Tenet weer uitgesteld, nieuwe Nederlandse datum bekend

Het is te hopen dat je niet je adem aan het inhouden was in afwachting van Christopher Nolans nieuwe film, want Tenet komt voorlopig niet uit. Althans, niet in de VS. Dat is vandaag bekendgemaakt in een persstatement. Wat werd gezien als de grote trekker om het publiek terug te brengen naar de bioscopen wanneer deze weer openen (in de VS zijn ze nog niet zo ver als in Nederland), is nu voorlopig zonder releasedatum, al is het plan nog wel de film "dit jaar" uit te brengen.

"We zullen snel een nieuwe datum in 2020 voor Tenet bekendmaken," zegt Warner Bros. topman Toby Emmerich in een statement. Maar hij zegt ook dat de studio de film niet als een "global day-and-date release" ziet, verwijzend naar de terminologie waarbij een product in verschillende markten op hetzelfde moment verschijnt. Dit kan betekenen dat de studio ervoor gaat kiezen om de film daar uit te brengen waar het mogelijk is en andere markten pas te laten volgen als de bioscopen daar weer openen. En met Nederland als één van de landen waar bioscopen, zij het in beperkte mate, weer open zijn, is er dus wellicht een kans dat wij de film eerder krijgen dan het land van oorsprong.

Warner Bros. heeft dit jaar al een paar keer met films geschoven; Tenet kreeg al twee keer uitstel, Wonder Woman, dat nu voor 1 oktober ingepland is, werd al drie keer verzet. Films die voor een groot budget zijn gemaakt komen idealiter uit op een moment waarop ze hun geld weer terug kunnen verdienen, maar grote box office successen lijken het dit jaar niet te gaan worden.

Update 28 juli

Warner Bros. Nederland laat in een reactie weten dat er inmiddels een nieuwe datum bekend is voor de Nederlandse release: zoals het er nu voor staat kunnen we Tenet gaan zien vanaf 27 augustus.

 Tenet: Robert Pattinson en John David Washington