Hockeydames boeken honderdste zege onder bondscoach Annan

De hockeydames hebben zaterdag Alyson Annan haar honderdste zege als bondscoach bezorgd. In het Wagener Stadion werd in de Pro League een moeizame zege geboekt op Duitsland: 2-1. De Nederlandse treffers, van Frederique Matla en Ireen van den Assem, vielen allebei na rust.

In het Oranjekamp waren vooraf veel vraagtekens over Duitsland. De nummer drie van de wereld bleek een stugge ploeg, die heel weinig ruimte weggaf wanneer de tegenstander in balbezit was. Een team dat Nederland een zwaar eerste kwart bezorgde. Niet alleen slaagde Oranje er amper in gevaarlijk te worden – alleen Pien Dicke schoot in de eerste vijftien minuten een bal op doel – ook leverde de eerste Duitse aanval meteen een treffer op. Aan het eind van het eerste kwart speelde Lisa Altenburg zichzelf vrij en tikte de openingstreffer binnen. Nederland stond op dat moment in ondertal, omdat Malou Pheninckx voor een (onnodige) duw een groene kaart had gekregen.

Werk aan de winkel dus voor Oranje, dat al tien jaar niet van Duitsland had verloren binnen de reguliere speeltijd. Nederland, waarbij Marloes Keetels haar 150ste interland speelde, grossierde in passjes achterom en achterlangs, maar binnen het 23-metergebied speelde de ploeg van Annan weinig klaar. Kansjes waren er wel, voor Maria Verschoor en Laurien Leurink, maar de beste mogelijkheid deed zich voor aan de overkant. Daar kwam Hannah Gablac net te kort om een mooie rush van Lena Micheel af te ronden.

Na rust speelde Nederland eindelijk wat vrijer en dat leverde al vrij snel de 1-1. Matla – voor rust vrij anoniem spelend – maakte ‘m, door een backhand van Laura Nunnink binnen te tikken. Het was haar vierde goal op rij tegen Duitsland. De bezoekers wankelden even en daar maakte Oranje gebruik van, door de eerste corner van de wedstrijd te versieren. Van den Assem greep de kans op cirkel met beide handen aan en klopte de Duitse goalie Anna Kilian, die in de rust Nathalie Kubalski had afgelost.

Duitsland kreeg aan het eind van het derde kwart een goede kans op de gelijkmaker. De eerste Duitse strafcorner was sowieso een opmerkelijke. De corner werd aan ‘de andere kant’ aangeven, links dus van het Nederlandse doel. Anne Schröder kon geheel vrij binnenschuiven, maar de middenvelder miste in kansrijke positie.

In het laatste kwart hield een controlerend Nederland stand, zonder echt gevaarlijk te worden. Dat gold ook voor Duitsland, dat de creativiteit en veelzijdigheid miste om voor grote problemen te zorgen. De al met al verdiende 2-1 zege van Oranje was alweer de zevende zege in de Pro League, waar het met kop en schouders aan kop gaat.

Voor bondscoach Annan leverde de interland veel interessant materiaal op. Niet alleen zijn er nu amper meer vraagtekens over Duitsland, ook zal zij zien dat haar ploeg met name voor rust grote moeite had om de opgetrokken muur te slopen.