FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 februari 2021

Indrukwekkende Medvedev overtuigend naar Australian Open-finale

Tennisser Daniil Medvedev heeft zich uiterst overtuigend geplaatst voor de finale van de Australian Open. De als vierde geplaatste Rus was in Melbourne veel te sterk voor de één plek lager gerangschikte Griek Stefanos Tsitsipas.

In set één had Medvedev genoeg aan een break op 2-2, in de tweede set sloeg de geweldig spelende Rus al op 1-1 toe. Dat deed hij op 4-2 nog eens en in amper vijf kwartier had hij al twee sets te pakken, waarna het einde nabij leek.

Tsitsipas leverde gelijk een servicegame in, maar op 2-3 herstelde hij dat en ineens leek hij toch nog in de wedstrijd te komen. Dat was van korte duur: op 5-5 brak Medvedev hem en de Rus maakt het vervolgens koeltjes af met 6-4, 6-2, 7-5.

In de finale staat Medvedev zondag tegenover de Serviër Novak Djokovic.

Skicrosser Rohrweck boekt eerste World Cup-zege in eigen land

De World Cup skicross in het Oostenrijkse Reiteralm heeft vrijdag weer mooie races opgeleverd. Het parcours was vrij krap en werd gekenmerkt door de scherpe bocht direct voor de finish, waar nogal eens van positie veranderd werd.

Vrouwen
Met Fanny Smith en Talina Gantenbein had Zwitserland zeker niet voor het eerst twee dames in de finale, wereldkampioene Sandra Näslund uit Zweden was er ook bij en het kwartet werd gecompleteerd door de Canadese Courtney Hoffos.

De beste start was voor Näslund en Smith, die vol de strijd aan gingen. De Zweedse verdedigde haar leidende positie met hand en tand...en met succes, want Smith moest genoegen nemen met de tweede plek, net als op het WK. Hoffos completeerde het podium, Gantenbein kwam er niet echt aan te pas.

Mannen
De Fransman Bastien Midol stond in de eindstrijd tegenover de Canadese World Cup-leider Reece Howden, de Zwitser Marc Bischofberger en thuisfavoriet Johannes Rohrweck.

Rohrweck pakte na een fel duel met Howden de leiding, Midol en Bischofberger volgden. Rohrweck hield het vol en pakte na tien jaar en tachtig starts éindelijk zijn eerste World Cup-zege, voor Howden, Midol en Bischofberger.

Uitslag Willem II - FC Utrecht

Willem II heeft in de Eredivisie vanavond een zeer pijnlijke nederlaag geleden tegen FC Utrecht. Na twintig minuten keek het al tegen een 0-3 achterstand aan en uiteindelijk verloor het in eigen huis met 0-6. Voor Utrecht betekende het de vijfde overwinning in zes duels.

Willem II

0 - 6

FC Utrecht

     3' Ter Avest
 11' v.d.Streek
 19' v.d.Streek
 47' Ramselaar
 69' Kerk
 86' v.d.Maarel
 
 Gele kaart: Selahi, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Muric
Owusu
v.Beek (Peters/ 74)
Holmén
Köhn (Smeulers/83)
Spieringhs
Saglam (Wriedt/46)
Selahi (Zuijderwijk/83)
Köhlert
Pavlidis
Trésor (Nunnely/74)
  Oelschlägel
Ter Avest (v.d.Maarel/66)
St.Jago
Janssen (Benamar/83)
Warmerdam
Boussaid (Sylla/ 83)
v.Overeem
Maher (Emanuelson/83)
Kerk
v.d.Streek (Mahi/66)
Ramselaar

Random Pics van de Dag #238

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Grapperhaus: Spertijd ook overdag inzetbaar

Nou, de kogel is door de kerk. Zojuist heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe, strengere wet voor het opleggen van de avondklok. Bovendien maakt deze wet het mogelijk ook overdag een Spertijd in te voeren.

Dit heeft minister Ferd Grapperhaus zojuist verklaard. Hij geeft aan dat hij denkt dat 'het niet nodig hoeft te zijn, maar dat deze nieuwe wet wel de mogelijkheid biedt bijvoorbeeld tussen 08.00 en 14.00 uur een straatverbod op te leggen'.

Skiër Faivre verrast met wereldtitel na schuifpartij topfavoriet

Alpineskiër Mathieu Faivre heeft op het wereldkampioenschap in Cortina d'Ampezzo voor een flinke verrassing gezorgd. De Fransman veroverde de wereldtitel op de reuzenslalom, al zijn tweede gouden medaille van de week.

De eerste run was een waar slagveld: Alexis Pinturault maakte zijn favorietenrol waar en slechts drie man konden binnen een seconde blijven. Luca de Aliprandini uit Italië gaf 0,40 seconden toe, ook de Duitser Alexander Schmid (+0,56) en Pinturault's landgenoot Mathieu Faivre (+0,58) hielden de schade prima beperkt.

