Waardering voor militaire gezondheidszorg

Het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) blijft vernieuwen. Het centrum levert al geneeskundige opleidingen, trainingen en kennisproducten voor de operationele gezondheidszorg. Maar ook in de strijd tegen het coronavirus staat het DGOTC klaar voor medisch personeel. Minister Ank Bijleveld complimenteerde de afdeling tijdens haar bezoek voor hun flexibiliteit.

Het centrum werd onlangs al genomineerd voor de Futureproof Award. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een overheidsorganisatie die voorop loopt met verjonging en toekomstgericht is. DGOTC voerde de laatste jaren onderwijsvernieuwingen door, waaronder ‘blended learning’. Ivertelt een marinier die in opleiding is tot gewondenhelper. “En belangrijker: door wat ik hier leer, ben ik zelfverzekerder. Ik weet wat ik doe en waarom ik het doe.”

Volgens de minister bewijst het centrum zichzelf niet alleen door alle vernieuwingen, maar ook tijdens de coronacrisis. Er werd een teststraat nagebouwd om testafname te oefenen en ook voor het ondersteunen bij vaccineren wordt medisch personeel in rap tempo klaargestoomd.

Schakelen
Het DGOTC traint medisch personeel om onder operationele omstandigheden levensreddende handelingen uit te voeren met de soms beperkte middelen. Bijleveld: “Langdurige bestrijding van een virus is heel anders dan traumazorg. Maar ons medisch personeel maakt zich de situatie snel eigen. Kenmerkend voor militairen is dat zij zich een situatie snel eigen maken, flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Dat zie je nu terug in de strijd tegen COVID-19.”

Zo’n 1.000 militairen staan dankzij het DGOTC gereed als ondersteuning bij het vaccineren en te werken in de teststraten. Nog eens 250 militairen springen bij in onder meer het Universitair Medisch Centrum Utrecht en verzorg- en verpleegtehuizen.