FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 januari 2021

Random Pics van de Dag #208

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

KKD: speelronde 20, derde periode van start

Vandaag is speelronde 20 van gestart en daarmee ook de derde periode in de keuken kampioen divisie. Aanvankelijk zouden niet alle wedstrijden meer worden uitgezonden, de financieën waren geraamd om deze periode met publiek te starten maar helaas is dat nog niet het geval. Hierop is een inzameling gestart zodat niet slechts 4, maar alle wedstrijden live uitgezonden kunnen worden op ESPN.

In deze ronde zijn vandaag zes wedstrijden; drie om 18:45 en drie om 21:00. FC Dordrecht kreeg FC Volendam op bezoek, De Graafschap reisde af naar Kerkrade voor een duel tussen Roda JC en Excelsior ontving FC Eindhoven. Momenteel spelen de wedstrijden Go Ahead Eagles - MVV, Helmond Sport - FC Den Bosch en Jong AZ - Almere City FC. 

Morgen om 14:00 staat TOP Oss - Telstar op het programma, zondag gaat de koploper, SC Cambuur op bezoek bij N.E.C., die wedstrijd is om 12:15. Maandag spelen de jongelingen van Ajax in en tegen Utrecht om 18:45. Deze ronde wordt afgesloten met Jong PSV - NAC om 21:00.

De bal rolt weer!
De bal rolt weer! (Foto: Pixabay)

Dartscommentator Jacques Nieuwlaat op FOK!: live Q&A vrijdag 22 januari!

Echt? Ja echt FOK! heeft dartscommentator Jacques Nieuwlaat bereid gevonden om live jullie vragen te beantwoorden, op vrijdag 22 januari om 20:00. En maar liefst een uur lang, jawel!

Uiteraard zullen de vaste volgers Jacques goed kennen. Voor degenen bij wie niet direct een belletje gaat rinkelen: Jacques, beter bekend als The Human Calculator, is al een jaar of twintig commentator bij vrijwel alle belangrijke darttoernooien, tegenwoordig bij RTL. Daarnaast kun je hem kennen als (master)caller en spotter en als je goed oplet zie hem zelfs eens verschijnen als presentator of analist bij RTL.

We zijn zeer benieuwd naar jullie vragen en nog meer naar de antwoorden van Jacques! Komt dat dus zien, 22 januari om 20:00. Mocht je dan niet aanwezig kunnen zijn kun je natuurlijk je vraag ook al plaatsen in het betreffende forumtopic, maar we kunnen niet beloven dat we er dan aan toe komen.

En ohja, veel dank aan @JR-Style-93 voor het ontwerp van de topicheader (en de forumheader die je in DRT kunt/gaat zien) en @Viv voor het regelen van dit alles.

Paar regeltjes:
- Hou het gezellig. Geen bashes en dergelijke, maar dat spreekt voor zich
- Wellicht dat we op het bovenstaande (en alle andere regels, natuurlijk) iets sneller modden en/of bannen dan je van ons gewend bent. Natuurlijk gaan we ervan uit dat dat niet nodig is
- Binnen de regels mag je alles vragen wat je wil, maar Jacques is niet verplicht om op iedere vraag in te gaan

Vraag het aan Jacques! (Credits: @JR-Style-93)
Vraag het aan Jacques! (Credits: @JR-Style-93)

Skeletonner Gassner pakt eerste zege na thriller op historische baan

De World Cup skeleton is deze week neergestreken in St Moritz, het mekka van de glijsporten - in het Zwitserse oord begon het ooit en het is nog altijd de enige baan op aarde die elke winter opnieuw wordt gebouwd. Kimberley Bos was er vrijdag niet bij: de Nederlandse nummer twee in de World Cup besloot deze week mee te doen aan twee wedstrijden in Altenberg, waar komende maand het WK gehouden wordt.

Mannen
Een klassieke baan kent vaak een klassieke naam bovenaan de lijst: Martins Dukurs noteerde in run één de snelste tijd. De Let was 0,20 seconden sneller dan de Duitser Alexander Gassner en 0,23 seconden sneller dan broer Tomass Dukurs. Met Christopher Grotheer op 0,37 seconden stond er ook een Duitser op plek vier, voor de eindelijk weer in actie komende olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea en de Rus Evgeniy Rukosuev (beiden +0,39). De Duitser Felix Keisinger was op 0,47 seconden en plek zeven de laatste die nog binnen een halve seconde van Dukurs bleef.

Keisinger verdedigde in run twee zijn positie, Yun dook er een halve seconde onderdoor en ging daarmee ook 0,20 seconden voorbij Rukosuev. Grotheer kwam 0,25 seconden tekort en viel twee plekken terug, met nog drie man te gaan. Tomass Dukurs haalde de tijd van Yun ook niet en kwam 0,22 seconden achter de Zuid-Koreaan terecht, maar Gassner liet zien hoe het moest: de Duitser dook met een prachtige run 0,47 seconden onder Yun's tijd door. Martins Dukurs viel die tijd aan, maar het geweldige einde van Gassner's run bleek te snel: Dukurs werd tweede op één honderdste van een seconde en Gassner pakte zijn allereerste World Cup-zege.

Vrouwen
Janine Flock domineert het hele seizoen al en dat werd in de eerste run in St Moritz niet anders: de Oostenrijkse was 0,21 seconden sneller dan Tina Hermann uit Duitsland, met de Canadese Elisabeth Maier daar weer één honderdste achter. Jacqueline Lölling volgde namens Duitsland op 0,33 seconden, met op plek vijf de uiterst verrassende Amerikaanse veterane Katie Uhlaender (+0,39), die in 2008 de wedstrijd op het Zwitserse ijs won.

Uhlaender leverde in run twee een plekje in bij de Duitse Hannah Neise, die landgenote Lölling wel 0,26 seconden sneller zag gaan. Maier gaf haar voorsprong weg en verloor zelfs drie posities, Hermann verpletterde de snelste tijd met 0,86 seconden. Dat bleek genoeg voor de winst, want Flock had onderin niet genoeg snelheid en werd op 0,32 seconden tweede.

FMV thriller Erica naar iOS

Erica, de 'interactive fiction thriller' die vorig jaar uitkwam voor PlayStation 4, komt naar iOS. Dat maakte otwikkelaar Flavourworks bekend via Twitter.

