FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 september 2020

Bekijk de hernieuwde gameplay van Demon's Souls

Bluepoint en PlayStation tonen gameplay van de remake van Demon's Souls. De gameplay kun je in onderstaande video terugkijken.

Demon's Souls is een remake van de klassieker voor PlayStation 3 die het Souls-genre is begonnen. Veel mensen kwamen echter pas met Dark Souls in aanraking met deze stijl van gameplay, dus is dit een mooie gelegenheid om het begin mee temaken.

Helaas is er nog geen release date gegeven voor de game.

Update: Geoff Keighley weet op Twitter te melden dat de game een launch title is voor PlayStation 5. 19 november dus.

PlayStation 5 vanaf 19 november beschikbaar

Zojuist heeft Sony eindelijk dan aangekondigd dat zijn nieuwe speeltje vanaf 12 november in de winkels ligt. De grote landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Japan, mogen dan al aan de slag met de console. Echter, wij mogen er pas vanaf 19 november mee aan de slag. Sony kiest dus niet voor een gelijktijdige wereldwijde launch.

De prijzen zijn nu ook eindelijk bekend. De discloze versie gaat straks voor €399 over de toonbank en het model met de bluray speler gaat voor €499 van hand tot hand.

God of War: Ragnarok geteased tijdens PlayStation-conventie

Tijdens de conventie waarin de prijs en de releasedatum van de PlayStation 5 werd aangekondigd is als toetje ook nog een teaser gegeven voor een nieuw deel van God of War. 

Het filmpje duurt slechts één minuut, maar het Omega-symbool en de onheilspellende woorden "Ragnarok is coming" laten weinig aan de verbeelding over. Meer dan het jaar van uitgave - 2021 - weten we nog niet.

Devil May Cry 5 krijgt special edition

Tijdens het PS5-event van Sony is aangekondigd dat Devil May Cry 5 een nieuwe editie voor de PlayStation 5 krijgt. Devil May Cry: Special Edition komt digitaal op dezelfde dag uit wanneer de PlayStation 5 lanceert.

Volgens Capcom krijgen spelers straks de keus om Ray Tracing voor de game aan te zetten en te kiezen voor resolution (4K met als doel 30fps), of frame rate (1080 met 60fps). Voor spelers die echt voor de framerates willen gaan is er ook een optie op de PlayStation 5 om graphics wat omlaag te schroeven om zo 120 frames per seconde te halen. Ook lijkt de special edition nieuwe missies te krijgen waarin je met Virgil speelt.

DMCSpecialedition

Nieuwe beelden Resident Evil Viilage vrijgegeven

Sony heeft op dit moment een persconferentie en Capcom kwam langs om wat beelden van Residet Evil Village te droppen.

Residet Evil Village is het achtste deel in de franchise en draait om Ethan Winter. Deze kerel is op zoek naar zijn  vermiste vrouw en stuit daarbij op mensen die niet helemaal meer menselijk zijn. Het lijkt erop dat je ook in dit deel weer vanuit first-person speelt, net zoals in Resident Evil 7. Hopelijk kun je dus de gehele game in VR spelen.

Test dit weekend de multiplayer van Call of Duty: Cold War

Alle PlayStation 4 bezitters kunnen dit weekend al aan de slag met de multiplayer demo van Call of Duty: Cold War. Het is niet nodig om een preorder van de game te hebben.

De alpha versie is dit weekend te spelen. Treyarch, de ontwikkelaar van de game, wilt hierdoor meer informatie weten te bemachtigen zodat zij al aanpassingen kunnen maken aan de beta, die op 15 oktober begint. Er is nog geen nieuws of er ook een testweekend voor Xbox en pc spelers komt.

De mededeling kwam na de gameplay trailer van Call of Duty: Cold War. Hierin zien wij hoe Woods een man probeert te vermoorden en hoe hij daarna een vliegtuig probeert op te blazen met een RX-XD auto.

Overwin de tijd in Deathloop

Bethesda heeft meer gameplay getoond van Deathloop, een game waarin je in de tijd vast zit en waar huurmoordenaars het op je gemunt hebben.

Wanneer je doodgaat, ga jeterug in de tijd, maar kun je met de informatie die je hebt gewonnen tijdens je vorige leven(s) een nieuwe run aangaan met een groter voordeel. Op die manier kom je steeds verder en ontsnap je uiteindelijk de Deathloop.

De game was uitgesteld dankzij de coronacrisis en komt nu in het tweede kwartaal van 2021 uit voor PlayStation 5 en pc.

TNO en GGD Amsterdam starten binnenkort proef met coronasneltest

De GGD en TNO openen binnenkort een proefteststraat bij de RAI waarbij mensen die de coronatest ondergaan, ook op een nieuwe en snellere manier getest worden. Zodra deze test, waarbij de uitslag binnen uur al bekend is, succesvol blijkt, kan het de huidige manier van testen vervangen. Zo meldt AT5 op hun website.

Op dit moment worden bezoekers in de teststraat gecheckt volgens de zogeheten PCR-test. Bij de RAI worden binnenkort monsters van de GGD-teststraat zowel door de PCR-test als de nieuwe test beoordeeld. De uitslagen hiervan worden later met elkaar vergeleken.

