NASCAR: Busch wint ťindelijk en wint in 16e jaar op rij

Het heeft allemaal even mogen duren, maar de op twee na laatste race van het jaar in de NASCAR Cup Series is dan toch verreden. Op de Texas Motor Speedway lag de race een dag of drie stil vanwege de weersomstandigheden, maar uiteindelijk kon men dan toch weer racen.

Met Kevin Harvick, Joey Logano, Brad Keselowski en Chase Elliott voorop werd het groen gezwaaid, Chris Buescher zorgde met een tik tegen de muur al snel voor een korte caution. JJ Yeley ging er niet veel later nog een stukje harder af en dat werd zo na 21 van de 334 ronden al een tweede caution.

Harvick en Alex Bowman voerden het veld na een rondje pitstops aan, maar in no-time zakten Denny Hamlin en Harvick ver terug - met name Harvick gaf de muur een klein tikje en dat bleek genoeg schade op te leveren om een extra stop te maken. De titelfavoriet verloor zo de nodige tijd, maar kon vervolgens wel even op adem komen: vanwege de steeds dichter wordende mist werd de race stilgelegd.

De zondag trok voorbij, op maandag bleek het eveneens te nat om te gaan racen en ook op dinsdag hadden we houten kaak. Op woensdagavond was het dan éindelijk weer zover en kon de race vervolgd worden - aangezien er hierna nog maar twee races op de planning staan was er geen ruimte om het tot na die tijd op te schuiven. Wel moest de Nederlandse kijker een stuk missen, want er zaten allerlei Champions League-wedstrijden vervelend in de weg.

De hoogtepunten van de race

Enfin, Clint Bowyer bleek de eerste stage gewonnen te hebben, voor Martin Truex en Erik Jones. Ook moesten we Bubba Wallace en Matt Kenseth missen, kort na de herstart bleken ze bij een crash betrokken te zijn geweest - dat gold ook voor Denny Hamlin, maar hij kon met wat schade wel weer door. Bowman ging in de tweede stage aan de leiding, voor Ryan Blaney en Jimmie Johnson.

Op een derde van stage werd het geel gezwaaid: Joey Gase, een van de mindere goden, spinde de muur in, maar de caution duurde niet al te lang. Martin Truex was grotendeels de sterkste in het restant van de stage, maar een iets te laat getimede pitstp - zijn brandstof was op - zorgde ervoor dat Kyle Busch de stage pakte en Truex naar de tweede plek verwezen werd.

Met Kyle Busch, Bowyer, Logano en Matt DiBenedetto voorop begon het laatste deel van de race, maar Bowyer viel weg dankzij een foute pitstopstrategie: met bijna tachtig ronden te gaan moest hij echt brandstof halen, terwijl een volle tank hooguit een ronde of 65 mee kan. Busch en Logano volgden een ronde of tien later en hadden dus net wat meer kans om het - eventueel met een caution - tot het einde te redden.

Bowyer kwam met dik twintig ronden te gaan inderdaad nog wat brandstof en nieuwe banden halen, voorin begon Truex het gat naar leider Kyle Busch langzaam wat te dichten. Busch bleef echter uit handen en op de valreep, met nog twee races te gaan, wist de kampioen van vorig jaar zo tóch voor het zestiende jaar op rij een race te winnen, een fenomenale prestatie. Truex werd tweede en moet zondag flink knallen om in de titelstrijd te blijven.