EK: Voorbeschouwing groep C

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen we groep C door, de poule van Nederland.

Nederland
Het Nederlands elftal wist zich makkelijk te kwalificeren voor het Euro 2020. Onder leiding van Ronald Koeman, de toenmalige bondscoach werd Oranje tweede achter Duitsland, maar wel ruim voor nummer drie Noord-Ierland. Ruim voldoende om directe plaatsing af te dwingen voor het Nederlands elftal.

Naast het EK van 1988 dat uiteraard werd gewonnen door Oranje haalde Nederland in 1992, 2000 en 2004 nog de halve finales op het eindtoernooi van het Europees voetbal, alleen gingen die telkens verloren. Op het laatste EK was Oranje er niet bij, net zoals dat ook gebeurde in 1984.

Oekraïne
De eerste wedstrijd op het EK voor Nederland is tegen Oekraïne. Het team van voormalig topspits Andriy Shevchenko werd ongeslagen eerste in hun kwalificatiepoule en liet daarmee sterke landen als Portugal en Servië achter zich. Na de indrukwekkende plaatsing voor het EK vallen de laatste resultaten wat tegen in zowel de Nations League en de WK-kwalificatie.

De geschiedenis op het EK voor Oekraïne is nog niet goed te noemen. In 2012 deed Oekraïne voor het eerst mee aan het eindtoernooi van het EK. Toen werd het in de groepsfase uitgeschakeld en vier jaar later kwamen ze de groepsfase ook niet door.

Oostenrijk
Het Oostenrijks voetbalelftal wist zich vrij eenvoudig te kwalificeren voor het EK. In de niet al te sterke poule G werd het team van bondscoach Marcel Koller tweede achter Polen, maar op de nummer drie Noord-Macedonië had Oostenrijk een voorsprong van vijf punten.

Oostenrijk heeft nog niet veel gepresteerd op een eindtoernooi. In 2008 en 2016 wist de Oostenrijkse voetbalploeg zich ook te kwalificeren voor het EK, maar beide keren wist Oostenrijk geen wedstrijd te winnen in de groepsfase en lagen er telkens in de groepsfase eruit.

Noord-Macedonië
Noord-Macedonië werd derde in hun EK-kwalificatiepoule en plaatste zich niet direct voor het EK. De ploeg was veroordeeld tot de play-offs en daarin was het te sterk voor Georgië. Goran Pandev maakte in het uitduel tegen Georgië het enige doelpunt, nadat de eerste wedstrijd in 1-1 was geëindigd.

Noord-Macedonië mag zich voor het eerst gaan opmaken voor een eindronde. Noord-Macedonië speelt hun eerste EK-wedstrijd ooit tegen Oostenrijk, die ze ook in de EK-kwalificatie tegen kwamen. Toen werd er twee keer verloren van Oostenrijk.