Bij de nieuwe testmethode, die onder andere door TNO is ontwikkeld, zal het aantal tussenstappen worden vereenvoudigd en verminderd. Ook zou de nieuwe methode naar verwachting ruim de helft goedkoper worden dan de PCR-test die nu gebruikt wordt.

TNO heeft de nieuwe testmethode ontwikkeld op basis van LAMP (Loop mediAted isotherMal amPlification). Deze methode is volgens TNO goedkoper en geeft sneller resultaten. Ook kan de test uitgevoerd worden met uitsluitend in Nederland geproduceerde materialen.

Binnen een uur
Op dit moment moeten mensen die zich laten testen 24 tot 48 uur wachten op de uitslag. De LAMP maakt het mogelijk om binnen een uur vast te stellen of iemand besmet is of niet.

De nieuwe methode is eerder technisch en klinisch getest in een laboratorium. In de proefteststaat bij de RAI zal deze methode in de praktijk worden getoetst. 'Vervolgens wordt het beoordeeld op robuustheid en betrouwbaarheid', zegt Maarten Lörtzer van TNO. 'Dit is een onderdeel van een proces om te checken of de test helemaal kan worden ingezet.'

Nieuw rechercheteam voor nader onderzoek ambtelijke corruptie

Tijdens het Encrochat-onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen is de politie ook gestuit op signalen van ambtelijke corruptie. De verwachting is dat een aantal signalen leidt tot strafrechtelijke onderzoeken. Die zullen worden verricht door een speciaal team onder verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche en ondersteund door rechercheurs van de Landelijke Eenheid.

De signalen hebben onder meer betrekking op het lekken van politie-informatie naar criminelen. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over aard en omvang, mede omdat veel van de in totaal 23 miljoen onderschepte berichten nog nader moeten worden geanalyseerd. Ook om operationele redenen is terughoudendheid geboden.

Prioriteit
'Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten', zegt korpschef Henk van Essen. 'Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.'

'Corruptie onmiskenbaar aanwezig'
Volgens Van Essen maakt het Encrochat-onderzoek duidelijk dat corruptie 'onmiskenbaar aanwezig is'. 'En hoewel "platte" dienders van alle tijden zijn, lijkt het erop dat corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt. Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk. Aan de andere kant toont Encrochat ook aan dat niemand onaantastbaar is.'

Samenleving
De signalen hebben niet alleen betrekking op de politie, zegt Van Essen. 'Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. Informatie is voor hen goud waard. Politiemensen bevinden zich op zulke knooppunten en zijn daarom aantrekkelijke "doelwitten". Maar we zien dat criminelen ook buiten de overheid op zoek zijn naar zulke plekken, bijvoorbeeld bij bedrijven. Corruptie komt voor in de volle breedte van de samenleving. Dit toont het ondermijnende karakter van de georganiseerde criminaliteit.'

Bevragingen
De repressieve aanpak van corruptie binnen de overheid is primair een taak is van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie. Van Essen: 'Maar natuurlijk voel ik me ook verantwoordelijk. Vooral waar het gaat om het voorkomen van corruptie en ander oneigenlijk gebruik van politie-informatie. Daar hebben we de afgelopen jaren al fors op ingezet. Bijvoorbeeld via de campagne Altijd Alert, die bewustwording bevordert. We gaan door met de invoering van een systeem dat opmerkelijke bevragingen door collega’s signaleert. We doen daar nu proeven mee en volgend jaar moet dat systeem er echt zijn.'

Wet screening
Ook de invoering van de nieuwe wet screening moet bijdragen aan het voorkomen van corruptie. 'Die maakt het mogelijk dat we niet alleen nieuwe medewerkers zelf, maar ook hun omgeving screenen', vertelt Van Essen. 'In de nieuwe wet is ook het uitvoeren van herhaalonderzoeken beter geregeld. Daarnaast bevat de nieuwe wet een meldplicht voor de politieambtenaar om relevante veranderingen in persoonlijke omstandigheden door te geven en komt er continu-screening, waarbij iedere mutatie in het strafblad wordt teruggekoppeld aan de werkgever.'

Expertise
Waar nodig wordt de bestrijding van corruptie binnen de politieorganisatie geïntensiveerd. Van Essen: 'Ik denk daarbij aan het ontwikkelen van meer expertise op het gebied van corruptiebestrijding, betere analyses en meer capaciteit op dit onderwerp.'

Vertrouwen
Van Essen benadrukt dat de politie een integere organisatie is. 'Ik heb alle vertrouwen in mijn politiemensen. Voor al die politiemensen die te goeder trouw zijn en 24/7 klaar staan voor de veiligheid van Nederland is elke corruptiezaak een klap in het gezicht. Maar het is helaas een gegeven dat er ook rotte appels zijn. Rotte appels die criminelen behulpzaam zijn en verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen daarvan. Het is in ieders belang dat deze rotte appels door de mand vallen. Corruptie is als betonrot. En daarvoor is bij de politie geen plaats.'

Van Twitter

EncroChat: de grootstepolitievangst ooit 

 

Willem II verder in Europa na eenvoudige zege in Luxemburg

Willem II heet zich door een 0-5 zege op FC Progrès Niederkorn geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League.

