FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 mei 2021

Kampong slaat eerste slag tegen HC Rotterdam

De terugkeer van Rotterdam in de play-offs na vier jaar afwezigheid is geëindigd in een bittere teleurstelling. De ploeg verloor in eigen huis de eerste wedstrijd in de halve finales van Kampong met duidelijke cijfers: 0-3. Op de overwinning van de Utrechters was weinig aan te merken. De geroutineerde ploeg van coach Roelant Oltmans was heer een meester aan de Hazelaarweg.

Dat er iets op het spel stond, werd in de eerste minuut meteen duidelijk. Er ontstond een opstootje bij de achterlijn van Kampong tussen de internationals Thijs van Dam en Sander de Wijn. De Wijn gaf Van Dam een duw in de rug nadat de bal al over de achterlijn was gerold. De Rotterdammer was daar niet blij mee en haalde verhaal bij de verdediger van Kampong. Beide spelers konden naar de kant. Van Dam met groen en De Wijn met geel.

Blessure Phijffer
Het was een spetterend begin van het duel waarin de gemoederen snel weer waren bedaard, maar Kampong een tegenslag kreeg te verwerken. Boet Phijffer, afgelopen weekend nog goed voor drie doelpunten tegen Amsterdam, viel geblesseerd uit na een botsing met Jesse van Minde.

Het bracht de Utrechtse ploeg niet uit het evenwicht. Kampong pakte het initiatief en drong Rotterdam terug op eigen helft. De Rotterdammers loerden op de omschakeling met de snelheid van Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers. Echter, beide spelers konden niet in stelling worden gebracht, omdat Kampong geconcentreerd de bal van stick naar stick speelde.

Weinig kansen Rotterdam
Slechts een kans kreeg Rotterdam in de eerste helft. Jeroen Hertzberger legde aan vanaf kopcirkel – Tristan Algera ontbrak – en zag zijn inzet via doelman David Harte over het Kampong-doel verdwijnen. Het ontbrak in de eerste twee kwarten wellicht aan durf aan Rotterdamse kant, bevreesd voor de omschakeling bij Kampong.

De vrees werd waarheid toen Robbert Kemperman vlak voor het einde van het eerste kwart de bal vlak voor de middenlijn oppikte. De internationale soleerde door de Rotterdamse defensie en bleef koel oog-in-oog met Rotterdam-doelman Derk Meijer.

Kampong verdubbelt voorsprong
Het was een terechte voorsprong voor de landskampioen van 2017 en 2018. Kampong verslapte niet en bleef Rotterdam onder druk zetten. Het leidde in de 25ste minuut tot een derde corner. Martijn Havenga, die de geblesseerde Jip Janssen op kopcirkel verving, pushte de bal hard tegen de plank: 0-2. Even later ontsnapte Rotterdam aan een grotere achterstand. De voorzet vanaf rechts werd door Ties Ceulemans naast getikt.

De logische conclusie was dat het na rust anders moest bij Rotterdam. Dat was geen eenvoudige opgave voor de nog jonge ploeg van Albert Kees Manenschijn. De Utrechtse verdediging incasseerde met 31 doelpunten de minste tegentreffers tijdens het reguliere seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren. En in de twee onderlinge wedstrijden wist Rotterdam ook niet te winnen van Kampong.

Gruter scoort 0-3
De kansen voor Rotterdam, die af en toe onnauwkeurig waren in de passing, bleven klein en schaars. Olivier Hortensius tipte de bal uit een lastige hoek tegen Harte aan en even later kreeg Van Dam nog zijn stick tegen de bal die Harte tot lange corner verwerkte. Nadat drie strafcorners op rij ook niets overleverde, gooide Kampong het duel op slot. Balverlies aan Rotterdamse kant leidde de 0-3 van Mats Gruter die de voorzet van Bjorn Kellerman het laatste tikje gaf.

Zaterdag kan Kampong in eigen huis een finaleplaats afdwingen door opnieuw van Rotterdam te winnen. Zegeviert Rotterdam dan volgt een derde wedstrijd op zondag, eveneens op de Klapperboom.

Random Pics van de Dag #302

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bloemendaal zet eerste stap richting finale landskampioenschap hockey

De rentree van de hockeyheren van Den Bosch na twintig jaar in de play-offs is op een teleurstelling uitgelopen tegen regerend landskampioen Bloemendaal. De thuisploeg speelde een heerlijke en brutale eerste helft, maar na een onverwachte gelijkmaker van Thierry Brinkman herstelde Bloemendaal de orde. Door de 1-5 zege in Den Bosch hebben de Mussen zaterdag aan een zege in het thuisduel genoeg om de finale om de landstitel te bereiken.

