Oftebro pakt eerste World Cup-zege op noordse combinatie

Het eerste World Cup-weekeinde in de noordse combinatie zit er ook al weer op. In het Finse Ruka werd zondag de derde wedstrijd in drie dagen afgewerkt, net als zaterdag een competitie met tien kilometer langlaufen.

Het schansspringen kon vanwege de weeromstandigheden in Ruka niet doorgaan en dus werd de zogenaamde Pre-Competition Round van donderdag gebruikt, die speciaal voor een dergelijk 'noodgeval' gehouden wordt. In die ronde werd de dominante Jarl Magnus Riiber echte gediskwalificeerd vanwege een probleem met zijn pak, waardoor hij na zeges in de eerste twee wedstrijden op zondag niet eens mocht starten.

De Duitser Manuel Faißt was de beste op de schans en mocht met achttien seconden voorsprong op de Noor Jens Lurås Oftebro vertrekken. De jonge Oostenrijker Johannes Lamparter volgde op 26 seconden, voor de wat matig langlaufende Est Kristjan Ilves (+0:27) en de Duitser Fabian Rießle, die als een van de sterkste langlaufers met 42 seconden achterstand een uitstekende uitgangspositie had.

Tijdens het langlaufen sloot Oftebro al snel aan bij Faißst, terwijl Lamparter gezelschap kreeg van Rießle, die Ilves achter zich had gelaten. Lamparter en Rießle sloten aan bij Faißt en Oftebro, waardoor er halverwege een kopgroep van vier man was, zonder noemenswaardige concurrentie. Het kwartet vertraagde vervolgens zo sterk dat zelfs Ilves aan kon sluiten, bepaald niet de snelste langlaufer in de noordse combinatie.

Ilves moest in de vierde en laatste ronde wel weer afhaken, waarna Oftebro op het laatste klimmetje de beslissende aanval plaatste. Niemand kon zijn rappe benen volgen en de Noor pakte na zes podiumplaatsen voor het eerst de winst, voor Rießle en Faißt en met Lamparter en Ilves op een alleszins keurige vierde en vijfde plek.