FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 november 2020

Langlaufers KlŠbo en Johaug domineren in klassieke stijl

In het Finse Ruka wordt dit weekeinde de opening van het World Cup-seizoen voor de langlaufers gehouden met de Ruka Triple, een driedaagse etappewedstrijd. Na de sprint in klassieke stijl van vrijdag volgde zaterdag de individuele start in eveneens klassieke stijl, tien kilometer voor de vrouwen en vijftien voor de mannen.

Vrouwen
De Noorse Therese Johaug was de topfavoriete, zoals altijd als er in klassieke stijl over een wat langere afstand gelanglaufd moet worden. De jonge Zweedse Frida Karlsson, hersteld van fysieke problemen, bleef in de eerste helft goed bij, maar uiteindelijk was Johaug toch een maat te groot. Karlsson werd op 21,8 seconden wel tweede, voor haar iets oudere landgenote Ebba Andersson (+26,0). De Russische Tatiana Sorina leek nog even het podium te halen, maar kwam één tiende van een seconde tekort en werd vierde, voor landgenote Natalia Nepryaeva.

Mannen
De ogen waren gericht op thuisheld Iivo Niskanen, maar de Finse specialist was niet helemaal fit en werd vijfde. De winst ging naar Johannes Høsflot Klæbo, die vanaf de allereerste tussentijd de snelste was en dat niet uit handen gaf. Plek twee ging op 15,2 seconden naar de Rus Alexey Chervotkin, verrassend nog drie seconden voor landgenoot en specialist Alexander Bolshunov, met de Noor Emil Iversen op 19,8 seconden op de vierde plek.

Zondag
De Ruka Triple wordt zondag afgesloten met een achtervolging in vrije stijl en met dezelfde afstanden als zaterdag. Johaug verdedigt dan zestien seconden voorsprong op Karlsson en Nepryaeva, Klæbo vertrekt 26 seconden voor Bolshunov en 31 seconden voor Iversen, waarmee hij gelijk de topfavoriet is voor de eindwinst.

Uitslag VVV-Venlo - PEC-Zwolle

Om 21.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen VVV-Venlo en PEC Zwolle. Het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel.

VVV-Venlo

2 - 2

PEC Zwolle

 21' Arias
 78' Giakoumakis
   36' Pherai
 69' v.Duinen
 
 Gele kaart: , Nakayama, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: , Lam (90 3) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Gelmi
Swinkels (Kum/57)
Schäfer
V.v.Crooy
Post
Linthorst
Hunte (John/71)
Giakoumakis
Arias
  Zetterer
v.Wermeskerken
Kersten
Lam
Paal
Saymak (Leemans/83)
Nakayama
Huiberts (Strieder/82)
Reijnders (Doue/90 5)
v.Duinen (Lagsir/ 87)
Pherai (Drost/46)

Rodelseizoen geopend, Loch wint eindelijk en comeback Oostenrijkers

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is ook de World Cup voor de rodelaars geopend, waarmee op het snowboarden na alle olympische wintersporten hun reguliere seizoenen geopend hebben. Zaterdag waren de mannen en de dubbels aan de beurt, zondag volgen de vrouwen en de sprints in alle disciplines.

Mannen
In de eerste run was good old Felix Loch weer eens de snelste, dat was al even geleden. De Duitser bleef olympisch kampioen en thuisfavoriet David Gleirscher 0,006 seconden voor, met de Italiaan Dominik Fischnaller op 0,015 seconden. Gleirscher's broer Nico stond vierde op 0,037 seconden, voor de Duitser Johannes Ludwig (+0,059), Dominik's neef Kevin Fischnaller (+0,104), de Let Kristers Aparjods (+0,157) en de Russen Semen Pavlichenko (+0,161) en World Cup-kampioen Roman Repilov (+0,168).

Repilov kwam in run twee ruim achter thuisrodelaar Jonas Müller terecht, net als Pavlichenko en daarna ook Aparjods én Kevin Fischnaller - ze vielen allemaal één plek terug, achter Müller. Ludwig dook dan eindelijk 0,108 seconden onder Müller's tijd door, maar Nico Gleirscher viel ook terug achter zijn landgenoot.

De net van een blindedarmontsteking herstelde Dominik Fischnaller gaf 0,054 toe op Ludwig en met 0,083 seconden eindigde David Gleirscher achter beide heren. Loch ging als laatste naar beneden, dook 0,126 seconden onder Ludwig's tijd door en won zo voor het eerst sinds februari eindelijk weer een World Cup-wedstrijd, met Ludwig en Dominik Fischnaller achter zich.

Dubbels
De Oostenrijkse vlag stond na één run bovenaan en wel dankzij Thomas Steu en Lorenz Koller, die 0,089 seconden sneller waren dan de Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner. De Duitse favorieten Toni Eggert en Sascha Benecken volgden op 0,126 seconden en ook de Oostenrijkers Yannick Müller/Armin Frauscher (+0,170), de verrassende Letten Martins Bots/Roberts Plume (+0,181), de Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt (+0,234) en de Italianen Ivan Nagler/Fabian Malleier (+0,235) deden nog volop mee om de podiumplekken.

Nagler en Malleier kwamen in run twee 0,051 achter landgenoten Ludwig Rieder/Patrick Rastner terecht, Wendl en Arlt gingen er juist 0,019 seconden onderdoor. Bots en Plume verloren 0,079 seconden en leverden daarmee drie plekken in, Müller en Frauscher pakten met 0,119 de leiding en zagen Eggert/Benecken 0,055 tekort komen.

Rieder en Kainzwaldner waren met een matig slot 0,164 seconden langzamer en leverden plots vier plekken in, waardoor het eerste podium ooit voor Müller en Frauscher een feit was. Steu en Koller overtuigden ook in run twee en wonnen met 0,225 seconden voorsprong, voor Müller/Frauscher en Eggert/Benecken, nadat ze vanwege een blessure van Steu het halve vorige seizoen moesten missen.

Uitslag ADO Den Haag - sc Heerenveen

De wedstrijd tussen ADO Den Haag en sc Heerenveen is zaterdagavond in 1-1 geëindigd. Voor ADO is dit het eerste punt onder leiding van de nieuwe trainer Ruud Brood.

Na dertien minuten spelen bracht David Philipp de thuisclub op voorsprong. Lang kon ADO niet van de voorsprong genieten want drie minuten later maakte Joey Veerman gelijk. Vanwege een blessure moest Philipp het veld verlaten. De Duitser werd vervangen door Ricardo Kishna. Voor de Hagenees waren dit zijn eerste officiële minuten sinds september 2017.

Ook na rust was Heerenveen de betere ploeg en kreeg ook volop kansen, echter ADO wist telkens het scoren te beletten.

ADO Den Haag

1 - 1

sc Heerenveen

 13' Philipp    16' J. Veerman
 
 Gele kaart: , H. Veerman, (sc Heerenveen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v. Ewijk
Del Fabro
Kemper
Faye
Pascu (De Boer/79)
Pinas (Ratiu/87)
Elmkies
Philipp (Kishna/28)
Kramer (Arweiler/79)
Besuijen
  Mulder
Floranus
v. Hecke
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
Dresevic (Hajal/65)
J. Veerman
Nygren (Driouech/69)
H. Veerman
v. Bergen

Vindicat-kneuzen zijn coronamoe: drie dagen huisfeesten in Groningen

Donderdag werd in Groningen een huisfeest door de politie stilgelegd. Honderd aanwezigen, voornamelijk studenten, hielden een gezellig samenzijn waarbij nogal wat, door de regering opgelegde, corona-regels werden gebroken. Drie mensen kregen een boete, waarvan twee voor het drinken van alcohol op straat.

Vele studenten ontvluchtten het feest via de achterdeur na de komst van de politie, maar inmiddels is duidelijk dat het 'huisfeest' georganiseerd werd door leden van de beruchte Vindicat-studentenclub en dat er dit weekend in Groningen nog wat feestjes gepland zijn.

Geruchten over drukke feesten
Volgens winkeliers zijn studenten al de hele week feestartikelen aan het kopen. Daarbij hebben ze het over toffe en drukke feesten dit weekend. De adressen zijn volgens een bron makkelijk te vinden.

"De adressen zijn bekend. En verder: kijk vooral naar huizen waar de ramen zijn afgeplakt en verklede lui rondlopen. Daarbinnen gebeurt het, met veel drank en andere middelen waardoor ik vrees dat het aantal besmettingen na dit weekend weer verder oploopt. Ik en vele anderen zijn klaar met deze acties omdat ze de gevolgen niet overzien. Iedere studentenvereniging doet zijn best, maar Vindicat lijkt poep te hebben", aldus de anonieme student.

Wessel Giezen, senatus rector van Vindicat: "Die signalen krijg ik ook. Ik sta in nauw contact met de politie om eventueel ondersteuning te bieden. Maar mijn rol vanuit de vereniging blijft lastig. Ik kan moeilijk achter de voordeur kijken van huizen. Het is in ieder geval een hele lastige kwestie. Door bijeenkomsten met huisoudsten en tientallen mails proberen we het onder controle te houden."

'Geen slagkracht'
Toch lijkt de 'baas van Vindicat' zich uiteindelijk niet zo druk te maken. Als puntje bij paaltje komt betreffende het eventueel royeren van leden die bij huisfeesten alle coronaregels aan hun laars lappen kruipt Giezen in zijn schulp.

"Wat classificeer je bijvoorbeeld als huisfeest? Een bijeenkomst van meer dan drie mensen is in principe al een huisfeest, terwijl dit niet altijd uit de hand loopt. En wanneer ga je straffen? Als het in de media komt? Of als je er van hoort? Het blijft altijd een kwestie van van horen en zeggen. Daarnaast kan ik vanuit onze statuten alleen oordelen over zaken die op de sociëteit gebeuren. Hoe cru het ook klinkt, ik heb geen slagkracht als het niet op de sociëteit gebeurt."

