FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 juli 2020

Van der Voort en Noppert stunten op World Matchplay

Vincent van der Voort heeft voor een verrassing gezorgd op de World Matchplay door het tiende reekshoofd Dave Chisnall eruit te knikkeren. Het wordt voor de Nederlander zijn eerste optreden in de tweede ronde sinds 2011. Hij won zijn openingspartij met 10-6. 

Chisnall mocht de partij beginnen, maar de eerste drie legs gingen naar Van der Voort. De Engelsman pakte wel de volgende vier legs. Uiteindelijk werd het 4-4 en 5-5. Na de pauze kwam Chizzy opnieuw op voorsprong via dubbel 16.  Met een zestiendarter kwam Van der Voort eenvoudig op 6-6, waarna hij steeds beter ging spelen. In leg dertien pakte onze landgenoot een break met een 101-finish. De break werd verzilverd (8-6), waarna Chisnall niet meer thuis gaf.

Van der Voort noteerde bijna 99 gemiddeld, waar Chisnall op 94 bleef hangen. In de volgende ronde wacht Daryl Gurney of Ricky Evans. Deze wedstrijd staat als derde gepland vanavond. 

Update 23.00 uur

Danny Noppert heeft maandagavond navolging van Vincent van der Voort voor een verrassing gezorgd op de World Matchplay. Een koelbloedige Noppert was verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelfavoriet Gerwyn Price. Het werd 10-7.

Price kende een off-day en daar maakte Noppert goed gebruik van. Hij brak de Welshman al in de derde leg met een 80-finish, maar die achterstand werd nog ongedaan gemaakt door Price in de achtste leg. In de negende leg lukte het Noppie opnieuw om een break te plaatsen en liep vervolgens uit naar 7-4. De zege kwam nog dichterbij toen de Fries op 9-5 kwam via dubbel twee.

Een twaalfdarter van Price en een leg vol missers van Noppert brachten de spanning nog even terug tot 9-7. De Welshman leek zijn zelfvertrouwen te hebben hervonden, maar de Fries gooide die hoop meteen aan diggelen met een 140 en 180. Met een prachtige twaalfdarter maakte Noppert zijn stunt op de nummer drie van de wereld compleet.

World Matchplay 2020 - Eerste ronde - Maandag 20 juli   
Dave Chisnall (94.20) 6-10 (98.95) Vincent van der Voort
Ian White (93.80) 12-13 (90.42) Joe Cullen
Daryl Gurney (92.37) 10-5 (90.29) Ricky Evans
Gerwyn Price (90.73) 7-10 (90.95) Danny Noppert
Adrian Lewis (97.27) 11-9 (89.94) Steve Beaton

Politie zoekt meervoudige tasjesrover

Zaterdag 18 juli vonden in Utrecht twee berovingen plaats waarbij een man op een fiets het had voorzien op de tas van voetgangsters. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde dader gaat. Mogelijk moet deze dader ook verantwoordelijk worden gehouden voor een mislukte beroving de nacht ervoor.

Een 32-jarige vrouw liep samen met een vriendin omstreeks 18.40 uur op de Herenbrug toen een fietser voorbij kwam en een tas uit haar handen rukte. De vrouwen renden nog achter de man aan richting de Maliesingel, maar zagen hem verdwijnen bij het Joke Smitplein.

Geertebolwerk
Tien minuten laten, rond 18.50 uur, vond een soortgelijke beroving plaats op het Geertebolwerk ter hoogte van hotel Karel V. Een eveneens 32-jarige vrouw liep daar met een vriendin richting de Mariaplaats toen een fietser hen inhaalde en de tas van haar schouder griste. Een onbekend gebleven getuige rende achter de fietsende man aan tot aan de parkeergarage aan de Springweg, maar verloor hem daar uit het oog.

Rijnlaan
De nacht ervoor, tegen 2.50 uur, werd een 26-jarige fietsster op de Rijnlaan lastig gevallen door een man die daar liep. De vrouw werd van haar fiets geduwd en vastgepakt. De dader wilde geld hebben, maar het slachtoffer begon zo hard te gillen dat hij ervandoor ging richting de Balijelaan.

Signalement
De signalementen van de dader vertonen grote overeenkomsten. Daarom houdt de politie er rekening mee dat het mogelijk om dezelfde dader gaat. Het signalement is alsvolgt:

man, tussen 20 en 40 jaar oud
ongeveer 1.80 meter lang
lichte tot getinte huidskleur
kort zwart haar
droeg een donkere pet, een T-shirt en een broek
één slachtoffer merkte op dat hij op een oude fiets reed

Getuigen gezocht
De politie is een onderzoek gestart en komt daarvoor graag in contact met getuigen. Specifiek de getuige die na de beroving op het Geertebolwerk de dader heeft achtervolgd, wordt verzocht om contact op te nemen. Ook als u iets heeft gezien of vermoedt op basis van de beschrijving wie de dader kan zijn, wordt u verzocht uw informatie te delen met de politie. Dat kan via onderstaand tipformulier of bel met 0900 – 88 44. Anoniem melden kan ook, via 0800 – 7000 of www.meldmisdaad.nl.

Halsema breekt vakantie af voor vergadering over Amsterdamse drukte

Burgemeester Halsema heeft haar vakantie afgebroken om met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) te vergaderen over de drukte in de stad. De stadsbestuurder is bezorgd dat door het grote aantal bezoekers het aantal coronabesmettingen zal toenemen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan AT5 na berichtgeving van NRC.

Lees ook: Kom niet naar de Wallen, het is te druk

De burgemeester, politie en het OM overleggen nu over eventuele aanvullende maatregelen tegen de drukte. Naar verwachting zal daar later deze week duidelijkheid over komen.

Afgelopen zaterdag en zondag werd eenrichtingsverkeer ingevoerd in de Kalverstraat om het risico van verspreiding van het virus te beperken. Ook riep de gemeente mensen op om niet naar de Wallen te komen vanwege drukte. Daar werden enkele straten afgesloten.

Nederlands cricketteam dit jaar niet naar Australië voor WK T20

De Nederlandse cricketers reizen dit najaar niet af naar Australië voor het WK Twenty20. Het evenement, dat op 18 oktober zou beginnen, is uitgesteld vanwege de coronapandemie.

Het is de bedoeling om het WK in ongeveer dezelfde periode in 2021 alsnog in Australië af te werken, als de omstandigheden dat toelaten. Oranje had zich vorig jaar november in Dubai overtuigend geplaatst voor het WK. De Nederlandse cricketploeg sloot het kwalificatietoernooi winnend af. 

Er zijn nog meer WK's verschoven. Het oorspronkelijke WK T20 van 2021 is met een jaar verplaatst naar oktober 2022. Ook het ODI WK dat in in het voorjaar van 2023 gespeeld zou worden is verplaatst naar het najaar van dat jaar.  Dat laatstgenoemde WK wordt in India gespeeld. 

Bundesliga-spelers verkiezen Lewandowski tot beste speler, Götze grootste tegenvaller

De voetballers die uitkomen in de Bundesliga hebben in een anonieme enquête van het voetbalblad Kicker hun collega Robert Lewandowski met ruime voorsprong verkozen tot beste speler van het seizoen 2019/20. Mario Götze was de grootste teleurstelling.

