Corona-apps: Europarlementariërs benadrukken de noodzaak om privacy te beschermen

Burgers willen garanties met betrekking tot gegevensbescherming en privacy voor het gebruik van nieuwe smartphone-apps tegen de verspreiding van Covid-19, stellen de parlementsleden. In een plenair debat donderdag constateerden de EP-leden dat, in combinatie met andere Covid-19-gerelateerde maatregelen zoals sociale afstand, mondkapjes en testen, locatie-en traceerapps kunnen helpen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen.

De meeste Parlementsleden benadrukten echter dat zulke mobiele toepassingen de bescherming van persoonsgegevens en de privacy moeten garanderen. De meeste EU-landen hebben inmiddels een mobiele traceerapp gelanceerd of zijn van plan dat binnenkort te doen om personen die besmet zijn of het risico lopen het virus op te lopen, op te sporen.

Het gebruik van traceerapps moet volledig vrijwillig zijn, niet-discriminerend en transparant, en bovendien strikt beperkt blijven tot het traceren van contacten, aldus de parlementsleden. Zodra de situatie het toelaat moeten de gegevens worden verwijderd. De leden van het Europees Parlement benadrukten tevens de noodzaak van een gecoördineerde aanpak bij de ontwikkeling en het gebruik van de apps met het oog op het garanderen van hun grensoverschrijdende interoperabiliteit.

Europees Commissaris Didier Reynders en de Kroatische staatssecretaris Nikolina Brnjac deelden de mening van de parlementsleden dat burgers moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van de apps. In reactie op de bedenkingen van de Europarlementariërs benadrukte Reynders dat de nationale autoriteiten met de EU-gegevensbeschermingsautoriteiten gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat de traceringsapps voldoen aan de Europese wetten op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Hij benadrukte dat de Commissie werkt aan een gemeenschappelijke methode tussen EU-landen, zodat de toepassingen onderling compatibel zijn.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)