Daar schuift hij al gauw de verantwoordelijkheid naar de politie. "Ik heb contact met de politie en heb aangespoord op meer controle."

Treurige geschiedenis
De Vindicat-studentenkneusjes zijn al jaren een bron van ergernis in Groningen. Zo vierden zij bijvoorbeeld in april al vele coronafeestjes, maar zijn ze vooral berucht van het uit de hand lopen van ontgroeningen, soms met fatale gevolgen.

Zo stierf in 1997 voor het laatst een student, na het drinken van een liter jenever. In 2001 liep een aspirant-student hevige brandwonden op na een spel met brandende spiritus, terwijl in 2016 een aspirant-lid hersenbeschadiging opliep na een afranseling. 

Vindicat besloot dat deelnemers aan ontgroeningen een contract moesten ondertekenen, waarin vastgelegd werd dat ze niet over incidenten mochten praten. Deed je dat toch, dan betekende dat 25.000 euro boete.

In 2017 kreeg Vindicat een officiele waarschuwing van de universiteit, maar in datzelfde jaar slopen leden van Vindicat een sushi-restaurant en roepen ze een vrouwelijk lid van hun roei-vereniging uit tot Slet van het Jaar. In december raakt nogmaals een aspirant-lid zwaargewond na een mishandeling. Dit 'incident' wordt tegen alle regels in niet gemeld bij de Accreditatiecommissie Studentenverenigingen.

In 2018 kreeg het Vindicat-bestuur dan ook geen subsidie meer van de universiteit. Later dat jaar verbraken De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hun banden met Vindicat.

Politie in Arnhem controleert elke automobilist die naar de Geitenkamp wil

De Arnhemse politie blijft actief om nieuwe ongeregeldheden in de Arnhemse wijk Geitenkamp te voorkomen. Vanavond werd daarvoor een extra middel ingezet: het controleren van automobilisten. Meer hierover in de Gelderlander.

De nog strengere controle is mede het gevolg van een incident vrijdagavond. Toen ging in de wijk Geitenkamp toch weer een vuurwerkbom af nadat het vier avonden daarvoor betrekkelijk rustig was geweest. Gisteren sloot burgemeester Ahmed Marcouch per direct een woning in de wijk. De bewoner(31) van deze woning is donderdag aangehouden op verdenking van de handel in illegaal zwaar vuurwerk. Bij zijn aanhouding had de man 6 kilo illegaal vuurwerk bij zich. In zijn woning werd nog eens 7 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.

Jongeren hebben eerder deze week de wijk in Arnhem geterroriseerd uit onvrede over het vuurwerkverbod dit jaar. En dan moet oud en nieuw nog komen. Deskundigen hameren op het belang van alternatieve activiteiten voor de jongeren, maar agenten vrezen dat de voorbereidingstijd te kort is en hulpdiensten het alleen nog maar meer voor de kiezen krijgen.

Jos Brech eist uitzendingsverbod documentaire RTL over zaak Nicky Verstappen

Jos Brech, die veroordeeld is voor het misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen, probeert de uitzending van een documentaire over deze zaak op televisie tegen te houden. Advocaat Adi van Koningsveld bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door RTL Boulevard. Meer hierover bij de Stentor.

De makers van deze documentaire liepen 3 jaar mee met het rechercheteam wat de zaak Nicky Verstappen in onderzoek heeft gehad.

De advocate van Jos Brech zegt dat er sprake is van een 'onrechtmatig handelen', omdat het hoger beroep nog moet dienen en haar client pas schuldig kan worden geacht als hij in hoger beroep ook wordt veroordeeld.

Het kort geding dient morgenmiddag om 14.00 uur in de rechtbank in Amsterdam.

Uitslag FC Emmen - Ajax

Ajax blijft in de Eredivisie aan de leiding. De uitwedstrijd tegen Emmen werd eenvoudig met 0-5 gewonnen.

Ajax domineerde de wedstrijd en voor rust stonden de Amsterdammers al met 0-3 voor. Klaassen maakte de 0-1 door een combinatie af te ronden over rechts. Met een volley maakte Labyad de 0-2, waarna Traoré van dichtbij de 0-3 scoorde.

Met het oog op de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool wisselde Ajax na rust vijf spelers. Hierdoor maakte Rensch zijn debuut in de hoofdmacht. Het was invaller Ekkelenkamp die zijn voet tegen de bal duwde nadat die in zijn richting kwam en voor de 0-4 zorgde, waarna Promes, die ook was ingevallen, de eindstand bepaalde.

FC Emmen

0 - 5

AFC Ajax

     20' Klaassen
 29' Labyad
 38' Traoré
 69' Ekkelenkamp
 82' Promes
 
 Gele kaart: , Klaiber, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 00
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Wiedwald
Bijl
v.Rhijn
Araujo
Cavlan
Laursen (Kolar/75)
Chacón (Ben Moussa/75)
Veendorp
Tibbling
De Leeuw
Jansen (Avdijaj/46)
  Onana
Mazraoui (Rensch/72)
Schuurs
Martínez
Klaiber
Klaassen
Labyad
Gravenberch (Ekkelenkamp/58)
Antony (Neres/58)
Traoré (Huntelaar/46)
Tadic (Promes/ 46)

Van Gerwen en De Zwaan treffen elkaar in derde ronde PC Finals

Michael van Gerwen heeft zich zaterdag geplaatst voor de derde ronde op de Players Championship Finals. De Brabantse nummer één van de wereld won in de tweede ronde met 6-4 van Jonny Clayton. Ook Jeffrey de Zwaan en Dirk van Duijvenbode staan in de volgende ronde. 

Van Gerwen was aanvankelijk op weg naar een probleemloze zege. Hij brak meteen en hield vervolgens lang een marge van twee legs (4-2). Clayton kwam echter alsnog langszij (4-4), maar Van Gerwen liet daarna zijn klasse zien en pakte de daaropvolgende twee legs. De Brabander die op jacht is naar zijn eerste TV-title sinds maart, neemt het zaterdagavond in de derde ronde op tegen Jeffrey de Zwaan, die in de tweede ronde dankzij een gemiddelde van 100,23 punten met 6-4 te sterk was voor Wayne Jones.

Naast Van Gerwen en De Zwaan drong Dirk van Duijvenbode als derde Nederlander door tot de derde ronde. De World Grand Prix-finalist versloeg Niels Zonneveld met 6-1. Voor Danny Noppert (1-6 tegen Mervyn King), Jermaine Wattimena (4-6 tegen Luke Humphries) en Vincent van der Voort (5-6 tegen José de Sousa, de winnaar van de Grand Slam of Darts) viel het doek.

Zaterdagavond wordt de derde ronde gespeeld. Zondag is de finaledag van het laatste toernooi voor het wereldkampioenschap

Uitslagen tweede ronde Players Championship Finals 2020
Ian White (104.75) 6 - 3 (98.53) Gabriel Clemens
Nathan Aspinall (101.66) 3 - 6 (99.19) Ross Smith
Michael Smith (103.04) 6 - 4 (98.3) Gary Anderson
Joe Cullen (90.12) 6 - 5 (86.66) Rob Cross
Jose de Sousa (92.36) 6 - 5 (92.24) Vincent van der Voort
Michael van Gerwen (100.63) 6 - 4 (98.15) Jonny Clayton
Gerwyn Price (99.23) 6 - 2 (98.53) Jamie Hughes
Peter Wright (102.50) 6 - 1 (93.87) Simon Whitlock

Luke Woodhouse (94.95) 6 - 4 (95.92) Andy Boulton
Karel Sedlacek (87.91) 6 - 5 (88.62) Madars Razma
Ryan Searle (96.96) 4 - 6 (99.43) Callan Rydz
Damon Heta (99.34) 6-5 (90.54) Ryan Murray
Danny Noppert (85.2) 1 - 6 (96.39) Mervyn King
Jermaine Wattimena (107.12) 4 - 6 (107.60) Luke Humphries
Wayne Jones (93.26) 4 - 6 (100.23) Jeffrey de Zwaan
Niels Zonneveld (92.80) 1 - 6 (92.70) Dirk van Duijvenbode

Avondsessie - Laatste zestien - vanaf 20:00 uur
Michael Smith v Jose de Sousa
Gerwyn Price v Luke Humphries
Peter Wright v Callan Rydz
Michael Van Gerwen v Jeffrey De Zwaan

Baan 2
Ian White v Joe Cullen
Ross Smith v Damon Heta
Karel Sedlacek v Mervyn King
Dirk van Duijvenbode v Luke Woodhouse

Skeletonners Dukurs en Dukurs domineren in eigen land

In het Letse Sigulda hebben ook de mannen in de skeletonwereld hun tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen afgewerkt. Dat leverde dezelfde weinig verrassende winnaar op als een week eerder, terwijl het circus nu naar het midden van Europa trekt voor de volgende wedstrijden.

Het werd een flink thuisfeestje in de eerste run: Martins Dukurs was de snelste, zijn oudere maar beduidend minder succesvolle broer Tomass bleef met 0,09 seconden als enige echt in de buurt. De strijd om plek drie ging vooral tussen de Duitser Christopher Grotheer (+0,33) en de Russische startraket Alexander Tretiakov (+0,34), verder leken alleen de Rus Nikita Tregubov (+0,52), de Brit Marcus Wyatt (+0,57) en de Duitser Alexander Gassner (+0,57) nog enige hoop op het podium te hebben.

In de tweede run ging Wyatt met 0,07 seconden voorbij Tregubov, waarna de strijd om de podiumplekken kon beginnen. Voor Tretiakov ging dat alvast fout: de Russische veteraan ging bijna omver en viel zes plekken terug. Grotheer ging ook niet lekker, hij viel vier plekken terug en Wyatt was zo ineens verzekerd van zijn eerste medaille ooit. Tomass Dukurs ging er dan wel 0,75 seconden onderdoor, waarna Martins met een nieuw baanrecord nog eens 0,19 seconden sneller was en zijn enorme dominantie ook in het nieuwe seizoen onderstreepte.