In Erica draait het om Erica Mason, een jonge vrouw die wordt geteisterd door nachtmerries uit haar jeugd en besluit om het dubieuze verleden van haar eigen familie uit te pluizen. Recensies liepen uiteen en ondanks dat het verhaal nogal cliché is werden de productiewaarden en het acteerwerk over het algemeen zeer goed gewaardeerd. De FMV-game is eventueel eerst gratis uit te proberen op iPhone en iPad, maar als je interesse hebt kun je er met een prijs van €3,49 eigenlijk geen buil aan vallen.

De PlayStation 4-versie van de game beschikte al over een companion app voor ondersteuning van touchscreen/gestures, dus een stap naar mobile is in die zin begrijpelijk. Erica is nu beschikbaar in de App Store en vereist minimaal iOS 13.0. 

Star Wars: Squadrons, Dragon Ball FighterZ en meer bij GwG

Dit weekend zijn er meerdere titels speelbaar voor Xbox Gold-leden. Het zijn ook niet de minste games: onder ander Star Wars: Squadrons, Dragon Balll FighterZ en Yooka-Laylee zijn vanaf vandaag al speelbaar, tot en met aanstaande zondag. Zoals gebruikelijk zijn de games ook afgeprijsd.

Behalve deze games zijn er ook enkele klassiekers voor nop te downloaden, waaronder de originele Dead Rising en de Original Xbox-titel Breakdown. Kijk in de betreffende stores om de games te claimen. 

 

Cloudversie van Hitman III komt 20 januari voor Switch uit

IO Interactive laat via Twitter weten dat Hitman III - Cloud Version 20 januari in de eShop te vinden is. Door middel van cloud-streamingtechnologie kun je de game op Nintendo Switch spelen.

In Hitman III ga je als Agent 47 weer moorden in allerlei sandbox-mappen. Er zijn verschillende manieren om je doel om te leggen. Nadat je een missie hebt gedaan dan kun je de missie opnieuw proberen en op zoek gaan naar de verschillende Playstyles die je extra belonen voor de verschillende manier waarop je de missie kunt voltooien.

Hitman III komt 20 januari ook uit voor PlayStation 5, Xbox Series X, PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

Top of Flop? Partymedicijn

Special Krew, Gekkenhuys en Otto Wunderbar komen in deze barre tijden met een steuntje in de rug. Dit voor alle kroegen, festivals, ondernemers en natuurlijk feestgangers, die nood hebben aan een klein beetje uitzicht op het moois wat we allemaal zo hard missen. Het spreekwoordelijke licht aan het einde van de tunnel is bereikt. Met de uitvinding van het Partymedicijn, wordt deze rit wat draaglijker.

"Partymedicijn is een knaller van een plaat die elke dansvloer in vuur en vlam zet en smeekt om meegezongen te worden. Aangezien dit nu niet mogelijk is, is ‘Partymedicijn’ bedoelt als een ode aan je favoriete kroeg en een hart onder riem aan de horeca. We missen jullie!"

Gekkenhuys en Special Krew zijn 2 Brabantse dj acts met een aantal hits op het conto. Voor deze plaat hebben ze de handen in elkaar geslagen met Otto Wunderbar, een van de bekendste Après Ski DJ’s van Nederland.

Roept u maar: top of flop? 

COVID-19: 6093 nieuwe besmettingen en 96 doden, totaal 901.696 en 12.868

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6093 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 901.696 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 217 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1784 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 690 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 96 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 12.868 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Kabinet Rutte III gevallen: verklaring Mark Rutte

Het kabinet Rutte III is gevallen. Vanmiddag zal Mark Rutte het ontslag van het kabinet aan de Koning aanbieden, melden Haagse ingewijden. Het vallen van het kabinet van Rutte III lag in de lijn der verwachting na de openbaring van de toeslagen-affaire, waarin duizenden mensen onterecht als fraudeur werden gezien. Eerder al stapte Asscher op om dezelfde reden.

Het kabinet zal nu demissionair regeren. De Koning zal naar verwachting het ontslag "in overweging nemen" waarbij gevraagd zal worden te blijven handelen in het belang van het Koninkrijk. Zo zal het onderwerp corona missionair blijven. 

Update 14:55 uur
De verklaring van Mark Rutte: "Een van mijn verre voorgangers als minister-president, Pieter Cort van der Linden, schreef ooit over de taak van de overheid: ‘[De staat] dringt de overmoedigen terug, beschermt de zwakken, verdeelt de risico’s, en stelt zich in het haastig gedrang aan allen tot gids.’

Dat is een hoge norm en het is duidelijk dat de overheid in het kinderopvangtoeslagdossier niet aan die norm heeft voldaan. De rechtsstaat moet burgers beschermen tegen een almachtige overheid en dat is hier op een verschrikkelijke manier mis gegaan. Het rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag is snoeihard, maar fair.

Op alle niveaus, door het hele politiek-bestuurlijk-juridische systeem heen, zijn fouten gemaakt die ertoe hebben geleid dat duizenden ouders groot onrecht is aangedaan.

Maar de politieke verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij het zittende kabinet en nergens anders. De afgelopen weken en dagen hebben we binnen het kabinet een aantal keren uitvoerig over het rapport gesproken. Met als belangrijkste doel het opstellen van een gedegen inhoudelijke reactie op het rapport. Een reactie die erop gericht is dat zoiets nooit meer op deze manier kan gebeuren.

Die reactie hebben we vandaag met elkaar afgerond en zullen we conform afspraak vandaag aan de Tweede Kamer aanbieden. Daar hebben de ouders recht op. De kabinetsreactie gaat natuurlijk over financiële compensatie aan de getroffen ouders – dat is nu het eerste dat goed geregeld moet worden. En daar gaan we hoe dan ook mee door. Maar natuurlijk is voor de toekomst meer nodig.

Want het kan en mag niet nog een keer zo verschrikkelijk misgaan. Daarom moet er een heel nieuw toeslagensysteem komen, te beginnen met de kinderopvangtoeslag. Signalen dat het ergens niet goed gaat, moeten veel sneller naar boven komen en veel sneller tot actie leiden.

En ook moet de informatievoorziening fundamenteel op de schop. Zo zullen bijvoorbeeld voortaan de stukken die ten grondslag liggen aan een kabinetsbesluit openbaar worden gemaakt en wordt na elke ministerraad een besluitenlijst met toelichting gepubliceerd.

Vandaag was ook de vraag naar de politieke verantwoordelijkheid aan de orde. We zijn eensgezind: als het hele systeem heeft gefaald, kan alleen gezamenlijk verantwoordelijkheid worden gedragen. En dat heeft tot de conclusie geleid dat ik zojuist de Koning het ontslag heb aangeboden van het hele kabinet. En ik zal aansluitend aan deze persconferentie naar het paleis gaan om de Koning verder toelichting te geven.