Daarna volgde Loïc Meillard uit Zwitserland echter al op 1,25 seconden, toppers als Filip Zubcic (11e, +2,12) en Henrik Kristoffersen (15e, +2,32) kwamen er ook nauwelijks aan te pas. De Nederlander Maarten Meiners ging helaas al snel in de fout en finishte niet.

In run twee nam Zubcic de eerste plek in handen, waarmee hij wat plekken steeg tot Marco Schwarz vanaf plek zes 0,72 seconden sneller was. Meillard was bijna een seconde langzamer en verloor twee plekken, Faivre verdedigde zijn positie door met 0,87 de leiding te pakken. Schmid begon prima, maar ging in de fout en verdraaide zich: einde wedstrijd.

De Aliprandini kwam niet voorbij Faivre, maar op 0,63 verzekerde hij zich wel van een verrassende medaille. Op Pinturault stond geen maat... zo leek het, want de topfavoriet schoof na een paar poortjes onderuit en dus werd Faivre gekroond tot wereldkampioen, nadat hij óók al het goud pakte op de parallelwedstrijd. De Aliprandini pakte zilver, brons was voor Schwarz.

Krantenbezorger beroofd door twee tieners

Donderdag 21 januari werd een man onder bedreiging van steekwapens van zijn telefoon beroofd. De politie onderzoekt de zaak en zoekt getuigen hiervan.

Die donderdag kreeg de politie een melding van een straatroof onder bedreiging. Een 20-jarige man bezorgde rond 16.30 uur kranten op de Sudeten in Utrecht, toen twee jongens naar hem toe liepen. Zij bedreigden hem met steekwapens en wilden zijn telefoon afnemen. Het slachtoffer rende weg en de twee renden achter hem aan. Het slachtoffer viel en gaf onder bedreiging alsnog zijn telefoon af.

Het slachtoffer deed aangifte en gaf de volgende signalementen op:
De eerste verdachte is een jongen van ongeveer 15 jaar oud en ongeveer 1.60 m. lang, lichtgetinte huidskleur, kort zwart haar en geen gezichtshaar. Deze verdachte droeg zwarte handschoenen, een blauwe spijkerbroek en een blauwe jas met capuchon.

De tweede verdachte is ook een jongen van ongeveer 15 jaar oud en ongeveer 1.70 m. lang. Ook hij heeft een lichtgetinte huidskleur, kort zwart haar en geen gezichtshaar. Deze verdachte droeg een blauwe spijkerbroek en een zwarte jas met capuchon.

De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen en mensen die meer weten hierover om contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844, onderstaand tipformulier of anoniem via 0800-7000.

Mollema pakt eerste rit in Tour des Alpes-Maritimes et du Var

Bauke Mollema heeft de eerste etappe in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var gewonnen. Daarmee zorgde de renner van Trek-Segafredo voor de eerste Nederlandse zege van het jaar. Door de zege is Mollema ook de eerste klassementsleider in de Franse rittenkoers.

De eerste etappe in de Tour des Alpes-Maritimes was direct een lastige rit met aankomst heuvelop. Voordat de renners aan de lastige stroken kwam reed er lange tijd een kopgroep van vijf vooruit. De kopgroep nam uiteindelijk ruim zes minuten op het peloton, maar zouden niet in aanmerking komen voor de ritzege.

In de laatste zeventig kilometer moest drie keer de Col de Gourdon, een klim van 7,8 kilometer, worden beklommen en bij de eerste passage was het verschil al meer dan gehalveerd en op de tweede klim waren de vroege vluchters ingerekend door het peloton, waar team Ineos de leiding had.

Na verschillende aanvallen op de slotklim moest een sprint de beslissing brengen in de eerste etappe. Bauke Mollema zette zijn sprint al van veraf aan, maar de Nederlander had zijn inspanning goed ingedeeld en won met één seconde voorsprong op Greg Van Avermaet. Valentin Madouas maakte de top drie vol in de eerste etappe van de Tour des Alpes-Maritimes.

Topless Rihanna 'beledigend voor hindoes'

Rihanna heeft zich deze week van haar beste kant laten zien. De zangeres heeft namelijk een topless-foto van zichzelf gedeeld. Tot grote woede van de hindoes, want de foto zou beledigend zijn.

Wat je als celebrity ook doet, voor sommige mensen kun je het nooit goed doen. Zeker voor gelovigen. Is de ene groep eens een keer niet beledigd, dan wel weer een andere religieuze groepering.

Zo valt de hele hindoewereld inmiddels over Rihanna heen. Dit omdat zij een foto in 'blote tieten' de wereld in heeft geslingerd. Nu is er niets mis met haar tieten, maar wel met de ketting die zij om haar nek heeft hangen.

De 32-jarige zangeres heeft namelijk een hanger van een hindoestaanse god om haar nek hangen. En dat is natuurlijk tegen het zere been van de gelovigen. "Je draagt een ketting met een symbool van mijn cultuur om je nek", klaagt een van de hindoes. "Hoezo mag dit gewoon door iemand worden gedaan die genoeg mogelijkheden heeft om uit te zoeken of zoiets beledigend is?"

