Lopez wint op Col de la Loze, Roglic loopt iets uit

De zeventiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Migual Angel Lopez. De Colombiaan van Astana was de beste op de Col de la Loze en steeg bovendien naar de derde plaats in het algemeen klassement. Primoz Roglic behield het geel en won 17 seconden op landgenoot Pogacar.

Het was weer druk vanuit de start. Onder anderen Thomas de Gendt, Cees Bol en Dylan van Baarle probeerden weg te rijden. Er onstond een kopgroep van vijf man: Kämna, Alaphilippe en Carapaz die gisteren ook al in de aanval waren en Gorka Izagirre en Dan Martin. Zij leken voorlopig de zegen van het peloton te krijgen. Bij de tussensprint, waar Alaphilippe het snelste was, was het verschil vier minuten.

De Col de la Madeleine van de buitencategorie was de eerste berg van de dag. De voorsprong van de kopgroep was toen zes minuten. Uit het peloton, waar de mannen van Bahrain nu aan kop reden voor Landa, moesten de sprinters maar ook Nairo Quintana lossen. Helemaal vooraan moest de winnaar van de etappe van gisteren Lennard Kämna lossen. Ook Wout Poels, die helemaal hersteld leek te zijn van de zware val in de eerste etappe, deed ook kopwerk. Intussen was Carapaz als eerste boven voor Alapahilippe. Het uitgedunde peloton volgde op anderhalve minuut. In de afdaling moest Dan Martin voorin lossen. Ook in de afdaling was het Bahrain op kop in de groep met favorieten met vlak daarachter Jumbo.

Na een vlak gedeelte volgde de slotklim de Col de la Loze. De voorsprong van de drie koplopers liep langzaam terug. Na een versnelling van Carapaz 13 kilometer voor de meet moest Alaphilippe lossen. De groep favorieten, nog steeds geleidt door Bahrain, bestond nog uit zo'n 23 man. Tien kilometer voor de streep hadden Gorka Izagirre en Carapaz nog een halve minuut. Een kilometer later moest Gorka Izagirre ook lossen en reed alleen Carapaz aan kop. Carapaz wilde niets van opgeven geven en liep weer wat uit op de groep favorieten. Het was wachten op iemand uit de groep met favorieten die aanviel. Landa, wiens ploeg de hele dag op kop reed van het peloton, moest vier kilometer voor de streep samen met Uran lossen.
Er was nog een groepje van vier: Roglic en ploegmaat Kuss, Pogacar en Lopez en drie kilometer voor de mee5 werd Carapaz teruggepakt. Kuss pakte een gaatje en Lopez volgde. Roglic bleef bij Pogacar die niet sterk oogde.

2,5 kilometer voor de meet ging Lopez alleen verder, Kuss wachtte op Roglic. Pogacar moest bij de twee renners van Jumbo lossen maar Kuss kon het tempo ook niet meer bijbenen. Een kilometer voor de meet was Pogacar vlak bij Roglic. Het verschil was maar een paar seconden. Uiteindelijk won Roglic 15 seconden op zijn landgenoot waar dan nog 2 seconden bonificatie bijkomen voor zijn tweede plaats.