Daarmee is het kabinet demissionair geworden. Eric Wiebes heeft, als voormalig staatssecretaris van Financiën, de persoonlijke afweging gemaakt dat hij niet demissionair doorgaat en per direct terugtreedt als minister van Economische Zaken en Klimaat.

Hij zal dit besluit zo meteen zelf toelichten. Het is zijn beslissing, die ik respecteer. Met zijn creatieve geest heeft Eric Wiebes vaak bijgedragen aan het oplossen van ingewikkelde vraagstukken. We gaan hem missen.

De vraag is nu: wat betekent het aftreden van het kabinet concreet? De verkiezingen staan gepland voor medio maart. En van ons mag ondertussen worden verwacht dat we doen wat nodig is in het landsbelang. Dat doen we uiteraard in nauw overleg met, en verantwoording afleggend aan het parlement.

Tegen Nederland wil ik zeggen: onze strijd tegen het coronavirus gaat door. Ons werk staat de komende maanden onverminderd in het teken van corona en het opvangen van de economische en maatschappelijke gevolgen door middel van alle bestaande en aangekondigde steunpakketten.

En tegen de getroffen ouders in de affaire rond de kinderopvangtoeslag wil ik dit zeggen: we zullen blijven werken aan snelle compensatie en aan de verbeteringen die nodig zijn voor de toekomst.

Met dit besluit van vandaag wil het kabinet recht doen aan al die ouders aan wie ongekend onrecht is aangedaan.

Dank u wel."


meer volgt


Stookalert: stook geen hout in provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op om op vrijdag 15 januari 2021 (vandaag dus) geen hout te stoken in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Mensen zijn nu meer thuis. Houd rekening met elkaar in deze tijd.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Ongunstig weer
De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot in de nacht ongunstig. Daarna lijkt de windsnelheid toe te nemen waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit. Lees meer op www.rivm.nl/stookalert

Stookwijzer
Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.

Auto over de kop in de sloot, bestuurder overleden

Donderdagmiddag is een 28-jarige man uit Wervershoof om het leven gekomen bij een ernstig eenzijdig ongeval op de N194 bij Avenhorn. Rond 15:30 uur reed de man met een personenauto over de N194, toen hij door onbekende reden van de weg raakte. De auto kwam ondersteboven in de naastgelegen sloot terecht.

De bestuurder werd zwaargewond uit het voertuig gehaald en gereanimeerd door de hulpdiensten. Uiteindelijk overleed hij onderweg naar het ziekenhuis. De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Politie zoekt getuigen van overval beautysalon Rotterdam

De Rotterdamse politie zoekt getuigen van een overval die op 14 januari op de Vierambachtsstraat plaatsvond. Rond 17.00 uur kwam een in het zwart geklede man de salon binnen. Hij had een onbekend voorwerp in zijn hand en eiste geld. Hij kreeg zijn zin en rende daarna de winkel uit, de Nozemanstraat in en verderop linksaf de Hooidrift in richting het Heemraadspark. Bij de overval raakte niemand gewond.

De overvaller was een jonge man met een getinte huidskleur. Hij had een sjaal om zijn mond en een capuchon op zijn hoofd.  De politie spreekt graag met mensen die getuige van de overval zijn geweest. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Twee politiemedewerkers buiten functie gesteld

Twee mannelijke politiemedewerkers van de eenheid Amsterdam zijn buiten functie gesteld. Eén medewerker is buiten functie gesteld vanwege het vermoeden van ernstig plichtsverzuim en de andere medewerker vanwege een lopend strafrechtelijk onderzoek.

Het team Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam verricht nader onderzoek in beide gevallen. Over de onderzoeken worden verder geen mededelingen gedaan.

Capcom kondigt Resident Evil showcase aan

Op 21 januari zal gameontwikkelaar Capcom met een showcase-event komen over de aanstaande Resident Evil-game, Resident Evil Village, waarin ook voor het eerst gameplay zal worden getoond van de op handen zijn survival shooter. Het zal niet alleen maar over Resident Evil Village gaan, Capcom belooft verder "lots more Resident Evil news".

In ieder geval is het waarschijnlijk dat behalve games ook gepraat gaat worden over enkele andere resi-projecten zoals een CGI-serie genaamd Resident Evil: Infinite Darkness die naar Netflix moet komen en een live-action serie over de 'Wesker kids'. Het is te hopen dat we ook vast een releasedatum krijgen voor Village, al blijft dat onzeker gezien alle vertragingen die ontwikkelaars oplopen in deze periode.

SBS6 presenteert Lang Leve de Liefde XL

Het datingprogramma Lang Leve de Liefde is sinds de start in 2020 een succes. Niet alleen qua kijkcijfers: het programma leverde tot nu toe al 37 liefdeskoppels op, en er is zelfs een huwelijk aangekondigd. Daarom zendt SBS6 vanaf 15 februari - naast de dagelijkse afleveringen - een extra lange uitzending uit op de maandagavond. Lang Leve de Liefde XL is zes weken lang elke maandag te zien, om 21.30 bij SBS6.

Het concept blijft hetzelfde. De redactie doet er alles aan om de perfecte match te vinden. Ze kijken elkaar voor het eerst in de ogen als ze over de drempel van het appartement stappen. Ze krijgen 24 uur voor de eerste indruk. Na dit etmaal mogen ze ervoor kiezen om de date stop te zetten en het appartement te verlaten. Blijven mag ook: in dat geval kan de date tot maximaal vijf dagen duren. Na vijf dagen is het liefdesexperiment geslaagd en is er een match!

René Oosterman, zendermanager SBS6: “Lang Leve de Liefde is de best scorende titel in de vooravond sinds jaren en is ook al aan meerdere landen verkocht, zoals Zweden, België en Engeland. De behoefte onder vrijgezellen om iemand te vinden waar je misschien wel samen mee oud kunt worden, was het afgelopen jaar misschien wel groter dan ooit. De aanmeldingen blijven binnenstromen. Lang Leve de Liefde XL lag dan ook voor de hand.”

Opgeven voor Lang Leve de Liefde kan nog steeds, via sbs6.nl/langlevedeliefde. Alle leeftijden zijn welkom. Gescheiden, weduwnaar, student, dertiger of al met pensioen: het maakt niet uit! Het is ook mogelijk om iemand anders op te geven.