Een ander jankt dat we inmiddels in 2021 leven en dat religie geen symbool van schoonheid hoort te zijn. "Ik hoop dat ze de ketting teruggeeft", klaagt een derde persoon, "want ze weet duidelijk niet hoe ze hem moet dragen omdat hij zo respectloos is."

De internationale media hebben de Barbadoseneze zangeres om een reactie gevraagd. Ze heeft nog niet gereageerd op alle kritiek.

Bitcoin tikt een biljoen dollar market cap aan

Waarschijnlijk door de crisis, is bitcoin weer in trek om mee te spelen. En dus was er het afgelopen jaar weer een flinke stijging in de waarde. Gebakken lucht wordt letterlijk met de seconde duurder. Tikte het een aantal dagen geleden al de $50.000 aan qua waarde, nu is de totale waarde ook een grens over gegaan.

Een biljoen dollar zijn alle bitcoin-muntjes nu bij elkaar waard.

Bitcoin biljoen marketcap
Bitcoin biljoen marketcap

Mysterie: dildo-plakker heeft het voorzien op deze brievenbus

Een brief posten was de afgelopen weken nog nooit zo spannend in Nijmegen. Er prijkten namelijk dildo’s aan de brievenbus. De seksspeeltjes - één wit en één zwart exemplaar - zijn inmiddels verdwenen. Maar gelukkig wel gefotografeerd door een passant. Het bewijs is verzameld, maar de dader is spoorloos. De omgeving, PostNL en de politie blijven achter met vragen. Meer hierover op de Stentor (premium)

Bekende bakkerij verandert 'Jodenkoek' in 'Odekoek'

Bakkerij Davelaar uit Alkmaar verkoopt jodenkoeken voortaan onder de naam odekoeken. Het bedrijf vindt de oude naam niet meer passen bij de tijdsgeest. Het is niet bekend of andere bakkers de naamswijziging overnemen.

Van Davelaar geeft op hun website de volgende verklaring:

'De geschiedenis van de Jodenkoeken van Davelaar begint in 1883 in een kleine bakkerij in Alkmaar. De koeken in blik groeiden uit tot een begrip in Nederland. In 2021 snoepten we twee letters van de koek af. Van Jodenkoek naar Odekoek. Net anders, ouderwets lekker! 

Als eerste verkrijgbaar bij Deen: de lekkere en knapperige koeken van Davelaar in herbruikbaar blik. We bakken de koeken weer ouderwets lekker. Dit is een aantal jaren anders geweest en daarom willen we graag benadrukken dat ze nu weer ouderwets lekker gebakken worden! Dat proef je. Je vindt ons in het broodschap.

De naam Odekoeken
We leven in een tijd waarin gelijkheid en inclusiviteit belangrijke waarden zijn. Dit begrip, inclusiviteit, benadrukt niet zoals diversiteit de verschillen tussen mensen. Inclusiviteit gaat over onderlinge verbondenheid. Een inclusieve organisatie is een samenhangend geheel van mensen die zich tot elkaar verhouden en zich met elkaar identificeren.

Sociaal en duurzaam ondernemen zit in onze genen. Het was voor ons daarom niet meer dan logisch dat we de naam van de koek in lijn van deze waarden -en die van een toekomstbestendige wereld- zouden aanpassen. Zo hopen wij ons steentje bij te kunnen dragen aan een meer inclusieve maatschappij, terwijl we de lekkerste koeken van Nederland bakken.’

Het Centraal Joods Overleg in Amsterdam heeft nooit aanstoot genomen aan de naam Jodenkoeken maar kan de naamsverandering naar Odekoeken wel waarderen. 

Zwart jochie (8) moet katoenplukken op school VS

Jason Williams uit Fort Meyers, in de Amerikaanse staat Florida, heeft de racismekaart getrokken. Zijn achtjarige zoon heeft namelijk katoen moeten plukken op school. Zeer racistisch natuurlijk, want Jason en zijn zoon hebben een slavernijverleden.

De beste man, vader van twee, vertelde dat zijn zoon Jaxson dinsdagavond vrolijk uit school kwam. Trots liet het ventje een klein tasje aan zijn vader zien. Maar de trots was al gauw verdwenen.

Jason vroeg hoe zijn zoon aan het tasje kwam. "Ik was met stomheid geslagen", klaagt de brave vader tegen lokale media. In het tasje bleek namelijk een aantal bolletjes katoen en katoenzaadjes te zitten.

"Het is een vernedering voor mijn zoon om thuis te komen met een zak katoen. Want ik weet hoe het is om katoen te plukken. Ik vroeg hem hoe hij aan die tas kwam. 'O, we moesten vandaag katoenplukken op school', zei hij."

Uiteraard deed Jason meteen zijn beklag bij de school. "We hebben kinderen deze week katoen laten plukken in het kader van 'De maand van de Zwarte Geschiedenis'", luidde het antwoord. De school, Mid Cape Global Academy in Cape Coral, heeft nog getracht zijn verontschuldigingen aan te bieden, maar daar wilde de vader niets van weten. Deze had schuimbekkend de hoorn op de haak gesmeten.

