FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 maart 2020

Strijd om landstitel 1928, want tweede ster op shirt

Door de COVID-19-pandemie ligt bijna overal in de wereld het voetbal stil, behalve natuurlijk in Nicaragua en Burundi, maar in Denemarken is de strijd om de landstitel volop bezig. De landstitel van 1928, welteverstaan, want die is destijds nooit vergeven.

We schrijven 1928 en gaan er dus voor het gemak van uit dat eenieder de opzet van de Deense competitie van dit jaar kent. Vijf clubs komen zo in de kampioensgroep terecht, waarin ze allemaal één keer tegen elkaar spelen. Na vier speelronden staat B.93 op zes punten, maar B 1903 - ja, zonder punt - heeft er ook zes...en BK Frem ook!

Om een kampioen aan te kunnen wijzen moesten de drie clubs onderlinge play-offs spelen, maar die gingen niet door: alleen B 1903 stemde vóór het spelen van de extra wedstrijden, B.93 was uitgenodigd voor wat wedstrijden in Noorwegen en waarom BK Frem niet van de partij was is niet helemaal duidelijk, maar ze gingen dus niet door en daarom werd geen kampioen aangewezen.

De oude clubs - B 1903 is, weinig verrassend opgericht in 1903, met afstand de jongste van de drie - zijn tegenwoordig nog altijd actief en B.93 won in 1946 de negende en laatste titel. De Deense voetbalbond stelt dat clubs voor elke vijf nationale titels een ster op het shirt mogen dragen, en dus ontbreekt er nog één voor de negenvoudig kampioen.

Er was schijnbaar een pandemie nodig om zich te bedenken dat er mogelijk nog een titel te halen was en dus is men naar de Deense voetbalbond gestapt met drie opties:

1) B.93 krijgt de titel van 1928
2) De drie clubs worden allemaal uitgeroepen tot kampioen van 1928
3) De beslissing van destijds blijft staan

B.93 gebruikt als argument dat het het beste doelsaldo en onderling resultaat had, maar dat maakte in die tijd helemaal geen verschil en de andere twee clubs zijn van mening dat je de huidige regels - logischerwijze - niet zomaar toe kunt passen op een resultaat van bijna een eeuw geleden.

De voorzitter van Frem vindt het prima dat B.93 de titel van 1928 krijgt en zo een extra ster mag dragen, maar dan moeten ook de andere twee clubs gekroond worden. "Alle drie de clubs, of niemand", stelt hij duidelijk.

De B 1903-voorzitter wil het het liefst laten bij wat het is: "Wij wilden als enige club wél spelen in die tijd, de anderen niet. De regels - hoe vreemd ze wellicht ook waren - zijn toegepast zoals ze toen waren, dan moet je de uitslagen nu niet aan de hand van de huidige regels aanpassen."

Wanneer de Deense voetbalbond op het verzoek van B.93 gaat reageren is nog niet bekend.

Eredivisie en eerste divisie liggen stil tot 1 juni; amateurvoetbal dit seizoen ten einde

De eredivisie en eerste divisie liggen stil tot 1 juni. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens de persconferentie over de verlenging van de maatregelen wegens het coronavirus.

Daarnaast werd duidelijk dat wedstrijden in het betaalde voetbal zonder publiek alsnog óók vallen onder de evenementenregeling die tot 1 juni van kracht is.

De UEFA vergadert woensdag met alle aangesloten bonden, dus ook de KNVB, over het vervolg van de nationale en Europese competities en de situatie rond tot eind juni lopende spelerscontracten. . De uitkomsten van die vergadering zijn van belang voor de KNVB omdat ze zo veel als mogelijk eenduidig op willen trekken met de andere competities in Europa.

Amateurvoetbal

Ondertussen heeft de KNVB wel besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer te hervatten. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en de jeugd. De KNVB heeft bekendgemaakt dat de amateurtak dit seizoen geen eindstanden worden opgemaakt. Er komen dus geen kampioenen en er degradeert of promoveert ook niemand. De bekerkampioenschappen worden eveneens niet uitgespeeld.

"We kunnen vandaag vaststellen dat de competities niet meer op de gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop", meldt de KNVB.

"In tegenstelling tot bij de profs bestaat er voor de amateurs geen scenario de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door nu de knoop door te hakken willen we vooral duidelijkheid geven", zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee.

NS verlengt speciale basisdienstregeling

Naar aanleiding van de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge, heeft de Nederlandse Spoorwegen het onderstaande persbericht uitgebracht.:

Vooropig verlengt NS voorlopig tot en met 28 april de speciale basisdienstregeling die sinds 21 maart van start is gegaan. Zo kunnen mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, de trein blijven gebruiken.