Chris Evans keert (hoogstwaarschijnlijk) terug als Captain America

Er begint zich nog maar net wat stof te vormen op het schild van Captain America, nu bronnen laten doorschemeren dat Chris Evans in gesprek is om terug te keren in het Marvel Cinematic Universe. Dit weet Deadline te melden.

Evans hing in Avengers: Endgame na bijna 9 jaar zijn schild aan de wilgen, maar er worden nu diepgaande gesprekken gevoerd over zijn terugkeer. Het zou niet gaan om een nieuwe Captain America-film, maar eerder een uitgebreide cameo. Eerder liet Robert Downey Jr. al zien hoe dat in zijn werk ging; hij speelde een bescheiden rol in Spider-Man: Homecoming. De bronnen melden overigens wel dat er nog geen mogelijkheden compleet worden uitgesloten.

Mogelijk is er ook een kans voor Evans om een belangrijke factor te vormen in de reeks televisieseries die wordt geproduceerd voor Disney+. Zo wordt in The Falcon and The Winter Soldier ingezoomd op twee belangrijke personages uit de Captain America-films en zou het helemaal niet gek zijn als Evans in latere seizoenen daar zijn gezicht laat zien. Het eerste seizoen van die serie gaat van start op 19 maart. 

Veel onduidelijkheden dus, maar wel kan er met een aannemelijke waarschijnlijkheid uitgegeken worden naar de terugkeer van Chris Evans. 

Kapitein MSC Zoe niet vervolgd om verlies containers in Waddengebied

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de kapitein van het containerschip MSC Zoe niet vervolgen. In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip, ten noorden van de Waddeneilanden, 342 containers. De kapitein valt geen strafrechtelijk verwijt te maken voor het verlies van de containers, zo wijst onderzoek uit. Er is geen sprake van opzet of schuld. Het onderzoek is verricht door het Team Maritieme Politie in samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport, onder leiding van het OM.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 werd in de Noordzee, boven de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden en op die eilanden, een groot aantal zeecontainers en inhoud aangetroffen. Deze zeecontainers kwamen van het onder Panamese vlag varende, schip MSC Zoe. Ze zijn overboord geslagen. Niet in Duitse wateren, zoals eerst werd vermoed maar in de Nederlandse territoriale wateren boven Vlieland en Terschelling.

Het OM besloot daarop een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de toedracht. Dat moest uitwijzen of het handelen van de kapitein strafbare feiten, zoals milieuverontreiniging en overtreding van scheepvaartregels, zou opleveren. Feiten die strafbaar zijn gesteld in het Wetboek van Strafrecht, de Wet voorkoming verontreiniging door schepen en de Waterwet.

Milieuverontreiniging
Van schuld aan ontstane milieuverontreiniging is sprake als er een zekere mate is van onvoorzichtigheid, nalatigheid of onoplettendheid. Hierbij wordt gekeken naar de omstandigheden en het gedrag van een verdachte. Het OM concludeert na onderzoek dat op dit punt de kapitein strafrechtelijk niets valt te verwijten. Het achterhalen van de oorzaak van het verlies van de containers was hierbij belangrijk.

Uit onderzoek van een deskundige van de TU Delft is niet vast komen te staan wat nu precies het overboord slaan van zoveel containers heeft veroorzaakt. Aannemelijk is dat het schip de zeebodem heeft geraakt. Dat is onvoldoende om de gevolgen strafrechtelijk toe te rekenen aan het gedrag van de kapitein. Verder blijkt uit onderzoek dat de containers aan boord conform voorschriften waren gezekerd.

Van de 342 containers bevatten drie containers een schadelijke stof. De schadelijke inhoud van een vierde container (polystyreenkorrels) is ook in het water terechtgekomen. Die container is aan boord blijven staan. Alleen ten aanzien van deze vier containers kan sprake zijn van strafbare milieuverontreiniging. Maar uit onderzoek blijkt nergens dat de kapitein opzettelijk deze containers en schadelijke stoffen heeft geloosd.

Vaarroute
Achteraf zijn vraagtekens te zetten bij de keuze van de kapitein om de route door de verkeersscheidingsstelsels ’nabij Texel’ en ’Terschelling – Duitse Bocht’ te blijven volgen onder de toen slechte weersomstandigheden. De kapitein had de noordelijke route kunnen gaan volgen, net als de kapitein van een schip dat voor de MSC Zoe uitvoer. De zee is daar namelijk dieper. De afstand via de noordelijke route is wel langer.

Er kan volgens het OM echter niet worden geconcludeerd dat de kapitein een andere keuze had moeten maken. Op basis van nationale en internationale regelgeving is het toegestaan dat grote containerschepen zoals de MSC Zoe deze route volgen, zelfs onder slechte weeromstandigheden. De kapitein heeft geen scheepvaartverkeersregels overtreden. Verder is niet gebleken dat het vaargedrag van de kapitein het overboord slaan van containers heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat hij een koerswijziging heeft gemaakt, te hard of te langzaam heeft gevaren. Dat het gedrag van de kapitein verwijtbaar of onrechtmatig is geweest, is volgens het OM niet komen vast te staan.

Bovendien is de vraag in hoeverre het voor de kapitein voorzien was dat hij op de gekozen route containers zou verliezen. Het volgen van deze route had - gelet op de waterdiepte en de diepgang van het schip - geen problemen moeten opleveren. Achteraf blijkt uit de complexe risicoberekening van de deskundige dat aan de keuze van die route onder de toenmalige omstandigheden risico’s konden zitten. Dit is echter onvoldoende voor schuld in strafrechtelijke zin.

Samenvattend
De kapitein heeft de gekozen korte vaarroute kunnen en mogen maken. De lading op het containerschip was conform voorschriften geladen en gezekerd. Onzorgvuldig vaargedrag door de kapitein is niet gebleken. Dat de containers - mogelijk doordat het schip de zeebodem heeft geraakt - overboord zijn geslagen, is een ongeluk met grote gevolgen in de Waddenzee en op het land, maar dat is niet voldoende om te kunnen spreken van een strafrechtelijk verwijt. Er is geen sprake van opzet of schuld.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek heeft het OM de strafzaak tegen de kapitein geseponeerd.

COVID-19: Famke Louise doet wederom niet meer mee

De politie heeft gisterenavond in het Noord-Hollandse Lijnden 66 coronaboetes uitgedeeld vanwege het niet naleven van de geldende maatregelen. In een loods was Famke Louise samen met rapper Blacka en aanhang bezig een videoclip op te nemen.

De politie kwam af op een melding over 'een festiviteit' en trof in een loods een grote groep mensen aan die bijeen was gekomen. Alle aanwezigen hebben van de politie een proces-verbaal in ontvangst mogen nemen.