Werkzaamheden pand Amsterdam voor opvang asielzoekers stilgelegd

De werkzaamheden aan het pand aan de Marnixstraat 2 in 'mooie stad' Amsterdam, dat een opvanglocatie voor ongedocumenteerden illegalen moet worden, zijn stilgelegd. Dit omdat buurtbewoners in hoger beroep zijn gegaan tegen de verleende vergunning.

Dat schrijft de gemeente in een brief die de buurtbewoners deze week in de bus kregen. De bewoners dienden bij het hoger beroep een verzoek in om de verbouwing en renovatie van het pand stil te leggen, tot de Raad van State een oordeel heeft gegeven over het hoger beroep. De voorzieningsrechter is in dit verzoek meegegaan.

Leefgeld en casemanager
Het pand is één van de locaties waar GroenLinks wethouder Rutger Groot Wassink in totaal 500 ongedocumenteerden uitgeprocedeerde illegalen wil opvangen. Op deze locatie, een oud schoolgebouw, moeten straks 48 ongedocumenteerden illegalen gaan wonen.

Wie straks in een van de opvanglocaties voor ongedocumenteerden illegalen in de stad zit, krijgt leefgeld en een casemanager.

Zij moeten zo volgens de gemeente in een 'stabiele omgeving en onder professionele begeleiding aan hun toekomst werken'. Dat kan, naast legaal verblijf in Nederland, ook terugkeer naar het thuisland of vertrek naar een ander land zijn.

Bezwaar tegen vergunning
Een groep bewoners maakte eerder dit jaar bezwaar tegen de verleende omgevingsvergunning. De bezwaarschriftencommissie kwam vervolgens tot de conclusie dat die bezwaren ongegrond waren, een advies dat stadsdeel Centrum van de commissie maar graag overnam.

Aangezien de verbouwing al in volle gang was, is er doorgewerkt om het pand wind- en waterdicht te maken. De werkzaamheden zijn inmiddels stilgelegd. Wanneer de Raad van State uitspraak zal doen in het hoger beroep is nog niet bekend. Groot Wassink was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Hoeveel geld deze vertraging Groot Wassink nu weer zal kosten is niet bekend.

Verstappen hoopt op spannende race

Max Verstappen was niet ontevreden over de kwalificatie van vanmiddag waar hij de derde startplek wist te bemachtigen. De Red Bull-coureur hoopt morgen tijdens de race met een goede bandenstrategie iets te kunnen beginnen tegen de Mercedessen.

"Mijn ronde was best goed", aldus de Nederlander over de kwalificatie, zo lezen we op Verstappen.nl. "In de langzamere bochten had ik aan de achterkant wat minder grip dan ik zou willen, maar over het algemeen was het best een prima kwalificatie. Ik ben benieuwd naar de race morgen, want het gaat zwaar zijn voor de banden."

Verstappen weet niet precies wat er mogelijk is morgen tijdens de race. "Dat is altijd lastig te zeggen. Ik weet bijna zeker dat ze vandaag het tempo hebben opgevoerd, dus het wordt lastig om ze te verslaan. We hebben echter verschillende soorten banden beschikbaar, dus laten we kijken of dat in ons voordeel uitpakt. Ik probeer zo dicht mogelijk bij ze te blijven en hoop dat het een spannende race wordt, dat is het belangrijkste."

Laffe babbeltruc komt bejaarde vrouw duur te staan

Een hoogbejaarde bewoonster van de Büllerlaan in het Noord-Hollandse Beverwijk is vrijdagavond rond 17.45 uur de dupe geworden van een laffe babbeltruc.

Een onbekende man belde bij de hoogbejaarde vrouw aan en stapte direct de woning in en ging richting de meterkast. Hij had als smoes dat er bij de bovenburen brand was ontstaan en dat dit ook bij de vrouw zou kunnen gebeuren.

De vrouw was hiervan erg geschrokken en deed wat de man vroeg: zij moest van hem tien tot vijftien minuten de stroom eraf laten en pas daarna mocht de stroom weer worden ingeschakeld.

Intussen wist de man een geldbedrag en diverse kostbaarheden te stelen, waarna hij de woning verliet.

Van de man is het volgende signalement bekend:

- 1.70 m. lang
- getinte huidskleur
- licht gezet postuur
- hij droeg handschoenen en een wollen zwarte muts en had een donkere jas en broek aan
- geen gezichtsbeharing
- hij sprak met een onbekend accent

De politie doet nader onderzoek en komt graag in contact met mensen die mogelijk deze man hebben gezien in de omgeving van de Büllerlaan te Beverwijk, afgelopen vrijdagavond tussen 17.40 en 18.00 uur.

Heeft u informatie die de politie in Beverwijk kan helpen met dit onderzoek? Belt u dan a.u.b. met 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via tel.nr. 0800-7000.

Vertrokken FVD Statenlid: "We mogen ook kritisch naar onszelf kijken"

Johan Almekinders begon in 2019 vol frisse moed als Statenlid voor Forum voor Democratie in Overijssel, maar inmiddels is hij gedesillusioneerd vertrokken uit 'Circus Baudet' zolas hij het noemt.

Almekinders geeft in een interview met 1Twente Vandaag aan dat er al langere tijd de indruk was dat het 'niet lekker zat' bij de JFVD en dat partijleider Thierry Baudet niet echt de moeite nam om flink in te grijpen bij de jongerenafdeling. "Ik heb dat wel aangegeven richting het bestuur, maar kreeg een slappe of geen reactie", zo vertelt de voormalig fractievoorzitter van FVD in Overijssel.

Maar de afgesplitste voorman van de fractie durft ook kritisch naar zichzelf te kijken. "Er waren al veel eerder signalen. We mogen ook kritisch naar onszelf kijken. Hadden we niet eerder een ultimatum moeten stellen? Had ik niet harder met de vuist op tafel moeten slaan? Ik heb zelf ook gefaald, dat geef ik toe. Maar het is lastig, als je er middenin zit."

"Ik heb dat extremisme niet ontdekt bij de FvD toen ik er kwam. Dat zag je ontstaan bij de jongerenclub. Baudet dekte dat toe, deed zelf dubieuze uitspraken, maar nam die dan ook wel weer terug", zo vult hij aan.

Almekinders vertelt wat er gebeurde op het moment dat de crisis bij Forum begon toen dankzij het Parool bekend werd dat de klokkenluiders van de dubieuze berichten bij de jongerenafdeling van Forum voor Democratie uit de partij gegooid waren terwijl de verzenders van de berichten zelfs carrière binnen de partij maakten. "Toen dat naar buiten kwam, barstte de bom."

"Maandag zouden we met het bestuur om tafel om erover te praten. Ik had Baudet verwacht in zijn verantwoordelijkheid als bestuurslid, dan hadden we hem kunnen confronteren." Maar de partijleider liet verstek gaan en toen begon 'Circus Baudet' zoals Almekinders het noemt. "Met elk uur een nieuwe act."

Almekinders noemt de keuze van Baudet voor het steunen van een jongerenafdeling waarin extreem gedachtengoed een plek vinden "verraad aan al die hardwerkende FvD’ers en politici die een normale conservatieve partij willen - en dat zijn de meesten - en aan de kiezers."

Het complete interview:

F1: Hamilton pakt polepostion in Bahrein, Verstappen derde

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Bahrein. De Brit reed met de Mercedes naar een tijd van 1.27,264 waarmee hij iets sneller was dan Valtteri Bottas en Max Verstappen. De kwalificatie werd halverwege even onderbroken door een rode vlag veroorzaakt door Carlos Sainz.

In het eerste deel van de kwalificatie was het Verstappen die als eerste een tijd neerzette, waarbij hij wel een halve seconde langzamer was dan in de ochtend. Toch was het geen probleem om door te komen. Zoals gewoonlijk was het in de laatste minuten weer stuivertje wisselen in de strijd om bij de beste vijftien te raken. George Russell won deze strijd, terwijl Antonio Giovinazzi, Kimi Räikkönen, Kevin Magnussen, Romain Grosjean en Nicholas Latifi uit konden stappen.

Het tweede deel is de strijd om bij de beste tien te raken, waarbij vrijwel alle coureurs op mediums naar buiten gingen. Niemand kon echter de eerste snelle ronde afmaken, omdat er aan de achterzijde van de McLaren van Carlos Sainz een vastloper was en hij bij de eerste bocht spinde. Dit zorgde voor een code rood omdat de auto gevaarlijk geparkeerd stond. Naast de Spanjaard vielen uiteindelijk ook de Ferrari's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc, Lance Stroll en Russell buiten de boot.

