FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 maart 2021

Random Pics van de Dag #262

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Biatleet Hofer wint na 7 jaar weer, Eckhoff wint 7e sprint op rij

In het Zweedse Östersund is alweer het laatste World Cup-weekeinde van het biatlonseizoen van start gegaan. Dat gebeurde vrijdag met de sprints, zaterdag en zondag volgen nog de achtervolgingen en de massastarts.

Vrouwen
Dorothea Wierer vertrok als zesde en de Italiaanse World Cup-winnares van de afgelopen twee seizoenen deed het goed: ze schoot foutloos en noteerde een tijd die vrij lang bleef staan. Winst zou het echter niet worden, want Tiril Eckhoff liet haar dominantie dit seizoen nog eens zien. De kersverse World Cup-winnares schoot in staande positie één keer mis, maar was tóch 2,5 seconden sneller dan Wierer en pakte haar zevende opeenvolgende sprintzege, een ongekende statistiek in het biatlon.

Wierer's tijd werd eerder ook al uit Noorse hoek bedreigd, maar Ingrid Landmark Tandrevold bleef met tien treffers steken op 6,7 seconden van de uiteindelijk winnende tijd van haar landgenote en goede vriendin Eckhoff. Drie vrouwen schoten een podiumplek het putje in met één misser: Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk, de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser en de Noorse Marte Olsbu Røiseland finishten op 15 tot 18 seconden van Eckhoff. Namens België deed Lotte Lie het weer uitstekend: ze schoot foutloos en noteerde de 37e tijd, ruimschoots voldoende om er zaterdag in de achtervolging bij te mogen zijn.

Mannen
Lukas Hofer was de nummer vier op de startlijst en deed het bijzonder goed: de Italiaan schoot tien keer raak en was zoals altijd erg snel op de ski's. De concurrentie kwam eigenlijk alleen van Sebastian Samuelsson: ook de Zweed schoot alle schijven omver, maar ondanks een prima slotronde kwam hij vier seconden tekort om Hofer van de troon te stoten.

Daarmee was het eigenlijk al zo'n beetje gedaan, hoewel Hofer nog lang moest wachten. Iedereen die snel genoeg was schoot te vaak mis en iedereen die foutloos schoot was niet snel genoeg. Hofer pakte zo na zeven jaar eindelijk zijn tweede World Cup-zege, Samuelsson werd tweede en plek drie was voor de Noor Tarjei Bø. Diens landgenoot Sturla Holm Lægreid finishte als zesde en maakte de strijd om de World Cup nóg weer spannender: het gat met leider Johannes Thingnes Bø bedraagt - met twee wedstrijden te gaan - nog maar een handvol punten.

Namens België kende Thierry Langer de wedstrijd van zijn leven: met tien treffers noteerde hij de vijftiende tijd. Florent Claude werd met één misser 44e, Cesar Beauvais haalde met vier missers nog precies de top-100.

Noorse skiërs winnen parallelwedstrijd bij World Cup-finale

Tijdens de World Cup-finale voor de alpineskiërs in het Zwitserse Lenzerheide kon er vrijdag eindelijk een wedstrijd afgewerkt worden. Na het afgelasten van de afdalingen en super-G's - het weer zat tegen - kon de parallellandenwedstrijd wél doorgang vinden.

De hele wedstrijd werd gekenmerkt door één opvallende zaak: het blauwe parcours was véél sneller dan het rode parcours. Sterker nog, vanaf de kwartfinales werden in totaal 32 races afgewerkt en daarvan werden er welgeteld twee gewonnen door iemand op het rode parcours.

De Noorse wereldkampioenen begonnen in de kwartfinales met een nipte winst op de Amerikaanse ploeg, waarna een herhaling van de WK-finale volgde tegen Zweden. Ook nu was Noorwegen te sterk en in de finale wachtte Duitsland. De Duitsers hadden afgerekend met Italië en Oostenrijk, zoals alle andere wedstrijden eindigden die ook in 2-2.

Bij een 2-2 stand gaat het om de opgetelde tijd van de snelste man en snelste vrouw van elk team, zo ook in de finale. Kristina Riis-Johannessen verloor van Andrea Filser, maar Leif Kristian Nestvold-Haugen klopte Linus Strasser. Kristin Lysdahl was Lena Dürr de baas, waarna Alexander Schmid namens Duitsland won van wereldkampioen Sebastian Foss-Solevaag.

