EK: Voorbeschouwing groep D

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen we groep D door.

Kroatië
De Kroatische voetbalploeg kende een lastig begin de kwalificatiepoule, maar na een nederlaag op de tweede speeldag tegen Hongarije kwam de ploeg van Zlatko Dalić aardig op gang en werden eerste in hun groep voor Wales en Slowakije.

Vanaf 1996 was Kroatie er bijna altijd bij op het EK, alleen in 2000 in Nederland en België wist de Kroatische voetbalploeg zich niet te plaatsen voor de eindronde van het Europees kampioenschap. Op de EK's werd in tegenstelling tot de WK's nooit goed gepresteerd. De kwartfinales waren het maximaal haalbare resultaat voor Kroatië.

Engeland
Engeland kende een vrij gemakkelijk EK-kwalificatie. Alleen in de uitwedstrijd tegen Tsjechië ging de Engelse ploeg onderuit, maar op dat moment had Engeland al een ruime voorsprong op de overige landen en plaatsen zich makkelijk als groepswinnaar.

Engeland wist verassend genoeg nog nooit de finale te bereiken op het EK. In 1996 in eigen land wist de Engelse ploeg de halve finales te bereiken, waarin het na strafschoppen verloor van Duitsland. 2008 was het absolute dieptepunt voor 'the Three Lions' nadat ze zich niet kwalificeerde voor het EK.

Tsjechië
Tsjechië begon de EK-kwalificatie met een 5-0 nederlaag tegen Engeland, daarna was de ploeg ook nog wisselvallig. Het team van Jaroslav � ilhavý verloor ook nog van Kosovo en ging in de laatste groepswedstrijd ook nog onderuit tegen Bulgarije, maar werden alsnog gemakkelijk tweede achter Engeland.

Na de afsplitsing van Tsjecho-Slowakije in 1994 was Tsjechië er ieder EK erbij. Op het eerste EK onder eigen vlag presteerde de ploeg ook uitzonderlijk. Ze haalde direct de finale waarin Duitsland via een golden goal te sterk was voor Tsjechië. Ook in 2004 presteerde de ploeg uitzonderlijk. Het team won alle drie de poulewedstrijden en hun kwartfinale werd ook makkelijk gewonnen, alleen in de halve finales ging de ploeg verassend onderuit tegen de latere Europees kampioen Griekenland na verlengingen.

Schotland
Schotland bereikte het EK via de play-offs. In de poulefase werden ze met moeite derde achter België en Rusland, waardoor de Schotten zich via de play-offs moesten kwalificeren voor het EK. Daarin won het eerst van strafschoppen van Israël en in de finale van de play-offs moesten ze het opnemen tegen Servië. In die finale play-offs werd keeper David de grote nationale held, doordat hij in de strafschoppenserie de laatste strafschop van Aleksandar Mitrović keerde, waardoor Schotland zich ten koste van Servië voor het eerst in 23 jaar weer voor een groot eindtoernooi.

Schotland wist zich dus 23 jaar lang niet te plaatsen voor een groot eindtoernooi. Voor het EK moest de 'Tartan Army' nog twee jaar langer wachten. In 1996 was het laatste EK en de Schotse voetbalploeg en daarin werd het derde in de groepsfase net achter Nederland. Ook in 1992 waren de Schotten erbij. Dat waren de enige twee EK's waar de Schotse zich voor wist te plaatsen.