Lewandowski kwam afgelopen seizoen tot 34 doelpunten in 31 wedstrijden en won met Bayern München de landstitel en beker. Achter de Pool eindigden Jadon Sancho (Borussia Dortmund) en Joshua Kimmich (Bayern München) als tweede en derde.

Beste veldspeler:
Robert Lewandowski (42,6 procent)
Jadon Sancho (14,1 procent)
Joshua Kimmich (12,2 procent)
Thomas Müller (3,0 procent)
Timo Werner (2,6 procent)

Beste doelman:
Manuel Neuer (35,2 procent)
Yann Sommer (23,7 procent)
Peter Gulacsi (10,7 procent)
Roman Bürki (7,4 procent)
Lukas Hradecky (4,4 procent)

Grootste verrassing:
Alphonso Davies (44,8 procent)
Erling Braut Haaland (18,1 procent)
Marcus Thuram (5,2 procent)
Christoph Baumgartner (3,7 procent)
Christopher Nkunku (3,7 procent)

Grootste teleurstelling:
Mario Götze (30,0 procent)
Alexander Nübel (11,5 procent)
Salomon Kalou (5,6 procent)
Guido Burgstaller (4,1 procent)
Philippe Coutinho (3,7 procent)

Geen marathons van Rotterdam en Eindhoven in 2020

De marathons van Rotterdam en Eindhoven gaan in 2020 definitief niet door. Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is het niet mogelijk om de evenementen op de gewenste manier te organiseren.

De marathon van Rotterdam zou oorspronkelijk op 5 april gehouden worden maar vanwege het coronavirus was de belangrijkste marathon van Nederland al verplaatst naar 25 oktober. Ook op die datum gaat het evenement nu dus niet door.

“Het is een bittere pil en zuur voor iedereen die zich zo had verheugd op onze jubileummarathon”, zegt organisator Mario Kadiks. “Maar het is buitengewoon moeilijk om een grote massa mensen met de nu geldende protocollen te beheersen. Denk alleen al aan de anderhalvemeterregel. En de volksgezondheid staat te allen tijde voorop.”

Ook de marathon van Eindhoven is om dezelfde reden afgelast. “Het is onder de huidige omstandigheden niet realistisch het marathonweekeinde op 10 en 11 oktober feestelijk en veilig te laten verlopen”, vertelt organisator Edgar de Veer aan Omroep Brabant. “Wij zijn tot het besluit gekomen in nauw overleg met de gemeente Eindhoven.”

Volgend jaar wordt de marathon van Rotterdam op 11 april gehouden. Eindhoven is 10 oktober aan de beurt. Bij beide evenementen blijven de startbewijzen die uitgegeven zijn voor de editie van dit jaar geldig.

Berging NH90-helikopter blijkt lastige klus

De NH90-helikopter die zondagmiddag in zee is gestort, bevindt zich nu op iets meer dan 60 kilometer ten westen van Aruba. Het toestel hangt ondersteboven en drijft steeds verder af naar dieper gebied. Vier drijflichamen moeten voorkomen dat de machine naar de zeebodem zakt, maar volgens directeur Operaties schout-bij-nacht Boudewijn Boots 'houden die het niet eeuwig'.

Met behulp van de kustwacht wordt geprobeerd te voorkomen dat de NH90 verloren gaat. Het is nog niet gelukt de helikopter weg te slepen. Daarbij zijn ook hoge golven en een stevige wind negatief van invloed. Het toestel is belangrijk om de oorzaak van het ongeluk te kunnen achterhalen.

Lees ook: 2 militairen omgekomen bij helikoptercrash in Caribische Zee

Daarbij speelt ook de zwarte doos een rol. Die is inmiddels gevonden en volgens Boots in goede staat. De zwarte doos bevat onder meer gesprekken die in de cockpit zijn gevoerd.

Naar Nederland
De hoogste prioriteit ligt voor Defensie echter bij het zo snel als mogelijk naar Nederland halen van de twee omgekomen bemanningsleden. Ook beide collega’s, die zelf uit het toestel wisten te komen, worden gerepatrieerd. De overlevenden en de twee lichamen zijn nog aan boord van Zr.Ms. Groningen. Het schip was vlakbij de NH90 toen die in zee belandde.

De Inspectie Veiligheid Defensie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het OM zijn betrokken bij het onderzoek naar de oorzaak van de crash.


Ihattaren wil nog minimaal een seizoen ervaring opdoen bij PSV

Ondanks belangstelling van buitenlandse clubs wil Mohammed Ihattaren minimaal nog een seizoen ervaring opdoen bij PSV. Het achttienjarige talent heeft nog een contract tot de zomer van 2022.

Tegen Voetbal International vertelt Ihattaren dat zijn focus bij PSV ligt: “Ik laat alles aan Mino (Raiola, red.) over. Wat komt, dat komt. Als er iets moois komt, luister ik daar zeker naar. Maar het liefst wil ik nog een jaar bij PSV blijven. Kampioen worden met PSV, dát is mijn ultieme droom.”

Gezien de vierde plaats in de eindstand van afgelopen seizoen kijkt Ihattaren niet tevreden terug. “Het was gewoon een kort seizoen. Ik heb veel gespeeld, maar kan er altijd meer uithalen. Voor mijn gevoel heb ik nog één vol seizoen nodig bij PSV om mezelf te laten zien.”

Succesvolle proef coronavaccin, mogelijk dit jaar nog op de markt

Het Britse vaccin dat Nederlanders moet beschermen tegen het coronavirus is goed aangeslagen bij een eerste groep proefpersonen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford maandag in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet. Mogelijk komt het vaccin nog dit jaar op de markt.

Aanpak illegale migratie via zeehavens knelt

Het grenstoezicht in de Nederlandse zeehavens functioneert niet zoals beoogd. De effectieve aanpak van illegale migratie en mensensmokkel kan hierdoor in de knel komen.

De Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Zeehavenpolitie Rotterdam (ZHP) hebben onvoldoende beeld van de grootste risico’s in het grenstoezicht. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Toezicht op de maritieme grenzen’ dat de Inspectie Justitie en Veiligheid vandaag publiceert.

De Nederlandse zeegrens is een buitengrens die bewaakt moet worden in het kader van het Schengenakkoord. Om mensensmokkel, illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan moeten de KMar en de ZHP mensen controleren die Nederland in- en uitreizen via zeehavens.

Het is niet haalbaar alle schepen fysiek te checken. Daarom moeten de KMar en de ZHP controleren op die plekken waar de meeste kans bestaat dat mensen illegaal het land binnen komen en verlaten.

Zij controleren daarom informatie- en risico-gestuurd; door informatie uit verschillende bronnen te verzamelen en aan de hand daarvan risicoanalyses te maken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld bepalen op welke schepen de kans op illegale migranten het grootst is. Deze aanpak vereist volledig zicht op de zeehavens, personen die daar in- en uitreizen en mogelijke risico’s daarbij.

Praktijk
Dat zicht hebben de KMar en de ZHP in de praktijk niet. Informatie ontbreekt, is kwalitatief onvoldoende of kan niet uit informatiesystemen worden gehaald. Zij hebben geen overzicht van alle risico’s in het grenstoezicht, met uitzondering van inklimmers. Daardoor is onbekend of zij effectief zijn en hun meeste uren ook steken in de hoogste risico’s.