KNVB woedend over uitspraak OMT-lid: geen publiek bij voetbal tot 2022

De KNVB is ‘met stomheid geslagen’ over uitspraken die OMT-lid Andreas Voss eerder bij de NOS deed over de mogelijkheid weer publiek toe te laten bij voetbalwedstrijden. Zo meldt de Stentor.

Vlak voordat de Field Labs onderzoekentests met toeschouwers in voetbalstadions van start gaan deed Voss de uitspraak dat volle voetbaltribunes er dit kalenderjaar vermoedelijk niet meer inzitten. 'Dit staat volledig haaks op alle gesprekken die wij met het kabinet hebben gevoerd', zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de voetbalbond.

'Wat Voss beweert is voorbarig, onnodig en schadelijk', volgens De Jong. 'Als wetenschapper hoort hij open te staan voor de uitkomsten van de experimenten en onderzoeken, die bijvoorbeeld in stadions en theaters worden gevoerd. Maar van meneer Voss kunnen we beter wachten tot we begin 2022 allemaal gevaccineerd zijn. Wij willen stap voor stap naar verbeteringen, maar hij voorspelt al hoe het er tegen het einde van het jaar uitziet.'

Geen vervolging voor vernielingen Indië-monumenten

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niemand vervolgen voor het vernielen van Indische monumenten in de zomer van 2020. “Onbegrijpelijk” vindt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Hij heeft inmiddels een artikel 12-procedure aangekondigd om het OM alsnog te dwingen te vervolgen.

Het draait allemaal om twee vernielingen en een daaropvolgende digitale oproep van de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP) om (nog meer) Indische oorlogsmonumenten te vernielen. De vernielingen en oproep waren bovendien vergezeld met teksten waarmee de Bersiap werd verheerlijkt. De oproep bestond verder uit een afbeelding van een zoekactie in de database van het Comité 4 en 5 mei, waarbij de term “Indië” was ingevuld, en de kreet “268 monuments to go”. Waarschuwingen van FIN over een op handen zijnde bekladding van het Indisch Monument in Den Haag konden niet voorkomen dat AMP ook dit iconische monument daags voor de Nationale Indië-herdenking met beledigende en racistische leuzen wist te bekladden. De ontheiliging zorgde voor een golf van verontwaardiging binnen Indisch Nederland en de roep het monument permanent te beveiligen.

Toch ziet justitie geen grond voor vervolging. Volgens het OM vormen de vernielingen en de oproep om andere Indische monumenten te vernielen geen strafbare groepsbelediging of aanzetten tot geweld (tegen goederen) van Indische Nederlanders. De oproep zou volgens de Officier van Justitie (OvJ) weliswaar als strafbare opruiing kunnen worden gekwalificeerd, maar “gelet op de capaciteit en de gestelde prioriteiten kies ik ervoor om de mogelijke opruiing niet op te (laten) pakken”. De vernielingen veranderen die beslissing niet, want “van de daders ontbreekt elk spoor”. Moll noemt de beslissing “gekunsteld en wrang”. “Het OM wil blijkbaar niet-vervolgen, maar dat laat onverlet dat dit soort aanvallen op onze gemeenschap niet zonder strafrechtelijke consequenties mogen blijven. Daarom zal ik het Hof vragen om de daders alsnog te vervolgen”.

COVID-19: 4761 nieuwe besmettingen en 50 doden, totaal 1.047.400 en 15.138

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4761 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.047.400 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 200 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1433 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 20 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 510 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 50 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.138 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Duo van Salzburg krijgt dopingschorsing van 3 maanden na verkeerd pilletje

Red Bull Salzburg kan voorlopig niet beschikken over Mohamed Camara en Sekou Koita. De Oostenrijkse topclub meldt via de officiële kanalen dat het duo door de UEFA vanwege een positieve dopingtest voor drie maanden geschorst is voor alle nationale en internationale voetbalactiviteiten. Camara en Koita hebben het verboden middel halverwege november tot zich gekregen tijdens interlandverplichtingen bij de nationale ploeg van Mali, zo communiceert Red Bull Salzburg.

Camara en Koita zijn halverwege november tien dagen met de nationale ploeg van Mali op pad geweest, voor de dubbele ontmoeting met Namibië. Mali speelde op 13 november eerst in Bamako tegen Namibië, waarna vier dagen later in Windhoek de return op het programma stond in de kwalificatiecyclus voor de Afrika Cup van begin 2022.

Camara en Koita hebben tijdens deze interlandverplichtingen een middel gekregen tegen hoogteziekte. Red Bull Salzburg communiceert niet wanneer dit precies is geweest, maar het ligt voor de hand dat dit op de heen- of terugweg naar Namibië moet zijn geweest.