De strijd om poleposition was daarna al snel in het voordeel van Hamilton beslist. De Brit was in zijn eerste run al de snelste en deed er daarna nog een schepje bovenop met een 1.27,264. Bottas snoepte op het laatste moment de tweede plek voor de neus van Verstappen weg. De Nederlander weet dat voor de race Red Bull-teamgenoot Alexander Albon naast hem zal starten. Sergio Perez pakte plek vijf voor Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Pierre Gasly, Lando Norris en Daniil Kvyat.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:28.343 1:27.586 1:27.264 16
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:28.767 1:28.063 1:27.553 16
3 Max Verstappen Red Bull 1:28.885 1:28.025 1:27.678 15
4 Alexander Albon Red Bull 1:28.732 1:28.749 1:28.274 18
5 Sergio Perez Racing Point 1.29.178 1:28.894 1:28.322 20
6 Daniel Ricciardo Renault 1:29.005 1:28.648 1:28.417 17
7 Esteban Ocon Renault 1:29.203 1:28.937 1:28.419 14
8 Pierre Gasly AlphaTauri 1:28.971 1:29.008 1:28.448 14
9 Lando Norris McLaren 1.29.464 1:28.877 1:28.542 17
10 Daniil Kvyat AlphaTauri 1:29.158 1:28.944 1:28.618 17
11 Sebastian Vettel Ferrari 1:29.142 1:29.149   11
12 Charles Leclerc Ferrari 1:29.137 1:29.165   11
13 Lance Stroll Racing Point 1:28.679 1:29.557   11
14 George Russell Williams 1:29.294 1:31.218   11
15 Carlos Sainz McLaren 1:28.975 geen tijd   5
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:29.491     6
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:29.810     6
18 Kevin Magnussen Haas 1:30.111     6
19 Romain Grosjean Haas 1:30.138     6
20 Nicholas Latifi Williams 1:30.182     6

Otterspeer leidt na eerste dag NK sprint

Na de eerste dag van het NK sprint in Thialf in Heerenveen gaat Hein Otterspeer bij de mannen aan de leiding. Met 1.07,99 won Otterspeer de 1.000 meter. Dit was bovendien een kampioenschapsrecord.

Zijn naasten concurrenten Dai Dai Ntab en Kai Verbij verloren beiden veel tijd door in respectievelijk 1.09,28 en 1,09,10 over de finish te komen en zakten naar de derde en vierde plaats in het algemeen klassement.

Thomas Krol werd tweede op de kilometer in 1.08,19 en steeg ook naar die plaats in het algemeen klassement achter Otterspeer. Kjeld Nuis werd derde op de 1.000 meter maar doet door zijn kwalificatie op de 500 meter niet meer mee om de prijzen.

Derde plaats voor Van Aert bij terugkeer in het veld

Wout van Aert is derde geworden bij zijn eerste veldrit van het seizoen. De Belg van Team Jumbo-Visma moest in de Urban Cross in Kortrijk zijn meerdere erkennen in winnaar Eli Iserbyt en Lars van der Haar. Lucinda Brand won de wedstrijd bij de vrouwen.

Na zijn succesvolle seizoen op de weg begon voor Van Aert zaterdag het crossseizoen. De 26-jarige Belg mengde zich direct in de strijd vooraan. In de tweede ronde ging hij samen met Iserbyt, Van der Haar en Corné van Kessel in de achtervolging op Michael Vanthourenhout. De achtervolging had echter geen succes.

Vanthourenhout wist zijn voorsprong uit te breiden tot twintig seconden. Drie ronden voor het einde kreeg de Belg echter een lekke band en zag zijn kansen op de overwinning als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het drietal Van Aert, Iserbyt en Van der Haar namen de kop in de wedstrijd.

Met nog twee ronden te gaan deed Iserbyt een aanval en zijn medevluchters konden niet volgen. De regerend Europees kampioen wist zijn voorsprong van zes seconden te consolideren. Voor de 23-jarige Iserbyt was dit de vijfde overwinning van het seizoen. In slotfase was Van der Haar weggereden bij Van Aert.

De wedstrijd bij de vrouwen werd opnieuw een Nederlandse onderonsje. Brand versloeg in de sprint Denise Betsema en Yara Kastelijn. Vanwege respectievelijk een lekke band en valpartij hadden Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado de aansluiting met de kop verloren.

Uitslag mannen
1. Eli Iserbyt (BEL)
2. Lars van der Haar (NED)
3. Wout Van Aert (BEL)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Ryan Kamp (NED)
7. Corné Van Kessel (NED)
8. Toon Aerts (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Niels Vandeputte (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Denise Betsema (NED)
3. Yara Kastelijn (NED)
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
5. Fem Van Empel (NED)
6. Annemarie Worst (NED)
7. Manon Bakker (NED)
8. Sanne Cant (BEL)
9. Aniek Van Alphen (NED)
10. Clara Honsinger (USA)

Politie en gemeente vinden darkwebwinkel in drugs, 44 kilo in beslag genomen

Een webwinkel in alle soorten drugs bestemd voor de hele wereld, dat troffen agenten donderdag aan in een woning in Tilburg. Twee mannen zijn aangehouden en in totaal 44 kilo harddrugs is in beslag genomen.

Op donderdag 26 november 2020 in de middag is een samengesteld team van de politie en gemeente een woning aan het Ketelhavenplein binnen gegaan. Bij de gemeente waren signalen binnengekomen over bewegingen in en bij de woning terwijl er niemand ingeschreven stond, een zogenaamde spookwoning.

Spookbewoning
Bij spookbewoning wordt een woning misbruikt voor criminele activiteiten terwijl er géén formele bewoning plaatsvindt. Criminelen gebruiken woningen om gestolen goederen, drugs of wapens op te slaan. Vaak gebeurt dit in een pand waar op papier niemand woont. Dit geeft overlast, onveiligheid en onrust.

Grootschalige controle
De gemeente Tilburg hield deze week een grootschalige controle op spookbewoning. Hierbij werden ruim 200 leegstaande panden gecontroleerd waaronder het pand aan het Ketelhavenplein. De Tilburgse controle is onderdeel van een bredere aanpak van spookbewoning. Hiervoor worden op verschillende locaties in Zuid-Nederland controles gehouden op dit fenomeen door gemeenten, politie en Openbaar Ministerie.

Drugs op darkweb
Op het moment dat agenten vooraf aan de controle polshoogte namen bij het pand liepen er twee mannen bij de woning die daar thuis bleken te horen. Binnen bleek al snel dat er drugs lagen opgeslagen. De twee mannen, beiden uit Tilburg van 23 jaar, zijn hierop aangehouden. Onder leiding van een onderzoeksrechter is de woning doorzocht. Agenten troffen een forse hoeveelheid van 44 kg harddrugs aan en 11 kg versnijdingsmiddelen. De harddrugs bestonden uit meer dan 30 kg amfetamine, duizenden XTC pillen, bijna een kilo Crystal Meth en nog eens honderden andere pillen, LSD, heroïne en cocaïne. De totale waarde van de drugs op het darkweb wordt geschat op 500.000 euro. Er lagen pakjes drugs klaar om opgestuurd te worden. Uit het onderzoek bleek dat het hier ging om de verkoop van drugs via een darkwebsite. Door een specialist op het gebied van darkweb was deze site al naar voren gekomen. Vanaf deze darkwebstore vond een levendige handel plaats in verdovende middelen, vermoedelijk over heel de wereld. De politie trof daarnaast een tiental scherpe patronen aan. De gemeente bereidt een bestuursrechtelijke sluiting van de woning voor.

Politie en gemeente vinden darkwebwinkel in drugs, 44 kilo in beslag genomen (Foto: Politie)
Politie en gemeente vinden darkwebwinkel in drugs, 44 kilo in beslag genomen (Foto: Politie)

Kok leidt na eerste dag NK sprint na verrassende winst op 1.000m

Femke Kok gaat na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap in Heerenveen aan de leiding. Nadat ze de 500 meter won, was Kok ook verrassend de snelste op de 1.000 meter. Kok reed met 1.14,23 een nieuw persoonlijk record.

Jutta Leerdam, de wereldkampioene op de kilometer, werd tweede in 1.14,34. Suzanne Schulting, de olympisch kampioene op de 1.500 meter bij het shorttracken, steeg naar de derde plaats in het algemeen klassement door op de 1.000 meter ook derde te worden in 1.14,89.

Random Pics van de Dag #166

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Mondkapjesplicht per 1 december, is het juiste midden gevonden?

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. De overheid heeft haar best gedaan om rekening te houden met mensen bij wie het dragen van een mondkapje gewoon erg lastig is door lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen. Ook zijn er een aantal beroepen en situaties waarin het dragen van een mondkapje niet als wenselijk wordt geacht.

Alle uitzonderingen staat duidelijk omschreven in de regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19:

Artikelen 2a.4 tot en met 2a.8 Uitzonderingen
Op de verplichtingen in hoofdstuk 2a geldt een aantal uitzonderingen. Allereerst zijn personen uitgezonderd die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, opzetten of daarvan ernstig ontregeld kunnen raken (artikel 2a.4). Voorbeelden zijn personen die een verminderde arm-of handfunctie hebben en daardoor geen mondkapje op kunnen zetten, personen van wie de ademhaling te veel belemmerd wordt vanwege een longaandoening en personen met zintuigelijke beperkingen die gebarentaal spreken. Ook kan gedacht worden aan personen met (ernstige) brandwonden op hun gezicht waardoor geen mondkapje gedragen kan worden en personen die vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening ontregeld raken als zijzelf een mondkapje dragen. Bij deze laatste groep is het ook mogelijk dat zij ontregeld raken als hun begeleider een mondkapje draagt. In dat geval hoeft ook de begeleider geen mondkapje te dragen. Hetzelfde geldt voor personen die samen zijn met iemand die afhankelijk is van nonverbale visuele signalen, bijvoorbeeld iemand die afhankelijk is van liplezen. Ook deze personen hoeven geen mondkapje te dragen.

Een verkoudheid wordt onder andere niet gezien als ziekte of beperking waardoor geen mondkapje gedragen kan worden. Personen die zich beroepen op een van de uitzonderingen zullen de beperking of ziekte desgevraagd op enigerlei wijze aannemelijk moeten maken (of hun begeleider indien zij daartoe niet in staat zijn, bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking).

Personen die een sport beoefenen zijn ook uitgezonderd van het dragen van een mondkapje (artikel 2a.5, onder a). De reden hiervoor is dat het dragen daarvan een belemmering vormt voor het goed kunnen uitoefenen van de sport. Hetzelfde geldt voor personen die podiumkunsten beoefenen of acteren (onder b). Onder ‘podiumkunsten’ valt onder andere toneel, dans, muziek(theater), cabaret en musical. Onder ‘muziek’ valt zowel de beoefening van instrumenten, indien het dragen van een mondkapje daarbij belemmerend werkt, als zang. Met ‘acteren’ wordt bedoeld het uitbeelden van een rol in een cinematografische setting, zoals films en televisieseries. Deze uitzondering geldt alleen voor zover een mondkapje de personen belemmert in de beoefening van podiumkunsten. Personen zijn ook uitgezonderd op het moment dat zij poseren voor beeldende kunst, voor zover het gaat om het op beeld vastleggen van personen (onder c). Dit betreft bijvoorbeeld iemand die poseert voor een fotografisch kunstwerk.