KMar en ZHP kampen met een beperkte capaciteit. Daarnaast gaat een deel van hun capaciteit op aan controles die verplicht zijn volgens de Schengengrenscode, zoals 100 procentcontroles van ferry’s en cruiseschepen. Door beperkte controles op visserij en pleziervaart is op die terreinen sprake van een blinde vlek. Ook zijn de KMar en de ZHP tijd kwijt aan de aanpak van inklimmers. Hierdoor komen ze in de praktijk onvoldoende toe aan informatie- en risicogestuurd werken.

Aanbevelingen
De KMar en ZHP moeten volgens de Inspectie JenV stappen zetten om het informatiegestuurde grenstoezicht te laten functioneren zoals zij dat zelf beogen. Zo moeten zij meer werk maken van het opstellen van risicoanalyses. De KMar beveelt zij onder meer aan de informatiesystemen te moderniseren zodat medewerkers makkelijker bij de benodigde informatie kunnen. Aan de KMar beveelt zij aan te investeren in meer goed opgeleide medewerkers. Aan de Nationale Politie geeft zij de aanbeveling de grenspolitietaak beter te ondersteunen.

De Inspectie JenV beveelt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan ervoor te zorgen dat de KMar en ZHP zodanig gefaciliteerd worden dat de beleidsambities aansluiten op de praktische (on)mogelijkheden van informatie- en risico-gestuurd werken. Nu kunnen KMar en ZHP in de praktijk de beleidsambities niet uitvoeren.

Sakuna: Of Rice and Ruin verschijnt 20 november op consoles

Marvelous Europe laat weten dat Sakuna: Of Rice and Ruin op 20 november 2020 fysiek en digitaal wordt uitgebracht in Europa voor Nintendo Switch en PlayStation 4. Op pc komt de game 10 november uit.

Daarnaast heeft Marvelous Europe ook plannen aangekondigd voor een fysieke Limited Edition van Sakuna: Of Rice and Ruin voor Nintendo Switch en PlayStation 4 die zal worden verkocht in de Marvelous Games Store en bij geselecteerde retailers in Europa. Deze Limited Edition heeft een adviesprijs van € 59,99. We weten alleen nog niet wat je daarvoor krijgt, dat wordt op een later tijdstip aangekondigd. Een standaard fysieke editie voor Nintendo Switch en PlayStation 4 gaat € 39,99 kosten.

Sakuna: Of Rice and Ruin wordt ontwikkeld door het 2-koppige team van Edelweiss. De game combineert side-scrolling-actie met crafting- en landbouwsimulatie. De game speelt zich af in het oude Japan. Je speelt Sakuna, de godin van de oogst. Je bent verbannen naar een gevaarlijk eiland waar genoeg monsters en dus actie te vinden zijn. Er is ook een bergdorpje, waar je de mensen gelukkig wil maken. Dat doe je door je baan weer serieus te nemen en op traditionele manier rijst te planten, te verzorgen en te oogsten. Deze game wil een ode brengen aan de traditionele manier van rijst oogsten. Het heeft ook nut voor jou als godin om dit zo goed mogelijk te doen. Hoe meer je rijst van kwaliteit oogst, hoe sterker je wordt.

In onze preview lees je meer over de game.

Vliegprogramma NH90-helikopters opgeschort

De NH90-vloot blijft uit voorzorg voorlopig aan de grond. Dat heeft minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten de Kamer vandaag per brief laten weten.

Reden voor het besluit is het ongeluk dat gisteren ten noorden van Aruba gebeurde. Een NH90-helikopter raakte toen te water. Hierbij kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies om het leven. Beiden hadden de rang van luitenant ter zee der tweede klasse Oudste Categorie. De overige 2 bemanningsleden werden uit zee gered.

De krijgsmacht heeft 20 NH90-helikopters. Het is voor het eerst dat er een ongeluk is gebeurd met dit type toestel. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Atelier Ryza 2 aangekondigd tijdens Japanse Nintendo Direct Mini

Koei Tecmo en Gust Studios kondigen Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy aan. Deze JRPG verschijnt komende winter in Europa voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc's via Steam.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy is een direct vervolg op Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout, een game waar tot op heden al meer dan 420.000 exemplaren van zijn verscheept. In dit nieuwste deel in de Atelier-serie, keert Ryza terug als hoofdrolspeler, waarmee ze het eerste personage in de franchise is die in twee opeenvolgende titels de heldenrol op zich neemt.

De nieuwe game werd onthuld tijdens de Japanse Nintendo Direct Mini van juli, waarin kijkers een eerste blik konden werpen op Ryza’s quest. Tijdens de officiële onthulling ging de teaser-site van de game ook live. Op 29 juli 2020 worden meer details onthuld.

Spider-Man: Miles Morales ondersteunt 60FPS

Insomniac Games maakt via Twitter bekend dat Spider-Man: Miles Morales, in ontwikkeling voor PlayStation 5, ondersteuning biedt voor 60FPS.

De game kent een performance mode, waarin de game draait op 4K-resolutie met 60 FPS. Het is niet duidelijk wat hier precies voor wordt opgegeven, maar het ligt voor de hand dat bepaalde grafische effecten hiervoor worden teruggeschroefd.

Spider-Man: Miles Morales komt dit jaar uit voor PlayStation 5.

Nieuwe traumaheli op vliegbasis Volkel

Vanaf vandaag wordt er met een nieuwe ANWB-traumahelikopter gevlogen vanaf de vliegbasis Volkel. De nieuwe heli is van het type H-135P3H. Deze staat geregistreerd als PH-UMC en wordt aangegeven als Lifeliner 3. De helikopter heeft een nieuw, robuuster brancard-systeem. Dat kan meer gewicht hebben.

De heli vervoert een mobiel medisch team (bestaande uit een trauma-arts, verpleegkundige en piloot) naar de plaats van een incident.

Het team werkt onder regie van het Radboud UMC in Nijmegen.

ANWB Medical Air Assistance verzorgt de aanschaf van deze nieuwe heli, die de oude vervangt.

Nieuwe traumahelikopter (foto: ANWB)
Nieuwe traumahelikopter (foto: ANWB)

Kopschopper veroordeeld voor poging tot doodslag

De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Groesbeek voor poging tot doodslag op een medebewoner. De man krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 12 maanden en krijgt daarnaast tbs met voorwaarden. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van 1.000 euro betalen.

Conflict
De man en het slachtoffer verbleven allebei in een instelling. Op 19 december 2019 ontstond een conflict tussen hen. Nadat het slachtoffer op de grond terecht kwam, schopte de man meerdere keren krachtig tegen zijn hoofd. Ook sprong hij meerdere keren op het hoofd van het slachtoffer.

Poging tot doodslag
Hoewel het letsel van het slachtoffer relatief meevalt, vindt de rechtbank bewezen dat de man heeft geprobeerd om het slachtoffer te doden. De man droeg namelijk sportschoenen en raakte daarbij krachtig het kwetsbare hoofd van het slachtoffer. Daar komt bij dat het slachtoffer op dat moment op de grond lag. Door dan nog te schoppen tegen en te springen op het hoofd van het slachtoffer heeft de man bewust het risico aanvaard dat het slachtoffer zou kunnen overlijden.