FC Progrès Niederkorn was voor de ontmoeting met Willem II uitgeweken naar het stadion van het ‘grotere’ FC Differdange 03. Het stadion met maar liefst 2.400 lege stoeltjes leverde Willem II echter geen 'Kuip-vrees' op en bij rust was de voorsprong al 0-3. Doelpuntenmakers waren Vangelis Pavlidis (2x) en Görkem Sağlam.

Direct na rust scoorde Ché Nunnely het vierde Tilburgse doelpunt. Ondanks de grote overmacht duurde het vervolgens tot halverwege de tweede helft voordat Willem II opnieuw tot scoren kwam. Mike Trésor bepaalde de eindstand op 0-5.

In de derde voorronde moet de club van trainer Adrie Koster het opnemen tegen het Schotse Rangers FC of Lincoln Red Imps uit Gibraltar.

Random Pics van de Dag #104

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Achttien aanhoudingen bij internationale actie tegen drugs

Rechercheurs van de politie Eenheid Den Haag hielden woensdag 16 september samen met de politie in Spanje en België een grote internationale actie tegen een crimineel netwerk dat handelde in drugs. Op dit moment zijn achttien personen, in de leeftijd tussen 25 en 68 jaar, aangehouden. Naast de aanhoudingen werden er invallen gedaan op tientallen locaties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije. Daarbij zijn verdovende middelen, vuurwapens en contant geld aangetroffen. Ook werd er beslag gelegd op tientallen auto’s.

De recherche kreeg deze criminele organisatie in beeld na een langdurig en uitgebreid opsporingsonderzoek. Tijdens de actie vandaag werden bijna duizend politiemensen in verschillende landen ingezet. Naast de achttien aanhoudingen werden er gelijktijdig tientallen invallen gedaan op diverse locaties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije.

De meeste aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en witwassen. Voor een aantal geldt ook dat zij verdacht worden van verboden wapenbezit. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en worden nieuwe aanhoudingen en inbeslagnames niet uitgesloten.

Witwassen
Het vermoeden bestaat dat de in beslag genomen goederen met winsten uit de handel in verdovende middelen zijn verkregen. Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat daarbij om geld afkomstig van criminele activiteiten, zoals de handel in verdovende middelen.

Internationaal onderzoek
Dit internationale onderzoek is mogelijk geworden door een Spaans-Nederlandse samenwerking binnen een zogeheten Joint Investigation Team (JIT). Hierbij is samengewerkt via Eurojust, het Europese agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken. Nederland heeft de Spaanse en Belgische autoriteiten inmiddels verzocht om overlevering van de aangehouden verdachten.

Encrochat
Het rechercheteam heeft in dit onderzoek ook gebruik gemaakt van informatie die werd verkregen van het bedrijf Encrochat. Deze chatdienst werd onlangs door de Nederlandse politie gekraakt. Dat bedrijf bood jarenlang cryptocommunicatiediensten aan, voornamelijk aan criminelen.  

 

Supporters PSV bestraft wegens vernederen bedelaars

Kent u het verhaal nog van de PSV "supporters" die bedelaars kunstjes lieten doen nadat zij wat geld voor hen op de grond gooiden? Die mogen de cel in, wat de Spaanse rechter betreft.

We gaan terug naar maart 2016. PSV speelde toen in Madrid een wedstrijd in de Champions League tegen Atletico Madrid, de 1/8e finales. Er werd geld verbrand voor de bedelaars en het werd op de grond gegooid alsof het niets is. Wellicht niet voor de "supporters", voor de bedelaars zit dat net wat anders. Ze bedelen immers niet voor niks. Beelden van deze wanvertoning werden massaal gedeeld op social media. In het Philips-stadion in Eindhoven, waar PSV hun thuiswedstrijden speelt, mochten zij niet komen wegens een stadionverbod door deze actie.

De rechter heeft hen veroordeeld voor 3 maanden cel. Echter, als je in Spanje geen strafblad hebt, hoef je niet de cel in wanneer je geen strafblad hebt en de straf lager is dan twee jaar. Het Spaanse OM had 12 maanden cel gevraagd omdat de "supporters" met hun gedrag de waardigheid van de vrouwen hadden geschonden. De veroordeelden hebben wel hun spijt betuigd en moeten naast de celstraf, ook de vrouwen €1500 betalen aan elke vrouw. 

Roglic: "Het is nog niet genoeg"

Geletruidrager Primoz Roglic reed vandaag in de zeventiende etappe van de Tour in de finale weg bij naaste belager en landgenoot Tadej Pogacar. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam 15 tellen eerder over de meet.

"Het is nog niet genoeg. Je wil natuurlijk altijd meer. Maar ik heb wat tijd gepakt en we zullen zien of het genoeg is. Als ik morgen mogelijkheden zie, zal ik dat zeker niet laten," aldus Roglic.

In de strijd om het geel heeft Roglic nu 57 seconden voorsprong op Pogacar. Miguel Ángel López, de winnaar van de etappe van vandaag, steeg naar plaats drie op bijna anderhalve minuut van Roglic.

