Langlaufster Sundling met groot machtsvertoon naar wereldtitel, ook goud Klæbo

In het Duitse Oberstdorf zijn donderdag de eerste medailles vergeven op het wereldkampioenschap langlaufen. Na de kwalificatiewedstrijden van woensdag, waarin de 'mindere goden' zich probeerden te plaatsen voor de hoofdwedstrijden, was het donderdag tijd voor de sprint in klassieke stijl.

Vrouwen
De Noorse dames waren het best vertegenwoordigd, ietwat verrassend: Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla en Ane Appelkvist Stenseth stondn in de finale. Zweden was aanwezig met Jonna Sundling en Johanna Hagström, topfavorietes Linn Svahn en Maja Dahlqvist lagen er in de halve finales uit en Anamarija Lampic uit Slovenië completeerde de finale.

Aanvankelijk gaven de Zweedse dames het tempo aan, maar voor Sundling bleek er meer in het vat te zitten: ze gaf er op de laatste klim een snok op en niemand kon volgen, waardoor zij met grote overmacht naar een verrassende edoch prachtige wereldtitel ging. Uittredend kampioene Falla vocht zich helemaal leeg en wist Lampic nog nét met een teenlengte voor te blijven in de strijd om het zilver.

Mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo en Erik Valnes stonden de twee grote Noorse favorieten in de finale, samen met landgenoot Håvard Solaas Taugbøl. De grote mannen van de Russen, Sergey Ustiugov en Alexander Bolshunov, waren ook van de partij, net als de dit seizoen in topvorm verkerende Zweed Oskar Svensson.

Svensson ging voor een gok: hij voelde dat hij het op de normale manier niet ging redden, dus bond hij zijn skatingski's onder, in plaats van de klassieke ski's. Het resultaat was dat hij de hele finale dubbelstokkend af moest werken en dat hij op de afdalingen veel meer snelheid had, maar de heuveltjes bleken dusdanig snel dat hij er teveel verloor: Svensson was gezien.

De Noren gaven het tempo aan en Bolshunov én Ustiugov moesten zowaar lossen. Een sweep dus, maar de vraag was nog in welke volgorde. Die vraag werd snel beantwoord: Klæbo was een flinke maat te groot en ging overtuigend naar het goud, voor Valnes en Taugbøl.