Geen noodweer
De man verklaarde dat hij het slachtoffer aanviel, omdat hij bang was voor het slachtoffer en omdat het slachtoffer hem bij zijn nek pakte. Uit het opsporingsdossier blijkt alleen niet dat dit klopt en ook is niet gebleken dat het slachtoffer begon met het gevecht. Om die reden was er geen situatie op grond waarvan de 31-jarige man zich mocht verdedigen door zelf geweld toe te passen. Er was dus geen noodweersituatie.

Redenen voor de straf
De rechtbank weegt in het nadeel van de man dat hij een heel ernstig strafbaar feit heeft gepleegd en dat het niet de eerste keer is dat hij geweld gebruikt tegen anderen. De man is onderzocht door zowel een psycholoog als een psychiater. Bij de man is sprake van een autismespectrumstoornis en een licht verstandelijke beperking. Dit heeft ook een rol gespeeld bij het gebruiken van geweld tegen het slachtoffer. De man is verminderd toerekeningsvatbaar en heeft een lange tijd behandeling en begeleiding nodig. Dit kan bereikt worden door hem tbs met voorwaarden op te leggen, waardoor hij een tijd in een kliniek moet worden behandeld. Omdat het een ernstig feit is, krijgt hij ook een gevangenisstraf van 12 maanden. De straf is daarmee gelijk aan de straf die door de officier van justitie is geëist 

Shin Megami Tensei III krijgt HD-remaster

Atlus kondigt een HD-remaster aan van Shin Megami Tensei III. De game kwam oorspronkelijk in 2003 exclusief beschikbaar op PlayStation 2.

Het is niet duidelijk of de remaster exclusief wordt voor Nintendo Switch of niet. Wel is duidelijk dat Shin Megami Tensei III Nocturn HD Remaster in de lente van 2021 uitkomt. Shin Megami Tensei V, dat ook is aangekondigd voor 2021, lijkt hiermee een release later in het jaar te krijgen.

Cadence of Hyrule krijgt DLC en fysieke versie

Nintendo kondigt DLC aan voor Cadence of Hyrule, de crossover tussen The Legend of Zelda en Crypt of the Necrodancer. Het betreft drie packs die los verkrijgbaar zijn of als onderdeel van een season pass.

De eerste DLC is vanaf vandaag beschikbaar en is het 'Character Pack'. Dit pakket voegt vijf speelbare personages toe: Impa, Aria, Shadow Link, Shadow Zelda en Frederick. Het tweede pakket is het 'Melody Pack' en bevat 39 nieuwe liedjes. Het derde pakket is 'Symphony of the Mask,' waarin je speelt als Skull Kid in een nieuwe verhaallijn en op een nieuwe map.

Op 23 oktober komt de game, inclusief alle DLC, beschikbaar als fysieke versie.

Slachtoffer verkeersongeval Vlaardingen overleden, politie zoekt getuigen

Team Verkeer van de politie in Rotterdam zoekt getuigen van een verkeersongeval dat op 17 juli op de Van Beethovensingel in Vlaardingen plaatsvond. Bij de aanrijding raakten drie mannen gewond, van wie één is overleden. De politie wil met name weten wat aan de aanrijding vooraf ging.

Een paar minuten voor middernacht, nog net op 17 juli dus, reden een zwarte Mercedes C180 en een zwarte Citroën C3 beide op de Van Beethovensingel in de richting van de Deltaweg. Door onbekende oorzaak raakten beide auto’s van de weg, waarbij de Mercedes op een boom botste. De Citroën schampte een boom, plette een fiets die tegen de boom geparkeerd stond en raakte vervolgens een geparkeerde personenauto. De inzittende van de Citroën liep arm- en nekletsel op. De twee inzittenden van de Mercedes liepen zware inwendige verwondingen op. De bestuurder van deze Mercedes is inmiddels aan zijn verwondingen bezweken.

Uit politieonderzoek is gebleken dat het zeer aannemelijk is dat de beide auto’s behoorlijk hard reden. Team Verkeer wil graag weten wat er aan de aanrijding vooraf ging. Hadden de bestuurders voorafgaand aan de aanrijding contact met elkaar? Is iemand iets opgevallen over het rijgedrag van deze bestuurders?

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 (Vraag dan naar Team Verkeer) of 0900-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of het via het Tipformulier.

Atlus toont Shin Megami Tensei V

Tijdens de Nintendo Direct Mini hebben Atlus en Nintendo Shin Megami Tensei V getoond. De trailer toont geen gameplay, maar bevat wel een speech over het feit dat God dood is.

De grootste aankondiging van de trailer is zonder twijfel de release date. In 2021 komt de game wereldwijd gelijktijdig uit. Nadat de game in januari 2017 is aangekondigd is het lang stil geweest rondom de game, maar daar is nu dus een eind aan gekomen.

Shin Megami Tensei V komt exclusief naar Nintendo Switch.

France Football reikt voor het eerst sinds 1956 geen Ballon d'Or uit

Er wordt dit jaar voor het eerst sinds 1956 geen Ballon d'Or uitgereikt, zo maakt France Football bekend. De gedwongen break door de uitbraak van het coronavirus heeft de organisator van de jaarlijks verkiezing doen besluiten om de editie van 2020 voorlopig over te slaan, omdat er geen sprake zou zijn van eerlijke voorwaarden.

Het betekent dat het in ieder geval nog een jaar duurt tot Lionel Messi een eventuele opvolger krijgt, aangezien de Argentijnse aanvaller van Barcelona vorig seizoen de Ballon d'Or won.

Er zullen ook geen vrouwelijke winnaars van de Ballon d'Or, beste jonge speler (Kopa Trophy) en beste keeper (Yashin Trophy) worden aangewezen. In plaats daarvan kiest de 180-koppige jury die normaal ook de winnaars bepaalt een zogenaamd 'dreamteam'.

"Na er goed over te hebben nagedacht, zijn we van mening dat er geen sprake is van eerlijke voorwaarden. Dit jaar kan niet beoordeeld worden als een normaal jaar. Je moet niet vergeten dat de wedstrijden niet gespeeld worden in gewone omstandigheden", zegt Pascal Ferré, hoofdredacteur van France Football.

"Om die reden denken we dat de eretitel niet toe te kennen is om basis van eerlijkheid, omdat sommige kandidaten hun seizoen afgebroken hebben zien worden. Hoe kunnen we dan tot een eerlijke vergelijking komen?"

"Om te voorkomen dat we op omslachtige wijze tot een besluit moeten komen, hebben we de minst slechte optie gekozen", benadrukt Ferré. "Dit besluit nemen we niet graag, maar het is wel de meest verantwoorde keuze. We beschermen hiermee de geloofwaardigheid van de Ballon d'Or."

France Football is van mening dat alleen de prestaties in januari en februari te vergelijken zijn, bijvoorbeeld omdat de Ligue 1 afgebroken werd. De Bundesliga, Premier League, LaLiga en Serie A zijn of worden wel afgemaakt, zij het in andere omstandigheden.

Messi is zodoende voorlopig langer de laatste winnaar van de ereprijs. De Argentijn bleef in de verkiezing van vorig jaar Cristiano Ronaldo en Virgil van Dijk voor. Robert Lewandowski werd dit jaar veelvuldig getipt als winnaar, maar de Ballon d'Or van 2020 gaat hij dus in ieder geval niet winnen.