De spelers van Den Bosch keken na afloop vol teleurstelling op naar grond en schudden meewarig het hoofd. Zo goed gespeeld, zoveel kansen gehad en dan toch op de rand van de uitschakeling na een duel tijdens de hoogmis van de Tulp Hoofdklasse Heren. De spelers, begeleiders en het opvallend veel aanwezige publiek in het stadion aan de Oosterplas konden het gewoonweg niet geloven.

Den Bosch speelde woensdagavond namelijk een helft lang een uitstekende wedstrijd. Van plankenkoorts was bij de thuisploeg geen sprake. De ploeg van coach Eric Verboom nam brutaal het initiatief en was in de openingsfase gevaarlijk via Koen Bijen. Bloemendaal probeerde rust in het spel te brengen, maar daar gaf Den Bosch de koploper uit de reguliere competitie geen kans voor. Gretig joegen de geelzwarten de oranjehemden over het veld.

Uitbundig
Toch was de eerste corner van de wedstrijd voor Bloemendaal. De uitbundige manier waarop Florian Fuchs de corner vierde, was veelzeggend. Met Tim Swaen op de bank, mocht Jasper Brinkman aanleggen. Zijn push werd gepakt door keeper Loic van Doren. Het was in het eerste kwart eigenlijk de enige keer dat Bloemendaal gevaarlijk werd, want Den Bosch nam daarna gewoon weer het initiatief. Dat leidde een paar minuten later tot de grootste kans van het eerste kwart: na voorbereidend werk van Bijen leek Jelle Galema de bal voor het intikken. De aanvaller treuzelde iets te lang om te kunnen afwerken.

Na de eerste 17,5 minuten hoefde coach Eric Verboom niet veel anders te zeggen dan ‘zo doorgaan’. En dat deed zijn ploeg. Met lef en aanvalslust werd Bloemendaal teruggedrongen door de Bossche bazen. Aan niets was in die fase te merken dat hier de torenhoge favoriet tegen de verrassende nummer vier speelde. Veelzeggend was de manier waarop Den Bosch aan het begin van het tweede kwart de eerste corner haalde. Aanvaller Noud Schoenaker, een van de vele spelers die de Bossche club na dit seizoen verlaat, liftte de bal een stukje op en speelde hem brutaal op een Bloemendaalse voet.

Doelman Mauris Visser kon de push van Austin Smith verwerken, maar wel ten kostte van een nieuwe corner. Opnieuw sleepte Smith en nu profiteerde Arjen Lodewijks in de rebound door de bal binnen te tikken: 0-1.

Een voorsprong die met gejuich werd ontvangen en op dat moment volledig terecht was. Sterker nog, de thuisploeg had de score zelfs kunnen verdubbelen na een weergaloze airhockey-actie van Tijmen Reijenga. Hij nam de bal vanaf eigen helft door de lucht mee, liep alles en iedereen met een oranje-shirt eruit en bediende Hidde Parlevliet. Die schrok zo van de kans dat hij de bal pardoes over zijn stick liet schieten.

Goudhaantje
Een misser die Den Bosch duur kwam te staan, want vanuit het niets lag de bal aan de achterkant plots tegen de plank. De thuisploeg lette even niet goed op, waardoor goudhaantje Thierry Brinkman de bal bij de tweede paal helemaal vrij kon binnentikken: 1-1.

Die gelijkmaker zette het spelbeeld op zijn kop. Den Bosch bleef hartstochtelijk aanvallen maar de ervaren ploeg van Bloemendaal kreeg meer en meer grip op de wedstrijd. Het was in die fase wachten op een treffer voor de ploeg van coach Rick Mathijssen, die bulkt van de kwaliteit. Bijvoorbeeld in de aanval bij de Duitser Florian Fuchs, die na een weggewerkte corner een hoog ingeslagen bal technisch op een heerlijke manier binnentipte. Den Bosch protesteerde nog bij het arbitrale duo, maar die keurde de treffer goed: 1-2.

Amper bekomen van die klap werd het zelfs 1-3. Roel Bovendeert toonde met een duik bij de tweede paal dat hij geen last meer heeft van zijn schouderblessure en het scoren niet is verleerd. Daarmee was dit eerste playoff-duel van het bijzondere seizoen 2020/2021 gespeeld. Dat in de slotfase Yannick van der Drift er nog 1-4 van maakte en Tim Swaen 1-5 was alleen interessant voor de statistieken. Het maakt de opgave voor Den Bosch er zaterdag niet minder zwaar op om de terugkeer in de play-offs met succes te omlijsten.

VVD stabiel, CDA dik in de min door formatiegedoe in peiling

Mark Rutte mag dan wel onder druk staan in de Tweede Kamer, de kiezers lopen niet weg bij de VVD. In de nieuwste peiling van I&O Research blijven de liberalen stabiel op de eerste plaats. D66 en vooral het CDA hebben te lijden onder alle onrust. De PvdA en Volt varen wel bij al het gedoe.

