F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Sergio Perez heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De Mexicaan won in een gekke race van Sebastian Vettel en Pierre Gasly. Max Verstappen viel uit door een klapband, terwijl medetitelkandidaat Lewis Hamilton zich na de herstart verremde en buiten de punten eindigde.

Charles Leclerc startte in de starten van Baku van poleposition en verzilverde die door als eerste de eerste bocht in te duiken voor Hamilton en Verstappen. Daarachter kende Sergio Perez een uitstekende start, want de Mexicaan won in de eerste bochten twee plaatsen en schoof door naar positie vier, voor Pierre Gasly. Lando Norris kende juist een slecht vertrek en verloor in de openingsronde drie plekken. George Russell moest door schade al een vroege stop maken, net als Antonio Giovinazzi. Voor Esteban Ocon was de race zelfs al snel voorbij.

De leidende positie van Leclerc duurde niet lang, want de Monegask werd snel gepasseerd door Hamilton die echter niet direct een gat met de Ferrari en Verstappen kon trekken. Ook de Nederlander kroop naar de versnellingsbak van Leclerc en passeerde hem na zeven ronden, een ronde later volgde Perez.

Van de toppers was Hamilton die als eerste pitte in ronde twaalf, waarbij de Brit tijd verloor omdat hij Gasly voor moest laten. Het gaf de leiding aan Verstappen die direct het tempo flink opschroefde. De Nederlander stopte snel hierna en kwam ruim voor Hamilton weer de baan op. Datzelfde gold voor Perez, maar de Mexicaan had wel de Mercedes in zijn versnellingsbak zitten.

Sebastian Vettel leidde hierdoor sinds lange tijd een race met de Aston Martin. De Duitser ging vijf ronden langer door dan de rest en kwam terecht op plek zeven, vlak achter Leclerc. Dit gaf de leiding aan Verstappen die langzaam maar zeker wegreed bij Perez die op zijn beurt weinig te duchten had van Hamilton.

Achter het leidende trio reed de achteraan gestarte Lance Stroll die op de harde banden gestart was en door lang door te gaan in de punten hoopte te belanden. Zijn Aston Martin liep na dertig ronden een klapband op, waarna de Canadees op het lange rechte stuk in de muur belandde. Door de rotzooi op de baan volgde een safety car waarbij de ingang van de pits gesloten was.

Na 35 ronden ging de safety car weer naar binnen, waarna Verstappen de herstart mocht bepalen. De Nederlander ging zo laat mogelijk op het gas en bleef zo ruim voor Perez en Hamilton. Iets naar achteren had Gasly het aan de stok met Vettel die Leclerc was gepasseerd. De Duitser rook bloed en pakte zelfs plek vier. Bottas zakte van plek negen terug naar dertien, achter Kimi Räikkönen.

Verstappen bouwde een mooie voorsprong op Perez en Hamilton op, maar vijf ronden voor het einde klapte de band linksachter bij de Red Bull, waardoor hij in de muur belandde en op moest geven. Een safety car volgde, met Perez aan de leiding voor Hamilton en Vettel.

Met nog twee ronden te gaan volgde de rode vlag, waarna alle coureurs in de pits op moesten stellen. Na een lange pauze volgde de herstart met Perez op poleposition. De Mexicaan was goed weg, maar Hamilton nog een stuk beter. De Brit had zijn remmen zeer goed opgewarmd, iets te goed, want hij schoot rechtdoor in de eerste bocht en kon achteraan aansluiten.

Perez won zo onbedreigd voor Vettel en Gasly die ook de gang naar het podium mocht maken. Daarachter wist Leclerc op het nippertje Norris van zich af te houden, voor Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen. Hiermee pakte Mercedes voor het eerst sinds Oostenrijk 2018 geen enkel punt.