Dortmund strikt Engels talent van 17 voor 23 miljoen euro

Jude Bellingham gaat spelen bij Borussia Dortmund. De Duitse topclub meldt via de officiële kanalen dat de zeventienjarige middenvelder overkomt van Birmingham City. Met de transfer van de jonge Engelsman is een hoog bedrag van circa 23 miljoen euro gemoeid.

Volgens BILD gaat Bellingham in vijf jaar tijd qua salaris in totaal vijftien miljoen euro opstrijken. Bellingham vloog donderdag naar Dortmund om de laatste details glad te strijken.

BVB troeft met de komst van het toptalent diverse clubs af. Onder meer Liverpool, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Barcelona, Real Madrid en Bayern München werden in verband gebracht met de middenvelder, die nog tot volgend jaar zomer vastlag bij Birmingham City.

In dienst van de Championship-club kwam de jeugdinternational reeds tot 41 wedstrijden, met 4 doelpunten en 3 assists als resultaat. "Jude Bellingham heeft met volle overtuiging voor Dortmund gekozen", zegt sportdirektor Michael Zorc op de site van BVB.

"Hij heeft vooral het sportieve aspect laten meewegen. Hij heeft enorm veel potentie die we in de komende jaren samen met hem willen ontwikkelen."

"We zien in Jude een onmiddellijke versterking voor de huidige selectie, maar we geven hem natuurlijk de tijd die nodig is om zich aan te kunnen passen aan het hogere niveau."

"Ik kan Birmingham City niet genoeg bedanken voor alles wat ze voor mij gedaan hebben", laat het toptalent weten op de site van zijn nieuwe werkgever. Bellingham was al sinds zijn zevende levensjaar actief bij de Engelse club.

"Ik kijk uit naar mijn periode bij een van de grootste clubs in Europa. De ambitie van Dortmund en hun reputatie dat ze jonge spelers helpen ontwikkelen, heeft deze beslissing makkelijk gemaakt voor mij en mijn familie."

"Ik kan niet wachten om in een van de mooiste stadions van de wereld te spelen, hopelijk zo snel mogelijk met 80.000 supporters erbij."

'Mulder na drie jaar terug bij sc Heerenveen'

Erwin Mulder wordt de nieuwe doelman van sc Heerenveen, zo weten Voetbal International en de Leeuwarder Courant maandagmiddag te melden. De 31-jarige sluitpost komt over van Swansea City, waar hij de afgelopen drie jaar speelde en nu in het bezit is van een aflopend contract. Mulder is geen onbekende in Heerenveen, want hij droeg tussen 2015 en 2017 al het shirt van de Friese club.

Mulder werd op jonge leeftijd door Feyenoord overgenomen van Vitesse en speelde 140 officiële wedstrijden voor de Rotterdammers, alvorens hij in 2015 naar sc Heerenveen vertrok.

Na 77 keer onder de lat te hebben gestaan bij de Friezen, koos hij voor een buitenlands avontuur bij Swansea City. In zijn eerste seizoen speelde Mulder geen enkele officiële wedstrijd, maar in de vorige jaargang kwam hij tot 27 optredens namens het in de Championship acterende Swansea.

Dit seizoen kwam Mulder drie keer in actie, waarvan alle wedstrijden in de afgelopen weken waren. Met nog één wedstrijd te gaan heeft Swansea nog een minimale kans om de play-offs om promotie te bereiken.

Dan moet er zelf gewonnen worden van Reading en concurrent Cardiff City verliezen van Hull City. Ongeacht de afloop van het seizoen, is Mulder in ieder geval bezig aan zijn laatste weken in Wales. Hij had zijn contract kunnen verlengen, maar geeft naar verluidt de voorkeur aan een terugkeer naar Nederland.

Na het vertrek van Warner Hahn, Filip Bednarek en Trevor Doornbusch waren er bij sc Heerenveen geen keepers meer over. Robbin Ruiter was nadrukkelijk in beeld bij de Friezen, maar men kon niet tot een overeenstemming komen met PSV.

Met Mulder heeft men nog alsnog een nieuwe doelman weten te strikken, al moeten de laatste plooien in de onderhandelingen op korte termijn nog gladgestreken worden.

Vrouw met valse diploma's tweemaal als arts aangenomen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft drie meldingen ontvangen over een vrouw die geen arts is en meerdere keren heeft gesolliciteerd als arts. Ze is twee keer aangenomen.

De meldingen werden in 2019 gedaan door zorgaanbieders waarna de inspectie een onderzoek instelde. De vrouw heeft gesolliciteerd bij instellingen in zowel de eerste- als de tweedelijnszorg, in heel Nederland.

Bij haar sollicitaties presenteerde ze zich als arts en liet ze (kopieën van) valse documenten zien. Ze gebruikte onder andere een vals diploma Master Geneeskunde en onjuiste gegevens op haar CV.

Ook gebruikte de vrouw een keer een geldig BIG-registratienummer dat toebehoort aan een BIG-geregistreerde arts met dezelfde achternaam en voorletter maar met een andere geboortedatum. Twee keer gebruikte ze een niet bestaand, maar hier sterk op gelijkend BIG-registratienummer.

Door gebruik te maken van deze gegevens en documenten hebben de zorgaanbieders de vrouw als arts aangenomen of waren zij van plan dat te doen.

Veiligheid niet in gevaar
Uit het onderzoek van de inspectie is niet gebleken dat de vrouw bij de betreffende zorgaanbieders medisch inhoudelijk onzorgvuldig heeft gehandeld. De inspectie heeft dan ook geen aanwijzingen dat aan patiënten schade is berokkend of dat zij concreet gevaar hebben gelopen.

Kans op herhaling
Nu mevrouw meerdere keren de fout in is gegaan, vreest de inspectie dat de vrouw wederom zal proberen als arts aan het werk te gaan. In haar onderzoek heeft de inspectie meegewogen dat in 2017 sprake was van een soortgelijke situatie.

Vanwege de kans op herhaling is besloten de naam van de vrouw en een samenvatting van het onderzoek te publiceren. Het gaat om mevrouw Ezo (Özlem) Ünal, geboren op 7 februari 1988.

Uit deze casus blijkt dat het voor zorginstellingen belangrijk is bij sollicitaties de originele documenten goed te checken. Vraag altijd naar de originele diploma’s en BIG-registratie en ga niet akkoord met kopieën.

Verstappen: "Tweede plaats voelt als een overwinning"

Tot vlak voor de race leek het op een rampweekend uit te draaien voor Max Verstappen, maar na een geweldige start en een strakke race kan de Nederlander niets anders dan tevreden zijn. De tweede plaats in Hongarije voelde als een overwinning zo vertelde Verstappen.

Na de race blikte hij terug en daarbij ging het uiteraard ook over de schuiver die nog voor de start plaatsvond. "Ik eindigde in de bandenstapels tijdens mijn outlap op weg naar de grid, dus dat was natuurlijk niet hoe ik de dag wilde beginnen. De monteurs hebben het geweldig gedaan om de auto zo snel te repareren. De auto voelde weer aan als nieuw. Het was precies op tijd, maar alles functioneerde zoals normaal. Ik weet niet hoe ze het gedaan hebben, maar het is ongelofelijk. Ik ben erg blij dat ik ze terug kon betalen met een tweede plaats", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander begon uitstekend aan de race. "De eerste ronde was erg cruciaal. Van daaruit hadden we de juiste strategie en een goede snelheid. We reden onze eigen race en natuurlijk is het erg goed voor ons om de beide Mercedessen te splitsen."