De VVD staat nog altijd op 34 zetels, evenveel als het kiezersonderzoek van een maand geleden. D66 moet de winst van toen inleveren en zakt van 26 naar 23 zetels in de peiling. De PVV van Geert Wilders weet niet te profiteren van al het gedoe en blijft ook deze maand op 15 virtuele zetels staan.

Het CDA blijft maar in de hoek zitten waar de klappen vallen. De Christen Democraten zakken verder af en komen uit op 10 zetels, een historisch dieptepunt. Daarmee komen ze op gelijke hoogte met de SP die er deze maand een plekje bijwinnen. Ook de PvdA komt uit op 10 zetels dankzij een plusje van 2. GroenLinks krabbelt een beetje op in het onderzoek van I&O Research en komt uit op 7 zetels.

Forum voor Democratie weet zich te handhaven op 7 zetels en de Partij voor de Dieren wint een zetel en komt ook op 7 uit. Coalitiepartij ChristenUnie blijft in al het formatiegedoe stabiel op 5. De opstelling van Volt in de Tweede Kamer lijkt tot nu toe te bevallen bij velen, de nieuwkomer stijgt door van 4 naar 6 virtuele zetels.

Ook nieuwkomer JA21 blijft het goed doen en handhaaft zich op 6 zetels. Zowel de SGP als DENK blijven op de 3 zetels staan, evenveel als waar ze een maand geleden op peilden. 50PLUS weet zich wonderlijk genoeg nog te handhaven op 1 zetel, de grote vraag is daar meer of die zetel voor de partij behouden blijft met alle interne ruzies. BBB weet dankzij de opvallende optredens van frontvrouw Van der Plas te verdubbelen van 1 naar 2 zetels in de peiling. Nieuwkomer BIJ1 weet zich ook deze maand te handhaven op 1 zetel.

Bennett sprint naar ritwinst in de Ronde van de Algarve voor Van Poppel

Sam Bennett heeft de openingsrit in de Ronde van de Algarve gewonnen en is meteen leider in het klassement. De Ierse sprinter won voor Danny van Poppel.

De Ronde van Algarve staat normaal altijd in februari op de kalender, maar vanwege Covid-19 werd de Portugese etappekoers uitgesteld naar begin mei. De etappekoers kan niet rekenen op een fantastisch deelnemersveld dankzij de concurrentie van de Giro d'Italia, maar nog altijd staan er een paar mooie namen aan de start in Portugal.

De eerste etappe in de Ronde van de Algarve eindigde in een massasprint waarin Sam Bennett de snelste was. De Ierse sprinter won met een fietslengte verschil voor Danny van Poppel. Bennett is ook de eerste leider in de Portugese etappekoers.

Proud Boys populair bij Aziaten na voortdurend anti-aziatisch geweld

De rechts georiënteerde patriottenorganisatie 'Proud Boys' krijgt de laatste tijd verdraaid veel geld gedoneerd van voornamelijk Amerikanen van Aziatische afkomst. Meer dan 80 procent van de meest recente donaties komen van donateurs met Aziatische namen.

Vooral immigranten uit China, HongKong en Taiwan steunen de groep, blijkt uit de data die klokkenluiders-site Distributed Denial of Secrets publiceerde. Een donatiepagina om gewonde Proud Boys-leden financieel te steunen, nadat zij gewond raakten tijdens gevechten met Antifa en BLM, kreeg meer dan 80.000 dollar van immigranten.

De aziaten zouden de Proud Boys voornamelijk zien als de groep die hun kan verdedigen tegen aanvallen van de communistische Antifa en marxistische BLM. Rebecca Kwan doneerder 500 dollar, voornamelijk vanwege de strijd van Proud Boys tegen Antifa. "Je moet je voorstellen dat wij uit communistisch China komen en het bevalt ons hier prima. Wat voor goeds komt er van Antifa, zij plunderen en vernielen alleen maar winkels."

De recente aanvallen van zwarte Amerikanen tegen Aziaten speelt ook een rol. De leider van Proud Boys, Enrique Tarrio, zei het als volgt: "Ik ben blij dat Aziaten de Proud Boys steunen vanwege de voortdurende haat en de meedogenloze aanvallen die ze van BLM-supporters krijgen te verduren."

De Proud Boys voelen zich overigens geen blanke supremacistische organisatie of een gewelddadige straatbende, maar een groep patriotten die bereid zijn het vuile werk op te knappen waarvan ze zeggen dat de Amerikaanse politie en politici dat niet zullen doen.

Donald Wang uit Queens doneerde 50 dollar. "De Proud Boys beschermen onschuldige mensen. Veel van mijn buren steunen hen." Vergelijkbare boodschappen zijn veel te lezen op de donatiepagina's voor de Proud Boys. Anderen vrezen de extreemlinkse ideologie van Black Lives Matter, waarvan oprichter Patrisse Cullors eerder al zei dat zij getrainde Marxisten waren.

