Biatleet Hofer wint na 7 jaar weer, Eckhoff wint 7e sprint op rij

In het Zweedse Östersund is alweer het laatste World Cup-weekeinde van het biatlonseizoen van start gegaan. Dat gebeurde vrijdag met de sprints, zaterdag en zondag volgen nog de achtervolgingen en de massastarts.

Vrouwen
Dorothea Wierer vertrok als zesde en de Italiaanse World Cup-winnares van de afgelopen twee seizoenen deed het goed: ze schoot foutloos en noteerde een tijd die vrij lang bleef staan. Winst zou het echter niet worden, want Tiril Eckhoff liet haar dominantie dit seizoen nog eens zien. De kersverse World Cup-winnares schoot in staande positie één keer mis, maar was tóch 2,5 seconden sneller dan Wierer en pakte haar zevende opeenvolgende sprintzege, een ongekende statistiek in het biatlon.

Wierer's tijd werd eerder ook al uit Noorse hoek bedreigd, maar Ingrid Landmark Tandrevold bleef met tien treffers steken op 6,7 seconden van de uiteindelijk winnende tijd van haar landgenote en goede vriendin Eckhoff. Drie vrouwen schoten een podiumplek het putje in met één misser: Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk, de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser en de Noorse Marte Olsbu Røiseland finishten op 15 tot 18 seconden van Eckhoff. Namens België deed Lotte Lie het weer uitstekend: ze schoot foutloos en noteerde de 37e tijd, ruimschoots voldoende om er zaterdag in de achtervolging bij te mogen zijn.

Mannen
Lukas Hofer was de nummer vier op de startlijst en deed het bijzonder goed: de Italiaan schoot tien keer raak en was zoals altijd erg snel op de ski's. De concurrentie kwam eigenlijk alleen van Sebastian Samuelsson: ook de Zweed schoot alle schijven omver, maar ondanks een prima slotronde kwam hij vier seconden tekort om Hofer van de troon te stoten.

Daarmee was het eigenlijk al zo'n beetje gedaan, hoewel Hofer nog lang moest wachten. Iedereen die snel genoeg was schoot te vaak mis en iedereen die foutloos schoot was niet snel genoeg. Hofer pakte zo na zeven jaar eindelijk zijn tweede World Cup-zege, Samuelsson werd tweede en plek drie was voor de Noor Tarjei Bø. Diens landgenoot Sturla Holm Lægreid finishte als zesde en maakte de strijd om de World Cup nóg weer spannender: het gat met leider Johannes Thingnes Bø bedraagt - met twee wedstrijden te gaan - nog maar een handvol punten.

Namens België kende Thierry Langer de wedstrijd van zijn leven: met tien treffers noteerde hij de vijftiende tijd. Florent Claude werd met één misser 44e, Cesar Beauvais haalde met vier missers nog precies de top-100.