Zinderende ontknoping reuzenslalom Alta Badia

In het Italiaanse Alta Badia hebben de heren alpineskiërs zondag de World Cup-reuzenslalom op de Gran Risa-piste afgewerkt. Dat leverde behoorlijke spanning op in de slotfase van een mooie wedstrijd.

In de eerste run was Alexis Pinturault de snelste. De Fransman dook 0,26 seconden onder de tijd van de Kroaat Filip Zubcic, terwijl ook de Zwitser Marco Odermatt (+0,40) en de zeer verrassende jonge Noor Atle Lie McGrath (+0,46) binnen een halve seconde bleven.

McGrath's trainings- en leeftijdsgenoot Lucas Braathen volgde op 0,51 tellen en met Leif Kristian Nestvold-Haugen (+0,60) zat er gelijk nog een Noor achter. Hij deelde plek zes overigens met de Sloveen Zan Kranjec, wiens vader anderhalve week geleden tijdens klusjes van het dak viel en overleed.

De top-6 in run twee werd geopend door Kranjec, skiënd met een speciale helm om zijn zo plotseling overleden vader te eren. Hij leverde vijf plekken in, Nestvold-Haugen zakte twaalf plekken terug. Ook Braathen viel ruim buiten de top-10, maar McGrath pakte de leiding en behield zijn plek dus wél.

Odermatt haalde het niet en viel terug achter McGrath en Justin Murisier, Zubcic redde het ook al niet en leverde zelfs acht plekken in. Pinturault hield nét genoeg over en won met 0,07 seconden voorsprong op McGrath, die nooit eerder de top-10 haalde en nu tweede werd, en met Murisier knap op de derde plek.

De Belg Sam Maes eindigde als 31e: hij kwam één honderdste van een seconde tekort om de top-30 en dus de tweede run te halen. De Nederlander Maarten Meiners zat daar een ruime tiende achter en greep er met een verder prima 34e plek dus ook net naast.