Groenewegen voor negen maanden geschorst door UCI

Dylan Groenewegen is door de internationale wielerunie UCI voor negen maanden geschorst. De wielrenner van Team Jumbo-Visma heeft de straf gekregen voor het veroorzaken van een massale valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen begin augustus. Bij de valpartij raakte Fabio Jakobsen zwaargewond.

In de massasprint op 6 augustus week Groenewegen te veel van zijn lijn af en dwong landgenoot Jakobsen in de hekken. Als gevolg van de verwondingen werd Jakobsen twee dagen in coma gehouden. De 24-jarige sprinter van Deceuninck–Quick-Step liep zware verwondingen op aan zijn gezicht. Groenewegen, die zelf een gebroken sleutelbeen opliep, werd door zijn ploeg direct op non-actief gezet.

De straf van negen maanden gaat met terugwerkende kracht in zodat Groenewegen vanaf 7 mei 2021 weer mag deelnemen aan wedstrijden. De sprinter en zijn ploeg gaan niet in beroep tegen de straf.

“De valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen zal voor altijd een zwarte bladzijde in mijn carrière blijven”, vertelt Groenewegen op de website van Team Jumbo-Visma. “Tijdens de sprint ben ik van mijn lijn afgeweken. Dat spijt me, want ik wil een faire sprinter zijn. De gevolgen waren heel ongelukkig en ernstig. Daar ben ik mij zeer bewust van en hoop dat dit voor elke sprinter een wijze les is. Ik volg het nieuws van Fabio's herstel op de voet. Ik kan alleen maar hopen dat hij op een dag weer volledig zal kunnen terugkeren. Door de disciplinaire zaak met de UCI af te ronden wordt duidelijkheid gecreëerd en dat stelt mij in de gelegenheid weer vooruit te kijken. Daar ben ik blij om, ook al is 7 mei nog ver weg. Ik prijs me gelukkig met de steun die ik daarbij krijg van Team Jumbo-Visma, mijn familie en vrienden. Samen zullen we zowel mentaal als fysiek naar die dag toewerken.”