Voor Verstappen werd het nog wel even spannend toen Valtteri Bottas aan het eind van de wedstrijd met rasse schreden naderde. "Ik reed op mijn eigen snelheid en zag dat hij met een seconde per ronde dichterbij kwam. Maar, om elkaar hier te volgen is best lastig, dus toen hij binnen anderhalve seconde van mij kwam, was het wat lastiger voor hem. In de laatste ronde hadden we wat verkeer voor ons, wat het voor mij op mijn oude banden niet makkelijker maakte. We slaagden er echter in om voor Bottas te blijven en ik ben dan ook erg blij met de tweede plaats. Ik dacht dat ik niet zou gaan racen, dus de tweede plaats voelt als een overwinning", aldus de Nederlander.

De tweede plaats in Hongarije had Verstappen voor een enorm deel te danken aan de monteurs van Red Bull Racing. "Geweldig werk mannen, dit is ongelofelijk. Heel erg bedankt", zo sprak hij dan ook direct na de race via de boordradio.

Verstappen: "Tweede plaats voelt als een overwinning" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Tweede plaats voelt als een overwinning" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Maandag 'Must haves' #2 - Wat mag er niet ontbreken bij de BBQ

Ben jij gek op een goede BBQ met familie en vrienden? Dan mogen deze items niet ontbreken! Let op: de genoemde prijzen bij de items zijn indicatief en geen garantie. FOK! is niet aansprakelijk voor eventuele prijswijzigingen en/of de beschikbaarheid van de items. Als je via de linkjes toevallig iets koopt krijgt FOK! daarvan ook nog eens een klein percentage. Zo help je FOK! ook nog. Win/win  

Het voornaamste wat je nodig hebt voor een goede barbecue is uiteraard een barbecue. Wij lieten ons oog vallen op deze houtskoolbarbecue van 125 euro. Van alle gemakken voorzien, zelfs van een flesopener voor je flesje bier! 

Barbecue, met flesopener ! (Afbeelding: Bol.com)
Barbecue, met flesopener ! (Afbeelding: Bol.com)

World War Z krijgt crossplay

Mensen die altijd al World War Z hebben willen spelen tegen mensen op andere platformen let op! Vanaf 22 juli is het namelijk mogelijk om met elkaar of tegen elkaar te spelen. Mensen met een Xbox One, PlayStation 4 en pc kunnen elkaar dan uitnodigen. 

World War Z is een coöperatieve third-person shooter waarin vier spelers het in verschillende classes opnemen tegen enorme hordes zombies. De game speelt zich af in het universum van de gelijknamige film uit 2013, al worden er nieuwe verhalen verteld vanuit verschillende perspectieven van overlevenden in verschillende metropolen over de hele wereld.

Mario Monopoly en Jenga gelanceerd

Mario is nog altijd razend populair en Hasbro plukt daar uiteraard ook graag de vruchten van. Ze komen namelijk een een speciale Mario versie van Monopoly en Jenga. Op dit moment is het alleen nog te bestellen in de amerikaanse Amazon winkel. Of het ook onze kant op komt is op dit moment nog niet duidelijk. 

Bij Monopoly kun je in plaats van straten allemaal locaties uit verschillende Mario games kopen. De huizen zijn Toad huisjes en Princess Peach kastelen.  Bij Jenga moet je met de bekende karakters spelen tegen Bowser.

mario

Paradox Interactive neemt weer studio over

Paradox Interactive is druk bezig de laatste tijd. Het heeft nu namelijk het Finse Iceflake Studios overgenomen. Iceflake Studios werd in 2007 opgericht een heeft sindsdien meerdere titels uitgebracht. De laatste tijd werkte het samen met Paradox aan Surviving the Aftermath, een survival management strategy game.

Met het overnemen van de studio heeft Paradox Interactive nu in totaal 9 studios in zijn bezit, waaronder het nederlandse Triumph Studios.Mario Kart Tour krijgt landscape-modus

Nintendo brengt morgen een update uit voor Mario Kart Tour. De update brengt een nieuwe manier om de game te spelen, namelijk de landscape-modus.

Sinds de lancering van de game is Mario Kart Tour exclusief in de portrait-modus speelbaar geweest, maar daar komt dus verandering in. Spelers kunnen zelf kiezen in welke modus ze willen spelen. De landscape-modus geeft ook een nieuwe manier om te sturen.

Mario Kart Tour is een mobile-only game voor Android en iOS.

Rahm nieuwe nummer één van de wereld na winst in het Memorial

De Spaanse golfer Jon Rahm heeft het Memorial  Tournament gewonnen. In Ohio, waar gehele wereldtop aanwezig was, won de 25-jarige Spanjaard met Baskische wortels, met drie slagen voorsprong op de Amerikaan Ryan Palmer. Door de overwinning is Rahm de nieuwe nummer één op de wereldranglijst. Hij lost Rory McIlroy daarmee af, die niet verder kwam dan een gedeelde 32ste plaats.

Rahm, die in zijn carrière nog nooit een Major wist te winnen, is de tweede Spanjaard die op de nummer één van de wereld staat. Severiano Ballesteros ging hem voor.

Rahm kreeg aan het einde van zijn vierde en laatste ronde nog twee strafslagen, doordat in een bal op de zestiende hole in de rough had bewogen, maar de 25-jarige Spaans-Bask had dat niet gezien/gemeld. Desondanks wist hij toch met twee slagen voorsprong te winnen en is daarmee de nieuwe nummer één van de wereld.

"Natuurlijk ben ik trots dat ik na Seve de tweede Spanjaard de eerste van de wereld ben. Ik heb in de baan niet gezien dat mijn bal bewoog op zestien maar de straf is terecht. Iedereen die me kent weet dat ik zo nooit zou willen winnen. Ik heb dit weekend misschien wel mijn beste golf ooit gespeeld, zeker vandaag eindigde ik met een aantal knappe up-and-downs. Eigenlijk wel mooi dat het op die manier eindigde", aldus een trotse Bask.

Ook Tiger Woods kwam aan de start in Ohio. De Amerikaanse golflegende kwam niet verder dan een veertigste plaats. Woods kreeg op dit toernooi weer last van zijn rug.

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

Een supermarkt aan de Voorschotenlaan in Rotterdam werd vrijdag 17 juli om ongeveer 17.15 uur overvallen door een man met een mes. De politie is op zoek naar getuigen.

De overvaller kwam de supermarkt binnen en liep direct door naar één van de kassa’s. Daar liet hij de kassière een mes zien en eiste geld. Het geld nam hij mee in een blauw plastic tasje.

De overvaller is een lichtgetinte man van ongeveer 40 jaar oud. Hij droeg donkere kleding en een jas met een capuchon. Hij is na de overval weggelopen in de richting van de Oudedijk. Een onderzoek in de omgeving leverde helaas niets op.