Op tijd ging de winst echter toch naar de Noren, terwijl de derde plek naar Franziska Gritsch, Fabio Gstrein, Katharina Huber en Adrian Pertl uit Oostenrijk ging: zij waren te sterk voor het Zweedse kwartet.

Uitslag sc Heerenveen - FC Twente

Sc Heerenveen en FC Twente hebben vrijdag doelpuntloos gelijkgespeeld.

Beide ploegen stonden in het Abe Lenstra-stadion aan de aftrap zonder hun topscorer. Henk Veerman, goed voor dertien doelpunten dit seizoen, ontbrak bij Heerenveen omdat zijn vrouw op het punt staat te bevallen. Danilo, die voor Twente ook op dertien doelpunten staat, werd door Ron Jans gepasseerd voor het duel met Heerenveen.

Zonder de topscoorders kregen de beide ploegen kansen om de score te openen, al had FC Twente de meeste kansen. In de eerste helft was Twente dicht bij de 0-1. Luciano Narsingh kreeg de eerste kans. De buitenspeler van Twente kreeg de bal van Queensy Menig, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Even later was was Menig opnieuw betrokken bij een gevaarlijke aanval. Opnieuw was hij de aangever, maar dit ditmaal eindigde een inzet van Jesse Bosch op de paal.

Heerenveen was met Siem de Jong het dichtst bij een doelpunt. Uit een dieptepass van Joey Veerman volleerde De Jong de bal recht op de keeper.

Sc Heerenveen hield een puntje over aan het duel met FC Twente, maar had in de slotfase daar wel opnieuw de hulp van de paal voor nodig. Menig was dichtbij, maar een lobje over Heerenveen-keeper Erwin Mulder eindigde in de blessuretijd op de paal, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een puntje.

Het verschil blijft door het gelijkspel op drie punten staan tussen de beide ploegen.

sc Heerenveen

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Bochniewicz, (sc Heerenveen), Markelo, (FC Twente)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus
v.Hecke
Bochniewicz
Kaib (Woudenberg/74)
Halilovic (Hajal/74)
Schöne (Kongolo/ 81)
J.Veerman
v.Bergen
De Jong
Nygren (v.d.Heide/73)
  Drommel
Ebuehi
Dumic
Pierie
Oosterwolde
Brama (Roemeratoe/45 2)
Zerrouki
Bosch (Markelo/88)
Narsingh
L.Ilic (Danilo/76)
Menig

Halsema zet door: 'preventief fouilleren in risicogebieden'

Als het aan burgemeester Femke Halsema ligt, vinden er straks in vijf buurten in de hoofdstad fouilleeracties plaats. De controles vinden, zoals eerder al gemeld werd, plaats op "aselectieve wijze".

Dat heeft Halsema vanmiddag in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Het gaat om Bijlmer-Centrum (Zuidoost), Burgwallen Nieuwe-Zijde (Centrum), Geuzenveld (Nieuw-West), de Dapperbuurt (Oost) en de Waterlandpleinbuurt (Noord).

Incidenten met wapens
Deze vijf buurten zijn zogenoemde veiligheidsrisicogebieden. Dat betekent dat er vaak incidenten plaatsvonden waarbij er een wapen gebruikt is of er sprake was van onveiligheid, dat er "een relatief hoge mate van ervaren onveiligheid" is en dat er veel meldingen van slachtoffers van geweld zijn binnengekomen.

Per veiligheidsrisicogebied vinden er in een periode van zes weken maximaal vijf dagen fouilleeracties plaats. Dat kunnen aaneengesloten dagen of afzonderlijke dagen zijn. De controles kunnen zonder aankondiging worden uitgevoerd.

Kinderen
Kinderen die jonger dan twaalf zijn, gezinnen en 65-plussers worden niet gefouilleerd. Verder zijn er geen selectiecriteria. Wie wel gefouilleerd wordt, krijgt uitgelegd wat het doel en de reden van het fouilleren is en krijgt een folder met informatie over de proef mee. Ook tassen en auto's mogen doorzocht worden.

Het is nog niet duidelijk wanneer de proef van start gaat. Dat kan namelijk pas als de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus versoepeld worden.

Kritiek
Een deel van de gemeenteraad heeft de afgelopen jaren veel kritiek gehad op het plan voor fouilleeracties. Zo vond GroenLinks dat het aanwijzen van de gebieden, wat vandaag dus is gebeurd, "stigmatiserend" kon zijn. Halsema schrijft dat ze na de proef met de gemeenteraadsleden, die als waarnemer aanwezig mogen zijn, in gesprek wil gaan.

