EK: Voorbeschouwing groep B

Op vrijdag 11 juni begint inI talië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep B, de groep waarin België zal spelen.

België
Voor België is het wellicht de laatste kans op een hoofdprijs voor deze talentvolle lichting. Met deze spelersgroep slaagde de Rode Duivels nog niet om een hoofdprijs te pakken. In de kwalificatie voor het Europees kampioenschap kende de Belgen in ieder geval geen enkel probleem. In de poule met onder meer Rusland en Schotland wonnen de Belgen alle wedstrijden en wisten maar liefst veertig keer te scoren en kregen er maar drie tegen.

De geschiedenis op het Europees kampioenschap is de laatste edities niet geweldig. Van de laatste acht EK's deden de Belgen twee keer mee. In 2000 werd het in eigen land in de groepsfase uitgeschakeld en op het laatste EK in Frankrijk ging het in de kwartfinales onderuit tegen Wales. In 1980 bereikte België de finale, alleen ging die verloren tegen West-Duitsland.

Denemarken
Denemarken werd in de kwalificatiepoule tweede achter Zwitserland en wisten zich rechtstreeks te plaatsen voor het EK. In de laatste wedstrijd van die groepsfase moest minimaal een gelijkspel worden behaald uit tegen Ierland en dat zou uiteindelijk ook lukken. In Dublin werd het uiteindelijk 1-1.

Het absolute hoogtepunt voor Denemarken is natuurlijk het EK van 1992. De Denen wisten zich niet te plaatsen voor het EK, maar werd aangewezen als vervanger van Joegoslavië, nadat de UEFA Joegoslavië had geschorst doordat de Joegoslavische burgeroorlog was uitgebroken. Denemarken mocht invallen en in de eerste twee wedstrijden werd er niet gescoord door Denemarken. De openingswedstrijd was in 0-0 geëindigd tegen Engeland, tegen Zweden werd er met 1-0 verloren en in de laatste wedstrijd tegen Frankrijk moest er gewonnen worden en een kwartier voor tijd zorgde zorgde invaller Lars Elstrup voor het winnende doelpunt. In de halve finale was titelhouder Nederland de tegenstander, mede dankzij een gemiste strafschop van Marco van Basten wist Denemarken zich te plaatsen voor de finale, waarna Duitsland met 2-0 werd verslagen, mede dankzij een uitblinkende Peter Schmeichel. In 1984 werd ook nog een halve finale behaald.

Finland
Finland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaats voor het EK. De Finnen werd in hun tweede achter Italië en ondanks drie nederlagen in de laatste vijf wedstrijden hield Finland toch Griekenland achter zich en mag Finland zich opmaken voor het eerste eindtoernooi en de geschiedenis.

Finland heeeft dus geen ervaring op een eindtoernooi en de Finnen hopen op het eerste doelpunt op een eindtoernooi. Daarvoor zal het vooral afhankelijk zijn van Teemu Pukki. De 29-jarige spits heeft in 89 interlands 31 keer weten te scoren voor de nationale ploeg.

Rusland
Rusland zat in de kwalificatiepoule bij België en ook op het EK is de Russische ploeg ingedeeld bij België. In de kwalificatiepoule ging het twee keer ten onder tegen de Rode Duivels, maar de rest van de wedstrijden werd er gewonnen, waardoor Rusland zich eenvoudig wist te plaatsen voor het EK.

Na de nodige successen met de Sovjet-Unie ging Rusland verder als onafhankelijke staat. In 1996 was hun eerste deelname en dat werd geen groot succes. Niet voorbij de poulefase, vier jaar later wisten ze zich niet te kwalificeren voor het EK. Daarna waren de Russen er elke keer bij, maar alleen in 2008 geraakte ze voorbij de poulefase. Ze bereikte de halve finales door onder Nederland in de kwartfinales uit te schakelen.