Bobsleeër Friedrich blijft ongekend dominant, Schneider maakt rentree met winst

In het Oostenrijkse Innsbruck is de laatste World Cup bobsleeën van het kalenderjaar afgewerkt. De vrouwen kwamen op zaterdag in actie, de mannen streden zaterdag en zondag om de winst in de tweemansbob - de grote viermansbobs komen op 10 januari in Winterberg voor het eerst weer op de baan.

Vrouwen
World Cup-leidster Mariama Jamanka was er niet bij, zij werd vervangen door Stephanie Schneider - voorafgaand aan het seizoen was dat al bepaald. Een Duits drietal stond bovenaan: Laura Nolte was met remster Deborah Levi de snelste, Kim Kalicki/Ann-Christin Strack en Schneider met Leonie Fiebig gaven beiden 0,06 seconden toe. Katrin Beierl en de Nederlands/Oostenrijkse Jennifer Onasanya noteerden op 0,22 seconden de vierde tijd.

In de tweede run behielden Beierl en Onasanya de vierde plek op hun thuisbaan, maar Schneider knalde er een dikke halve seconde onderdoor. Kalicki leverde na een mindere start 0,23 seconden in bij haar landgenote, Nolte maakte bij de start vervolgens een forse fout. Het kostte haar de zege, maar op 0,18 seconden van de teruggekeerde Schneider was er wel weer een tweede plek.

Mannen zaterdag
Er was maar één piloot dominant in de eerste run en niet geheel verrassend was dat Francesco Friedrich, met Alexander Schüller achterin. De Duitsers waren 0,33 seconden sneller dan landgenoten Johannes Lochner/Christian Rasp, met twee duo's die verder nog binnen een halve seconde bleven: de Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis (+0,43) en de jonge Duitse World Cup-debutant Hans Peter Hannighofer, met Issam Ammour achterin (+0,45).

In de tweede run opende Hannighofer met Ammour de top-4, waarbij hij zich er in elk geval van verzekerde dat hij op minstens de vierde positie zou eindigen. Kibermanis en zijn kompaan doken er 0,29 seconden onderdoor, waarmee ze zelfs een plek wonnen: Lochner en Rasp kwamen 0,05 seconden tekort. Friedrich en Schüller startten weer als een dolle en de piloot stuurde de slee overtuigend naar de winst: 0,68 seconden vóór Kibermanis, een wereld van verschil.

Ivo de Bruin en Janko Franjic eindigden op de dertiende plek.

Mannen zondag
Wederom was Friedrich samen met Schüller de beste in de eerste run, die keer volgden Kibermanis en Miknis op 0,36 seconden. Lochner en Rasp noteerden op 0,44 tellen de derde tijd en de indrukwekkende debutant Hannighofer, nu met remmer Marcel Kornhardt achterin de slee, deed het met 0,49 seconden achterstand weer uitstekend. Uitdaging voor de medailles leek vooral te komen van de Russen Rostislav Gaitiukevich/Roman Koshelev (+0,53) en de Letten Oskars Melbardis/Edgars Nemme (+0,55).

In run twee behield Melbardis in elk geval zijn positie, Gaitiukevich ging er nog eens acht honderdsten onderdoor. Hannighofer verdedigde zijn plek met 0,18 seconden op de Rus en mocht zelfs het podium beklimmen: Lochner leverde zijn voorsprong in en noteerde dezelfde tijd. Kibermanis was 0,12 seconden sneller, maar Friedrich ondertekende zijn dominantie door er nota bene op de kortste baan van het circuit nog eens 0,78 seconden onderdoor te gaan.

De Bruin en Franjic eindigden op een prima elfde plek.