VVD flink in de min, VOLT op één zetel in nieuwste peiling

Net als in de peiling van EénVandaag/Ipsos levert de VVD ook flink in bij de peilers van I&O Research. De partij van Mark Rutte levert vier zetels in maar is nog wel veruit de grootse partij van het land. Opvallend is ook dat de pro-Europese partij VOLT voor het eerst een zetel scoort bij I&O.

Voor het eerst sinds maart vorig jaar staat de VVD onder de 40 zetels bij I&O Research, met 39 virtuele plekken in de Tweede Kamer kunnen de liberalen desondanks tevreden zijn aangezien er nog altijd geen partij bij ze in de buurt komt. Op plek twee staat namelijk de PVV die op 19 zetels blijft staan ten opzichte van de vorige peiling.

Het CDA onder leiding van Wopke Hoekstra blijft redelijk stabiel en levert een zeteltje in en komt op 18. D66 staat op 14 zetels, een aantal waar de partij al sinds de zomer van 2020 rond zweeft. Ook de 13 zetels waar de PvdA op staat in deze peiling is een redelijk stabiel aantal, van een Ploumen-effect is dus geen sprake.

GroenLinks mag zich meer zorgen maken, waar de partij ruim een jaar geleden op 18 zetels stond bij I&O zijn de groenen afgezakt naar 12 zetels. Nu klimaat en milieu qua onderwerpen naar achteren zijn gedrukt door de coronacrisis heeft de partij van Jesse Klaver het moeilijk. De 10 gepeilde zetels van de SP zijn in lijn met de peilingen van de afgelopen tijd.

De ChristenUnie was lange tijd naast de VVD de enige coalitiepartij die op winst stond maar het gaat nu moeizaam met de CU. De partij is van 9 zetels in januari 2020 langzaam teruggegleden naar 5 deze week. Dat zijn evenveel zetels als de Partij voor de Dieren.

Forum voor Democratie stijgt deze week van 3 naar 4 zetels, maar daar wordt het vooral pijnlijk om terug te kijken. Forum gleed in een jaar tijd van een partij met een machtspositie met 15 zetels in de peilingen terug naar splinterpartij zonder invloed. Hetzelfde geldt voor 50PLUS dat een jaar geleden met 10 gepeilde zetels een factor van belang leek voor de formatie maar na interne ruzies staan de ouderen op één schamel zeteltje.

De SGP staat op 3 zetels, evenveel als DENK dat weer lijkt opgekrabbeld na interne chaos. FVD afsplitsing JA21 staat eveneens op 3 zetels. Opmerkelijke nieuwkomer in deze peiling is VOLT. De pro-Europese partij timmert al jaren aan de weg en schuurt in diverse peilingen rond één zetel.