De dokter van de Malinese voetbalbond blijkt Camara en Koita echter het verkeerde pilletje tegen hoogteziekte te hebben gegeven. Het duo heeft een volgens de dopingregels van de UEFA verboden middel toegediend gekregen, waardoor ze halverwege december te horen kregen dat ze een positieve dopingtest hadden afgelegd.

De dokter die Camara en Koita het verboden middel heeft gegeven, is overigens direct door de Malinese voetbalbond geschorst. De UEFA heeft donderdag besloten dat Camara en Koita voor drie maanden geschorst worden. Volgens de Europese voetbalbond is er geen sprake van opzettelijk dopinggebruik, maar is iedere speler wel verantwoordelijk voor de middelen die hij krijgt toegediend.

De zaak roep gelijkenissen op met die van André Onana, die afgelopen maand een dopingschorsing van een jaar kreeg opgelegd. De doelman van Ajax bleek onbewust het maskeringsmiddel furosemide tot zich te hebben genomen, doordat hij een 'pilletje tegen hoofdpijn' verwarde met het medicijn Lasimac. Zijn vrouw slikte dit vanwege haar zwangerschap.

Omdat de UEFA klaarblijkelijk geloofde dat Onana per ongeluk furosemide tot zich had genomen, bedraagt zijn schorsing momenteel één in plaats van vier jaar. De schorsing van Camara en Koita valt echter een stuk lager uit.

Dit lijkt te maken te hebben met het feit dat het duo van Red Bull Salzburg het verboden middel tot zich heeft gekregen via een dokter van de nationale ploeg van Mali, terwijl Onana het verkeerde pilletje daadwerkelijk uit eigen beweging tot zich nam. Ajax gaat bij het hoogste sporttribunaal (het CAS) de schorsing van Onana nog proberen aan te vechten.

Red Bull Salzburg zal het in ieder geval donderdagavond in het Europa League-duel met Villarreal (om 21.00 uur) al moeten stellen zonder Camara en Koita. Beide spelers zijn dit seizoen in principe basisspelers bij de regerend kampioen van Oostenrijk.

Camara, een 21-jarige middenvelder die door Red Bull Salzburg in 2018 werd opgepikt in Mali, speelde dit seizoen voorlopig 25 officiële wedstrijden, waarin hij 2 keer scoorde. Zijn even oude ploeg- en landgenoot Koita heeft 28 duels achter zijn naam staan en was daarin als spits erg belangrijk met 17 doelpunten en 10 assists.

Nog geen uitspraak avondklok in hoger beroep, avondklok blijft van kracht

Zojuist heeft de voorzitter van de rechtbank aangegeven volgende week vrijdag 26 februari om 10 uur een schriftelijke uitspraak te doen in het hoger beroep van de Nederlandse Staat tegen de beslissing van de voorzieningenrechter in de rechtzaak Viruswaarheid- Nederlandse Staat om de avondklok per direct af te schaffen.

Tot het moment van de uitspraak in Hoger Beroep blijft de uitspraak van de voorzieningenrechter geschorst, waardoor de avondklok gewoon van kracht blijft.

Later meer.

Het nutteloze feitje van de dag: Binnenhof als parkeerplaats

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen het Binnenhof in Den Haag allemaal als de plek waar pers, politici en toeristen rustig kunnen rondlopen, maar wist dat er in de vorige eeuw vooral auto's geparkeerd stonden? Tot juli 1983 (toen de nieuwe ondergrondse parkeergarage open ging) was het Binnenhof een parkeerplaats vol met auto's, een beeld dat we ons nu bijna niet voor kunnen stellen.

Het nutteloze feitje van de dag: Binnenhof als parkeerplaats (WikiCommons/Hans Peters / Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: Binnenhof als parkeerplaats (WikiCommons/Hans Peters / Anefo)

VVD flink in de min, VOLT op één zetel in nieuwste peiling

Net als in de peiling van EénVandaag/Ipsos levert de VVD ook flink in bij de peilers van I&O Research. De partij van Mark Rutte levert vier zetels in maar is nog wel veruit de grootse partij van het land. Opvallend is ook dat de pro-Europese partij VOLT voor het eerst een zetel scoort bij I&O.

Voor het eerst sinds maart vorig jaar staat de VVD onder de 40 zetels bij I&O Research, met 39 virtuele plekken in de Tweede Kamer kunnen de liberalen desondanks tevreden zijn aangezien er nog altijd geen partij bij ze in de buurt komt. Op plek twee staat namelijk de PVV die op 19 zetels blijft staan ten opzichte van de vorige peiling.

Het CDA onder leiding van Wopke Hoekstra blijft redelijk stabiel en levert een zeteltje in en komt op 18. D66 staat op 14 zetels, een aantal waar de partij al sinds de zomer van 2020 rond zweeft. Ook de 13 zetels waar de PvdA op staat in deze peiling is een redelijk stabiel aantal, van een Ploumen-effect is dus geen sprake.

