Riiber pakt 30e World Cup-zege op noordse combinatie

Ook de World Cup op de noordse combinatie is weer hervat, nadat de wedstrijden in Otepää in het eerste weekeinde van het kalenderjaar al vroeg werden afgelast. In het Italiaanse Val di Fiemme werd vrijdag het driedaagse wedstrijdweekeinde geopend met een individuele wedstrijd.

Jarl Magnus Riiber pakte bij het schansspringen op dusdanige wijze uit dat de competitie wat de winst betreft eigenlijk al gelijk op slot zat. De dominante Noor sprong een voorsprong van veertig seconden bij elkaar op de Japanner Akito Watabe, terwijl de sterk langlaufende Duitser Fabian Riessle met een indrukwekkende sprong als derde vertrok, vijftig seconden na Riiber.

De jonge Oostenrijker Johannes Lamparter vertrok op 56 seconden als vierde, verder konden er wat het podium betreft nog wat ogen gericht worden op onder meer de Duitsers Eric Frenzel (+1:10) en Vinzenz Geiger (+1:12) en de Oostenrijker Lukas Greiderer (+1:16), allemaal sterke langlaufers en niet kansloos om op de tien kilometer een mooie inhaalrace te houden.

Op de langlauflatten kwam Riiber geen moment in de problemen, achter hem ontstond al snel een groep van tien man. Achtervolgen deden ze niet echt, het was vooral een kwestie van onderling uitmaken wie er om de podiumplaatsen kon gaan strijden. Frenzel was daar de eerste die het tempo echt omhoog begon te gooien, vooral de Noor Jørgen Gråbak, de Fin Ilkka Herola en Riessle volgden.

Herola gooide er een indrukwekkende versnelling in op de beslissende klim en spoedde zich achter de al enige tijd uitbollende Riiber naar de tweede plek, waar hij nog wel even voor moest sprinten: Geiger zat maar anderhalve seconde achter hem en werd derde, door Riessle, Frenzel, Gråbak en Lamparter eruit te sprinten.