De politie is direct een onderzoek gestart en er zijn camerabeelden veiliggesteld. Daarnaast is de politie op zoek naar getuigen van de overval of van de vluchtroute van de dader. Mensen met informatie kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Marc Marquez breekt arm in Jerez, mogelijk zenuwschade

Marc Márquez heeft zondag een breuk in zijn bovenarm opgelopen door de val die hij maakte in de verder fenomenale MotoGP-race in Jerez. Dit heeft zijn werkgever Repsol Honda gistermiddag laten weten. De coureur wordt dinsdag geopereerd in Barcelona door de traumatoloog van het wereldkampioenschap Dr. Xavier Mir.

Márquez werd van zijn motor gegooid tijdens een geweldige comeback na een fout eerder in de race. Hij crashte hard, en na onderzoeken in het lokale ziekenhuis werd een gebroken humerus vastgesteld. "Marc Márquez heeft een blessure opgelopen, naar het lijkt, door een directe impact van de band tegen de rechterarm, resulterend in een fractuur van de schacht van de humerus, een complete breuk hoewel hij niet geheel is verplaatst", aldus Dr. Mir. Er is wat onzekerheid over eventuele zenuwschade, een kwetsuur die vaker voorkomt bij een (dwars)breuk van de humerus. De paddockarts spreekt over 'mogelijke verlamming van de radiale zenuw in de bovenarm' maar het artsenteam is hiervan nog 'niet zeker'. Dit kan invloed hebben op Márquez' pols, hand en vingers. Na een 12 uur durende observatieperiode in Jerez wordt de coureur vandaag overgebracht naar Barcelona waar hij morgen wordt geopereerd.

Met een volgende race alweer op de planning voor aanstaande zondag lijkt het prolongeren van zijn wereldtitel lijkt niet langer een optie voor de Catalaan en het is onduidelijk hoe lang de 27-jarige kampioen niet aan de start zal verschijnen. Het seizoensschema is door de COVID-19-crisis compact en laat weinig ruimte voor blessures, laat staan die met een langere hersteltijd.

Naast Marc Márquez wordt ook Cal Crutchlow geopereerd. De satellietrijder liep een polsbreuk op in de warmupsessie op zondag. Alex Rins, die werd gezien als mogelijke titelstrijder, crashte in de kwalificatieronde met zijn Suzuki, wat resulteerde in een gebroken schouder uit de kom. Ducati-coureur Andrea Dovizioso eindigde als derde in de strijd op de Spaanse grond, ondanks zijn drie weken eerder gebroken sleutelbeen.

Nintendo Direct Mini: Partner Showcase vanmiddag uitgezonden

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct Mini aangekondigd. Het betreft een speciale editie die focust op reeds aangekondigd games van hun developer & publishing partners. De direct wordt vanmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden.

Volgens de Japanse Twitter-pagina van Nintendo duurt de Direct zo'n tien minuten. Helaas lijkt het erop dat Nintendo hier zelf geen aankondigingen maakt en we daar nog iets langer op moeten wachten.

Dakdekkers beboet om concurrentievervalsing

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt twee dakdekkers een boete op voor het vervalsen van de concurrentie bij een aanbesteding. Een bedrijf in Amsterdam wilde de beste prijs voor de renovatie van zijn dak en organiseerde daarom een aanbesteding. Het bedrijf nodigde vier partijen uit zodat die met elkaar konden concurreren om de opdracht. Twee dakdekkers, Schadenberg en Van Venrooy, maakten vooraf in het geheim afspraken over hun inschrijving bij de aanbesteding. Dat is een verboden kartelafspraak. Daarom krijgen de twee bedrijven een boete van in totaal 24.000 euro.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ’Een opdrachtgever van een aanbesteding moet erop kunnen vertrouwen dat de bedrijven die meedoen onafhankelijk van elkaar een bod doen. Alleen dan is het een eerlijke aanbesteding. Het maakt niet uit of het een grote of kleine opdracht is. Deze twee dakdekkers hebben de opdrachtgever misleid. De concurrentie is bij deze aanbesteding vervalst.’

Aanbestedingen moeten eerlijk verlopen
Bij een aanbesteding nodigt een opdrachtgever verschillende bedrijven uit om een offerte te maken voor een bepaalde opdracht. De bedrijven moeten onafhankelijk van elkaar een offerte opstellen. Elk bedrijf moet zelfstandig en in onzekerheid over wat andere bedrijven gaan doen, bepalen tegen welke prijs en voorwaarden hij bereid is de opdracht uit te voeren. Bedrijven mogen onderling geen afspraken maken of informatie uitwisselen over óf ze een offerte gaan indienen en over de prijs of voorwaarden die ze willen hanteren. Als zij dat wel doen, wordt de concurrentie beperkt en krijgt de opdrachtgever een minder scherp aanbod. Daardoor betaalt de opdrachtgever meer of krijgt hij minder goede voorwaarden.

Paw Patrol komt met nieuwe game

Meeste gamers hebben geen idee wat Paw Patrol is, maar de oudere gamers met kinderen kunnen die honden niet meer zien. Desondanks komt Bandai Namco met een nieuwe game met de naam Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay.

Het spel is co-op en zal alle bekende namen van de tekenfilm bevatten. Dus alle vaders mogen de ochtendtunes weer aanhoren samen met hun kinderen. Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay ligt 6 november in de winkels voor PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One en pc.


Red Dead Online spelers verkleden zich massaal als clown

We leven in een tijd waarin iedereen tegenwoordig protesteert tegen van alles. Zo ook de spelers van Red Dead Online. De online modus van Red Dead Redemption 2 heeft al sinds december geen content meer erbij gekregen en de spelers zijn dat meer dan zat.

Om hun ongenoegen tegen Rockstar te uiten hebben de spelers zich massaal als clown verdeeld. Of het echt zin heeft valt te betwijfelen, maar het nieuws hebben ze in ieder geval gehaald.


Crisisexpert over coronaregels: 'Bestraffend toespreken werkt niet meer'

De overheid moet op zoek naar meer manieren om burgers te overtuigen zich aan de coronaregels te houden. Dat zegt Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT, wat voor Crisis Onderzoeks Team staat).

Zannoni geeft advies aan gemeentes, ziekenhuizen en bedrijven tijdens crisissituaties en hij doet dit ook tijdens de coronacrisis. Hij ziet dat steeds minder mensen nog proberen om anderhalve meter afstand te houden.

'Wat mij betreft betekent dat, dat alleen maar benadrukken dat je een boete kunt krijgen of een soort bestraffend toespreken gewoon niet meer werkt', zegt Zannoni. 'Mensen zullen toch zelf moeten willen dat ze zich aan de regels houden.'

Dat kan volgens Zannoni door de slachtoffers van het coronavirus aan het woord te laten en mensen te belonen als ze zich wel aan de regels houden. Hij denkt daarbij aan ludieke acties. 'Variërend van bloemen uitreiken, of iets heel Nederlands meegeven als beloning aan mensen die zich er goed aan houden. Tot misschien mensen die er op een grappige manier uit zien.'

Aan het begin van coronacrisis werden er maatregelen genomen die in het hele land golden, zoals de sluiting van cafés en sportscholen. Die zijn inmiddels weer open. Als het aan de regering ligt, gelden eventuele nieuwe maatregelen straks alleen voor een kleiner gebied.

