Ritzege Pogacar, Roglic pakt geel

De negende etappe van de Tour de France, een rit over 154 kilometer van Pau naar Laruns, is gewonnen door Tadej Pogacar. De Sloveen bleef in een sprint van vijf Roglic en Hirschi voor. Roglic neemt wel de gele trui over van Adam Yates, die teveel tijd verloor.

Verschillende renners probeerden vanuit de start uit het peloton te ontsnappen, maar vooralsnog lukte het niemand. Benoît Cosnefroy, leider in het bergklassement, kwam als eerste boven op de beklimming van de Côte d'Artiguelouve van de 4e categorie. Ook na de eerste beklimming probeerde de ene na de andere renner weg te rijden. Bij veel van die aanvallen waren 1 of meer renners van Sunweb betrokken.

De tweede beklimming was de Col de la Hourcère van de eerste categorie. De sprinters moesten gelijk al lossen. Verschillende renners hoopten het verschil te kunnen maken bij het klimmen, maar het uitgedunde peloton, waar Jumbo het tempo maakte, liet ze niet gaan.

Hirschi wist wel een gaatje te slaan, vijf kilometer onder de top was het verschil al 41 tellen. Achter hem reed een achtervolgende groep met Reichenbach, Gaudu (Groupama), Kämna, Formolo (Bora), Barguil (Arkéa), Castroviejo (Ineos) en Martínez (EF). In het peloton moest Pinot net als gisteren lossen. Ondertussen kwam Hirschi als eerste boven met anderhalve minuut op het peloton. De achtervolgende groep, waarin Omar Fraile was aangesloten, zat twintig seconden voor het peloton.

Het was een kleine afdaling want de volgende beklimming was de Col de Soudet van de derde categorie. Daar kwam Hirschi wederom alleen boven. De voorsprong was gegroeid. De groep achtervolgers volgden op bijna drie minuten, het peloton op ruim 3,5 minuut. De een-na-laatste klim was de Col d'Ichère van de derde categorie. De achtervolgende groep was teruggegrepen en de sterk rijdende Hirschi had een voorsprong van 4,5 minuut. Op de Col d'Ichère kwam Hirschi als eerste boven. De voorsprong van de renner van Sunweb liep wel langzaam terug.

De Marie Blanque, de laatste klim van de dag, was er eentje van de buitencategorie. In het peloton moest Robert Gesink, die tot dan toe veel kopwerk had verricht, al snel lossen. Hirschi liet ook op de stijlste stukken van de col zien dat het met zijn vorm wel goed zat, al werd zijn voorsprong wel gestaag minder. Het peloton was inmiddels uitgedund tot een man of 25.

Zo'n twee kilometer onder de top zette Pogacar aan, Roglic kon volgen. Gele-truidrager Adam Yates en Nairo Quintana moesten lossen. Bernal probeerde te demarreren op een van de stijlste delen, alleen Roglic, Pogacar, Landa en Porte konden nu volgen. Hirschi had boven op een voorsprong van iets meer dan 20 tellen op de groep Roglic.

Het was nu alleen nog dalen naar de finish. Op 15 kilometer van de meet had Hirschi een voorsprong van nog maar 11 tellen op Roglic, Pogacar, Bernal en Landa, maar het liep daarna weer een beetje op. Mollema zat daarachter in een groepje met onder meer Quintana. Yates reed in een groep met onder meer Dumoulin op anderhalve minuut van Hirschi. Het was in de laatste kilometers echt hopen voor Hirschi dat de vier daarachter hem niet meer zouden bijhalen. Drie kilometer voor de finish was het verschil nog maar 12 seconden en een kilometer later was hij bijgehaald. Hij kon echter wel bijhaken bij Roglic, Pogacar, Bernal en Landa. Het werd dus een eindsprint tussen vijf man en het was Pogacar die Roglic en Hirschi net voorbleef.