Afgelopen jaar kreeg rapster Famke Louise half Nederland over zich heen omdat ze zich had aangesloten bij het twijfelachtige initiatief #ikdoenietmeermee van de al minstens net zo twijfelachtige 'activist' Willem Engel. Helemaal omdat ze eerder nog een subsidie van de overheid had ontvangen om de maatregelen juist te promoten. Na een goed gesprek met IC-specialist Diederik Gommers bij Jinek leek het de goede kant op te gaan maar inmiddels zijn we dus weer terug bij af.

Het management van Famke is niet bereikbaar voor commentaar.

Politie zoekt BMW in verband met gewonde vrouw

De politie in Geleen stelt een onderzoek in naar een incident waarbij een 35-jarige Oekraïense vrouw steekwonden heeft opgelopen. Het slachtoffer werd lopend op de A76 aangetroffen. Zij is voor behandeling per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het gaat vermoedelijk om een incident in de relationele sfeer. De vrouw zou naar aanleiding van een ruzie in de auto zijn gestoken door haar partner. De politie is op zoek naar een donkerkleurige BMW met Oekraïens kenteken. De politie komt graag in contact met personen die de vrouw uit de BMW hebben zien komen of meer informatie hebben. Zij worden gevraagd contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000.voor Meld Misdaad Anoniem. 

Er is een Burgernetbericht verstuurd over een aangetroffen mes in Susteren. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat dit geen verband houdt met deze zaak.

Gestolen auto in brand gestoken na woninginbraak

Bij een woninginbraak in Tilburg namen de daders naast computerapparatuur en tv’s ook de auto van de bewoners mee. Die werd korte tijd later brandend aangetroffen.

Donderdag 14 januari om 18.15 uur kregen politie en brandweer een melding dat er een brandende auto stond langs de Nieuwe Munnikensteeg in het buitengebied van Waalwijk. Bij de auto lagen vernielde spullen, waaronder twee flatscreen tv’s. De politie nam vervolgens contact op met de eigenaar.

Die was op dat moment niet thuis en spoedde zich daarom naar zijn woning aan de Bachlaan in Tilburg. Daar bleek zijn vermoeden uit te komen; er was ingebroken. Niet alleen de auto, maar ook de tv’s en computerapparatuur werden daarbij gestolen. De politie doet nader onderzoek.

Waardering voor militaire gezondheidszorg

Het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) blijft vernieuwen. Het centrum levert al geneeskundige opleidingen, trainingen en kennisproducten voor de operationele gezondheidszorg. Maar ook in de strijd tegen het coronavirus staat het DGOTC klaar voor medisch personeel. Minister Ank Bijleveld complimenteerde de afdeling tijdens haar bezoek voor hun flexibiliteit.

Het centrum werd onlangs al genomineerd voor de Futureproof Award. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een overheidsorganisatie die voorop loopt met verjonging en toekomstgericht is. DGOTC voerde de laatste jaren onderwijsvernieuwingen door, waaronder ‘blended learning’. Ivertelt een marinier die in opleiding is tot gewondenhelper. “En belangrijker: door wat ik hier leer, ben ik zelfverzekerder. Ik weet wat ik doe en waarom ik het doe.”

Volgens de minister bewijst het centrum zichzelf niet alleen door alle vernieuwingen, maar ook tijdens de coronacrisis. Er werd een teststraat nagebouwd om testafname te oefenen en ook voor het ondersteunen bij vaccineren wordt medisch personeel in rap tempo klaargestoomd.

Schakelen
Het DGOTC traint medisch personeel om onder operationele omstandigheden levensreddende handelingen uit te voeren met de soms beperkte middelen. Bijleveld: “Langdurige bestrijding van een virus is heel anders dan traumazorg. Maar ons medisch personeel maakt zich de situatie snel eigen. Kenmerkend voor militairen is dat zij zich een situatie snel eigen maken, flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Dat zie je nu terug in de strijd tegen COVID-19.”

Zo’n 1.000 militairen staan dankzij het DGOTC gereed als ondersteuning bij het vaccineren en te werken in de teststraten. Nog eens 250 militairen springen bij in onder meer het Universitair Medisch Centrum Utrecht en verzorg- en verpleegtehuizen.

Politie bereidt zich al voor op handhaving avondklok

De landelijke politie is begin deze week al begonnen te bedenken hoe een avondklok gehandhaafd kan worden. Mocht de avondklok er inderdaad komen, dan zal dat invloed hebben op de andere taken die de politie heeft zo schrijft AT5

Dat vertelde politiechef Willem Woelders, verantwoordelijk voor het coronabeleid bij de politie, gisteravond tegen Nieuwsuur. Hij zegt het idee al zo serieus te nemen dat er veel voorbereidingen getroffen moeten worden.

Instructies
'We zullen instructies voor collega's moeten maken, we zullen moeten zorgen dat er afstemming is met het Openbaar Ministerie over hoe je handhaaft', zei Woelders. 'En je zult moeten kijken hoeveel capaciteit je hier op zou kunnen zetten en waar je eventueel nog extra capaciteit kunt vrijmaken om die handhaving te doen.'

Omdat de prioriteiten mogelijk anders moeten worden, zal de politie moeten praten met burgemeesters. Zo is het denkbaar dat wijkagenten tijdens een avondklok 's avonds en 's nachts werken in plaats van overdag. Ook wordt overwogen om rechercheurs in uniform de straat op te sturen.

Niet onomstreden
De mogelijke invoer van de avondklok, die bedoeld is om het aantal contactmomenten te beperken, is niet onomstreden. Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit 25 burgemeesters waaronder burgemeester Halsema, heeft zich deze week tegen het plan uitgesproken.

Voorzitter Hubert Bruls zat gisteravond nog aan tafel bij OP1. Hij vindt dat het kabinet een overtuigender verhaal moet hebben om de maatregel in te voeren en denkt ook dat de handhaving lastig wordt. 'Als ik met de auto hierheen kom op de snelweg, denk je dan werkelijk dat de politie iedere automobilist op de snelweg gaat aanhouden? Dat gaat gewoon niet gebeuren.'

Spoedadvies
De deskundigen uit het OMT komen deze week met een spoedavies over de avondklok. In Frankrijk is ondertussen gisteren al besloten dat inwoners vanaf 18.00 uur de straat niet meer op mogen en Duitsland zou de invoer van een avondklok serieus overwegen. In België geldt er al een avondklok.