GroenLinks mag zich meer zorgen maken, waar de partij ruim een jaar geleden op 18 zetels stond bij I&O zijn de groenen afgezakt naar 12 zetels. Nu klimaat en milieu qua onderwerpen naar achteren zijn gedrukt door de coronacrisis heeft de partij van Jesse Klaver het moeilijk. De 10 gepeilde zetels van de SP zijn in lijn met de peilingen van de afgelopen tijd.

De ChristenUnie was lange tijd naast de VVD de enige coalitiepartij die op winst stond maar het gaat nu moeizaam met de CU. De partij is van 9 zetels in januari 2020 langzaam teruggegleden naar 5 deze week. Dat zijn evenveel zetels als de Partij voor de Dieren.

Forum voor Democratie stijgt deze week van 3 naar 4 zetels, maar daar wordt het vooral pijnlijk om terug te kijken. Forum gleed in een jaar tijd van een partij met een machtspositie met 15 zetels in de peilingen terug naar splinterpartij zonder invloed. Hetzelfde geldt voor 50PLUS dat een jaar geleden met 10 gepeilde zetels een factor van belang leek voor de formatie maar na interne ruzies staan de ouderen op één schamel zeteltje.

De SGP staat op 3 zetels, evenveel als DENK dat weer lijkt opgekrabbeld na interne chaos. FVD afsplitsing JA21 staat eveneens op 3 zetels. Opmerkelijke nieuwkomer in deze peiling is VOLT. De pro-Europese partij timmert al jaren aan de weg en schuurt in diverse peilingen rond één zetel.

Minister Wopke Hoekstra gaat door het stof na uitglijder: 'Thialf-uitje was stom'

'Stom', zo noemt Wopke Hoekstra (CDA-lijsttrekker) zijn schaatsavontuur met Sven Kramer in Thialf Heerenveen. 'Mijn bezoek aan Thialf stond al gepland. Op de avond van tevoren kwam het idee van schaatsen langs. Niet goed over nagedacht.' Meer hierover in DvhN.

De minister gaat door het stof nadat hij een foto van zichzelf heeft getwitterd waarop te zien is dat hij ondanks de coronamaatregelen in Thialf een rondje schaatst met Sven Kramer. De overdekte schaatsbaan is voor het publiek al sinds december gesloten. Binnen sporten is immers niet toegestaan tijdens de huidige lockdown. Op sociale media krijgt Hoekstra veel kritiek voor zijn schaatsrondje met Kramer. Hij hield overigens wel de anderhalve meter in acht, Hoekstra bezocht Thialf vanwege een campagneronde en verbleef er ongeveer een kwartier. 'Ik had gewoon sportschoenen moeten aanhouden', realiseert de CDA-lijsttrekker zich achteraf.

Vrouw zwanger door windvlaag in punani

Een 25-jarige bewoonster van het Indonesiche eiland Java is op een bizarre manier zwanger geworden. Ze beweert namelijk te zijn bezwangerd door een windvlaag in haar natte voeg.

Siti Zainah heeft vorige week totaal onverwacht een kerngezond meisje uitgepoept. Deze bevalling kwam slechts een uur nadat ze besefte dat ze in verwachting was.

De vrouw heeft de lokale politie verklaard dat ze vorige week ineens een windvlaag voegde in haar huiskamer. "Na het middaggebed lag ik op mijn buik op de grond en ineens drong een snoeiharde wind mijn punani binnen", zo vertelt Zainah.

Slechts een kwartiertje later begon het ineens pijn te doen in haar buik. Hierop ging ze naar de kliniek in het dorp, alwaar zij een meisje van 2,9 kilo heeft geworpen. De Javaanse politie heeft de bizarre zaak in onderzoek.

Kabinet mag briefstemmen voor TK2021 beperkt houden tot 70-plussers

Het kabinet mag de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen per post te stemmen beperkt houden tot alleen 70-plussers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Meer hierover bij DvhN.

De Partij voor de Dieren was naar de rechter gestapt om af te dwingen dat ook andere kiezers die extra gevaar lopen bij een coronabesmetting per post mogen stemmen. Maar deze vordering is nu door de voorzieningenrechter afgewezen.

Vrouw rijdt bijna snelweg A4 op met scootmobiel

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een vrouw in een scootmobiel van de oprit naar de A4 bij Den Hoorn geplukt. Meer (beelden) hierover bij Regio15.

De vrouw was onderweg naar huis toen zij door nog onbekende oorzaak op de oprit naar de snelweg belandde. De politie en een ambulance kwamen met spoed ter plaatse.

Politieagenten hebben de vrouw van de oprit af begeleid. De ambulance is uiteindelijk onverrichter zake retour gegaan.

Herstel-NL begint campagne om einde te maken aan lockdown op 1 maart

Herstel-NL, een groep professionals onder wie artsen, economen en wetenschappers, is woensdag een campagne begonnen om de lockdown te beëindigen. In diverse steden zijn billboards opgehangen met de tekst “Er is een plan waarmee Nederland open kan.”