'Herdenking van onze vrijheid' op Malieveld rustig verlopen, gaan nu in Amsterdam verder

Op verschillende plaatsen in het land wordt gehoor gegeven aan de oproep van FvD, viruswaarheid, Nederland in Verzet en overige bezwaarmakers tegen de coronamaatregelen om stil te staan bij 'de in 2020 verloren gegane vrijheid'.

Op het Malieveld zal de demonstratie rond 13.30 uur beginnen, in Amsterdam wil men om 19.00 uur gaan demonstreren.

Rondom het Malieveld was vanmorgen al veel politie op de been, en in Amsterdam gaan er stemmen op een demonstratie vandaag op de dam ongepast te vinden.

Zie ook: Kritiek op Baudet's oproep om vrijheid op 5 mei te 'herdenken', CIDI wil studiereis Auschwitz voor Tweede Kamer

Update 17.00 uur:  Er zijn vanmiddag diverse sprekers aan het woord geweest voor enkele honderden deelnemers aan de 'Herdenking van de vrijheid', de bijeenkomst was rond 16.00 uur afgelopen. De sfeer was gemoedelijk en de demonstratie op het Malieveld lijkt rustig verlopen onder toeziend oog van de politie. Nu gaat er in Amsterdam een manifestatie voor hetzelfde doel van start.

Eerdere berichtgeving:

Agent blijkt 'wapen' van relschopper Tim (Malieveld) achteraf zelf te hebben gemaakt

De 36-jarige Tim werd half maart tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld te Den Haag afgeranseld door agenten. Beelden van het pak slaag werden talloze malen gedeeld op sociale media en bewogen diverse organisaties ertoe om op te roepen tot een onderzoek naar politiegeweld. Meer hierover in het AD.

De beelden maken nog steeds veel indruk op iedereen die het ziet. Liggend op de grond krijgt Tim een pak slaag van agenten, ook op zijn hoofd. Ook moet hij een politiehond bij de wangen beetpakken om te voorkomen dat hij wordt aangevallen door de hond. De hond bijt hem wel in zijn been.

Kort na het viral gaan van de beelden kwam de politie met een verklaring waarom Tim zo 'stevig' was aangepakt door de agenten, hij had staan zwaaien met een startkabel waaraan ‘een geslepen fietsenstandaard’ was bevestigd. Tegen de ME’ers had hij geschreeuwd ‘jullie gaan allemaal dood, kankerlijers’.

Fietsenstandaard ontbreekt in Tim's verhaal
Tim ontkent niet dat hij zich dreigend met de startkabel heeft opgesteld. Hij rekent er dan ook op zich hiervoor voor de rechter te moeten verantwoorden. Maar dat van de fietsenstandaard is een ander verhaal. Uit onderzoek is gebleken dat de startkabel en de fietsenstandaard los van elkaar op het Malieveld lagen en dat agenten ze beiden hebben opgeraapt en in een tas meegenomen. Toen de standaard uit deze tas viel, zag een agent dat een stuk tape aan de startkabel hing en heeft hij kabel en standaard aan elkaar gebonden. In het dossier staat dat de agent dat daarna ‘abusievelijk’ is vergeten door te geven.

Het is niet gezegd dat standaard en kabel niet vóór de rellen al aan elkaar vast zaten, maar Tim ontkent dat ten stelligste. Uit verder onderzoek van de politie lijkt het er nu ook op dat de fietsenstandaard door iemand anders als los voorwerp is gegooid of als los voorwerp rondslingerde op het Malieveld. De standaard lag in elk geval in de buurt van de startkabel en de plek waar Tim werd aangehouden. "Daarmee valt dus het verwijt weg dat Tim bewust een wapen heeft gemaakt om iemand te verwonden’’, zegt zijn advocaat Peter Spaargaren. Wel gaf Tim zijn startkabel een gooi.

De politie zwijgt en verwijst voor commentaar naar het Openbaar Ministerie. Het OM wil echter geen informatie geven over individuele zaken.

De zaak van Tim zou 10 mei in behandeling worden genomen door de rechter, maar is voorlopig teruggetrokken, aldus advocaat Spaargaren. Zelf heeft Tim ook aangifte gedaan tegen de politie vanwege de zware mishandeling die hij heeft ondergaan. Tim werd in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en liep wekenlang met een brace rond om te herstellen. Zijn been is nog steeds niet hersteld van de beet van de politiehond.