Opnieuw celstraf voor poging tot deelname aan IS

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft donderdag opnieuw een celstraf opgelegd aan een 37-jarige vrouw uit Eindhoven. Het hof vindt net als de rechtbank Oost-Brabant bewezen dat ze heeft geprobeerd om zich aan te sluiten bij IS. De vrouw krijgt een celstraf van 413 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

In september 2016 verliet de vrouw haar familie en destijds 8-jarige dochter en vertrok naar Turkije. Uit achtergebleven brieven bleek dat ze zich had verdiept in de islam en naar het kalifaat wilde om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Ze heeft verschillende keren tevergeefs geprobeerd om de grens met Turkije en Syrië over te steken. Ze werd tijdens haar terugreis opgepakt in Bulgarije.

Net als de rechtbank vindt het hof dat bewezen is dat de vrouw aan wilde sluiten bij IS.

Terroristische organisatie
IS is een jihadi-salafistische terroristische organisatie die oproept tot gewelddadige handelingen. Met het oog op de misdrijven waar IS zich structureel schuldig maakt(e), moeten pogingen om aansluiting te zoeken bij IS worden tegengegaan. In deze zaak is het bij een poging gebleven omdat het de vrouw niet lukte om de grens met Syrië over te steken. Het hof legt dezelfde celstraf op als de rechtbank, namelijk 413 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

Laag recidiverisico
In hoger beroep legt het hof een deels voorwaardelijke straf op omdat de vrouw een nieuwe weg is ingeslagen. Ze is bezig om haar leven opnieuw vorm te geven en heeft daarvoor hulp gevraagd en ontvangen. Het hof acht het anders dan de rechtbank dan ook niet nodig om verplichte bijzondere voorwaarden te verbinden aan de voorwaardelijke straf. De reclassering heeft de afgelopen 2 jaar geen vijandige houding richting andersdenkenden of de maatschappij opgemerkt bij de vrouw. Het recidiverisico en het risico op extremistisch geweld wordt dan ook laag ingeschat.

Vader en minderjarige zoons langer vast in onderzoek dood 14-jarig meisje Almelo

Een vader en zijn twee minderjarige zoons blijven nog 14 dagen in voorlopige hechtenis. De rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel oordeelt dat er op dit moment voldoende redenen zijn om de drie langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie van betrokkenheid bij de dood van een 14-jarig meisje uit Almelo. Haar lichaam werd zondag 10 januari aangetroffen bij het Wendelgoor in Almelo.

Achter gesloten deuren
De voorgeleiding van verdachten bij de rechter-commissaris gebeurt achter gesloten deuren. Als het OM de verdachten na deze 14 dagen nog langer in voorlopige hechtenis wil houden, dan oordelen drie strafrechters daar over. Deze zogenaamde raadkamer gevangenhouding is ook achter gesloten deuren.

Beperken van sociale contacten grote uitdaging

Naleving van de coronamaatregelen kan nog beter, ook al bleek deze de afgelopen maanden globaal genomen nagenoeg gelijk te zijn gebleven. Er is nog steeds breed draagvlak voor deze maatregelen. Er lijkt daarmee niet direct sprake van ‘coronamoeheid’ in de zin dat de urgentie en naleving afneemt. Wel is er sinds de strengere maatregelen weer sprake van een afname in sociaal en mentaal welzijn, waarbij jongere mensen het slechtst scoren. Dit blijkt uit gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD, uitgevoerd rond de jaarwisseling.

Meer bezoek
In de kerstvakantie was er wel een flinke toename van mensen die elkaar bezoeken: 73% van de deelnemers ontving minimaal 1 keer bezoek per week. In november was dat 60% en tijdens de 1e lockdown in april 45%. Bovendien is het 1,5 meter afstand houden tijdens het bezoek (44%) een stuk lager dan in november (56%) en tijdens de 1e lockdown in april (64%). Daartegenover staan positieve ontwikkelingen sinds november: het percentage mensen dat zich laat testen bij klachten is flink gestegen (66%, was 58%) en meer mensen bleven thuis bij klachten (44%, was 32%). De epidemiologische weekcijfers suggereren echter dat er desondanks meer besmettingen hebben plaatsgevonden tijdens het bezoeken van familie en vrienden.

Vaccinatiebereidheid gestegen
In lijn met andere onderzoeken ziet het RIVM een forse stijging in het percentage mensen dat zich wil laten vaccineren (nu 80% ten opzichte van 62% in de voorlaatste meting). De vaccinatiebereidheid is het hoogst onder ouderen.

Vertrouwen in beleid gedaald
Van de respondenten is 45% (zeer) positief over de aanpak van de overheid, wat een daling is ten opzicht van november (58%). Als men Nederland vergelijkt met andere landen is 21% (zeer) positief (dat was 43% in november). Daarnaast hebben respondenten vergeleken met de vorige meting minder het idee dat de overheid verschillende maatschappelijke belangen goed afweegt (van 63% naar 55%) en haar besluiten goed toelicht (van 63% naar 56%). De vragenlijst is afgenomen rond de jaarwisseling.

Meer cijfers over deze en andere onderwerpen zijn te vinden op de uitgebreide onderzoekspagina.

Bijna 4.000 mensen overleden in eerste week van 2021

In de eerste week van 2021 (4 tot en met 10 januari) overleden naar schatting bijna 4.000 mensen. Dat zijn 650 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In de laatste week van 2020 (28 december 2020 tot en met 3 januari 2021) stierven ruim 4.000 mensen, bijna 800 meer dan verwacht. In heel 2020 overleden bijna 169.000 mensen, ruim 15.000 meer dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot en met de eerste week van 2021 iets meer dan 56.000 mensen, 8.200 meer dan je in deze periode zou verwachten.

Bijna 169.000 mensen overleden in 2020
In 2020 overleden in totaal bijna 169.000 mensen, ruim 15.000 (10 procent) meer dan verwacht voor dit jaar. De sterfte was met name hoog in het voorjaar tijdens de eerste golf van de corona-epidemie. Maar ook tijdens de hittegolf in week 33 en 34 en tijdens de tweede golf van de corona-epidemie stierven meer mensen dan verwacht.

Sterfte onder Wlz-zorggebruikers blijft hoog
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is naar schatting afgenomen in week 1 van 2021, maar blijft relatief hoog. Er overleden circa 1.600 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de laatste week van 2020 overleden ruim 1.700 Wlz-zorggebruikers. In de overige bevolking overleden in beide weken rond de 2.350 mensen.