Vernieuwd coronadashboard, nog verre van volledig

Hoewel Hugo de Jonge vrolijk twittert dat we nu echt een fantastisch coronadashboard hebben waar we in één oogopslag duidelijk kunnen zien hoe we ervoor staan. Voor heel Nederland is er nu informatie over virusdeeltjes in het rioolwater en biedt het nieuwe ontwerp van het coronadashboard een beter overzicht van de cijfers. 

Als ik zelf eens ga rondneuzen op het vernieuwde coronadashboard zie ik bij een aantal gemeentes al het ontbreken van informatie over virusdeeltjes in het rioolwater. Op twitter zie ik meer kritiek en kom ik een draadje tegen van Bert Slagter en Marino van Zelst tegen, waar een eerste opsomming wordt gegeven van wat naar hun mening wel en niet is verbeterd aan deze 'trots' van Hugo de Jonge. Persoonlijk geloof ik best dat Hugo capaciteiten heeft, maar denk dat hij als autoverkoper beter zal presteren dan dat hij in zijn huidige functie doet. 

Debusschere komt buiten tijdslimiet binnen

Jens Debusschere zal morgen niet meer van start gaan in de Tour de France. De Belg van B&B Hotels kwam vandaag in de zeventiende etappe buiten de tijdslimiet binnen.

Debusschere was lang bij zijn ploegmaat Bryan Coquard die het vandaag lastig had. Aan de voet van de slotklim moest de Belg Coquard laten gaan. De Fransman zelf, die last had van zijn knie, kwam als laatste binnen de tijd over de meet.

KNVB verbiedt hoofdsponsoring FC Emmen door producent seksspeeltjes

Volgens VI mag FC Emmen van de KNVB niet in zee gaan met EasyToys als hoofdsponsor. De producent van seksspeeltjes zou ‘in strijd zijn met de goede zeden’.

De nieuwe hoofdsponsor wil zich voor meerdere jaren aan FC Emmen verbinden en dit levert de club een half miljoen per jaar op. Een bedrag dat bovendien per seizoen zal oplopen.

Een commissie van de KNVB heeft nu besloten dat de nieuwe hoofdsponsor in strijd is met artikel 3 van het sponsorreglement: ‘De uit hoofde van sponsoring door de club te leveren of te ontvangen tegenprestatie mag niet in strijd zijn met enige wet, de openbare orde of de goede zeden of met de Nederlandse Reclame Code, dan wel met de goede smaak of het fatsoen en evenmin met de statuten en reglementen van de KNVB of met besluiten van het bestuur betaald voetbal.’

FC Emmen heeft aan VI laten weten verrast te zijn over de beslissing en zich te beraden over vervolgstappen. Overigens is het bedrijf EDC dat eigenaar is van EasyToys al jaren sponsor van FC Groningen.

COVID-19: Vrijdag extra maatregelen, Belgen code rood, 1542 nieuwe besmettingen

Nu het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland de afgelopen weken steeds steviger begint te stijgen gaan we weer proberen om hier dagelijks de nieuwe cijfers te plaatsen. De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1542 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Hiermee ligt de signaalwaarde al sinds maandag boven de 7 (vandaag 8,9). Dat getal geeft aan hoeveel besmettingen er zijn per 100.000 inwoners, zodra deze langdurig boven de 7 zit wordt er gekeken naar nieuwe maatregelen. In totaal zijn er 86.320 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van gemelde patiënten zijn er 15 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.330 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6260 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.


Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Update 18:15 uur:
Voor de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, komen mogelijk extra corona-maatregelen. Het aantal besmettingen loopt in deze gebieden zo hoog op dat de huidige maatregelen niet meer voldoende zijn. Vrijdag geven premier Rutte en minister De Jonge om 19.00 uur een extra persconferentie om de extra maatregelen bekend te maken.

Vanaf vrijdag 16.00 geldt er voor reizigers vanuit België voor de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland in Nederland een code rood. Dat houdt in dat reizen naar die provincies verboden is en Belgen die meer dan 48 uur in een van deze provincies zijn geweest zich verplicht moeten laten testen bij thuiskomst en twee weken in quarantaine moeten.

Hattrick Vos in Giro Rosa

Na de derde en vijfde etappe heeft Marianne Vos ook de zesde etappe in de Giro Rosa gewonnen. Na 97 kilometer koersen was ze in Nola de sterkste in de massasprint.

Dezelfde tactiek als gisteren werd ook vandaag gebruikt door de ploeg van Vos, CCC-Liv. Het tempo werd op de heuvels onderweg hoog gehouden. Hierdoor moesten sprinters lossen en bleef er een selecte groep vrouwen over.

Op 10 kilometer voor de meet demarreerde Maria Novolodskaja en de Russin leek het te gaan redden. Ze kwam echter ten val en werd weer ingelopen. Het mondde dus uit in een eindsprint en daarin won Vos met een miniem verschil.

Annemiek van Vleuten behield de leiderstrui.

Lopez wint op Col de la Loze, Roglic loopt iets uit

De zeventiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Migual Angel Lopez. De Colombiaan van Astana was de beste op de Col de la Loze en steeg bovendien naar de derde plaats in het algemeen klassement. Primoz Roglic behield het geel en won 17 seconden op landgenoot Pogacar.