Meer diversiteit en zelfkritiek op 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft in haar beleidsvisie voor de komende jaren opgenomen dat de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in het teken komen te staan van onder andere diversiteit en zelfkritiek. In het beleidsplan staat daarover onder andere het volgende:


"Het comité zet zich in voor meer pluriformiteit bij herdenken en vieren in de komende beleidsperiode, met oog voor diversiteit, waaronder we variatie bedoelen in geslacht, leeftijd, religie, herkomst, woonplaats, uiterlijk en andere identiteitsbepalende kenmerken die de interactie tussen mensen beïnvloeden. Enerzijds willen we meer diversiteit laten zien in de familieverhalen die we ophalen en uitlichten en daarmee de meerstemmigheid vergroten. Ook willen we aandacht vragen voor de oorlogservaringen van bijvoorbeeld romusha’s tijdens de Tweede Wereldoorlog of zwarte soldaten die Europa bevrijdden. Anderzijds willen we een diverser publiek uitnodigen voor gesprekken over deze thema’s. Iedereen moet zich kunnen herkennen in de opzet van de nationale momenten en zich welkom voelen om deel te nemen. Zowel de eerste generatie van oorlogsgetroffenen, als mensen met ervaringen met een andere oorlog, als mensen die wellicht geen directe relatie met oorlog hebben maar zich betrokken voelen bij de thematiek van oorlog, onvrijheid en vrijheid en democratie. “ Mijn opa wilde onder geen beding de Japanse soldaten bedienen. Het is een wonder dat ze hem, die eigenwijze Chinees, niet meteen hebben gedood. Chinezen waren in de oorlog eventjes minder minderwaardig dan Hollanders.” (Mei Li Vos in De Indië Monologen) Door middel van langlopend onderzoek brengt het comité de komende jaren in kaart welke verhalen van vrijheid en onvrijheid er leven in de Nederlandse samenleving. Hoe vormt de ervaring van een actuele oorlog of deelname aan een vredesmissie het leven van een militair en welke invloed heeft dit op de beleving van vrijheid van veteranen? Wat betekent dit voor het thuisfront en hoe vinden deze verhalen hun weg in families? En welke oorlogen of conflicten spelen een rol in de beleving van vrijheid en onvrijheid van jongere generaties?"

"Op 15 augustus capituleerde ook de Japanse bezetter van wat toen Nederlands-Indië heette. In dit deel van het koninkrijk bracht dat echter geen vrijheid, maar volgde een bloedige dekolonisatiestrijd. Nederland onthield Indonesië in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de vrijheid die het zelf had teruggekregen en trad in dit conflict op met vaak excessief geweld. Koning Willem-Alexander zei op 10 maart 2020, tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië: «Voor de geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen. Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven.» < De bevolking van Indonesië wilde na de Tweede Wereldoorlog onafhankelijkheid en op verschillende plekken, zoals in Soerabaja, werd door middel van grote aanplakbiljetten de roep om vrijheid kracht bijgezet. foto: nederlands instituut voor militaire historie / collectie rups Een brede en verbindende blik zoals door de koning verwoord betekent daadwerkelijke aandacht voor deze periode uit onze geschiedenis. Voor de constatering dat Nederland in die tijd aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond. Het laat zien dat we in Nederland moeten durven reflecteren op de dekolonisatiestrijd; een periode in de geschiedenis waar Nederland niet trots op kan zijn en waarover we als samenleving daarom veelal zwegen. Het comité wil zich inzetten om woorden en vor men te vinden om met elkaar over deze pijnlijke periode te kunnen spreken, en om te kunnen herdenken. Daarbij is het van belang dat iedereen, veteraan uit deze oorlog of burgerslachtoffer in het conflict, een passende plaats vindt tijdens de herdenking. Een eerlijke, kritische reflectie op het verleden draagt bij aan de gezamenlijke, niet-eenzijdige beleving van vrijheid. Het comité zal werken aan ma nieren om dit deel van de Nederlandse geschiedenis een plaats te geven, met de woorden van de koning als fundament."

Helaas vergeet het Comité de Bersiap te benoemen, de genocide op Indische Nederlanders die aanleiding was voor de Politionele acties in Nederlands-Indië.

Verdere aandachtspunten voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn Familieverhalen en Vrijheid verdiepen.

Diergaarde Blijdorp is een olifant rijker

In Diergaarde Blijdorp is afgelopen nacht om 00.03 olifant Bangka bevallen van haar derde kalf, zo is te lezen in Metronieuws. Dit was te volgen op een livestream die zowel in het binnen als buitenverblijf aanwezig is. 

Het was de verwachting dat Bangka in de nacht van maandag op dinsdag zou bevallen, maar net als treinen dat wel eens hebben, had de bevalling wat vertraging. Tot afgelopen nacht, de verzorgers waren al paraat omdat zij door de hormoonwaardes zagen dat het nu echt niet lang meer kon duren. 

Een vertakking van de stamboom was getekend, omafant Irma, die haar dochter bijstond heeft namelijk nog twee klein eh, kleinkalfjes van dezelfde dochter; Faya en Sunjay. Een naam voor het pas geboren familielid is nog niet bekend, net als het geslacht overigens. 

Het kersverse familielid is mogelijk te bewonderen via deze stream. Wanneer deze van dichtbij bekeken kan worden is nog niet duidelijk; de dierentuinen zijn nog tot minstens 11 mei dicht.