Tot slot zijn personen uitgezonderd die deelnemen aan de opname van media-aanbod in de zin van de Mediawet 2008 (onder d). Het gaat dan om elektronische producten met beeld- of geluidsinhoud die bestemd zijn voor afname door het algemene publiek of een deel ervan. Dit begrip omvat zowel radio- en televisieprogramma’s die worden verzorgd door de omroepen als programmering van mediadiensten op aanvraag (online videocontent). Met ‘deelnemen’ wordt gedoeld op personen die feitelijk in beeld of op geluid komen, met uitzondering van publiek. Hierbij kan gedacht worden aan presentatoren, kandidaten, deskundigen, juryleden en figuranten. De uitzondering geldt niet voor personen die achter de schermen meehelpen aan de opname, zoals een cameraman, geluidsman of regisseur. Verder geldt de uitzondering alleen gedurende de opname.

Volledigheidshalve wordt vermeld dat de mondkapjesplicht van artikel 2a.1 niet geldt bij de opname van media-aanbod in besloten ruimten, maar alleen in publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens.

Verder zijn personen uitgezonderd die gevraagd worden zich te identificeren op grond van een wettelijke bepaling. Een mondkapjesplicht maakt het moeilijker om vast te stellen of de persoon die het mondkapje draagt dezelfde is als de persoon die op een identiteitsbewijs is weergeven. Deze controle kan bijvoorbeeld plaatsvinden door de politie of nodig zijn bij aankoop van leeftijdsgebonden producten, zoals tabak of alcoholhoudende drank. Om de vaststelling van de identiteit niet onmogelijk of erg lastig te maken, bepaalt artikel 2a.6 dat deze personen uitgezonderd zijn van de plicht tot het dragen van een mondkapje wanneer hun gevraagd wordt het mondkapje af te zetten op het moment dat zij zich moeten identificeren. Dit betekent dat de betrokken persoon direct na de vaststelling van de identiteit het mondkapje weer moet dragen.

Het is aan de beheerder van een plaats om te bepalen of hij vraagt of het mondkapje afgezet moet worden voor de identificatie. Het staat iedere beheerder vrij hier zijn eigen beleid op te voeren. Op grond van artikel 2a.7 zijn ook personen uitgezonderd die zich bevinden in een zorglocatie. De zorglocatie zelf kan namelijk het beste beoordelen of en zo ja welke beschermingsmiddelen passend zijn. In zorglocaties, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en tandartsenpraktijken geldt het beleid van de betreffende zorglocatie. Zorgaanbieders zijn op basis van andere wetten, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg, verplicht om maatregelen te treffen waaronder goede en veilige zorg geboden kan worden. Ook als werkgever zijn zij op basis van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om goede bescherming te bieden aan hun werknemers. De invulling van die verantwoordelijkheden zijn uitgewerkt in richtlijnen. Op grond van deze verantwoordelijkheden en de zeggenschap over de zorglocatie, kan de zorgaanbieder het dragen van mondkapjes of andere beschermingsmiddelen voorschrijven in de zorglocatie. Gelet hierop moeten zorgverleners, patiënten en bezoekers de aanwijzingen van de beheerder van de zorglocatie over het gebruik van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen opvolgen.

Tot slot regelt artikel 2a.8 dat een mondkapje ook niet gedragen hoeft te worden als dit de goede en veilige uitoefening van werkzaamheden in het kader van beroep of bedrijf onmogelijk maakt. Wanneer uit arbeidsomstandighedenwetgeving en de daarin vervatte arbeidshygiënische strategie (artikel 3 Arbeidsomstandighedenwet) onomwonden volgt dat een mondkapje geen veilig en passend beschermingsmiddel is, moet het mogelijk zijn andere beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals een spatscherm. In die gevallen kan een beroep worden gedaan op artikel 2a.8. Dit doet overigens niet af aan het in voorkomend geval moeten treffen van andere maatregelen, zoals het houden van de veilige afstand waar mogelijk en voldoende ventileren.

Deze uitzonderingen zijn uitputtend bedoeld. Dit betekent dat de beheerder van een publieke binnenruimte, stationsgebouw, luchthaven, onderwijsinstellingen en de beoefenaar van een contactberoep zich in beginsel zal houden aan de uitzonderingen, zoals opgenomen in deze regeling. Wanneer een persoon bijvoorbeeld aannemelijk maakt geen mondkapje te kunnen dragen vanwege een beperking of ziekte, zal de beheerder of beoefenaar van het contactberoep in beginsel een uitzondering te maken voor deze persoon.

Zoals te verwachten was ziet een "handige Harry" er een verdienmodel om mensen te "helpen" de mondkapjesplicht te ontduiken. Onder viruswappies is de "Vrijstellingskaart mondkapjesplicht" dan ook een geliefde manier om zonder enig gedoe gewoon te veinzen dat ze onder de vrijstellingsregeling vallen. Er heeft op Rijksoverheid.nl ook een soort van "kaartje" gestaan waarmee je kon aangeven dat je onder de vrijstellingsplicht valt. Dit kaartje is na enkele dagen verwijderd en lijkt te gaan vervallen, omdat het juridisch niet haalbaar lijkt. 

De weerstand tegen de mondkapjesplicht is erg groot. Bij viruswappies websites zoals deze, maar ook bij mensen die echt onder de vrijstellingsregeling vallen vanwege hun beperkingen of beroep en organisaties die problemen zien met het handhaven op de mondkapjesplicht.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht liet gisteren weten een probleem te hebben met de mondkapjesplicht omdat ze stellen niet bevoegd te zijn tot het handhaven van deze plicht en ‘beslist niet’ willen dat boa’s in het ziekenhuis gaan controleren en bekeuren. Op hun website staat echter wel het verzoek aan iedereen ouder dan 13  jaar een mondkapje te dragen.  

De invoering van de mondkapjesplicht aanstaande dinsdag gaat, ongeacht of je voorstander bent of niet, zeker voor hoofdbrekens zorgen. 

Ntab wint 500m, diskwalificatie Nuis

Dai Dai Ntab heeft op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. Ntab kwam tot 34,79.

Hein Otterspeer eindigde als tweede in 34,82, Kai Verbij werd derde in 34,90. Thomas Krol, die het meer van de 1.000 meter moet hebben, eindigde als zesde in 35,27.

Kjeld Nuis werd gediskwalificeerd omdat hij in zijn rit tegen ploeggenoot Ronald Mulder die laatste geen voorrang gaf bij het van baan wisselen.

Later vandaag schaatsen de mannen de 1.000 meter.

Update 15:51 uur

Ronald Mulder mocht zojuist overrijden nadat hij in zijn rit tegen Kjeld Nuis gehinderd werd. Mulder schaatste zojuist naar 34,85 waarmee hij uiteindelijk derde werd.

COVID-19: 4499 nieuwe besmettingen en 59 doden, totaal 513.325 en 9326

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4499 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 513.325 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 166 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1200 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 19 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 511 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 59 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9326 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Sensatie voor biatleet LŠgreid bij World Cup-opening

In het Finse Kontiolahti is het World Cup-seizoen in het biatlon ook begonnen en wel met een individuele wedstrijd bij de mannen: twintig kilometer met vier schietbeurten, waarbij elke misser voor één minuut tijdstraf zorgt.

De dominante man van de afgelopen jaren, de Noor Johannes Thingnes Bø, begon met een misser in de eerste schietbeurt, maar vervolgens schoot hij met zijn nieuwe geweer alle andere vijftien schijven om. Hij leek zo prima kans te maken op de winst, maar de bedreiging kwam vanuit eigen land: Sturla Holm Lægreid, een van de vele opkomende toptalenten bij de Noren, kende de dag van zijn leven.

Lægreid schoot de eerste vijftien schijven om en kon zich zo met nog eens vijf treffers mogelijk op gaan maken voor niet alleen zijn eerste podiumplek, maar zelfs zijn eerste zege. Hij hield het hoofd koel en trof alles, waarna hij zijn voorsprong van 35 seconden op Bø in de slotronde deels inleverde. Zijn sensationele zege kwam echter niet in gevaar: hij won met zo'n twintig tellen voorsprong.

Achter Bø ging plek drie verrassend naar de Duitser Erik Lesser, die slechts mee mocht doen doordat Simon Schempp met fysieke problemen kampte en niet kon starten. Lesser mistte één keer, net als Quentin Fillon Maillet, en bleef de Fransman daarmee een goede twee seconden voor.

Belgen stonden er ook weer aan de start: Florent Claude (0+0+1+1) werd 34e, Thierry Langer (1+0+1+2) werd 62e en Tom Lahaye-Goffart (0+1+0+2) sloot de dag als 67e af.

Verstappen snelste in laatste training Bahrein

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. De Nederlandse Formule 1-coureur reed op het circuit in Sakhir met de Red Bull naar een tijd van 1.28,355, waarmee hij de Mercedessen van wereldkampioen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas ruim voorbleef.

Verstappen was op dreef in de derde training, want de Nederlander noteerde in zijn eerste snelle run al de snelste tijd. Wel was er een probleem met de achtervleugel van de Red Bull, want deze klapperde in de open stand. Het team bracht er enkele wijzigingen in aan, maar ook in de tweede snelle run bewoog de vleugel nog, waardoor voor de kwalificatie nog wat werk aan de winkel is.

