgens ook de eindstand.

Ondanks dat er door de andere wedstrijd even het gevaar leek te zijn dat Portugal er misschien uit zou liggen, wisten Frankrijk en Portugal het allebei te redden. Frankrijk is groepswinnaar en zal spelen tegen Zwitserland. Portugal is derde geworden in de groep en speelt daarmee tegen België.