Noorse biatleten oppermachtig, prachtige sprint om winst

Na zo'n twee weken aan World Cup-wedstrijden in het Tsjechische Nove Mesto kunnen de biatleten eindelijk richting Zweden, waar in Östersund de seizoensfinale gehouden gaat worden. Zondag werden in Moravië nog twee wedstrijden afgewerkt: eerst de gemengde estafette, vervolgens de single mixed-estafette, waar de teams bestaan uit één man en één vrouw.

Gemengde estafette
Tiril Eckhoff schitterde weer en wisselde namens Noorwegen als eerste op Marte Olsbu Røiseland. Uliana Kaisheva (Rusland) wisselde een kleine halve minuut later op Irina Kazakevich, de Italiaanse Lisa Vittozzi zat er vlak achter en gaf over op Dorothea Wierer. Røiseland breidde de voorsprong nog eens wat uit en gaf ruim als eerste het stokje door aan Tarjei Bø. Op vijftig seconden volgden Italië en Frankrijk, waar Wierer overgaf op Dominik Windisch en Justine Braisaz-Bouchet op Simon Desthieux.

Ook Bø kwam geen moment in de problemen, hij kon het stokje ver voor de rest overgeven aan broer Johannes Thingnes Bø. Op 1:15 minuten volgden Italië en Zweden, waar Windisch Lukas Hofer op pad stuurde en Jesper Nelin het overgaf aan Martin Ponsiluoma. Desthieux volgde op enige afstand en tikte Quentin Fillon Maillet op weg voor de Fransen, maar de gaten waren al wel groot.

Johannes Thingnes Bø was eveneens soeverein, de Noorse zege was ruimschoots binnen. Hofer dook als tweede de slotronde in, op achttien seconden gevolgd door Ponsiluoma, die Fillon Maillet tien tellen achter zich had. De posities veranderden niet meer en dus stonden Noorwegen, Italië en Zweden op het podium.

Single mixed-estafette
Halverwege ging Noorwegen met Ingrid Landmark Tandrevold en Sturla Holm Lægreid aan de leiding, nadat de Fransman Antonin Guigonnat - samen in actie komend met Julia Simon - zijn eerst staande schietbeurt vernaggelde. Italië volgde met Michela Carrara en Tommaso Giacomel, Oostenrijk zat er met Lisa Theresa Hauser en Simon Eder ook nog uitstekend bij.

Tandrevold hield de leiding vast, maar Susan Dunklee zat er namens de Amerikaanse ploeg vlak achter en stuurde Doherty achter Lægreid aan. Hauser wisselde een paar seconden later en ook Zweden zat er met Linn Persson lekker bij, Sebastian Samuelsson nam het daar over.

Lægreid en Samuelsson kwamen gezamenlijk bij de laatste schietbeurt aan, Eder en Doherty zaten er een dikke handvol tellen achter. Lægreid bleef foutloos, Samuelsson had één extra patroon nodig en ging in de achtervolging. Doherty trof vijf keer en daarmee schudde hij de minder schietende Eder op het oog definitief van zich af.

Samuelsson trok alles uit de kast en kwam nog bij Lægreid, die hij met een prachtige sprint passeerde. Doherty hield stand en bezorgde de VS een uiterst zelfzame podiumplek, maar iets verder naar achteren werd ook gejuicht: Lotte Lie en Florent Claude hielpen België aan een prachtige negende plek. De Tsjechische veteraan Ondrej Moravec deed met de uiterst matig schietende Lucie Charvatova niet mee om de prijzen, maar besloot zijn carrière en werd opgewacht door zijn gezin.