Crisis FVD: Forum zakt weg in peiling, mogelijk partij rond Nanninga

Sinds het liveblog over de crisis  bij Forum voor Democratie gisteravond sloot zijn er vrijwel geen ontwikkelingen meer geweest op het slagveld dat deze crisis bij Forum voor Democratie is geworden. Vandaag houden we hier de ontwikkelingen voor jullie bij.

Update 21.17 uur:

De laatste update van vandaag is er eentje voor de mensen die nog niet genoeg popcorn op hebben. Vanavond is Joost Eerdmans bij Beau op RTL4 om zijn verhaal te doen over de turbulente laatste dagen:

Update 20.55 uur:

Er bestaat een mogelijkheid dat er een partij rond Annabel Nanninga wordt opgericht, die geluiden gaan aldus Johan Almekinders, de (nu oud-)fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Overijssel. Hij splitste zich, met het grootste gedeelte van de oud FVD-fractie, af.

"Het is een heel goede mogelijkheid om gewoon samen te werken en eventueel ook zelf mee te doen aan de verkiezingen", zo vertelt Almekinders in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar goed die zijn al over drie maanden, dus hoe realistisch dat is weet ik niet."

Vooralsnog gaat de afsplitsing in Overijssel van Forum voor Democratie zelfstandig verder zo vertelt Almekinders. "Maar er zijn andere initiatieven die contact hebben gezocht met ons. En ik heb ook contact gehad met Annabel, en andere mensen in Forum die misschien ook nog iets willen doen."

Update 20.38 uur:

Tijd voor een overzicht van de stand van zaken over de blijvers en vertrekkers bij Forum. Vooral de situatie in Noord-Brabant ligt gevoelig omdat de FVD daar in de coalitie zit. Mocht de fractie daar scheuren dan is er een grote kans dat de coalitie daar strand:

 Update 20.02 uur:

Forum voor Democratie meer dan halveert in de laatste peiling van Maurice de Hond. In de peilingen van zijn hand scoorde FVD over het algemeen hoger dan bij de andere peilers. Maar nu is ook bij De Hond de bodem in zicht. Forum zakt van 8 naar 3 zetels. Grote winnaar is de PVV die vier virtuele zetels wint.

Update 18.40 uur:

In een gesprek met de pers laat Baudet er geen twijfel over bestaan dat hij geen goed woord over heeft voor de coupplegers binnen zijn partij, zoals hij ze noemt. Hij noemt de beschuldigingen aan zijn adres over uitspraken tijdens een diner vorige week vrijdag "roddels". De (oud) partijleider kan zich de uitspraken dat "bijna iedereen een antisemiet is" en andere dingen niet herinneren. Hij omschreef de avond als ruzieachtig en "mensen hadden een glaasje" op en "provoceerden elkaar".

Baudet wil dat de bestuursleden Rob Rooken en de waarnemend voorzitter Lennart van der Linden, opstappen. Die twee lieten de politicus uitschrijven als bestuurslid om een algemene ledenvergadering mogelijk te maken. "Dit kan niet, ze moeten hun biezen pakken", aldus Baudet.

"Ze zijn gewoon naar de Kamer van Koophandel gegaan om mij uit te schrijven. Dit is de manier waarop zij omgaan met de situatie. Tegen de regels in mij uitsluiten", zo vertelt Baudet. Met de FVD-politici in de provincies die nu opstappen heeft hij weinig op. "De mensen hebben gestemd op mij! Ze proberen de partij te kapen, maar mensen hebben gestemd op mij, op Theo (Hiddema, red.) en op Paul Cliteur."

Volgens het Algemeen Dagblad is Baudet nog altijd bestuurslid. "Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt overigens (nog) niet dat Baudet is uitgeschreven, zelfs Astrid de Groot die gisteren nog uit het bestuur zou zijn gestapt staat er nog geregistreerd", zo schrijft de krant

Update 15.39 uur:

Wat jullie nog tegoed hebben is een rondje langs de velden van de blijvers en de politici die uit de partij stappen. Het belangrijkste is daarbij de Eerste Kamer. Daar is een groot gat in de macht van Forum voor Democratie geslagen. Senatoren Toine Beukering, Hugo Berkhout (vervanger Nanninga), Otto Hermans en Bob van Pareren hebben besloten niet langer onder de vlag van Forum verder te gaan. Hiermee is de senaatsfractie nog maar 4 zetels groot, dat was ooit 12.

In Limburg doet het opvallende feit zich voor dat Gedeputeerde Ruud Burlet de partij vaarwel zegt maar dat de fractie wel aangesloten blijft bij de FVD. 

