WK langlaufen: diskwalificatie na 50 kilometer en sprint om goud

In het Duitse Oberstdorf is het wereldkampioenschap langlaufen zondag afgesloten. Na anderhalve week met grotendeels veel te warm weer - het slotweekeinde was een stuk frisser - stond zondag de vijftig kilometer klassieke stijl voor de mannen op het programma.

Lange tijd bleef een grote groep samen, waar beetje bij beetje atleten vanaf wapperden. Bij het ingaan van de laatste kilometers waren het er nog iets minder dan tien, waaronder vijf Noren en de Russische topfavoriet Alexander Bolshunov.

De Noor Emil Iversen gooide het tempo omhoog, gevolgd door Simen Hegstad Krüger en Johannes Høsflot Klæbo, terwijl Bolshunov moest bijten om erbij te blijven. Dat lukte nog net, waarna hij met Iversen en Klæbo overbleef om te gaan sprinten om het goud.

Bij het opkomen van het rechte stuk richting de finish ging Klæbo buitenom langs Bolshunov, waarbij de twee in botsing kwamen met als gevolg een gebroken stok voor de Rus. Klæbo sprintte zo onbedreigd naar een ietwat verrassende wereldtitel, Iversen ging Bolshunov nog voorbij en pakte het zilver.

Daar bleef het echter niet bij, want enige tijd na de wedstrijd kwam waar al voor werd gevreesd: Klæbo werd gediskwalificeerd voor het hinderen van Bolshunov en dus ging het goud naar Iversen, zilver naar de Rus en brons naar Krüger, die landgenoot Hans Christer Holund nét had verslagen in de sprint om 'plek vier'.