Agent blijkt 'wapen' van relschopper Tim (Malieveld) achteraf zelf te hebben gemaakt

De 36-jarige Tim werd half maart tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld te Den Haag afgeranseld door agenten. Beelden van het pak slaag werden talloze malen gedeeld op sociale media en bewogen diverse organisaties ertoe om op te roepen tot een onderzoek naar politiegeweld. Meer hierover in het AD.

De beelden maken nog steeds veel indruk op iedereen die het ziet. Liggend op de grond krijgt Tim een pak slaag van agenten, ook op zijn hoofd. Ook moet hij een politiehond bij de wangen beetpakken om te voorkomen dat hij wordt aangevallen door de hond. De hond bijt hem wel in zijn been.

Kort na het viral gaan van de beelden kwam de politie met een verklaring waarom Tim zo 'stevig' was aangepakt door de agenten, hij had staan zwaaien met een startkabel waaraan ‘een geslepen fietsenstandaard’ was bevestigd. Tegen de ME’ers had hij geschreeuwd ‘jullie gaan allemaal dood, kankerlijers’.

Fietsenstandaard ontbreekt in Tim's verhaal
Tim ontkent niet dat hij zich dreigend met de startkabel heeft opgesteld. Hij rekent er dan ook op zich hiervoor voor de rechter te moeten verantwoorden. Maar dat van de fietsenstandaard is een ander verhaal. Uit onderzoek is gebleken dat de startkabel en de fietsenstandaard los van elkaar op het Malieveld lagen en dat agenten ze beiden hebben opgeraapt en in een tas meegenomen. Toen de standaard uit deze tas viel, zag een agent dat een stuk tape aan de startkabel hing en heeft hij kabel en standaard aan elkaar gebonden. In het dossier staat dat de agent dat daarna ‘abusievelijk’ is vergeten door te geven.

Het is niet gezegd dat standaard en kabel niet vóór de rellen al aan elkaar vast zaten, maar Tim ontkent dat ten stelligste. Uit verder onderzoek van de politie lijkt het er nu ook op dat de fietsenstandaard door iemand anders als los voorwerp is gegooid of als los voorwerp rondslingerde op het Malieveld. De standaard lag in elk geval in de buurt van de startkabel en de plek waar Tim werd aangehouden. "Daarmee valt dus het verwijt weg dat Tim bewust een wapen heeft gemaakt om iemand te verwonden’’, zegt zijn advocaat Peter Spaargaren. Wel gaf Tim zijn startkabel een gooi.

De politie zwijgt en verwijst voor commentaar naar het Openbaar Ministerie. Het OM wil echter geen informatie geven over individuele zaken.

De zaak van Tim zou 10 mei in behandeling worden genomen door de rechter, maar is voorlopig teruggetrokken, aldus advocaat Spaargaren. Zelf heeft Tim ook aangifte gedaan tegen de politie vanwege de zware mishandeling die hij heeft ondergaan. Tim werd in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en liep wekenlang met een brace rond om te herstellen. Zijn been is nog steeds niet hersteld van de beet van de politiehond.