'Niemand weet hoe het was gegaan als we de intelligente lockdown niet zouden hebben gehad', zegt Zannoni. 'In ieder geval is de wens nu, als er maatregelen komen, om daar voorzichtig mee om te gaan. Professionals goed te laten kijken. En wat minder uit voorzorg vergaande maatregelen te treffen.'

Hij vermoedt dat er de komende maanden wel coronahaarden zullen ontstaan en dat er 'kleine lockdowns' zullen volgen. 'Maar ik denk dat we uiteindelijk met elkaar gaan wennen aan het virus. Dan gaan we nog minder beperkingen accepteren. Daar hoort bij dat we accepteren dat mensen ziek worden en overlijden.'

FOK! Wat een weer: perfect wandelweer

Er zijn perioden met zon. Alleen in het zuidoosten komt er in de eerste ochtenduren nog veel bewolking voor met in het zuiden van Limburg eerst nog lichte regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C op de Wadden tot 23°C in het zuidoosten. Er staat een matige noordwestelijke wind.

In de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen en kunnen er vooral in de zuidelijke helft van het land enkele mistbanken ontstaan. In het uiterste noorden drijven enkele lichte buien vanaf de Noordzee binnen. Het koelt af naar 7°C in het binnenland en 11°C aan zee. De wind komt uit richtingen tussen west en noord en neemt landinwaarts af naar zwak, aan zee en op het IJsselmeer blijft de wind matig.

Dinsdag overdag heeft de zon de overhand en ontstaan er enkele stapelwolken. In het noorden kunnen deze hier en daar uitgroeien tot een bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C aan zee tot 22°C in het zuidoosten bij een overwegend matige noordwestenwind. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Graanveld (Foto: Scherpschutter)
Een graanveld en een mooi kerkje in Zeeland. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

2 militairen omgekomen bij helikoptercrash in Caribische Zee

Bij een crash met een NH90-maritieme gevechtshelikopter zijn 2 van de 4 bemanningsleden om het leven gekomen. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Beide militairen hebben de rang van luitenant ter zee der 2e klasse oudste categorie. De helikopter raakte zondag aan het einde van een kustwachtpatrouille te water in de Caribische Zee, vlakbij Aruba.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer maakte dit bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. De families van de omgekomen militairen waren toen al door Defensie op de hoogte gebracht.

De 2 andere bemanningsleden hebben geen ernstig fysiek letsel.

De NH90 maakt deel uit van het patrouillevaartuig Zr.Ms. Groningen. Een kustwachthelikopter en Defensieduikteam ondersteunen Zr.Ms. Groningen om de NH90 veilig te stellen. Daarbij heeft vooral de flight recorder (zwarte doos) prioriteit.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Inspectie Veiligheid Defensie onderzoek gaat doen.

Er is een condoleanceregister geopend op www.defensie.nl.

(archieffoto: Ministerie van Defensie)
(archieffoto: Ministerie van Defensie)

Coureurs Haas bestraft voor hulp tijdens opwarmronde

De Formule 1-coureurs van Haas zijn na afloop van de Grand Prix van Hongarije bestraft met een tijdstraf van tien seconden vanwege hulp tijdens de opwarmronde. Het betekende dat Kevin Magnussen zakte van plek negen naar tien en Romain Grosjean van vijftien naar zestien.

Het asfalt was nat voor de race, maar droogde snel op. Daarop besloot Haas tijdens de opwarmronde beide coureurs naar de pits te roepen voor slicks. Dit besluit legde de renstal geen windeieren, want Magnussen lag na enkele ronden op plek drie, voor Grosjean. Beide rijders zakten gedurende de race langzaam naar achteren, maar Magnussen werd toch nog als negende afgevlagd, terwijl Grosjean als vijftiende binnen kwam.

Een coureur moet volgens artikel 27.1 van het sportief reglement de auto zonder hulp van buiten besturen. De niet openbare technical directive 011-17 geeft hier verdere invulling aan waarbij communicatie tussen het team en de coureur tijdens de opwarmronde aan banden is gelegd. Haas overtrad de regels door de coureurs naar binnen te roepen. Deze overtreding leverde per coureur een tijdstraf van tien seconden op. Magnussen raakte zijn negende plaats hierdoor kwijt aan Carlos Sainz, terwijl Kimi Räikkönen op de ranglijst Grosjean voorbij ging.

Coronacrisis stimuleert onlinebetalingen

Na de uitbraak van het coronavirus in Nederland en de afgekondigde gedeeltelijke lockdown werd er meer betaald met onlinebetaalmiddelen zoals iDEAL en creditcard en minder via PIN of contant. Na een tijdelijke terugval tijdens de gedeeltelijke lockdown liggen de totale wekelijkse uitgaven via PIN, iDEAL en creditcard sinds medio mei hoger dan voor de lockdown. Dat blijkt uit gegevens van de Betaalvereniging Nederland. Vanaf vandaag neem CBS weekcijfers over betalingen op in het coronadossier.

Na het begin van de gedeeltelijke lockdown in week 12 is een verschuiving te zien van offline- naar onlinebetalingen. In week 13 is het aantal onlinebetalingen via iDEAL 36 procent hoger dan in week 11. In dezelfde periode daalt daarentegen het aantal betalingen ‘ter plekke’ via PIN met 23 procent en het aantal geldopnames met 37 procent. In de weken daarna blijft dat verschil grosso modo in stand bij PIN. Bij de geldopnames wordt het verschil vanaf medio mei wat kleiner. Het aantal internetaankopen via creditcardbetalingen neemt over deze hele periode licht toe.

Groei in iDEAL-transacties groter sinds lockdown
De verschuiving van offline- naar onlinebetalingen is al langer aan de gang. Zo lag het aantal iDEAL-betalingen voor de lockdown al zo’n 20 procent hoger dan een jaar eerder. In de periode van de lockdown nam het aantal iDEAL-betalingen toe, tot 40 procent hoger dan een jaar eerder in de tweede week van april. Sinds het afbouwen van de maatregelen neemt het aantal iDEAL-betalingen minder sterk toe, maar gemiddeld genomen nog steeds sterker dan voor de crisis.

Betalingen via PIN, iDEAL en creditcard hoger dan vlak voor de lockdown
In het begin van de lockdown liepen de bedragen die via PIN en iDEAL werden betaald tijdelijk terug. Na een dieptepunt medio april herstelden deze bestedingen weer. Sinds medio mei (week 22) liggen ze per saldo hoger dan vlak voor de crisis.

Samenwerking CBS met Betaalvereniging Nederland
De weekgegevens over iDEAL, creditcard, PIN en geldopnames worden aan het CBS geleverd door de Betaalvereniging Nederland (BVN), als onderdeel van een samenwerking in het kader van de coronacrisis. De BVN stelt de cijfers samen op basis van data van verschillende bronnen over het betalingsverkeer en publiceert ook zelf over deze data op de eigen website (www.betaalvereniging.nl). Voor de waarde van iDEAL-transacties hebben BVN en CBS een schattingsmethode ontwikkeld, waarbij mede gebruik is gemaakt van informatie van ABNAMRO.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
De Sims 4 - Star Wars: Journey to Batuu
review
Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning
review
Wasteland 3
review
13 Sentinels: Aegis Rim
special
Random Pics van de Dag #108
review
The Outer Worlds: Peril on Gorgon
©FOK.nl e.a.