Friesland blijft vooralsnog ook bij Forum. De Friese fractievoorzitter Goudzwaard meldt dat hij alleen bij FvD blijft als Baudet opstapt. Ook de rest van de fractie wacht de ontwikkelingen af.

Saillant detail van het vertrek van Otto Hermans is dat Baudet nu één van zijn grootste fans kwijt is:

Update 15.07 uur:

Het zijn gekke tijden zeggen ze dezer dagen wel eens maar dat is in de het geval van Forum voor Democratie nog voorzichtig uitgedrukt. Inmiddels is er grote onduidelijkheid of Baudet nou wel of niet nog in het bestuur van de partij zit. Om 13.54 uur twitterde het bestuur van de partij dat het de (oud) partijleider uit partijleiding had gezet. "Inmiddels is Thierry Baudet uitgeschreven als bestuurder bij de KvK. Dat is helaas noodzakelijk voor het organiseren van een eerlijke en ordentelijke ledenraadpleging", aldus het bestuur.

Baudet riep echter in een verklaring, die hij 14.05 uur plaatste, de bestuursleden die tegen hem zijn op te stappen. "Zolang Van der Linden en Rooken niet vertrekken, kan FvD niet deelnemen aan de verkiezingen", zo stelt de politicus. De uittocht van opstandige leden juicht de politicus toe en hij gunt het ze dat ze een eigen partij op richten.

De strijd aan de top gaat door terwijl de partij leeg loopt.

Update 12.04 uur:

Zoals verwacht druppelen langzaam de berichten of FVD-politici bij de partij blijven. In Drenthe verlaten 4 van de 6 Statenleden de partij. "De intentie is om als onafhankelijke fractie door te gaan, maar daar denken we nog over na. Ik wil in ieder geval graag door, maar onder welke naam weten we nog niet", aldus de Drentse fractievoorzitter Thomas Blinde op de site van RTV Drenthe. "Genialiteit en gekte liggen dichtbij elkaar. Het kwartje is, onder werkdruk of wat dan ook, de verkeerde kant op gevallen", zo vulde hij aan bij 1op1.

In Noord-Holland hebben nu 5 van de 8 Statenleden de partij verlaten. Aan NH Nieuws vertelde Gerard Köhler dat het al sinds de onthullingen van de dubieuze app-berichten in mei rommelde binnen Forum voor Democratie. "We hebben het toen wel besproken, en ik heb aangegeven dat ik vond dat Baudet moest opstappen, dat sloeg in als een bom. Maar niet veel later werden we, behalve ik, één voor één gebeld door het hoofdbestuur en ons de huid vol gescholden. Er was dus gelekt."

Update 11.37 uur:

De fractie van Forum in het Europees Parlement heeft haar positie bepaald. De Europarlementariërs steunen het bestuur en het plan dat op tafel ligt. Ze zullen daarom de partij niet verlaten. De fractie neemt uitdrukkelijk afstand van Baudet en Freek Jansen en van hun uitspraken. Ook Jan Cees Vogelaar, nummer 9 van de voorlopige kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, heeft zich bij dit statement aangesloten.

Hoe staat het er nu voor: 

De situatie is nog steeds dat het bestuur een plan heeft neergelegd om uit de impasse te komen. Kern van het plan is dat Baudet een spreekverbod krijgt en dat een algemene ledenvergadering zich zal uitspreken over het mogelijk royeren van Baudet. Ook zou er op die vergadering een compleet nieuw bestuur gekozen moeten worden.

Dit plan ging vele FVD-politici niet ver genoeg en ze stapten op. Forum is daardoor een fors deel van het politieke kader van de partij kwijtgeraakt en van een groot deel is het nog onbekend of ze bij de partij blijven. De opgestapte politici blijven hun werk doen en behouden hun zetel maar doen dit niet langer onder FVD-vlag.

Door het vertrek van veel tegenstanders krijgt Thierry Baudet weer langzaam greep op de partij. Door het vertrek van bestuurslid Astrid de Groot is er in het bestuur niet langer een meerderheid die Baudet weg zou willen hebben. Opvallend genoeg houdt Baudet zich al ruim 19 uur stil. De vraag is of hij afwacht wat er gebeurt of dat hij daadwerkelijk op de eisen van het bestuur is ingegaan en een spreekverbod hanteert. 

Vandaag zullen waarschijnlijk meer Forum-politici hun positie kenbaar maken maar tot die tijd een overzicht van de situatie tot nu toe:

De liveblogs van de afgelopen dagen:

Crisis FVD: dreigt scheuring binnen Forum? Dit zijn de kampen

Crisis FVD: leegloop begonnen, Baudet krijgt partij langzaam terug

Een korte samenvatting van de dag van gisteren: