Biatlete Davidova schiet zich naar wereldtitel

Biatlete Marketa Davidova heeft in het Sloveense Pokljuka de wereldtitel veroverd op de individuele wedstrijd over 15 kilometer. De Tsjechische was één van slechts twee vrouwen die alle twintig schijven omver schoten.

Aanvankelijk streden Lena Häcki, Dorothea Wierer en Franziska Preuss om de leiding, elk met twee missers. Preuss was van hen nipt de snelste, maar de Duitse zag vervolgens hoe Hanna Öberg uit Zweden met negentien treffers en voortreffelijk langlaufen bijna twee minuten van haar tijd haalde.

Lisa Theresa Hauser was hard op weg om Öberg's tijd te verbreken, maar het ging mis voor de Oostenrijkse: het negentiende en twintigste schot eindigden naast het doel, weg was de kans op goud. Ietwat ongemerkt opende Davidova de aanval en de Tsjechische liet wél alle schijven omver vallen, aan de finish was ze bijna een halve minuut rapper dan Öberg.

Na nog wat wachten kwam er toch nog een aanval op de medailles: Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen hield het bij één misser en op 1:04 minuten pakte ze plek drie, waardoor Hauser (+1:52) van het podium gestoten werd. De Russische Svetlana Mironova was ook snel onderweg, maar eindigde met twee keer één misser en werd op 2:05 minuten vijfde.

Aanvallen op het podium kwamen er verder nog van de Zwitserse Selina Gasparin, die na een misser zesde werd, haar landgenote Irene Cadurisch, die één keer mis schoot en de achtste tijd noteerde, en de Noorse Ida Lien, die eindigde met twee missers en op 2:24 de elfde plek pakte. Lotte Lie (1+0+0+0) werd namens België uitstekend 36e, Rieke de Maeyer (1+2+0+0) sloot af met een prima 80e stek.