Ook wordt het plan waarschijnlijk met de politieke partijen besproken tijdens de commissie Algemene Zaken op 8 april.

Islamkritische schrijfster huis uit geschopt na steunbetuiging Wilders

De Amsterdamse schrijfster Lale Gül is door haar ouders het huis uitgezet. De 23-jarige vrouw, die zich in een boek kritisch uitliet over de islam en Turkse tradities en daardoor vele bedreigingen over zich heen kreeg, logeert nu bij vrienden. Ze heeft het contact met haar familie verbroken.

"Het was de enige uitweg", aldus Gül. "Ik ben door mijn familie verstoten. De pleuris brak helemaal uit toen ik door Geert Wilders werd geprezen. Hij noemde me een held of zo. Dat was de druppel."

Lees ook: Islamkritische schrijfster heeft het zwaar, boos op DENK

In het verkiezingsdebat van 16 maart noemde Wilders haar een 'dappere Turkse mevrouw' en 'het bewijs dat de Turkse islam in Nederland niet integreert'. "Ze wordt bedreigd, opgejaagd en moet onderduiken,” zei Wilders. “Als iemand de islam verlaat, moet diegene voor haar leven rennen."

In ieder geval hoopt Gül met behulp van burgemeester Femke Halsema snel een eigen woning te krijgen. "De burgemeester heeft gezegd dat ze haar best voor me zal doen en dat ik in aanmerking kom voor urgentie."

DENK wil bewijs voor eerlijke sollicitatie: "Anders sprake van discriminatie"

DENK wil dat de bewijslast voor arbeidsdiscriminatie wordt omgedraaid. Bij een vermoeden van een oneerlijke sollicitatieprocedure, moet de gemeente als werkgever aantonen dat er niet is gediscrimineerd.

Raadslid Sheher Khan dient daarvoor volgende week een initiatiefvoorstel in. Als een sollicitant ‘concrete aanwijzingen’ heeft dat iemand anders met nagenoeg dezelfde cv wel is uitgenodigd of aangenomen voor een vacature, dan moet de gemeente Amsterdam ‘duidelijk motiveren’ waarom de ander niet op gesprek mocht komen. Als het de gemeente niet lukt om in deze bewijslast te voorzien, ‘dan kan er vanuit worden gegaan dat discriminatie heeft plaatsgevonden’.

Khan wil dat deze aanpassing wordt opgenomen in het ‘Werkplan Aanpak Arbeidsdiscriminatie’ van de stad. Khan: "Iedereen roept dan: 'Je wilt op de stoel van de rechter gaan zitten.' Maar dat is helemaal niet de bedoeling. Het gaat er om dat iedereen bewust is van een discriminatievrij en inclusief recruitmentproces. Je dwingt werkgevers zo erover na te denken.”

Als de gemeente of gemeentelijke bedrijven niet kunnen aantonen dat ze hun eigen regels naleven, dan kan dat volgens Khan ertoe leiden dat je alsnog met elkaar om de tafel komt of dat je vervolgens een sterkere zaak hebt bij de rechter.

Discriminatie op de werkvloer
Volgens het raadslid is in IJsland al groot succes geboekt met de omkering van de bewijslast om de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken. Ook wil hij dat het ingezet wordt om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Als bijvoorbeeld niet kan worden aangetoond dat signalen over racistische pesterijen goed zijn opgevolgd, ook dan kan discriminatie worden aangenomen.

Khan weet nog niet of hij een meerderheid van de raad achter zijn plan krijgt, maar hij denkt dat er wel “een aantal linkse partijen voor zijn te porren”. Mocht het zover komen, dan betekent het wel een stuk meer werk en administratie voor de ambtenaren. Khan: “Dat moet te ondervangen zijn in dit digitale tijdperk. En als ik solliciteer ben ik er ook dagen mee bezig. Daar mag best wat tegenover staan.”

Tong's voetbalverhalen #103

S.C. Tasmania Berlin 1900 is misschien wel de onbekendste club die in de Bundesliga heeft gespeeld. Althans voor voetballiefhebbers van buiten Duitsland. Door een opeenhoping van incidenten, rechtszaken en invloed van het kapitaalkrachtige Axel-Springer-Gelag, werden er beslissingen genomen die door de DFB werden herroepen of door de rechtbank werden hersteld. Het was een complete chaos tot vlak voor het begin van het seizoen.