COVID-19: 7336 nieuwe besmettingen en 24 doden, totaal 1.531.800 en 17.245

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7336 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.531.800 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 244 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1715 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 47 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 830 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 24 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.245 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: How low can you go

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen genoeg zangeressen die laag kunnen zingen maar zo laag als Joy Chapman kan geen enkele vrouw. Om precies te zijn haalde ze 34.21 Hz (C♯₁) (voor wie dat wat zegt). Maar dit zegt misschien meer voor de meesten:

Nachtelijke zelfbevrediger aangehouden in Groningen

De politie heeft dinsdag rond middernacht in de wijk Paddepoel in Groningen een man aangehouden voor openbare schennispleging. De man stond, in de kou, te masturberen op de openbare weg. Zo meldt DvhN.

Een politiewoordvoerder vertelt dat twee mensen een melding doorgaven dat de man ‘op straat met zichzelf speelde’. Hierop kon de schennispleger op basis van het doorgegeven signalement worden aanhouden.
De man wordt vandaag verhoord. Het is niet bekend of de man eerder voor dergelijke vergrijpen ‘in beeld’ geweest is.

Amsterdam: In metrostations geen reclame meer voor benzineauto’s en dumptickets

Vanaf maandag 3 mei is in de Amsterdamse metrostations geen reclame meer te zien voor auto’s die rijden op fossiele brandstoffen of vliegtickets tegen dumpprijzen. Amsterdam is de eerste stad van Nederland die reclame voor fossiele producten uit het straatbeeld wil weren. Zo liet de gemeente op Twitter en hun website weten.

De gemeente wil dat Amsterdam een stad is waar zuinig met energie wordt omgesprongen. Een stad waar energie alleen duurzaam wordt opgewekt en waar grondstoffen en materialen oneindig worden hergebruikt. De gemeente en reclame-exploitant CS Digital Media sluiten daarover op 3 mei een convenant.

55 procent minder CO2
Het college wil de CO2-uitstoot in Amsterdam met 55% terugdringen in 2030. Reclame die in de stad te zien is, moet een afspiegeling van die ambitie zijn. Daarom maakt het college met reclame-exploitanten afspraken over het terugdringen van reclame voor fossiele producten in de openbare ruimte. Met de ondertekening van dit convenant zet Amsterdam daarmee een eerste stap.

Dumpprijzen
Vanaf 3 mei 2021 is op het digitale netwerk van de Amsterdamse metro geen reclame voor fossiele olieproducten voor de aandrijving van motoren en machines meer te zien. Ook reclames voor voertuigen die worden aangedreven door fossiele brandstoffen worden geweerd.

Voor vliegmaatschappijen is het niet meer toe gestaan dumpprijzen voor vliegreizen te melden. Het is juridisch gezien niet mogelijk om bedrijven die reclame willen maken in de metrostations helemaal te weren. Dit kan alleen op productniveau.

Vervolg
De gemeente Amsterdam gaat ook met andere exploitanten in de stad in gesprek over het weren van reclame voor fossiele producten.

City naar eerste Champions League-finale

Manchester City heeft zich voor het eerst in de historie geplaatst voor de finale van de Champions League. In eigen huis was de Engelse club met 2-0 te sterk voor Paris Saint-Germain, nadat het in Frankrijk al met 1-2 had gewonnen.

Parijs moest het zonder de met een kuitblessure kampende Kylian Mbappé doen en dat was te merken: op de openingsfase na was PSG eigenlijk geen moment gevaarlijk - Marquinhos schoot op de lat en Angel di Maria werkte de bal net naast het doel van Ederson.

Keeper Ederson zette de ommekeer in gang: hij bediende Oleksandr Zinchenko, die Kevin de Bruyne in staat stelde om Riyad Mahrez van een assist te voorzien, 1-0. Een dik kwartier na rust was het opnieuw Mahrez: hij verdubbelde de score op aangeven van Phil Foden.

Niet veel later trok Björn Kuipers rood voor een uiterst gefrustreerde Di Maria, die de provocerende Fernandinho op z'n voet trapte. Marco Verratti kwam kort daarop goed weg met geel na een smerige aanval en daarmee was het gespeeld.

Man vindt middelvinger opsteken naar agenten 'mening uiten', politie vindt van niet

Agenten hebben aan de President Rooseveltlaan in Vlissingen een 19-jarig Vlissinger aangehouden. De man vond het nodig om op dinsdag 4 mei rond 20.44 uur zijn middelvinger op te steken naar de dienders.

De man werd aangesproken toen de agenten een aantal auto’s met hoge snelheid hadden zien voorbij rijden. Deze auto’s stopten bij een benzinestation aan de President Rooseveltlaan. Tijdens het aanspreken stak de man, die bijrijder in een van de voertuigen was, zijn middelvinger op naar de dienders. Daarop werd hem gevraagd zich te legitimeren en gevraagd waarom hij zijn middelvinger opstak. De man verklaarde: ''Ik wil gewoon mijn mening uiten, ik doe dat als ik dat wil.''