Ook voor nummer twee, Hamilton, verliep de training niet geheel vlekkeloos. Mercedes werd in de pits aangesproken door FIA-vertegenwoordiger Jo Bauer die een probleem verholpen wilde zien aan de bolide van de wereldkampioen. Daarna was er voor de Brit te weinig tijd om nog een proefstart te kunnen doen en strandde hij in de pits voor het rode licht. Teamgenoot Bottas had, net als gisteren, moeite om de auto in het rechte spoor te houden, maar kwam wel tot de derde tijd.

Daarachter reed Alexander Albon naar een prima vierde tijd. Red Bull had de auto van de Thai op tijd opgebouwd na diens crash van gisteren. Het gat naar de rest van het veld was groot. Tegenvallers waren er ook, want de Renaults en Ferrari's leken er niet helemaal bij te zitten.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:28.355 11
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:28.618 12
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:28.721 14
4 Alexander Albon Red Bull 1:29.018 12
5 Carlos Sainz McLaren 1:29.455 12
6 Pierre Gasly AlphaTauri 1:29.472 16
7 Lando Norris McLaren 1:29.567 8
8 Daniil Kvyat AlphaTauri 1:29.585 17
9 Lance Stroll Racing Point 1:29.660 13
10 Sergio Perez Racing Point 1:29.672 12
11 Daniel Ricciardo Renault 1:29.684 9
12 Esteban Ocon Renault 1:29.691 11
13 Sebastian Vettel Ferrari 1:29.859 15
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:29.970 10
15 Charles Leclerc Ferrari 1:30.183 14
16 George Russell Williams 1:30.559 16
17 Romain Grosjean Haas 1:30.652 16
18 Kevin Magnussen Haas 1:30.759 12
19 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:30.823 16
20 Nicholas Latifi Williams 1:30.917 19

Negen Helmondse jongeren opgepakt bij actie tegen vuurwerkoverlast

De politie heeft vrijdagavond negen jongeren uit Helmond aangehouden in een grootscheepse actie tegen vuurwerkoverlast. De stad heeft de afgelopen dagen met relatief veel overlast te maken en voor de gemeente, Openbaar Ministerie en politie is de maat vol. Het merendeel van de arrestanten zit nog ingesloten op het politiebureau.

Agenten waren vrijdagavond tussen 18.00 en 23.00 uur massaal aanwezig op diverse plekken in hoofdzakelijk Helmond-Noord en controleerden buiten op straat rondhangende en rondlopende jongeren. Ook reageerden ze op (actuele) meldingen van burgers en bezochten locaties waar jongeren vaak samenkomen. De politie roept mensen op vuurwerkoverlast te blijven melden en ook aangifte te doen wanneer ze vuurwerk naar zich toegegooid krijgen.

Een 16-jarige jongen werd aangehouden in verband met de verkoop van vuurwerk en een even oude jongen mocht mee naar het bureau, nadat hij een volle tas (niet ontbrand) vuurwerk in het gezicht van een agent gooide. Een 21-jarige man maakte het nog bonter, hij gooide met vuurwerk naar een voorbijganger en blies een prullenbak op.

Agenten hebben tijdens de actie in totaal tientallen jongeren gecontroleerd. Daarbij hielden zij een 15-jarige jongen en een 20-jarige man aan, omdat zij zich niet konden legitimeren. Ook werd een 17-jarige jongen aangehouden voor belediging van een agent en een 18-jarige man omdat hij vijf zakjes hasj bij zich had.

Tot slot werden twee mannen van 18 en 19 jaar aangehouden in verband met een straatroof donderdagavond op de Ruusbroeclaan. Het slachtoffer - een 19-jarige man uit Eindhoven - zag het tweetal lopen en waarschuwde agenten die toch al in de wijk aanwezig waren in verband met de actie.

De politie blijft, samen met de gemeente en het Openbaar Ministerie, ook de komende tijd streng optreden tegen vuurwerkoverlast: "Wij tolereren niet dat grote groepen jongeren doelbewust overlast veroorzaken met (illegaal) vuurwerk en daarmee de veiligheid van andere inwoners van Helmond ernstig in gevaar brengen."

Ter Mors niet op NK sprint

Jorien ter Mors doet niet mee aan het NK sprint dat vandaag en morgen in Heerenveen plaats zal vinden. Ze is afgelopen dinsdag tijdens de training door haar enkel gegaan.

Ter Mors, die vorig weekend ook mee deed aan het NK allround maar de afsluitende 5.000 meter liet schieten, kon tot gisteren niet op haar schaatsen staan. Na de eerste training sinds ze door haar enkel is gegaan is de enkel weer zo dik geworden dat Ter Mors zich noodgedwongen moet afmelden voor het NK.

Schumacher en Ilott blijven duelleren om Formule 2-titel

Op het Sakhir Circuit in Bahrein is de eerste van vier Formule 2-races in de twee weken durende slotfase van het jaar verreden. Dat leverde wat spanning op voor de titelstrijd, maar wat minder spanning in de race zelf.

De nummer twee in het kampioenschap, Callum Ilott, vertrok vanaf poleposition, naast Felipe Drugovich en voor Dan Ticktum en Marcus Armstrong, met kampioenschapsleider Mick Schumacher op de tiende plek. Drugovich pakte bij de start de leiding, voor Ilott, Armstrong en de fenomenaal goed vertrokken Schumacher.

Schumacher opende ook gelijk de aanval op Armstrong, hoewel hij daar toch even pas op de plaats maakte. Acht ronden later viel Armstrong Ilott aan en dat leverde hem plek twee op. Ook Schumacher ging voorbij Ilott en de Duitser kwam niet veel later ook langs Armstrong, wiens banden er flink aan begonnen te gaan.

Ilott was met twintig ronden te gaan de eerste van de toppers die zijn stop maakte, maar bij de linkervoorband ging het bepaald niet lekker. Leider Drugovich was de volgende die stopte, Schumacher volgde met twaalf ronden te gaan - vermoedelijk één ronde te laat, want hij verloor tijd en kwam precies in een druk groepje terecht.

Schumacher werkte zich vrij soepel langs Robert Schwartzman en Armstrong, maar kwam nog even niet voorbij Jehan Daruvala op plek drie. Dat bleef hij proberen, maar de Duitser kwam er niet langs en moest genoegen nemen met plek vier. De winst ging met overmacht naar Drugovich, ver voor Ilott, die ruim voor Daruvala bleef - de Indiër pakte zo zijn eerste F2-podium - en zijn titelkansen zeker in leven hield.

Onvoorwaardelijke celstraffen voor stelende asielzoekers

Nadat het Openbaar Ministerie (OM) donderdag op een speciale zitting bij de politierechter onvoorwaardelijke celstraffen eiste tegen een groep asielzoekers, legde de rechtbank deze straffen op. Het gaat om straffen die variëren van drie dagen tot acht weken. De officier van justitie: “Laat dit een duidelijk signaal zijn dat dit soort overlastgevers hier niet ongestraft mee wegkomt.”

In totaal stonden zestien asielzoekers terecht, waarvan de meerderheid afkomstig is van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. Ook kwamen er verdachte uit Grave en Overloon. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor meerdere diefstallen en inbraken in de regio, die vaak in groepsverband werden gepleegd. De officier van justitie: “Wij realiseren ons heel goed dat deze mensen veel overlast veroorzaken en horen dat ook van inwoners van de gemeente Cranendonck, die zich zorgen maken over de veiligheid in hun gemeente. Het zijn zorgen die wij serieus nemen.”

Veilige landen
Het OM heeft met grote regelmaat overleg met de gemeente en partners om de problematiek effectief aan te pakken. Ook in deze zaken ging het om kleine groepjes asielzoekers uit zogenoemde 'veilige landen'. Ze zorgen voor veel overlast en leggen een grote druk op het systeem en het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen lijdt daaronder: “Deze groep maakt geen kans op een verblijfsvergunning. Samen met onze partners spannen wij ons in om de uitzettingsprocedure te versnellen voor deze groep, nadat zij hun straf hebben uitgezeten.”

Signaal
Het OM vindt het ook belangrijk dat mensen weten dat dit soort criminaliteit wordt aangepakt en dat mensen hier niet mee wegkomen: “Dat geldt voor de bewoners van de gemeente Cranendonck, bewoners van azc, maar zeker ook voor mensen die van plan zijn om hier naartoe te komen. Dit signaal willen wij zo breed mogelijk uitdragen. Wij hebben goede contacten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en zij spannen zich ook in om deze boodschap op de juiste plek te krijgen, ook in de richting van ‘veiligelanders’ die van plan zijn om naar Nederland toe te komen.”

Geweld tegen politie na beŰindiging illegaal feest in woning

De politie beëindigde in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 november een illegaal feest in een appartement aan de 1e Lulofdwarsstraat in Den Haag. Van de vijftig aanwezige feestgangers keerden meerdere mensen zich tegen de agenten. Hierbij sloeg een vrouw een agent. Twee personen zijn in totaal aangehouden.

Rond 01.30 uur kregen agenten de melding van geluidsoverlast in een appartement aan de 1e Lulofdwarsstraat in Den Haag. Op locatie troffen zij in het appartement (circa 80 m2) ongeveer vijftig feestgangers. Direct ontstond een grimmige sfeer en keerden zich meerdere feestgangers tegen de aanwezige agenten. Een agent werd hierbij in de nek geslagen door een vrouw. De agenten riepen vervolgens assistentie in van collega’s. Daarna zijn alle feestgangers gecontroleerd en zijn hun namen genoteerd om ze vervolgens gefaseerd naar buiten te laten gaan. Door meerdere feestgangers zijn drugs naar beneden gegooid. Toen de agenten terugkeerden naar hun dienstvoertuigen bleek één politieauto vernield te zijn.