Het was weer druk vanuit de start. Onder anderen Thomas de Gendt, Cees Bol en Dylan van Baarle probeerden weg te rijden. Er onstond een kopgroep van vijf man: Kämna, Alaphilippe en Carapaz die gisteren ook al in de aanval waren en Gorka Izagirre en Dan Martin. Zij leken voorlopig de zegen van het peloton te krijgen. Bij de tussensprint, waar Alaphilippe het snelste was, was het verschil vier minuten.

De Col de la Madeleine van de buitencategorie was de eerste berg van de dag. De voorsprong van de kopgroep was toen zes minuten. Uit het peloton, waar de mannen van Bahrain nu aan kop reden voor Landa, moesten de sprinters maar ook Nairo Quintana lossen. Helemaal vooraan moest de winnaar van de etappe van gisteren Lennard Kämna lossen. Ook Wout Poels, die helemaal hersteld leek te zijn van de zware val in de eerste etappe, deed ook kopwerk. Intussen was Carapaz als eerste boven voor Alapahilippe. Het uitgedunde peloton volgde op anderhalve minuut. In de afdaling moest Dan Martin voorin lossen. Ook in de afdaling was het Bahrain op kop in de groep met favorieten met vlak daarachter Jumbo.

Na een vlak gedeelte volgde de slotklim de Col de la Loze. De voorsprong van de drie koplopers liep langzaam terug. Na een versnelling van Carapaz 13 kilometer voor de meet moest Alaphilippe lossen. De groep favorieten, nog steeds geleidt door Bahrain, bestond nog uit zo'n 23 man. Tien kilometer voor de streep hadden Gorka Izagirre en Carapaz nog een halve minuut. Een kilometer later moest Gorka Izagirre ook lossen en reed alleen Carapaz aan kop. Carapaz wilde niets van opgeven geven en liep weer wat uit op de groep favorieten. Het was wachten op iemand uit de groep met favorieten die aanviel. Landa, wiens ploeg de hele dag op kop reed van het peloton, moest vier kilometer voor de streep samen met Uran lossen.
Er was nog een groepje van vier: Roglic en ploegmaat Kuss, Pogacar en Lopez en drie kilometer voor de mee5 werd Carapaz teruggepakt. Kuss pakte een gaatje en Lopez volgde. Roglic bleef bij Pogacar die niet sterk oogde.

2,5 kilometer voor de meet ging Lopez alleen verder, Kuss wachtte op Roglic. Pogacar moest bij de twee renners van Jumbo lossen maar Kuss kon het tempo ook niet meer bijbenen. Een kilometer voor de meet was Pogacar vlak bij Roglic. Het verschil was maar een paar seconden. Uiteindelijk won Roglic 15 seconden op zijn landgenoot waar dan nog 2 seconden bonificatie bijkomen voor zijn tweede plaats.

Koning in Münster voor Duits-Nederlandse samenwerking

Zijne Majesteit de Koning bezoekt dinsdagochtend 29 september samen met bondspresident Frank-Walter Steinmeier het Duits-Nederlandse legerkorps (1GNC) in Münster, Duitsland. Het legerkorps bestaat dit jaar 25 jaar. Tevens brengen de Koning en de bondspresident een bezoek aan het universitair medisch centrum van Münster waar dit voorjaar Nederlandse COVID 19-patiënten werden opgenomen op de IC-afdeling. Beide bezoeken staan in het teken van Duits-Nederlandse samenwerking.

1 German-Netherlands Corps is een NAVO-hoofdkwartier voor landoperaties. Duitsland en Nederland bemannen de eenheid samen en sturen deze samen aan. Het legerkorps is binnen 48 uur inzetbaar, ook buiten het NAVO-grondgebied. 1GNC bestaat uit ruim duizend militairen en burgers. De meeste functies zijn gelijk verdeeld tussen Duitsland en Nederland. Ongeveer 70 functies zijn gereserveerd voor militairen van andere NAVO- en EU-lidstaten. Naast de legerplaats in Münster zijn er nog nevenlocaties in Eibergen en Garderen.

De Koning en de bondspresident krijgen een briefing over het ontstaan en de opzet van het Duits-Nederlandse legerkorps. Stafleden informeren over de verschillende ontwikkelingen binnen 1GNC in de afgelopen 25 jaar en vertellen over de operaties die vanuit dit hoofdkwartier zijn aangestuurd. Daarnaast komt de algemene Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van defensie ter sprake. Vertegenwoordigers van de verschillende betrokken landen lichten vervolgens in een gesprek met beide staatshoofden toe hoe de internationale samenwerking in zijn werk gaat. Bij tentoongesteld materieel spreken Koning Willem-Alexander en bondspresident Steinmeier afsluitend met militairen over de eenheden waarbij zij werkzaam zijn.

Voorafgaand aan 1GNC brengen de Koning en de bondspresident een bezoek aan het universitair medisch centrum van Münster (UKM). In april van dit jaar waren Nederlandse COVID 19-patiënten opgenomen op de IC-afdeling van het UKM. Het UKM coördineerde daarnaast tussen april en juni de verdeling van Nederlandse en andere buitenlandse patiënten over de IC-afdelingen van verschillende ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Koning Willem-Alexander en bondspresident Steinmeier worden geïnformeerd over de Duits-Nederlandse medische samenwerking tijdens de coronapandemie en gaan in gesprek met enkele zorgverleners die betrokken waren bij de behandeling van Nederlandse coronapatiënten.