Met dit plan kan Nederland per 1 maart weer open, stellen de initiatiefnemers, onder wie de econoom Barbara Baarsma. Herstel-NL wil nu in actie komen “omdat de schade van de coronacrisis enorm is, dagelijks groeit en zeer ongelijk is verdeeld”. De groep heeft een concreet plan uitgewerkt dat het naar eigen zeggen mogelijk maakt om Nederland met een beter coronabeleid uit de crisis te halen. “De aanpak is gebaseerd op de reële gevaren van het virus en gerichte bescherming van kwetsbaren”, aldus Herstel-NL. Meer hierover op Skipr.

Schiphol maakte vorig jaar 563 miljoen euro verlies

Schiphol heeft vorig jaar 563 miljoen euro verlies gemaakt. Dat blijkt uit het vanochtend gepubliceerde jaarverslag van de luchthaven. Zo meldt AT5.

Het aantal reizigers in 2020 is, zoals in januari van dit jaar al geschat werd, met ruim zeventig procent gedaald. Volgens Schiphol had de pandemie een 'ongekende impact'.

Het aantal landende en vertrekkende vliegtuigen lag in 2020 op 227.304. Dat was een daling van 54,2 procent ten opzichte van 2019. Het vrachtvolume daalde met 8,2 procent naar 1,4 miljoen ton.

'Wij bevinden ons momenteel in een lockdown, maar de algemene vooruitzichten voor 2021 zijn positief, hoewel er sprake is van grote onzekerheden', zegt CEO Dick Benschop. 'Reisprotocollen op basis van testregimes en intensivering van vaccinaties in plaats van reisverboden en quarantainemaatregelen zullen bepalend zijn voor de weg voorwaarts.'

Jongeren starten petitie om versoepeling coronamaatregelen

Een paar dagen geleden startte studente Sarah Bronkhorst de petitie #DoenWijNogMee? Ze pleit hiermee voor maatregelen in coronatijd om het welzijn van jongeren te vergroten. Ruim 16.000 keer werd de petitie al ondertekend. En dat is een duidelijk signaal voor de noodzaak van versoepeling van de coronamaatregelen, vindt Sarah. Dat meldt AT5

'Ik ben bang voor een enorme toename in mentale gezondheidsklachten, als er niet snel iets gebeurt.' Sarah Bronkhorst, die met medestudent Mark Baanders het initiatief nam voor de petitie #DoenWijNogMee?, is stellig. 'Ik vrees een toename van zelfdoding en eetstoornissen. Wat ik om me heen zie, is dat mensen die eerst het zonnestraaltje waren van de groep, dat er nu niks meer uit ze komt.'

Ook bij student Juliët de Cock en haar broer Hidde heeft de coronatijd een flinke impact op hun leven. Ze proberen zowel fysiek als mentaal in goede conditie te blijven maar dat kost moeite. Juliët: 'Ik mis heel erg de sociale interactie, uitdagingen en nieuwe dingen. Normaal had je sport, onderwijs, je vrienden en feestjes, en daarmee ga je de uitdagingen aan en dat mis ik heel erg.'

Ook broer Hidde mist uitdagingen en nieuwe ervaringen. 'Elke dag is hetzelfde, dat vind ik heel erg jammer want ik ben 18 en ik zit in een fase van mijn leven dat ik dingen wil ontdekken.' Soms is hij daar wel wat somber over. 'Ja dan gaat het kriebelen, en dan heb je het idee dat je geen kant op kunt.'

Beiden ondertekenden de petitie #DoenWijNogMee? Ook in hun omgeving zien ze dat veel jongeren het moeilijk hebben. Mensen zijn die zeggen 'dat jongeren niets gewend zijn', vinden ze bagatelliseren van het probleem. 'Dat zijn de mensen die zélf wél een goeie studententijd hebben gehad met fysieke colleges, feestjes en andere ervaringen waardoor ze zich konden ontwikkelen', vindt Juliët. 'Wij staan nu stil.'

Kamervragen
Sarah hoopt zo snel mogelijk de 40.000 handtekeningen te bereiken. Die zijn nodig om Kamervragen te mogen stellen zodat de coronaregels mogelijk versoepeld worden.

'Er moet echt een keer naar ons geluisterd worden. Kijk naar mogelijkheden voor fysiek onderwijs, verhoog die leeftijdsgrens voor buitensporten in groepsverband van 18 naar 25 jaar. Er zijn keiharde cijfers over de moeilijkheden die jongeren hebben. Waarom wordt dat niet meegenomen in de modellen van het OMT en RIVM?'

Hidde: 'Ik vind dat er vooral gelet wordt op risicogroepen. Jammer, want zo laat je het sterke deel steeds zwakker worden. Dat is niet goed voor mensen die groot potentieel hebben maar dat nu niet kunnen benutten omdat je heel beperkt bent. Als je iets doet voor volksgezondheid, moet je ook hier naar kijken.'