In totaal hield de politie twee verdachten aan: een 21-jarige vrouw uit Den Haag voor het mishandelen van de agent en 22-jarige man uit Italië voor het belemmeren van de agenten. Zij zitten vast en worden vandaag gehoord.

Reactie burgemeester Van Zanen
“Wat een schande dat enkele zogenaamde ‘feestgangers’ zich agressief hebben gedragen tegen onze politie. Het is goed dat er snel een eind is gemaakt aan deze illegale bijeenkomst. Vijftig mensen in een woning is onverantwoord in een tijd dat we het virus moeten terugdringen. We blijven streng handhaven op de coronamaatregelen en dus ook op deze illegale feesten.”

Geweld tegen politie en hulpverleners
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.

Pinturault klopt rivaal Kristoffersen in parallelfinale

In het Oostenrijkse Lech/Zürs hebben ook de mannen in het alpineskiën de eerste en in principe enige parallelwedstrijd van het seizoen afgewerkt. Dat leverde een mooie strijd op, tot en met de finale.

Alexis Pinturault werkte zich langs de Oostenrijker Dominik Raschner, de Zwitser Semyel Bissig en de Duitser Alexander Schmid. De Fransman kreeg in de finale concurrentie van World Cup-rivaal Henrik Kristoffersen, die achtereenvolgens afrekende met de Kroaat Filip Zubcic, de Duitser Stefan Luitz en de Oostenrijker Adrian Pertl.

Pinturault maakte op weg naar de finale iets meer indruk en in de eindstrijd maakte hij dat ook waar: hij klopte Kristoffersen met 0,11 seconden. De derde plek was voor Schmid, die een maatje te groot was voor Pertl en daarmee het tweede individuele World Cup-podium uit zijn carrière pakte.

De Nederlander Maarten Meiners eindigde als 43e in de kwalificaties.

De Zwaan, Noppert, Van Gerwen en Zonneveld naar tweede ronde PC Finals

Michael van Gerwen heeft zich vrijdag geplaatst voor de tweede ronde van de Players Championship Finals. De titelverdediger rekende af met de Litouwer Darius Labanauskas: 6-3. Niels Zonneveld zorgde voor een stunt door James Wade uit te schakelen. Ook Jeffrey de Zwaan en Danny Noppert haalden de volgende ronde. 

Van Gerwen begon uitstekend aan zijn partij tegen Labanauskas en kwam dankzij finishes van onder meer 114 en 110 met 3-0 voor. De nummer één van de wereld behield zijn break voor en kwam via 156 op 5-2. In de achtste leg miste hij nog een matchdart, maar even later maakte hij het karwei wel af met dubbel negen.

Eerder op de avond was Zonneveld verrassend met 6-3 te sterk voor Wade, die afgelopen zondag nog de finale van de Grand Slam of Darts verloor. De 22-jarige Noord-Hollander miste op 5-2 een matchdart, maar sloeg een leg later wel toe met bullseye. Jeffrey De Zwaan leverde een prima partij af tegen Darren Webster. De Leidschendammer versloeg Webster met 6-3. De Zwaan bleef foutloos op de dubbels.  Danny Noppert stond maar één leg af tegen Steve Beaton en kwam net als De Zwaan tot een moyenne van boven de honderd.

Vincent van der Voort zette zijn landgenoot Derk Telnekes met 6-2 opzij en Jermaine Wattimena liet de Ier Steve Lennon kansloos: 6-1. Voor Martijn Kleermaker en Maik Kuivenhoven viel het doek in de openingsronde. Kleermaker verloor met 5-6 van de Duitser Gabriel Clemens en Kuivenhoven had geen schijn van kans tegen de Australiër Damon Heta: 1-6.

De tweede ronde van de PC Finals is zaterdagmiddag en de derde ronde wordt zaterdagavond gespeeld. 

Players Championship Finals - uitslagen eerste ronde
Dirk van Duijvenbode 6-4 William O'Connor
Michael Smith 6-5 Boris Krcmar
Rob Cross 6-3 Jason Lowe
Joe Cullen 6-3 Adam Hunt
Luke Humphries 6-3 Devon Petersen
Ryan Searle 6-2 Dimitri Van den Bergh
Simon Whitlock 6-4 Adrian Lewis
Mervyn King 6-3 Dave Chisnall

Luke Woodhouse 6-4 Brendan Dolan
Andy Boulton 6-4 Ryan Joyce
Ryan Murray 6-4 Stephen Bunting
Karel Sedlacek 6-4 Krzysztof Ratajski
Gabriel Clemens 6-5 Martijn Kleermaker
Ian White 6-4 William Borland
Jonny Clayton 6-2 Mickey Mansell
Callan Rydz 6-2 Daryl Gurney

Nathan Aspinall 6-5 Scott Waites
Gary Anderson 6-4 Keegan Brown
Niels Zonneveld 6-3 James Wade
Peter Wright 6-5 Ryan Meikle
Michael van Gerwen 6-3 Darius Labanauskas
Gerwyn Price 6-2 John Henderson
Jose De Sousa 6-3 Mike De Decker

Vincent van der Voort 6-2 Derk Telnekes
Jamie Hughes 6-2 Ricky Evans
Ross Smith 6-1 Kim Huybrechts
Damon Heta 6-1 Maik Kuivenhoven
Jermaine Wattimena 6-4 Steve Lennon
Madars Razma 6-3 Chris Dobey
Wayne Jones 6-3 Glen Durrant
Jeffrey de Zwaan 6-3 Darren Webster
Danny Noppert 6-1 Steve Beaton

Tweede ronde vanaf 13.45 uur - live op Videoland - Podium
Ian White v Gabriel Clemens
Nathan Aspinall v Ross Smith
Michael Smith v Gary Anderson
Joe Cullen v Rob Cross
Jose de Sousa v Vincent Van der Voort
Michael Van Gerwen v Jonny Clayton
Gerwyn Price v Jamie Hughes
Peter Wright v Simon Whitlock

Baan twee
Luke Woodhouse v Andy Boulton
Karel Sedlacek v Madars Razma
Ryan Searle v Callan Rydz
Damon Heta v Ryan Murray
Danny Noppert v Mervyn King
Jermaine Wattimena v Luke Humphries
Wayne Jones v Jeffrey De Zwaan
Niles Zonneveld v Dirk van Duijvenbode

FOK! Wat een weer: Wolkenvelden, lokaal kans op mist.

Vanochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en nevelig en plaatselijk komt mist voor. De mist lost later in de ochtend op, maar in het noorden en noordoosten blijft de bewolking echter hardnekkig. In het zuidwesten komen opklaringen voor en later in de ochtend breekt de zon in de zuidelijke helft op meer plaatsen door. In de loop van de middag en avond breidt de lage bewolking boven het noorden en oosten zich langzaam naar het midden uit. Het blijft overal droog en de middagtemperatuur varieert van 5°C in het noorden tot 10°C in Zuid-Limburg. De oostenwind is zwak tot matig.

Komende nacht komen er brede opklaringen voor en met name in het zuiden kan plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 4°C langs de kust tot -2°C in het oosten. De oostelijke wind is zwak.

Morgen komt de zon op veel plaatsen tevoorschijn. Met een middagtemperatuur van ca. 3°C wordt het een vrij koude dag. De oostenwind is zwak, aan zee zuidoost en matig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Gisteren een molen bij Westzaan. Vandaag dezelfde plek, maar dan zonder de molen..  (Foto: Charged)
Gisteren een molen bij Westzaan. Vandaag dezelfde plek, maar dan zonder de molen in beeld.. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Roosendaal; preventief fouilleren, drie aanhoudingen en ontruiming parkeerterrein

Het was vrijdagavond relatief rustig op straat in Roosendaal, zeker gezien de onrust die eerder deze week plaatsvond. Er geldt een noodverordening en de politie heeft strikt toezicht gehouden. Agenten controleerden meerdere mensen en hielden drie verdachten aan. Ook ontruimden ze een te drukke parkeerplaats bij de McDonald's. Wel brandde er een auto uit, maar de oorzaak van deze brand is nog niet duidelijk. Meer hierover in BN DeStem.

De politie in Roosendaal is vrijdagavond rond 18.30 uur begonnen om mensen preventief te fouilleren en vervoermiddelen en bagage te onderzoeken. De controles gebeuren "zonder aanzien des persoons".

Tijdens deze controles werden rond 20.00 uur op de Lindenburg in de wijk Langdonk twee mensen gearresteerd. Een van hen, een jongeman (18) uit Roosendaal werd naar het politiebureau meegenomen omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen en voor een overtreding van de noodverordening. Hij is verhoord en kreeg een proces-verbaal. De andere is een jongen (17) eveneens uit Roosendaal. Hij werd aanvankelijk naar het politiebureau meegenomen voor overtreding van de noodverordening. Hij moet zich zaterdagmorgen nogmaals op het politiebureau melden, dan wordt hij verhoord. Verder werd rond 20.00 uur aan de Lodewijkdonk een man aangehouden voor witwassen. Het gaat om een inwoner (30) uit Frankrijk. Hij zit nog vast. In deze zaak werden twee busjes in beslag genomen. De politie onderzoekt nog wat hierbij is gebeurd.

Gebiedsverboden
Het tweetal, die aan de Lindenburg werden gearresteerd, kregen tevens een gebiedsverbod. Ook diverse verdachten, welke de afgelopen dagen werden aangehouden, kregen namens de burgemeester een gebiedsverbod om te voorkomen dat zij weer de openbare orde kunnen verstoren. Zij mogen gedurende 14 dagen niet meer in het gebied komen.

Stopgesprekken
De politie voerde vrijdag ook weer twee zogenaamde stopgesprekken. Twee personen hadden via hun social media accounts opruiende teksten gepost. Het doel van de gesprekken is het kenbaar maken dat de politie weet wie er achter deze accounts zitten en laten merken dat de politie dit niet tolereert.

