Strijd om landstitel 1928, want tweede ster op shirt

Door de COVID-19-pandemie ligt bijna overal in de wereld het voetbal stil, behalve natuurlijk in Nicaragua en Burundi, maar in Denemarken is de strijd om de landstitel volop bezig. De landstitel van 1928, welteverstaan, want die is destijds nooit vergeven.

We schrijven 1928 en gaan er dus voor het gemak van uit dat eenieder de opzet van de Deense competitie van dit jaar kent. Vijf clubs komen zo in de kampioensgroep terecht, waarin ze allemaal één keer tegen elkaar spelen. Na vier speelronden staat B.93 op zes punten, maar B 1903 - ja, zonder punt - heeft er ook zes...en BK Frem ook!

Om een kampioen aan te kunnen wijzen moesten de drie clubs onderlinge play-offs spelen, maar die gingen niet door: alleen B 1903 stemde vóór het spelen van de extra wedstrijden, B.93 was uitgenodigd voor wat wedstrijden in Noorwegen en waarom BK Frem niet van de partij was is niet helemaal duidelijk, maar ze gingen dus niet door en daarom werd geen kampioen aangewezen.

De oude clubs - B 1903 is, weinig verrassend opgericht in 1903, met afstand de jongste van de drie - zijn tegenwoordig nog altijd actief en B.93 won in 1946 de negende en laatste titel. De Deense voetbalbond stelt dat clubs voor elke vijf nationale titels een ster op het shirt mogen dragen, en dus ontbreekt er nog één voor de negenvoudig kampioen.

Er was schijnbaar een pandemie nodig om zich te bedenken dat er mogelijk nog een titel te halen was en dus is men naar de Deense voetbalbond gestapt met drie opties:

1) B.93 krijgt de titel van 1928
2) De drie clubs worden allemaal uitgeroepen tot kampioen van 1928
3) De beslissing van destijds blijft staan

B.93 gebruikt als argument dat het het beste doelsaldo en onderling resultaat had, maar dat maakte in die tijd helemaal geen verschil en de andere twee clubs zijn van mening dat je de huidige regels - logischerwijze - niet zomaar toe kunt passen op een resultaat van bijna een eeuw geleden.

De voorzitter van Frem vindt het prima dat B.93 de titel van 1928 krijgt en zo een extra ster mag dragen, maar dan moeten ook de andere twee clubs gekroond worden. "Alle drie de clubs, of niemand", stelt hij duidelijk.

De B 1903-voorzitter wil het het liefst laten bij wat het is: "Wij wilden als enige club wél spelen in die tijd, de anderen niet. De regels - hoe vreemd ze wellicht ook waren - zijn toegepast zoals ze toen waren, dan moet je de uitslagen nu niet aan de hand van de huidige regels aanpassen."

Wanneer de Deense voetbalbond op het verzoek van B.93 gaat reageren is nog niet bekend.