Zinderende finishes in massastarts World Cup langlaufen Falun

De World Cup langlaufen in het Zweedse Falun is zaterdag vervolgd met twee massastarts in de klassieke stijl. De mannen kregen vijftien kilometer voor de kiezen, de vrouwen tien kilometer en dat leverde twee keer een geweldige race op.

Mannen
Een bekend beeld bij de mannen: een groot peloton, dat langzaam steeds wat kleiner werd. Aan het einde van de voorlaatste ronde van vijf kilometer kegelde Andrew Musgrave vanaf de voorste rij een paar man onderuit, waaronder topfavoriet Alexander Bolshunov. De Rus kwam er echter weer snel bij en meldde zich weer voorin, terwijl een nare valpartij in het middenveld nog voor wat afhakers zorgde.

Met een goede twee kilometer te gaan gooide Bolshunov het tempo omhoog, vooral om topsprinter Johannes Høsflot Klæbo af te schudden. De Rus sloeg een flink gat, maar Pål Golberg kon hem nog volgen en Klæbo werkte zich er op de klimmetjes ook weer naartoe. Toch trok Bolshunov de sterkste sprint uit de benen en pakte hij de winst, voor Klæbo, die Golberg met een paar millimeter voor wist te blijven.

Vrouwen
De groep bleef opvallend lang vrij groot, ondanks een vroege aanval van de klassieke koningin Therese Johaug. Op zo'n tweederde van de wedstrijd gooide Johaug het tempo nog eens omhoog en ook dit keer leeg ze niet echt weg te komen, hoewel het aantal dames dat haar kon volgen flink gereduceerd werd. Met de slotfase in zicht had Johaug nog de Duitse Katharina Hennig en de Zweedse dames Linn Svahn en Ebba Andersson bij zich.

Namens Rusland sloten ook Yulia Stupak en Yana Kirpichenko weer aan, terwijl Andersson in een korte afdaling onderuit ging. Johaug probeerde op het laatste klimmetje een sprint te voorkomen, maar topsprintster Svahn bleef aanhaken en kende veruit het beste eindschot. De Zweedse pakte zo de winst, Stupak sprintte nog naar plek twee en Johaug wist haar podiumplek nog nét te verdedigen tegen de opstomende Hennig.