Zowel onder Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking is er sprake van oversterfte. Onder Wlz-zorggebruikers was de oversterfte in week 1 van 2021 naar schatting 26 procent. In de laatste week van 2020 was dit nog 39 procent. In de overige bevolking overleden in beide weken 15 procent meer mensen dan verwacht.

In de tweede golf, vanaf week 39 van 2020 tot en met week 1 van 2021, overleden tot nu toe 22.000 Wlz-zorggebruikers. Dat zijn 4,2.000 meer mensen dan je in deze periode zou verwachten, een toename van ruim 24 procent. In de overige bevolking overleden in de tweede golf tot nu toe 30.000 mensen, een 13 procent meer dan je in deze periode zou verwachten (3.900 meer).

Sterfte toegenomen bij mannen
De sterfte nam in week 53 van 2020 onder mannen meer toe dan onder vrouwen ten opzichte van een week eerder. In week 1 van 2021 overleden naar schatting weer iets minder mannen dan in de week ervoor. De sterfte onder vrouwen bleef ongeveer gelijk. De sterfte onder mannen was in beide weken hoger dan onder vrouwen.

In de eerste golf van de corona-epidemie en in het begin van de tweede golf stierven ook meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn.

Toename bij 80-plussers, afname voor jongere mensen
In de laatste week van 2020 en eerste week van 2021 nam de sterfte onder 80-plussers verder toe. In week 1 van 2021 overleden ruim 2.400 mensen van 80 jaar of ouder. Dit zijn bijna 500 meer 80-plussers dan verwacht voor deze periode.

In de leeftijd onder 80 jaar was in de laatste week van 2020 een kleine toename te zien, waarna in week 1 van 2021 de sterfte weer daalde. Er overleden ruim 1.100 mensen van 65 tot 80 jaar (150 meer dan verwacht) en ruim 400 mensen jonger dan 65 jaar (ongeveer gelijk aan wat verwacht wordt voor deze periode).

In de tweede golf, vanaf week 39 tot en met week 1 van 2021, overleden tot nu toe 31.900 80-plussers, 19 procent meer (5.100 meer) dan je in deze periode zou verwachten. Onder 65- tot 80-jarigen stierven ook 19 procent meer mensen dan verwacht (ruim 2.700 meer). Onder mensen jonger dan 65 jaar overleden in de tweede golf tot nu toe 5 procent meer mensen (circa 330 meer).

Sterfte aan COVID-19 tot en met juni bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juni 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 10.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met juni 2020, zoals het CBS op 1 oktober publiceerde. De oversterfte in die periode wordt dus volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus. 

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Tot en met juni 2020 heeft het RIVM 6.182 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd. In week 39 van 2020 tot en met week 1 van 2021 registreerde het RIVM 6.156 overleden COVID-19-patiënten, waarvan 512 in week 1 (stand 12 januari 2021). In de tussenliggende periode ging het om minder dan 200 overleden COVID-19-patiënten.

Schatting week 1 van 2021
De cijfers over week 1 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 23 januari publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 1. De cijfers zijn dan completer.

Criminaliteit 2020: minder inbraak, meer cybercrime

Het criminaliteitsbeeld is vorig jaar sterk beïnvloed door de coronapandemie. Het meest in het het oog springt de daling van het aantal inbraken en de toename van online misdrijven. Het totaal aantal geregistreerde misdrijven daalde vorig jaar licht met een procent ten opzichte van 2019.

De coronamaatregelen leidden tot een verschuiving in de criminaliteit. Het aantal geregistreerde woninginbraken daalde met 23 procent en de registraties van zakkenrollerij halveerde bijna. Daartegenover staat een forse toename van cybercrime, daarvan zijn in 2020 127 procent meer gevallen geregistreerd.

Meer overlast
Ook kent 2020 een toename van overlastmeldingen. Doordat Nederland massaal meer thuis was, werd er meer overlast veroorzaakt, maar ook ervaren. Jeugd- en geluidsoverlast lijken het sterkst te reageren op de coronaperiode. Het totaal van de geregistreerde overlastincidenten steeg in 2020, met bijna 145.000 incidenten, en lag daarmee 39% hoger dan in 2019.

Personen verward gedrag
De stijging van overlast door mensen met verward gedrag is in 2020 opnieuw gestegen, hoewel de stijging lijkt af te vlakken. Met meer dan 100.000 meldingen op jaarbasis heeft de politie daar de handen nog steeds vol aan. Dit is het gecorrigeerde aantal na aftrek meldingen door een andere manier van registreren.

Rainbow Six Operators in Ghost Recon Breakpoint

Van 21 januari tot 1 februari vechten Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint-spelers zij aan zij met Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Operators in nieuwe verhaalmissies in een nieuw live cross-over event: Operation Amber Sky.

Het Operation Amber Sky cross-over event is onderdeel van Titelupdate 3.10, die vanaf 19 januari gratis beschikbaar is voor alle spelers. De update introduceert:

  • 9 gratis missies: de Ghosts zijn te weten gekomen dat Sentinel een giftig gas produceert in Auroa en het over de hele wereld verkoopt. Door de krachten te bundelen met een geïnfiltreerd Rainbow Six Siege-team, moeten spelers de productie stoppen en een tegengif vinden. Hiervoor moeten ze tal van opdrachten voltooien en zich wagen in de dodelijke gasgebieden, waar ze regelmatig een gasmasker moeten dragen en hun filters moeten vernieuwen om te overleven. Na het voltooien van de missies ontgrendelen spelers elf unieke beloningen, waaronder gloednieuwe wapens en volledige skins van Rainbow Six Siege.
  • Nieuwe teamgenoten: na het voltooien van de eerste missie van het event krijgen spelers de mogelijkheid om Operators Ash, Finka en Thatcher overal in de game en op elk moment vanuit het menu in te zetten als alternatief voor reguliere teamgenoten. Hun uiterlijk, wapens en unieke mogelijkheden zijn overgenomen van Rainbow Six Siege.
  • Meer dan 120 nieuwe items: volledige skins van Operators en nog veel meer.

Ghost Recon Breakpoint is tevens een weekend lang gratis te spelen van 21 tot 24 januari op Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, pc en Stadia. Naast volledige toegang tot de content van de basisgame, krijgen nieuwe spelers de kans om het cross-over event Operation Amber Sky te ontdekken en beloningen te verdienen. Pre-loaden kan vanaf 19 januari op pc en consoles. De gratis proefversie, die spelers volledig toegang geeft tot de basisgame met zes uur speeltijd, wordt tijdens het gratis weekend gepauzeerd en op 25 januari hervat.

