Dan toch ritwinst Hirschi in Tour

Drie maal is scheepsrecht voor Marc Hirschi Na een tweede en derde plaats heeft de 22-jarige Zwitser van Sunweb nu wel de twaalfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na wederom een indrukwekkende solo en prima teamwerk van Sunweb kwam hij nu wel als eerste over de meet na 218 kilometer koersen, van Chauvigny naar Sarran. Primoz Roglic behield het geel.

In de eerste kilometers van de etappe lag het tempo hoog. Veel renners wilden een plaats veroveren in een vroege vlucht. Na 10 kilometer vond er een valparti plaats in het peloton. Onder meer José Joaquín Rojas, Alexei Loetsenko, winnaar van de zesde etappe,en Guillaume Martin, derde in het algemeen klassement, zijn daarbij betrokken. Ondertussen hadden Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Israel), Luis Leon Sanchez (Astana) en Max Walscheid (NTT) zich weten los te maken van he peloton. Asgreen en Burgaudeau probeerden ook bij de vier koplopers te komen, en dit lukten ze uiteindelijk ook. De voorsprong van de kopgroep op het peloton was toen ruim anderhalve minuut.

De eerste beklimming van de dag was de Cote de Saint-Martin-Terressus van de vierde categorie. De kopgroep had toen een voorsprong van ruim anderhalve minuut. Burgaudeau kwam als eerste boven en pakte het enige puntje en de kopgroep bouwde hun voorsprong weer wat uit. De tweede beklimming, de Cote d'Eybouleuf ook van de vierde categorie, was niet lang daarna. Wederom was het Burgaudeau die als eerste bovenkwam. De voorsprong van de kopgroep bleef geruime tijd rond de twee minuten schommelen.

Zo'n 50 kilometer voor de finish was het verschil teruggelopen tot maar een halve minuut. Asgreen probeerde met twee versnellingen weg te geraken uit de kopgroep. Bij de tweede kreeg hij alleen Erviti mee.
De volgende col die bedwongen moest worden was de Cote de la Croix du Pey van de derde categorie. Achter in het peloton, waar Jumbo nu de regie voerde, moesten al snel renners lossen. Inmiddels waren Benoot en Kragh Andersen uit het peloton ontsnapt. Zij haalden Erviti en Asgreen bij en gingen hen voorbij en het duo van Sunweb kreeg gezelschap van Soler. Die laatstgenoemde kwam als eerste boven. Vervolgens ontstond er een kopgroep van zes man met maar liefst drie renners van Sunweb. Achter de kopgroep een achtervolgende groep en daarachter het peloton.

De laatste beklimming was de Suc au May van de tweede categorie. Soler maakte tempo en Hirschi kon volgen en ging hem even later voorbij. Alaphilippe was inmiddels uit het peloton ontsnapt en sloot aan bij de achtervolgende groep. Ondertussen kwam Hirschi als eerste boven op 21 seconden gevolgd door de eerste achtervolgers. Het peloton volgde op een kleine anderehalve minuut. De voorsprong van Hirschi op zijn achtervolgers liep langzaam op.

Tien kilometer voor de finish was het verschil tussen Hirschi en Soler en Schachmann 38 tellen. Tien seconden daarachter zat de groep Alaphilippe en die sloten even later bij het duo aan. Die groep werkte niet goed samen, er werd continue gedemarreerd en men stond weer stil. Hierdoor was de voorsprong van Hirschi acht kilometer voor de meet 43 seconden. De Zwitser wist in tegenstelling tot afgelopen zondag nu wel zijn voorsprong te behouden en hij kwam als winnaar over de meet.