Omtzigt legt dubbele moraal DENK genadeloos bloot

De misschien wel beste parlementariër van ons land, Pieter Omtzigt, verbaasde zich nogal over een statement van de partij DENK. Die partij sprak zich uit over het verwijderen van standbeelden van 'dubieuze' historische figuren, DENK noemde dat de keerzijde van de geschiedenis. Omtzigt herinnerde de heren van DENK er eventjes fijntjes aan dat ze bij andere keerzijdes van de geschiedenis hun hoofd in  het zand steken.

DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan vindt dat er een commissie moet komen die standbeelden en straatnamen in Nederland tegen het licht houdt. "Die moet bestaan uit historici en zorgen dat er een eerlijk verhaal wordt verteld over de personen waar straten naar zijn vernoemd of beelden voor zijn opgericht", aldus Azarkan, zo lezen we op de site van RTL Nieuws.

"Het gaat soms om de keerzijde van de geschiedenis waar we niet trots op zijn. Het is belangrijk dat je mensen daar goed over informeert", zo vult Azarkan aan. Dit was echter tegen het zere been van Omtzigt. Zeker aangezien DENK 'nogal moeite' heeft met zich uit te spreken over de Armeense genocide.

In 2018 stemde een grote Kamermeerderheid voor erkenning van de Armeense genocide, alleen DENK stemde destijds tegen. De toenmalige fractievoorzitter Tunahan Kuzu stelde dat door de erkenning groepen mensen tegen elkaar worden opgezet en dat de spanningen hierdoor ook in Nederland op zouden lopen. Dat vanuit DENK niet deze keerzijde van de geschiedenis erkend werd ging er maar moeilijk in bij CDA'er Omtzigt.

"OK, dus DENK wil standbeelden en straatnamen in Nederland veranderen en tegelijkertijd iedereen verschrikkelijk de maat nemen, die de Armeense genocide erkent - en die staat historisch toch echt vast", aldus Omtzigt op Twitter. "En dus tegelijkertijd wel zeggen dat NL geschiedenis moeten gaan herschrijven. Waar is toch die door DENK benoemde 'dubbele maat', zo vulde de verontwaardigde CDA'er aan.