Matrixborden
De gemeente Roosendaal heeft vrijdagavond diverse matrixborden langs openbare wegen geplaatst, waarbij ongewenste lieden wordt opgeroepen om weg te blijven.

Twintig maanden celstraf voor mishandeling partner en kind

Een 48-jarige man uit Enschede is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden. De man heeft zich schuldig gemaakt aan mishandeling en vrijheidsberoving van zijn partner. Ook heeft hij zijn zoon mishandeld en bevond er zich in zijn huis een hennepkwekerij.

Op 19 april van dit jaar heeft er een confrontatie plaatsgevonden tussen de man en zijn vrouw. Midden in de nacht is de situatie geëscaleerd en heeft de man de vrouw bewusteloos geslagen en haar vastgebonden met tie-wraps. Een buurman verklaart dat hij de vrouw enkele dagen later zag en dat haar gezicht bont en blauw was. De mishandeling en de vrijheidsberoving hebben uren geduurd. Terwijl zij bewusteloos op de grond lag heeft de man ook nog de tijd genomen om een foto van zijn vrouw te maken. Een maand later heeft hij zijn zoon mishandeld door met kracht zijn keel dicht te knijpen. Ook heeft de man zich schuldig gemaakt aan de teelt van hennep. In totaal zijn in zijn woning 71 hennepplanten gevonden.

Verhaal van de man is ongeloofwaardig
Volgens de man werd hij aangevallen door de vrouw en heeft hij zich alleen maar verweerd. Hij zegt dat een val van de vrouw de oorzaak van het letsel is. De rechtbank gelooft die verklaring niet. Een getuige zag hoe de man zijn vrouw mishandelde. Daarnaast past het letsel van de vrouw niet bij een val, maar wel bij een mishandeling. Dat blijkt ook uit de verklaring van een arts. Het verhaal dat de vrouw de man aanviel vindt de rechtbank ook ongeloofwaardig. Alleen al het feit dat de man de tijd nam om een foto te maken, in plaats van te vluchten, spreekt dat tegen.

Geen contact meer
De rechtbank rekent verdachte de feiten zwaar aan. De man is eerder veroordeeld. Sinds hij uit detentie is gekomen is hij gewelddadig tegen zijn vrouw. Een woning is een plek die bij uitstek veilig zou moeten zijn en dat was niet meer zo voor de vrouw. Slachtoffers van huiselijk geweld ondervinden daarvan niet alleen pijn en letsel, maar gaan vaak ook nog lang gebukt onder de psychische gevolgen daarvan. Zelfs de nu man gedetineerd is voelen zijn vrouw en zijn zoon zich nog onveilig. De rechtbank is van oordeel dat alleen een lange en onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden is. Ook legt de rechtbank een contactverbod op en mag de man niet meer in de buurt van de vrouw komen. De rechtbank hoopt met deze maatregel dat de vrouw, en haar zoon, rust krijgen.

Tinderdate met minderjarige als lokkertje voor beroving, dader krijgt celstraf

De rechtbank Noord-Holland heeft een 28-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor het beroven van een man die dacht een Tinderdate te hebben in Hoorn. Daarvan is 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

De beroving vond plaats op 14 december vorig jaar. De verdachte had zich naar eigen zeggen voorgedaan als een minderjarig meisje op een datingapp en had in die hoedanigheid 's avonds afgesproken op een parkeerplaats in Hoorn. Toen het slachtoffer met zijn auto arriveerde, heeft de verdachte met een mededader de deur van de auto van het slachtoffer geopend. De verdachte pakte het slachtoffer direct met een nekklem vast.

De verdachte en zijn mededader zijn in de auto gaan zitten en hebben onder dreiging van een mes de telefoon van het slachtoffer gestolen. Ze zijn met het slachtoffer in de auto naar een pinautomaat gereden en hebben geprobeerd te pinnen met de pinpas van het slachtoffer. Toen er geen geld kon worden gepind, hebben zij hem verder bedreigd, waarna hij uiteindelijk heeft verteld waar zijn portemonnee met geld lag in de auto. Ook die hebben zij van het slachtoffer gestolen.

Oordeel rechtbank
Verdachte is uiterst berekend te werk gegaan. Hij had financiële problemen en heeft samen met zijn mededader bedacht iemand te beroven. Hij heeft zijn slachtoffer uitgezocht door zich naar zijn zeggen voor te doen als een minderjarig meisje op Tinder zodat de man geen aangifte zou doen van de beroving. Verdachte heeft alleen aan zijn eigen financiële problemen gedacht en niet stil gestaan bij de impact die de beroving zou hebben op het slachtoffer. Het slachtoffer heeft aangegeven dat hij sinds de beroving gevoelens van angst en onveiligheid ervaart.

De rechtbank vindt de beroving zo ernstig dat alleen een langdurige gevangenisstraf passend is. Ook moet de verdachte zich tijdens de proeftijd laten behandelen bij een GGZ-instelling en vanwege zijn financiële motief meewerken aan schuldhulpverlening. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van ruim 1700 euro betalen.


Den Haag: Gewonden bij verschillende steekpartijen in korte tijd

Bij een steekpartij op het Robertus Nurkshof in Den Haag is vrijdagavond een persoon ernstig gewond geraakt. 

Ter plaatse hebben agenten direct een Plaats Delict (PD) afgezet. Naast twee ambulances werd ook het Mobiel Medisch Team (MMT) gealarmeerd. 

Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie heeft een onderzoek opgestart en is onder andere bezig met een buurtonderzoek. Meer beelden bij Regio15.

Kort daarvoor raakte een ander persoon gewond bij een steekpartij in de Frederikstraat in Den Haag.

Het steekincident vond omstreeks elf uur op straat plaats. De aanleiding voor de steekpartij is nog niet bekend.

Voorbijgangers heben eerste hulp verleend en dat is later overgenomen door het ambulancepersoneel.

De dader is na de steekpartij gevlucht. Politiemensen hebben onder andere met honden in de omgeving naar hem gezocht. Er is nog geen signalement bekend.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. Meer beelden bij Regio15. 

Albon crasht, Verstappen pakt 2e tijd in Bahrein

De vrijdag van het eerste Formule 1-weekeinde van het jaar in Bahrein heeft voor Red Bull voor gemengde gevoelens gezorgd. Voor Lewis Hamilton was dat geenszins het geval: de wereldkampioen noteerde in beide vrije trainingen de snelste tijd.

In de eerste training domineerde Mercedes, alleen Valtteri Bottas bleef binnen een halve seconde van zijn teamgenoot. Sergio Perez, Carlos Sainz en Pierre Gasly volgden, Max Verstappen reed door een afstelling die niet lekker werkte amper de helft van het geplande aantal rondjes en was maar 0,008 seconden sneller dan teamgenoot Alexander Albon.

De Thai kende geen lekkere tweede training: hij kwam tot de tiende tijd, maar viel vooral op doordat hij vrij stevig de muur in knalde. Hamilton was wederom de snelste, Verstappen zat dit keer op 0,347 seconden op de tweede plek, vlak voor Bottas, die gevolgd werd door Perez, Daniel Ricciardo en Gasly.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Bahrein

# Coureur Chassis Ronden Tijd Interval
1 Lewis Hamilton Mercedes 40 1:29.033  
2 Valtteri Bottas Mercedes 41 1:29.482 0.449
3 Sergio Perez Racing Point 31 1:30.000 0.967
4 Carlos Sainz Jr. McLaren 31 1:30.018 0.985
5 Pierre Gasly AlphaTauri 34 1:30.049 1.016
6 Max Verstappen Red Bull 18 1:30.294 1.261
7 Alexander Albon Red Bull 34 1:30.302 1.269
8 Esteban Ocon Renault 28 1:30.384 1.351
9 Lance Stroll Racing Point 30 1:30.426 1.393
10 Daniel Ricciardo Renault 30 1:30.508 1.475
11 Charles Leclerc Ferrari 29 1:30.589 1.556
12 Sebastian Vettel Ferrari 24 1:30.628 1.595
13 Robert Kubica Alfa Romeo 24 1:30.732 1.699
14 Romain Grosjean Haas 28 1:30.832 1.799
15 Kevin Magnussen Haas 29 1:30.854 1.821
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 27 1:30.896 1.863
17 Daniil Kvyat AlphaTauri 37 1:31.020 1.987
18 Lando Norris McLaren 27 1:31.392 2.359
19 Nicholas Latifi Williams 29 1:32.472 3.439
20 Roy Nissany Williams 27 1:32.801 3.768

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Bahrein

# Coureur Chassis Ronden Tijd Interval
1 Lewis Hamilton Mercedes 28 1:28.971  
2 Max Verstappen Red Bull 34 1:29.318 0.347
3 Valtteri Bottas Mercedes 30 1:29.336 0.365
4 Sergio Perez Racing Point 32 1:29.403 0.432
5 Daniel Ricciardo Renault 27 1:29.462 0.491
6 Pierre Gasly AlphaTauri 36 1:29.551 0.580
7 Lando Norris McLaren 30 1:29.841 0.870
8 Lance Stroll Racing Point 32 1:29.871 0.900
9 Daniil Kvyat AlphaTauri 34 1:29.900 0.929
10 Alexander Albon Red Bull 17 1:30.014 1.043
11 Esteban Ocon Renault 30 1:30.085 1.114
12 Sebastian Vettel Ferrari 35 1:30.110 1.139
13 Carlos Sainz Jr. McLaren 33 1:30.271 1.300
14 Charles Leclerc Ferrari 30 1:30.407 1.436
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 33 1:30.627 1.656
16 Kevin Magnussen Haas 27 1:30.849 1.878
17 Kimi Raikkonen Alfa Romeo 34 1:30.928 1.957
18 Nicholas Latifi Williams 32 1:30.973 2.002
19 Romain Grosjean Haas 28 1:31.119 2.148
20 George Russell Williams 29 1:31.636 2.665
Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.