Tegelijkertijd met dit gratis weekend, zijn de Standard en Gold Editions van Ghost Recon Breakpoint bovendien verkrijgbaar met kortingen oplopend tot 85% en tot wel 70% voor de Year 1 Pass. Spelers die de volledige game aanschaffen, behouden uiteraard hun progressie. Via ghostrecon.com/freeweekend vinden spelers alle informatie over dit gratis weekend.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint is reeds verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4, pc en Stadia. De game is backwards compatible op Xbox Series X|S en PlayStation 5.

Pc-specs en -features voor Outriders bekendgemaakt

Square Enix heeft de officiële systeemvereisten en features voor pc voor de game Outridersbekendgemaakt.

Outriders biedt extra weergave-opties waarmee spelers zelf hun setup kunnen aanpassen om het meeste uit hun pc’s te halen. Daarnaast biedt de game teksten in 13 talen, UI-aanpassingsopties, volledige crossplay op alle platformen, ondersteuning voor ultrabrede schermen, Dynamic Resolution Scaling die ervoor zorgt dat prestaties onder alle omstandigheden constant blijven en volledige NVIDIA DLSS-ondersteuning. De hardwarevereisten zijn erop gericht om te zorgen dat pc-spelers altijd kunnen 60 fps halen.

Outriders verschijnt op 1 april 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc, en later in 2021 voor Google Stadia. Op 25 februari 2021 verschijnt een gratis demo.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden en koud

Vanmorgen is er vrij veel bewolking, slechts hier en daar komt een enkele opklaring voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog, al kunnen vooral in het noorden van het land af en toe lichte buitjes met (natte) sneeuw voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 3°C. De noordelijke wind is zwak, langs de kust en op het IJsselmeer matig. Vanavond wordt de wind zwak en veranderlijk.

In de nacht naar zaterdag zijn er wolkenvelden, maar komen ook opklaringen voor waarin mistbanken kunnen ontstaan. Aan de kust ligt de minimumtemperatuur rond het vriespunt, landinwaarts vriest het licht, lokaal mogelijk matig. De wind is aanvankelijk zwak en veranderlijk maar, wordt in de loop van de nacht zwak zuidwestelijk.

Zaterdagochtend is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen en kan er lokaal nog mist voorkomen. In de middag neemt de bewolking van het westen uit geleidelijk toe en aan het einde van de middag gaat het in het zuidwesten sneeuwen. In de avond breidt de sneeuw zich over de rest van het land uit en op de meeste plaatsen vormt zich een sneeuwdek van enkele centimeters, in het zuidwesten en zuiden mogelijk 5 cm. De maximumtemperatuur ligt rond +2°C. De wind draait naar zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig, mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)


Sneeuw en mist in het Limburgse Heuvelland
Sneeuw en mist in het Limburgse Heuvelland

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Combinatie van raket en granaat vervangt Goalkeeper

Bij de introductie (begin jaren ‘80) was het Goalkeeper-snelvuurkanon voor marineschepen hypermodern. Na bijna 40 jaar komt het einde van zijn levensduur in zicht en zoekt Defensie een vervanger voor het zelfverdedigingssysteem. Staatssecretaris Barbara Visser liet de Kamer donderdag weten hoe het staat met de zoektocht naar de opvolger.

De Goalkeeper is een zogenoemd close-in weapon system (CIWS). Het is bedoeld voor zelfverdediging op korte afstand tegen luchtdreigingen, waaronder antischip­raketten, en kleine oppervlaktedoelen. Dankzij een moderniseringsprogramma is de levensduur van de Goalkeeper verlengd tot 2025.

Ook de opvolger moet op relatief korte afstand lucht- en oppervlaktedoelen kunnen bestrijden. Het gaat vooral om antischipraketten, ongeleide raketten, drones en bemande of onbemande vliegtuigen. Bij de antischipraketten kan het gaan om wapens met zeer hoge snelheden en complexe vluchtprofielen. Ook het afvuren van grote aantallen raketten is een overweldigingstactiek van de tegenstander waar rekening mee wordt gehouden.

De nieuwe capaciteit moet daarnaast het hoofd kunnen bieden aan snel manoeuvrerende aanvalsboten met uiteenlopende wapensystemen.

2 soorten munitie
Uit onderzoek van Defensie en TNO blijkt dat deze dreigingen vragen om 2 soorten gestuurde munitie: een luchtdoelraket (Rolling Airframe Missile, RAM) en de 76mm DART-granaat. Voor de RAM-raket is een lanceerinrichting nodig en voor de DART-granaat een 76mm kanon.

Samen kunnen beide munitiesoorten het overgrote deel van de lucht- en oppervlakte-dreigingen bestrijden. De RAM-raket vliegt dankzij een eigen sturingsmechanisme zelfstandig naar een dreiging. De DART-granaat wordt naar het doel geleid met de Pharos-radar. Een vuurleidingssysteem coördineert de inzet van beide munitiesoorten. De radar en het vuurleidingssysteem zijn van Thales Nederland. Dit bedrijf smeedt de lanceerinstallatie, het kanon, de radar en het vuurleidingssysteem tot een goed werkend geheel.

Op welke schepen?
De nieuwe systemen komen in ieder geval op de huidige Landing Platform Docks (Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt), het Joint logistic Support Ship (Zr.Ms. Karel Doorman) en de Anti-Submarine Warfare Frigates die vanaf 2028 in de vaart komen. Het toekomstige Combat Support Ship (Zr.Ms Den Helder) wordt voorbereid op plaatsing ervan, maar wordt er om budgettaire redenen nog niet van voorzien.

Planning
De Pharos-radar is vanaf 2028 beschikbaar. De andere componenten worden vanaf 2025 geleverd. Vanaf dan kan elk jaar een LPD of het JSS worden voorzien van de RAM-lanceerinstallatie, het 76mm-kanon en het vuurleidingssysteem. Tijdens deze ombouw worden de schepen voorbereid op plaatsing van de Pharos-radar. In de 1e gebruiksjaren is dus sprake van een gedeeltelijke capaciteit. Niettemin betekent het dan al een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Goalkeeper.

Met het project is € 100 tot € 250 miljoen gemoeid. Nu het onderzoek is afgerond, moeten de aankoopcontracten worden geregeld. Die worden waarschijnlijk in 2022 gesloten.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #248
special
Random Pics van de Dag #247
special
Random Pics van de Dag #246
special
Random Pics van de Dag #245
review
Blu-ray: Honest Thief
special
Weekend gifdump #5
©FOK.nl e.a.