Vervolgens is de verdachte aangehouden, tijdens zijn aanhouding bemoeiden enkele omstanders zich met de aanhouding waarbij wat duw- en trekwerk ontstond, niemand werd verder aangehouden. De verdachte is op het politiebureau gehoord en met een proces-verbaal op zak enkele uren later in vrijheid gesteld.

Beledigen
Beledigen is het opzettelijk aanranden van iemands eer en goede naam. Het doel moet zijn om daar ruchtbaarheid aan te geven. Dat was hier het geval omdat het in het openbaar, waar anderen bij waren, geroepen werd. De maximumstraf is zes maanden of een boete die kan oplopen tot 8.300 euro. Als je de eer of goede naam van een politieambtenaar aantast wordt de straf met een derde verhoogd naar 8 maanden of globaal 11.000 euro boete.

FOK! Wat een weer: buien, later breekt de zon door

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag komen er verspreid over het land buien voor. Aanvankelijk is er vooral in het zuiden kans op hagel en onweer, in de loop van de ochtend en middag ook elders. Vanmiddag nemen de buien van het westen uit af en breekt de zon vaker door. In de avond trekken opnieuw buien over het zuiden van het land, mogelijk met hagel en onweer. Het is koud met maxima die uiteenlopen van 8°C in het Waddengebied tot 11°C in het zuiden, bij een matige tot krachtige westenwind. Langs de kust is de wind krachtig, 6 Bft. Op de Wadden en in het noordelijke kustgebied is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft, in het oostelijk Waddengebied in de middag enige tijd af en toe stormachtig, 8 Bft. In het noordelijk kustgebied is er vanmiddag een kleine kans op zware windstoten.

In de nacht naar donderdag zijn er opklaringen, in het zuiden is er meer bewolking en is een enkele bui mogelijk. De minima liggen tussen 7°C aan de kust en 1°C in het midden en oosten. De wind is zwak tot matig, aan de noordkust eerst vrij krachtig en in het oostelijk Waddengebied eerst nog krachtig.

Donderdag overdag is het in het zuiden overwegend bewolkt, elders ontstaan stapelwolken. In de loop van de ochtend ontwikkelen zich enkele buien, aan de kust blijft het waarschijnlijk grotendeels droog. De maxima liggen rond 11°C. De wind is overwegend zwak tot matig en komt uit richtingen tussen zuidwest en west. (Bron: KNMI)

Ik zag de bui al hangen.. (Foto: _UserName_)
Ik zag de bui al hangen.. (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Derek Chauvin eist nieuw proces, twee weken na zijn veroordeling moord George Floyd

Voormalig politieagent Derek Chauvin heeft om een nieuw proces gevraagd, twee weken nadat hij schuldig is bevonden aan de moord op George Floyd.

In een reeks moties die zijn ingediend bij de rechter Peter Cahill, zei Chauvins advocaat, Eric Nelson, dat zijn cliënt geen eerlijk proces heeft gekregen, om eraan toe te voegen dat er sprake was van wangedrag van de aanklager en de jury, onjuiste rechtsinterpretaties tijdens het proces en dat het vonnis in strijd was met de wet.

De heer Nelson zei dat de rechter de discretie van de rechtbank heeft geschonden en hierdoor het recht van Chauvin op een eerlijk proces heeft ontnomen toen hij een verzoek om het proces naar een andere provincie te verplaatsen, vanwege alle publiciteit voorafgaand aan de rechtzaak, heeft geweigerd.

De beslissing om de jury niet te onderzoeken werd bekritiseerd door Nelson, evenals de beslissing om een man die bij de heer Floyd was op het moment van zijn arrestatie niet te laten getuigen.

De heer Nelson zei ook dat het oordeel van de jury "ongeldig" moest worden verklaard omdat de juryleden "wangedrag hebben begaan, zich bedreigd of geïntimideerd voelden, zich onder druk voelden gezet tijdens de procedure en/of zich niet hielden aan instructies tijdens de beraadslagingen".

Er was geen melding gemaakt van het feit dat een jurylid deel uitmaakte van een demonstratie in Washington DC in augustus ter ere van Martin Luther King Jr, waar hij een Black Lives Matter-t-shirt droeg. Het jurylid zelf- Brandon Mitchell - heeft volgehouden dat de demonstratie geen protest was inzake de dood van de heer Floyd.

Belgische boer verplaatst per ongeluk grens met Frankrijk

Een boer in België heeft voor opschudding gezorgd nadat hij per ongeluk de grens met Frankrijk  heeft verlegd.

Een liefhebber van lokale geschiedenis liep in het bos toen hij zag dat de steen die de grens tussen de twee landen markeerde 2,29 m was verschoven.

