Werkzaamheden pand Amsterdam voor opvang asielzoekers stilgelegd

De werkzaamheden aan het pand aan de Marnixstraat 2 in 'mooie stad' Amsterdam, dat een opvanglocatie voor ongedocumenteerden illegalen moet worden, zijn stilgelegd. Dit omdat buurtbewoners in hoger beroep zijn gegaan tegen de verleende vergunning.

Dat schrijft de gemeente in een brief die de buurtbewoners deze week in de bus kregen. De bewoners dienden bij het hoger beroep een verzoek in om de verbouwing en renovatie van het pand stil te leggen, tot de Raad van State een oordeel heeft gegeven over het hoger beroep. De voorzieningsrechter is in dit verzoek meegegaan.

Leefgeld en casemanager
Het pand is één van de locaties waar GroenLinks wethouder Rutger Groot Wassink in totaal 500 ongedocumenteerden uitgeprocedeerde illegalen wil opvangen. Op deze locatie, een oud schoolgebouw, moeten straks 48 ongedocumenteerden illegalen gaan wonen.

Wie straks in een van de opvanglocaties voor ongedocumenteerden illegalen in de stad zit, krijgt leefgeld en een casemanager.

Zij moeten zo volgens de gemeente in een 'stabiele omgeving en onder professionele begeleiding aan hun toekomst werken'. Dat kan, naast legaal verblijf in Nederland, ook terugkeer naar het thuisland of vertrek naar een ander land zijn.

Bezwaar tegen vergunning
Een groep bewoners maakte eerder dit jaar bezwaar tegen de verleende omgevingsvergunning. De bezwaarschriftencommissie kwam vervolgens tot de conclusie dat die bezwaren ongegrond waren, een advies dat stadsdeel Centrum van de commissie maar graag overnam.

Aangezien de verbouwing al in volle gang was, is er doorgewerkt om het pand wind- en waterdicht te maken. De werkzaamheden zijn inmiddels stilgelegd. Wanneer de Raad van State uitspraak zal doen in het hoger beroep is nog niet bekend. Groot Wassink was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Hoeveel geld deze vertraging Groot Wassink nu weer zal kosten is niet bekend.