Tour de Ski: Bolshunov haalt uit, Russen vechten en Svahn pakt haar tweede

De tweede etappe van de Tour de Ski, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen, heeft zaterdag voor de nodige reuring gezorgd, met name bij de Russische mannen. Het ging zaterdag om een massastart in de klassieke stijl, tien kilometer voor de vrouwen en vijftien voor de mannen.

Vrouwen
De groep begon vooral in de tweede helft flink uit te dunnen, waarbij de Zweedse topfavoriete Frida Karlsson deels de forcing voerde. Landgenote en concurrente Ebba Andersson moest er in de laatste twee kilometer af, net als de Russische outsider Tatiana Sorina, terwijl zes dames nog bij Karlsson bleven.

Onder hen bevond zich de Zweedse leidster Linn Svahn, sprintspecialiste en hopend op een late sprint. De Amerikaanse Jessica Diggins en landgenote Rosie Brennan zaten er ook nog bij, net als de Duitse Katharina Hennig en de Russinnen Yana Kirpichenko en Yulia Stupak.

Al snel werd duidelijk dat Svahn niet af zou haken en in een overtuigende sprint pakte ze haar tweede etappezege op rij, voor de sterk opkomende Stupak. Diggins completeerde het podium, Karlsson werd vierde en deed zo weer prima zaken: Sorina en Andersson finishten als tiende en twaalfde op zo'n twintig seconden.

In het algemeen klassement verstevigde Svahn uiteraard haar leidende positie, Diggins en Karlsson volgen op dertien en achttien seconden en Brennan doet op twintig tellen ook nog prima mee.

De vrouwenrace

Mannen
Ook hier bleef de groep aanvankelijk bijeen, maar in de laatste vijf kilometer trok topfavoriet Alexander Bolshunov de gashendel flink open. Hij sloeg een gat naar landgenoten Ivan Yakimushkin, Alexey Chervotkin en Evgeniy Belov, die de Zwitserse veteraan Dario Cologna en even later ook de Fransman Maurice Manificat met zich mee kregen.

Ver achter Bolshunov werd zo gestreden om de tweede plek en in een van de laatste bochten, gelijk na een afdaling, ging het fout voor de Russen: Chervotkin dook veel te enthousiast naast Belov, die op zijn beurt hard de deur dicht gooide. De twee kwamen ten val en Yakimushkin moest dusdanig ver uitwijken dat hij buiten het parcours belandde.

Cologna pakte zo ietwat verrassend de tweede plek op 23 seconden van Bolshunov, Yakimushkin werd vlak achter hem nog wel derde, voor Manificat. Chervotkin finishte een seconde of twintig later en wachtte Belov op, waarna de twee het bijna met elkaar aan de stok kregen - vooral door Chervotkin's reactie op Belov's ogenschijnlijke poging tot verontschuldigen.

Na afloop van de race werd Chervotkin tot overmaat van ramp gediskwalificeerd voor zijn actie bij de valpartij, Belov's resultaat bleef wel staan. In het algemeen klassement heeft Bolshunov de leiding na zijn tweede plek in de openingsetappe nu stevig in handen: landgenoot Artem Maltsev volgt op een volle minuut, voor de Zweed Oskar Svensson (+1:10), Cologna (+1:11), Yakimushkin (+1:16) en de winnaar van de openingsetappe, Federico Pellegrino (+1:22).

De mannenrace, met de val op 36:20