Aanhoudingen voor witwassen en ketamine

Vorige week heeft de FIOD tijdens een grootschalig onderzoek vier verdachten aangehouden, zeven doorzoekingen verricht en beslag gelegd op miljoenen euro’s, onroerend goed en meerdere bankrekeningen. De verdenking is witwassen en illegale handel in ketamine. De Raadkamer van de rechtbank te Amsterdam besloot maandag dat de twee hoofdverdachten, een 54-jarige en een 56-jarige man uit de regio Amsterdam, de gevangenhouding in gaan.

Tijdens de actie waren ruim 150 mensen van de FIOD, Douane en politie betrokken. Er vonden doorzoekingen plaats op zeven locaties in Amsterdam, Almere, Soest, Weesp en Vinkeveen in zowel woningen, bedrijfspanden als opslagloodsen. Hierbij werden administratie, encrypted telefoons, luxe goederen (tassen, horloges), luxe voertuigen (waaronder een Porsche Macan, een Jeep en een BMW) en 80.000 euro contant geld in beslag genomen. Tevens werd voor miljoenen euro’s beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen.

In de woning van de vader van een van de verdachten werd 185 kg ketamine aangetroffen. Deze hoeveelheid heeft een straatwaarde van ruim 4,5 miljoen euro. Ketamine is een pijnbestrijder en narcosemiddel. Het valt onder de Geneesmiddelenwet en zonder vergunning of doktersrecept, is het produceren, verhandelen of in bezit hebben van ketamine strafbaar. Ketamine is een populaire partydrug.

Ondergronds bankieren
Het vermoeden is dat een van de twee hoofdverdachten gebruik maakte van een systeem van ondergronds bankieren bij het witwassen van de illegaal verdiende gelden. Het onderzoek toont vermoedelijke financiële linken naar Spanje, Dubai en Hong Kong. In dat kader vonden er een aantal dagen later nog twee doorzoekingen plaats in Nieuw-Vennep en Nieuwe Wetering. Hierbij werd nog een 5e aanhouding verricht en werden twee vuurwapens, 220.000 euro contant geld en een gebruikershoeveelheid ketamine in beslag genomen.

Maandag zijn de twee hoofdverdachten de gevangenhouding ingegaan. De 54-jarige man voor 90 dagen en de 56-jarige man voor 30 dagen. De overige verdachten zijn inmiddels op vrije voeten maar blijven verdachten in het onderzoek.
De aanleiding voor dit onderzoek was een melding bij Meld Misdaad Anoniem (MMA).

Nieuwe Crysis Remastered trailer

Crysis Remastered komt er aan. De game is fundamenteel niet anders, maar grafisch heeft hij wel weer een boost gekregen. De trailer is met 8K beelden gerenderd.

Crysis Remastered zal zich richten op de singleplayer-campagnes van de originele game en zal onder andere verbeterde textures en assets, een HD texture pack, temporal antialiasing, nieuwe belichting, bewegingsonscherpte, volumetrische mist en softwarematige ray-tracing bevatten.Ook Küng niet meer van start in Tour

Stefan Küng is niet van start gegaan in de zeventiende etappe van de Tour. Dit maakte zijn ploeg Groupama bekend.

Küng wil zich optimaal gaan voorbereiden op het WK eind deze maand op Imola. Vorige maand pakte hij de Europese titel bij het tijdrijden.

Woninginbreker op heterdaad gearresteerd in Bergen op Zoom

Een bewoonster aan de Noordsingel in Bergen op Zoom zag een inbreker met de buit ervan doorgaan. Een gealarmeerde politie-eenheid wist hem snel te arresteren. De man had de buit nog bij zich.

Rond 04.00 uur hoorde een vrouw vanuit de slaapkamer gerommel. Ze zag dat een man de weg overstak en iets in zijn handen had. Toen ze poolshoogte nam, ontdekte ze dat zojuist was ingebroken. De buit bestond onder andere uit computerapparatuur en telefoons. De bewoonster bedacht zich geen moment en alarmeerde onmiddellijk de politie. Ze vertelde dat de man richting de Zuidzijde Zoom was gelopen. De politie verspreidde een bericht naar diverse eenheden.

Twee agenten zagen in de Rijkebuurtstraat een bekende dief lopen. Hij had enkele tassen bij zich. Toen bleek dat deze spullen overeenkwamen met de zojuist gestolen spullen, werd de 44-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden. Hij bekende al snel dat de spullen waren gestolen. De politie kon de benadeelde vrouw dus weer snel blij maken met haar spullen. De man is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast en wordt woensdag verhoord.

Politie vindt patroonhouder en munitie in na aanrijding achtergelaten auto

De politie in Vlaardingen vond gisteravond een patroonhouder en munitie in een na een aanrijding achtergelaten auto. In de omgeving van de auto werd ook een vuurwapen gevonden.