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

winterbanner

In de noordelijke helft is het onbewolkt en in het zuiden komt alleen hoge bewolking voor. Het blijft droog. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. In de vroege ochtend is lokale gladheid niet helemaal uitgesloten. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Overdag is er aanvankelijk alleen sluierbewolking waar de zon goed doorheen komt. Later in de middag of in de avond wordt de bewolking van het zuidwesten uit dikker, maar het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het noorden tot plaatselijk 12°C in Limburg. Op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. Er staat een overwegend matige wind uit een zuid tot zuidwestelijke richting.

In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen, afgewisseld door wolkenvelden. Het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het zuiden tot 5°C in het noordoosten. Er staat een matige wind uit een zuidelijke richting. Aan de kust is de wind af en toe vrij krachtig.Bron(KNMI)

 

DJMO ging bootjes kijken in Wormerveer (Foto: DJMO)
DJMO ging bootjes kijken in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Sterfte verder gedaald, aantal sterfgevallen in week 6 op verwacht niveau

In week 6 (8 tot en met 14 februari 2021) overleden naar schatting 3.400 mensen. Dat zijn ongeveer evenveel sterfgevallen als verwacht voor deze periode. In week 5 overleden 3.619 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 van 2020 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. De schatting van de sterfte in week 6 zit net onder de verwachte sterfte voor deze periode. Dit betekent niet dat er geen mensen meer overlijden aan COVID-19. Het RIVM registreerde 293 overleden COVID-19-patiënten in week 6 (stand 16 februari).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers neemt verder af
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is verder afgenomen in week 6. De schatting van de sterfte zit net onder de verwachte sterfte in deze periode. De sterfte onder de overige bevolking nam ook verder af. Er overleden bijna 1.300 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden 2.100 mensen.

Verdere afname sterfte bij 80-plussers
In week 6 overleden vooral minder 80-plussers dan in de weken ervoor. De sterfte in deze leeftijdsgroep is naar schatting lager dan wat je zou verwachten voor deze periode. Onder mensen jonger dan 80 jaar bleef de sterfte in week 6 ongeveer gelijk. Er overleden naar schatting 1.950 mensen van 80 jaar of ouder, bijna 1.100 mensen van 65 tot 80 jaar en ruim 350 mensen jonger dan 65 jaar.

Sterfte aan COVID-19 tot en met oktober bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met oktober 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden bijna 13.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met oktober 2020, zoals het CBS op 5 februari publiceerde. De oversterfte in de eerste coronagolf en de eerste zes weken van de tweede golf wordt volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus. 

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19-patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Tot en met juni 2020 heeft het RIVM 6 187 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd. In week 39 van 2020 tot en met week 6 van 2021 registreerde het RIVM 8.533 overleden COVID-19-patiënten, waarvan 293 in week 6 (stand 16 februari). In de tussenliggende periode (1 juli tot week 39 2020) ging het om minder dan 200 overleden COVID-19-patiënten.

Schatting week 6
De cijfers over week 6 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 26 februari publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 6. De cijfers zijn dan completer.

Franse biatleten verslaan Noren en pakken wereldtitel

Op het wereldkampioenschap biatlon heeft Frankrijk het goud gepakt op de single mixed-estafette, waar de teams bestaan uit één man en één vrouw per land. In Pokljuka in Slovenië vormden Antonin Guigonnat en Julia Simon het beste duo.

Guigonnat begon niet heel soepel, maar de schade bleef beperkt tot vijftien seconden achterstand en Simon halveerde dat vervolgens. Halverwege zat de hele top-6 nog binnen vijftien seconden, met Dorothea Wierer en Lukas Hofer namens Italië op kop, gevolgd door Lisa Theresa Hauser en Simon Eder (Oostenrijk), Simon en Guigonnat, Tiril Eckhoff en Johannes Thingnes Bø (Noorwegen), Hanna Öberg en Sebastian Samuelsson (Zweden) en Artem Pryma en Darya Blashko voor Oekraïne.

Met wat minder soepel schieten haakte Eder in zijn laatste optreden af, Hauser ging ook de mist in en dus was Oostenrijk gezien. Hofer hield Italië in de rac, maar Wierer vergooide het bij de laatste schietbeurt: Italië werd vijfde. De Oekraïners schoten prima, maar warn niet snel genoeg op de langlauflatten en eindigden op de vierde plek.

Öberg wist zich van hen los te werken en ging op naar het brons, want de strijd om goud ging tussen Frankrijk en Noorwegen. Simon duelleerde met Eckhoff en wist de rappe Noorse in de slotronde ietwat verrassend van zich af te schudden: goud voor Frankrijk, zilver voor Noorwegen en brons voor Zweden. Florent Claude en Lotte Lie eindigden voor België met sterk schieten op een keurige vijftiende plek.

Livestream spoedappel avondklok

De Nederlandse staat heeft een spoedappel ingesteld bij het gerechtshof Den Haag tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag van dinsdag 16 februari jl. waarin beslist is dat de avondklok moet vervallen.

Dit was gevorderd door Stichting Viruswaarheid.nl. De inhoudelijke behandeling van dit hoger beroep vindt vandaag plaats om 10.00 uur. Er is een livestream. Deze kan gevolgd worden via deze link.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.