Stekelenburg maakt rentree in Oranjeselectie, St. Juste debuteert

Bondscoach Frank de Boer heeft Jeremiah St Juste opgenomen in de Oranjeselectie voor de WK-kwalificatieduels met Turkije, Letland en Gibraltar. Voor de 24-jarige verdediger van FSV Mainz is het zijn eerste uitverkiezing op het hoogste niveau. Ajax-goalie Maarten Stekelenburg keert na een afwezigheid van bijna drieënhalf jaar terug in de vaderlandse voetbalselectie.

Marco Bizot (AZ), Joël Drommel (FC Twente), Quincy Promes (Spartak Moskou), Kevin Strootman (Genoa CFC), Tonny Vilhena (FC Krasnodar), Stefan de Vrij (Inter) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg), die op de voorlopige lijst stonden, ontvingen deze keer geen uitnodiging.

Nederland trapt de WK-kwalificatiereeks af in Istanboel, waar Turkije op woensdag 24 maart in het Atatürk Olimpiyat Stadyumu de tegenstander is. Zaterdag 27 maart komt Letland op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. Zowel in Amsterdam als in Istanboel wordt om 18.00 uur (Nederlandse tijd) afgetrapt. Oranje besluit de interlandperiode dinsdag 30 maart met een wedstrijd in en tegen Gibraltar. In het Victoria Stadium klinkt het beginsignaal om 20.45 uur.

COVID-19: 7425 nieuwe besmettingen en 46 doden, totaal 1.186.987 en 16.244

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7425 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.186.987 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 237 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1462 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 46 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 579 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 46 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.244 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Sneeuwt het microplastics in Siberië?

Russische wetenschappers proberen een mogelijke bedreiging voor het milieu in Siberië in kaart te brengen: microplastics in de sneeuw die na het smelten de bodem in verdwijnen.

Wetenschappers van de Tomsk State University (TSU) zeggen dat ze voor onderzoek sneeuwmonsters uit 20 verschillende Siberische regio's hebben verzameld - van het Altai-gebergte tot het noordpoolgebied - en dat hun voorlopige conclusies bevestigen dat microplastics uit de lucht opduiken in de sneeuw die is aangetroffen in de afgelegen delen van Siberië. 

"Het is duidelijk dat niet alleen rivieren en zeeën betrokken zijn bij de circulatie van microplastics over de hele wereld, maar ook de bodem, levende wezens en zelfs de atmosfeer", zegt Yulia Frank, wetenschappelijk directeur van het Microplastics Siberia-centrum van TSU.

Microplastics, die ontstaan wanneer grotere stukken plastic zwerfafval in de loop van de tijd uiteenvallen, worden steeds vaker aangetroffen in de lucht, voedsel, drinkwater en zelfs in het poolijs. Wetenschappers maken zich steeds meer zorgen dat microplastics een risico kunnen vormen voor de menselijke gezondheid en het leven in zee, hoewel hierover nog geen consensus bestaat. 

Wetenschappers van Tomsk hebben eerder microplastics gevonden in het spijsverteringskanaal van vis die in Siberische rivieren is gevangen, wat bevestigt dat de vissen bijdragen aan het vervuilen van de Noordelijke IJszee met plastic.

"Siberië is onvoldoende onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van microplastics en onze (Russische) interesse in dit probleem komt laat in vergelijking met de rest van de wereld", zei Frank.

Wetenschappers bestuderen nu de sneeuwmonsters om te onderzoeken in welke mate de bevolkingsdichtheid, de nabijheid van wegen en andere menselijke activiteiten bijdragen aan de vervuiling met microplastics.

Het nutteloze feitje van de dag: heel vaak Marco Borsato

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een tijdje terug kon je hier lezen dat BZN samen met Madonna de meeste hits in de Top 40 heeft, maar wist je dat Marco Borsato de Nederlander is met de meeste nummer 1 hits? Borsato heeft maar liefst 15 keer op de hoogste plek van de Top 40 gestaan. Er komt geen enkele Nederlander in de buurt van dat record. Jan Smit volgt met 6 nummer 1 posities op gepaste afstand. 'Dromen zijn bedrog' was in 1994 Borsato zijn eerste nummer 1-hit en 'Hoe het danst' (met Davina Michelle en Armin van Buuren) in 2019 zijn vijftiende en tot nu toe laatste.

Het nutteloze feitje van de dag: heel vaak Marco Borsato (WikiCommons/Nathaliethielen)
Het nutteloze feitje van de dag: heel vaak Marco Borsato (WikiCommons/Nathaliethielen)

Reddit-achtige actie: ‘beleggers verruilen massaal aandelen Tesla voor Volkswagen’

Een paar weken geleden zorgden ze voor vuurwerk bij GameStop, nu hebben Reddit-achtige beleggers Volkswagen in het vizier. Gaat de koers van het VW-concern hierdoor binnenkort ook door het dak? Meer hierover in de Stentor.

Volgens het Duitse opinieblad Der Spiegel roemen kleine beleggers de strategie van de VW-Groep op internetfora zoals Reddit. Dit heeft als gevolg dat de koers van het VW-aandeel omhoogschiet. Een maand geleden kostte een aandeel VW nog 170 euro, inmiddels staat de koers bijna 40% hoger namelijk rond de 230 euro. Vergeleken met een jaar geleden is de koers zelfs verdrievoudigd. 

Volgens professionele investeerders hebben Volkswagen’s ambitieuze verkoopdoelen voor elektrische auto’s de aandacht getrokken van kleine beleggers in de Verenigde Staten. Op internetfora als Stocktwits en ‘Wall Street Bets’ op het internetplatform Reddit wordt VW getipt als het nieuwe Tesla volgens Der Spiegel. 

Volgens het Duitse opinieblad heeft dit tot gevolg dat aandelen Tesla worden verruild voor VW-aandelen. De koers steeg gisteren met bijna 15 procent naar het hoogste punt in 12,5 jaar: 253 euro. Dit komt neer op een stijging van vijftig procent in de afgelopen vijf dagen en daarmee de sterkste stijging van de VW-aandelensinds het najaar van 2008.

Ajax treft AS Roma in kwartfinale Europa League

Ajax gaat het in de kwartfinale van de Europa League opnemen tegen het Italiaanse AS Roma. Dat heeft de loting in het Zwitserse Nyon zojuist uitgewezen, zo laat AT5 weten.

Ajax bereikte de kwartfinale door twee relatief eenvoudige overwinningen op het Zwitserse Young Boys. In Amsterdam won Ajax met 3-0, donderdagavond werd het in Bern 0-2. Roma was in de achtste finale te sterk voor Shakhtar Donetsk.

Ook voor de halve finale werd alvast geloot. Mocht Ajax het tweeluik met Roma overleven, dan wacht in de halve finale een krachtmeting met Granada of Manchester United. Met die laatste club heeft Ajax nog een appeltje te schillen. In 2017 werd de Europa League finale met 2-0 van United verloren.

Ajax en Roma speelden twee keer eerder tegen elkaar. Dat was in het Champions League-seizoen 2002/2003. In Amsterdam was Ajax destijds met 2-1 te sterk, in Rome werd het 1-1.

Het heenduel met de Romeinen wordt op 8 april gespeeld in Amsterdam, de return in Rome is op 15 april. Mocht Ajax de halve finale bereiken, dan speelt het die duels op 29 april en 6 mei. Op woensdag 26 mei is de finale in het Poolse Gdansk.

De complete loting:

Ajax - AS Roma
Arsenal - Slavia Praag
Dinamo Zagreb - Villarreal
Granada - Manchester United

Journalist BBC van straat geplukt en verdwenen in Myanmar

Een journalist van de BBC is verdwenen in Myanmar, waar grote onrust is ontstaan na een staatsgreep. De Britse omroep zegt dat verslaggever Aung Thura is meegenomen door ‘ongeïdentificeerde mannen’ in hoofdstad Naypyidaw. Meer hierover in de Stentor.

De plotselinge verdwijning van Thura baart de BBC grote zorgen, het mediabedrijf heeft de autoriteiten om hulp gevraagd. In Myanmar heerst al weken totale  chaos vanwege de coup door het leger. De demonstraties door de burgers van het land voor het herstel van de democratie en de vrijlating van de opgepakte regeringsleider Aung San Suu Kyi blijven aanhouden ondanks het zeer geweldadige optreden van de politie. 

Rechtbank: geen snellere uitbetaling extra vaste lastenvergoeding horecazaken

De rechtbank Den Haag heeft vandaag Koninklijke Horeca Nederland niet-ontvankelijk verklaard in de zaak over het uitbetalen van subsidies aan horecaondernemers. De vorderingen horen thuis bij de bestuursrechter en daarom beoordeelt de voorzieningenrechter deze zaak niet inhoudelijk.

Koninklijke Horeca Nederland komt niet op voor een eigen belang, maar voor een collectief belang dat bestaat uit de bundeling van individuele belangen van horecaondernemers. Voor de bescherming van die individuele belangen kunnen de ondernemers terecht bij de bestuursrechter en dus niet bij de civiele rechter.

Teleurstelling
De voorzieningenrechter is zich ervan bewust dat dit oordeel een teleurstelling is voor horecaondernemers. Zij kampen in deze tijd al met grote tegenslagen. Hoe wrang dat ook is, de vaste taakverdeling tussen de bestuursrechter en de civiele rechter kan ook in deze zaak niet worden doorkruist.

Nelke fietst naakt door Amsterdam uit onvrede over verkiezingsuitslag

Een bijzonder protest op het Museumplein vanochtend. De vriendinnen Stella en Nelke fietsten met een vlag over het plein uit onvrede over de verkiezingsuitslag. Nelke deed dat naakt. Zo meldt in Amsterdam

De twee noemen "de extreme groei van rechts" als belangrijkste reden van hun protest. "Dat de FvD door de vervierdubbeling van het aantal zetels even groot is als GroenLinks is voor ons een grote klap. En dan de PVV zo hoog en de VVD die ook in deze tijden nog groeit, na alle fouten die ze hebben begaan."

Koude voeten
De vriendinnen maakten naar eigen zeggen "bewust gebruik van het voorrecht van onze witte lichamen en de aandacht die een naakt, vrouwelijk lijf teweeg brengt." Daarbij gold Lady Godiva, die enkele eeuwen geleden naakt op een paard door Coventry reed, als inspiratiebron. "Maar dan op z'n Amsterdams, op een fiets." Hoewel Nelkes lichaam onbedekt was, zat ze niet rillend van de kou op de fiets, vertelt ze. "Dat kwam waarschijnlijk door de adrenaline. Wel waren m'n voeten heel koud."

Stella en Nelke trokken overigens ook de aandacht van de politie. De twee moesten hun ID-kaart laten zien, een boete bleef hen bespaard.

In week 10 ongeveer evenveel mensen overleden als verwacht

In week 10 (8 tot en met 14 maart 2021) overleden naar schatting 3.300 mensen. Dat zijn ongeveer evenveel sterfgevallen als verwacht voor deze periode en bijna 250 sterfgevallen meer dan in de week ervoor (3.075). De sterfte onder Wlz-zorggebruikers nam ook iets toe, maar bleef onder het verwachte niveau. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 van 2020 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In week 7 van 2021 was de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode en in week 8 en 9 lag de sterfte eronder. De schatting van de sterfte in week 10 is ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode. Het RIVM registreerde 136 overleden COVID-19-patiënten in week 10 (stand 16 maart).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers onder verwacht niveau
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is iets toegenomen in week 10, maar het aantal overledenen is lager dan verwacht. De sterfte onder de overige bevolking nam ook toe en ligt net boven het verwachte niveau. Er overleden ruim 1.150 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden ongeveer 2.150 mensen.

Sterfte in alle leeftijdsgroepen ongeveer als verwacht
In week 10 was voor alle leeftijdsgroepen de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode. Er overleden naar schatting 1.900 mensen van 80 jaar of ouder, bijna 1.000 mensen van 65 tot 80 jaar en bijna 450 mensen jonger dan 65 jaar.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint met brede opklaringen en lokaal mogelijk een mistbank. In de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken en in de middag trekken wolkenvelden van het noordoosten uit over het land. Het blijft vrijwel overal droog en de maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind is noordoostelijk en overwegend matig, in de middag en avond langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen en landinwaarts ontstaat er op veel plaatsen mist. Later in de nacht raakt het in het noordwesten bewolkt. Het gaat op de meeste plaatsen licht vriezen met minima tussen -1°C en -4°C. In de kustgebieden blijft de temperatuur net boven het vriespunt. De noordenwind neemt af tot zwak, langs de kust matig.

Zaterdag overdag raakt het van het noordwesten uit bewolkt en kan er plaatselijk wat lichte (mot)regen vallen. In het zuidoosten blijft het nog tot ver in de middag zonnig en droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C bij een zwakke tot matige wind die in de loop van de ochtend naar west draait. (Bron: KNMI)

Zo nu en dan was de zon te zien (Foto: DJMO)
Zo nu en dan was de zon te zien (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.