De auto was eerder in de eenheid Den Haag gesignaleerd door politiemensen die het voertuig wilden controleren. De bestuurder ging er echter vandoor in de richting Rotterdam. Rond 20.30 uur kwam in Vlaardingen een melding binnen van een aanrijding met een geparkeerd staand voertuig waarbij de veroorzakers er te voet vandoor waren gegaan. Het bleek te gaan om de auto die er eerder in de Eenheid Den Haag vandoor ging. Politieagenten troffen in het voertuig een patroonhouder en munitie aan en in de omgeving een vuurwapen. De eigenaar van de auto, een 28-jarige man uit Hoek van Holland werd vanmorgen aangehouden. De politie doet onderzoek naar zijn betrokkenheid.

Koopmeiners over uitschakeling AZ in Champions League: “Dood- en doodzonde”

AZ werd dinsdag door Dynamo Kiev uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League. Aanvoerder Teun Kooopmeiners was na afloop zwaar teleurgesteld.

“Dit is een grote teleurstelling. Onnodig. Dood- en doodzonde”, reageerde de middenvelder op het eigen clubkanaal. “Ik had het gevoel dat we de wedstrijd onder controle hadden in de eerste helft. Toch gaven we één gevaarlijke kans weg met die bal die Ron Vlaar van de lijn weghaalt. Dan word je op scherp gezet dat je gewoon negentig minuten de focus moet houden. We hebben in de rust ook gezegd dat we niet tevreden mochten zijn.”

Door het verlies is de Alkmaarse club gedwongen het Europese avontuur voort te zetten in de Europa League. Nogmaals Koopmeiners: “Dat is heel hard. Het is een droom om Champions League te spelen en de kans lag er zeker. Dat maakt de teleurstelling heel groot.”

Rocket League is vanaf 23 september gratis te spelen

Rocket League is vanaf 23 september gratis te spelen op zowel de consoles als op pc. Dat heeft developer Psyonix vanochtend bekendgemaakt. Er waren al geruchten dat de voetvalracegame free-to-play zou worden, maar nu  ligt er een officiële releasedatum op tafel.  

Om Rocket League online te spelen is er geen PlayStation Plus of Nintendo Switch Online-abonnement nodig. De Xbox makkers hebben wel nog Xbox Live Gold nodig. Maar dan kun je wel cross-platform tegen elkaar spelen. Je progressie gaat ook cross-platform mee. Dat betekent dat items, Rocket Pass-progressie en de behaalde rang in Competitive Rank aan je Epic Games Account hangt in plaats van je console account.  

Tour: Etappe 17 - De koninginnenrit naar het dak van de Tour

Gisteren viel het mee wat de zwaarte van de etappe in de Tour de France betreft, vandaag valt het niet mee: de heren gaan in de zeventiende etappe ruim over de twee kilometer hoogte, we klimmen naar het dak van de Tour 2020.

De etappe is vrij simpel samen te vatten: negentig kilometer vlak, dan de Col de la Madeleine - 17,1 kilometer à 8,4 procent naar precies 2000 meter hoogte, buitencategorie. Daarna is het dalen en langzaam weer op naar de volgende klim: de slotklim naar de Col de la Loze boven skioord Méribel, een klim van maar liefst 21,5 kilometer en 7,8 procent gemiddeld naar 2304 meter hoogte.

Rellende_Rotscholier doet hier weer alle details van de gehele etappe uit de doeken, het lezen waard. De 170 kilometer lange etappe begint om half één, Eurosport en Sporza zijn er uiteraard gelijk bij - de NOS is er heel iets later bij. De finish ligt grofweg tussen vijf uur en kwart voor zes - tenzij je een sprinter bent, dan zie je de zon vanaf de fiets misschien wel ondergaan.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Ajax in pot 2 voor loting groepsfase Champions League

Door de uitschakeling van Benfica in de voorronde van de Champions League is Ajax ingedeeld in pot 2.

Benfica verloor dinsdagavond met 2-1 van het Griekse PAOK Saloniki. Jan Vertonghen, de nieuwe aanwinst van Benfica, had door een eigen doelpunt een negatieve rol bij het verlies.

Door de uitschakeling van de Portugese club is Ajax ingedeeld in pot 2 in plaats van pot 3 en ontloopt daardoor diverse topclubs: Barcelona, Atlético Madrid, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Shakhtar Donetsk en Borussia Dortmund.

Mogelijk tegenstanders uit pot 1 zijn Bayern München, Real Madrid, Juventus, Paris Saint-Germain, Sevilla, Liverpool, FC Porto en Zenit Sint-Petersburg. Op papier zijn de sterkste clubs uit pot 3 RB Leipzig, Internazionale en Atalanta.

De loting is op donderdag 1 oktober.

Morgen nieuwe Nintendo Direct Mini

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct Mini: Partner Showcase aangekondigd. Deze wordt donderdag 17 september om 16:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden.

Wat we precies te zien krijgen is natuurlijk nog even afwachten. Het lijkt zich wel weer te focussen op third-party titels, dus waarschijnlijk krijgen we niets uit de stallen van Nintendo zelf.

Donkey Kong Country 2 binnenkort naar Nintendo Switch Online

Nintendo heeft vier nieuwe games aangekonigd voor Nintendo Switch Online. De absolute klapper is natuurlijk Donkey Kong Country 2, die vrij rap na deel één voor het platform wordt vrijgegeven.

Naast DKC 2 komen ook Mario's Super Picross en The Peace Keepers voor SNES en Special Cybernetic Attack Team voor NES beschikbaar. Alle games worden op 23 september toegevoegd.