De Belgische boer, die blijkbaar geïrriteerd was doordat de steen 'in de weg' lag, had hem binnen Frans grondgebied verplaatst.

In plaats van internationale opschudding te veroorzaken, werd het incident aan beide kanten van de grens met een glimlach onthaald.

"Hij heeft België groter gemaakt en Frankrijk kleiner, dat is geen goed idee", vertelde David Lavaux, burgemeester van het Belgische dorp Erquelinnes, aan de Franse tv-zender TF1. Dit soort verhuizingen veroorzaakt al hoofdpijn tussen particuliere landeigenaren, zei hij, laat staan buurlanden.

De grens tussen Frankrijk en wat nu België is, strekt zich uit over 620 km (390 mijl). Het werd formeel opgericht onder het Verdrag van Kortrijk, ondertekend in 1820 na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo vijf jaar eerder. De steen dateert uit 1819, toen de grens voor het eerst werd afgebakend. 

"Ik was blij, mijn stad was groter", voegde de Belgische burgemeester er lachend aan toe. "Maar de burgemeester van Bousignies-sur-Roc was het daar niet mee eens."

De lokale Belgische autoriteiten zijn van plan contact op te nemen met de boer om hem te vragen de grenssteen terug te brengen naar zijn oorspronkelijke locatie. Gebeurt dat niet, dan zou de zaak terecht kunnen komen bij het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een Frans-Belgische grenscommissie zou moeten oproepen, welke sinds 1930 inactief is.

De heer Lavaux merkte op dat de boer ook strafrechtelijk kan worden vervolgd als hij zich niet aan de regels houdt.

"Als hij blijk geeft van goede wil, zal hij geen probleem hebben, we zullen deze kwestie in der minne regelen", vertelde hij aan de Belgische nieuwssite Sudinfo.

Zwaar verliefde man valt 273 kg af om van seks met zijn vrouw te kunnen genieten

Een zwaarverliefde en zwaarlijvige Schotse man (368 kg) wilde dolgraag seks hebben met zijn lieftallige echtgenote. Omdat de man vreesde dat hij haar zou pletten met zijn gewicht besloot hij drastisch af te vallen.

Het was nog een karwei om Paul Tuthill’s precieze gewicht te achterhalen. De Schot was immers zo zwaar geworden dat geen van de weegschalen in de ziekenhuizen zijn gewicht aankonden, schrijft Metro UK.

Door een blessure die de man in 2010 opliep schoot zijn gewicht snel omhoog. Waar Tuthill voorheen een fanatiek sporter was, kwam hij amper meer uit zijn stoel. Dit had ook zijn weerslag op zijn mentale toestand, zijn overgewicht zorgde voor een depressie en in 2017 zelfs tot meerdere zelfmoordpogingen. Zijn zus stelde voor om een 'maagverkleining' uit te laten voeren, en het idee gaf Tuthill al voldoende motivatie, voor de bypassoperatie was hij al zo'n 152 kilo kwijt.

Mesaanval op aanwezigen kleuterschool in BraziliŽ - minstens vier mensen gedood

Bij een gewapende aanval op een kinderdagverblijf in het zuiden van Brazilië kwamen zeker vier mensen om het leven. Twee kinderen en twee verzorgers stierven nadat een 18-jarige met een machete-achtig mes de kleuterschool "Aquarela" in de gemeente Saudades in de staat Santa Catarina betrad, zei de woordvoerder van de militaire politie van Santa Catarina, majoor Rafael Antonio da Silva.

Een ander kind raakte bij de aanval ernstig gewond. Braziliaanse media meldden minstens vijf doden. Tot nu toe is niet bekend of de aanvaller psychische problemen heeft gehad, aldus de politiewoordvoerder. Volgens de krant Folha de S. Paulo had hij geen eerdere veroordelingen en was hij vroeger geen leerling van de kleuterschool. De dader heeft zichzelf ernstig verwond bij de aanval en is naar een plaatselijk ziekenhuis overgebracht. De politie doorzocht zijn huis en bekeek zijn computerdata op zoek naar aanwijzingen voor de misdaad. Als de onderzoeken op de plaats van het misdrijf zijn afgerond worden de ouders verhoord.

Puin Chinese raket kan zondag ergens in Europa neerstorten

Puin van een vorige week gelanceerde Chinese raket kan aankomende zondag mogelijk neerstorten in Europa. Volgens experts van het ruimteafvalbureau van het Europese Ruimteagentschap ESA liggen gedeelten van Spanje, Italië en Griekenland in het risicogebied dat is vastgesteld tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte. De eventuele raketresten kunnen ook in de oceaan plonzen. Meer hierover in het AD.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #308
review
Famicom Detective Club
special
Vijf gametips voor de maand mei
preview
Shin Megami Tensei Nocturne HD Remaster
special
Random Pics van de Dag #307
special
Random Pics van de Dag #306
©FOK.nl e.a.