Tijdslimiet doet Cousin de das om

Ook Jérôme Cousin zal vandaag niet meer van start gaan in de Tour. De Fransman kwam gisteren in de zestiende etappe buiten de tijdslimiet binnen.

Cousin kreeg naarmate de Tour vorderde steeds meer last van zijn knie. Tijdens de eerdere bergetappes vocht de renner van Total Direct Energie al tegen de tijdslimiet maar wist telkens op tijd binnen te komen. Gisteren verloor hij ruim 37 minuten op ritwinnaar Lennard Kämna en dat was twee minuten buiten tijd.

Bernal stapt af in Tour

Egan Bernal zal vandaag niet starten in de zeventiende etappe van de Tour. De Colombiaan, die vorig jaar de Tour won, stapt af vanwege zijn matige rijden. De renner van Ineos hoopt weer een voorname rol te kunnen spelen in het najaar.

Zondag werd Bernal gelost op de Grand Colombier en hij verloor ruim zeven minuten. Ook gisteren kon Bernal niet volgen en finishte hij ruim een kwartier na de favorieten.

FOK! Wat een weer: weer warm

Vanochtend is het eerst nevelig en in het westen en midden komen plaatselijk mistbanken voor. In het noordelijk kustgebied komt er laaghangende bewolking voor. In de loop van de ochtend lossen bewolking en mist op en volgen perioden met zon. In het noorden komt in de middag echter al snel weer nieuwe bewolking opzetten. Elders blijft het vrij zonnig en het blijft overal droog. Bij een matige, aan de kust vrij krachtige, noordenwind loopt de maximumtemperatuur uiteen van 21°C op de Wadden tot 29°C plaatselijk in het zuidoosten.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen en blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het noordoosten tot 13°C in het zuidwesten. De noordelijke wind neemt af naar zwak tot matig, aan zee naar matig tot vrij krachtig.

Donderdag overdag is het zonnig. Het wordt niet meer zo warm als de afgelopen dagen, de middagtemperatuur varieert van 19°C op de Wadden tot 23°C in Zuid-Limburg. De wind komt uit het noordoosten en is overwegend matig, in de loop van de dag aan zee en op het IJsselmeer mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Zeilwedstrijd in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Een zeilwedstrijd in Zeeland. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Prinsjesdag: Nadruk voor Defensie op digitalisering en duurzaamheid

Defensie investeert het komend jaar in een hoogwaardige, toekomstbestendige krijgsmacht en defensieorganisatie. De nadruk ligt op digitalisering en duurzaamheid. Aandacht is er voor groene technologie, extra cybercapaciteit, kunstmatige intelligentie en modern materieel zoals onbemande vliegtuigen.

Er is in de begroting ruimte voor meer personeel, maar ook voor verbeterde IT, vastgoed en fysieke en sociale veiligheid. Verder komt er geld voor (strategische) voorraden, bedrijfsvoering en de instandhouding van wapensystemen. De hydrografische opnemingsvaartuigen ondergaan een update. Verder komen naar verwachting in 2021 de 4 reeds bestelde MQ9 Reaper onbemande vliegtuigen binnen.

Materieelbegrotingsfonds
Defensie dient dit jaar voor het eerst een materieelbegrotingsfonds in, met voor de komende 15 jaar zo’n € 66 miljard, waarvan € 4,6 miljard komend jaar wordt gebruikt. Dankzij het fonds kan Defensie de uitgaven voor de langere termijn beter in kaart brengen. Dat geldt ook voor de samenhang van het beheer en onderhoud van de investeringen.

Minister Ank Bijleveld-Schouten: “Iedereen weet dat veiligheid en stabiliteit randvoorwaarden zijn voor groei en ontwikkeling. Daarom vind ik het belangrijk om te blijven investeren en moderniseren.”

Moderne werkgever
Defensie wil nadrukkelijk een moderne werkgever zijn, met oog voor ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Met behulp van de zogeheten ‘routekaart opleiden en trainen’ wordt het thema diversiteit en inclusiviteit in alle opleidingen opgenomen. Ook wordt op afstand samenwerken en vergaderen verder ontwikkeld.

Staatssecretaris Barbara Visser: “Goed personeelsbeleid staat voor mij voorop. Versterking, modernisering en verbetering zijn daarbij de kernwoorden. In 2021 moeten we daarom blijven investeren zodat we op korte en lange termijn voldoende en gekwalificeerd personeel hebben, dat gereed is voor al haar taken."

NAVO-bijdrage
Ondanks het iets ruimere budget behoort Nederland ook in 2021 nog altijd tot de landen met de laagste bijdrage aan de NAVO. De bedoeling is dat die in 2024 op 2% van het bruto binnenlands product (bbp) zit. De verwachting voor 2021 is een bbp-percentage van 1,48%. Deze stijging houdt verband met de krimpende economie door de COVID-19-crisis. Het EU-gemiddelde stijgt hierdoor naar schatting tot circa 1,8%.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
review
Microsoft Flight Simulator
special
Random Pics van de Dag #105
review
Marvel's Avengers
special
Random Pics van de Dag #104
review
Super Mario 3D All-Stars
special
Random Pics van de Dag #103
©FOK.nl e.a.