Vanaf ieder station in Nederland rijden in alle richtingen twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo. We adviseren reizigers goed voorbereid op reis te gaan en kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te checken. Tevens vragen wij hen op het station en in de trein 1,5 meter afstand te houden, ook bij het in- en uitstappen.

Internationale treinen
De IC Brussel en ICE blijven aangepast rijden. Thalys rijdt met ingang van 31 maart eenmaal per dag naar Brussel. Reizigers met bestemming Parijs en Londen reizen met de IC Brussel en NMBS naar Brussel om daar over te stappen op de Thalys (Parijs) of Eurostar (Londen). Voor meer informatie verwijzen we naar onze NS International website. We raden reizigers aan voor het boeken van een internationale treinreis de actuele reisadviezen te controleren. Dit kan via de speciale pagina op de website van Ministerie van Buitenlandse zaken.

Stations
Wij doen ons uiterste best om, waar mogelijk, per station tenminste één winkel, één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel en één fietsenstalling open te houden voor onze reizigers. Zo bieden we hen waar dat kan nog informatie, hulp, warme drank en iets te eten. We informeren samen met ProRail reizigers via verschillende middelen over de 1,5 meter-afstand-maatregel.

Alleen noodzakelijke reizen
Steeds meer reizigers geven gehoor aan de oproep om thuis te blijven en alleen te reizen als het strikt noodzakelijk is. Dit zorgt ervoor dat er meestal voldoende ruimte is in de treinen voor iedereen die moet reizen. We houden een vinger aan de pols als het gaat over voldoende capaciteit en passen daar waar het kan de inzet aan. Zo lukt het ons, samen met reizigers, steeds beter om de 1,5 meter afstand te bewaren.

De ontwikkelingen en de maatregelen van het kabinet blijven we volgen. Op basis daarvan besluiten we of/hoe lang we doorgaan met deze aangepaste service aan onze reizigers.

RIVM start onderzoek naar groepsimmuniteit coronavirus

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is een onderzoek gestart om uit te zoeken hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6.000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen. Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden.

Iedereen die in aanraking komt met het virus maakt afweerstoffen aan. Door het meten van die afweerstoffen in het bloed weten we hoeveel mensen uit onze bevolking in aanraking zijn geweest met het virus.

Verschillende rondes
Het onderzoek wordt een aantal keren herhaald. Na elke ronde kunnen we meer te weten komen over de opbouw van groepsimmuniteit in de bevolking. Ook onderzoeken we hoe lang die afweerstoffen in het bloed blijven en of ze van goede kwaliteit zijn. Dan weten we of we ook op langere termijn goed in staat zijn om een tweede infectie tegen te gaan. Het onderzoek duurt in totaal anderhalf jaar. We verwachten de resultaten van de eerste ronde in mei.

Pienter
De deelnemers zijn mensen die eerder meededen aan het PIENTER-onderzoek. PIENTER is een langlopend onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar de afweer tegen infectieziekten. In 2016/2017 heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het derde PIENTER-onderzoek uitgevoerd. Hieraan hebben ongeveer 7.000 mensen meegedaan in de leeftijd van 0 tot 90 jaar.

Vergelijken
Het RIVM heeft nog restant bloed bewaard van de mensen die meededen aan PIENTER en die toestemming hiervoor hebben gegeven. Voor het PIENTER-Corona onderzoek verzamelen we opnieuw bloed, via een vingerprik. Dit bloed kunnen we met elkaar vergelijken. Daardoor krijgen we belangrijke informatie over verspreiding van het virus en opbouw van groepsimmuniteit. We doen dus onderzoek in de periode vóór, tijdens en na de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Vingerprik
De genodigden die zich aanmelden, ontvangen een korte vragenlijst en een vingerpriksetje. Ze kunnen de vragenlijst digitaal invullen. Met het vingerpriksetje moeten ze zelf een buisje vullen met een aantal druppels bloed en dit per post terugsturen naar het RIVM. Ze kunnen het onderzoek dus helemaal thuis doen.

~

Extra cameratoezicht in Amsterdam strijd tegen coronavirus

In de omgeving van drie door jongeren drukbezochte hangplekken gaat de gemeente Amsterdam camera's plaatsen. Op die manier wil het stadsbestuur ervoor zorgen dat ook jongeren zich houden aan de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Het gaat om het Piet Mondriaanplein in Overtoomse Veld, het Henrick de Keijserplein in De Pijp en de Oetgensstraat bij het Amstelstation. De camera's komen te hangen op de pleinen en in de straat zelf en in de directe omgeving.

Voetbalkooien gesloten
Op de pleinen en in de straat zijn voetbalkooien en sportveldjes aanwezig. Amsterdam besloot afgelopen donderdag dat voetbalkooien en ook Cruijff Courts voorlopig gesloten zijn. De maatregelen kwamen bovenop de landelijke geldende regels in de coronacrisis.

Maar van die sluiting trekken veel jongeren zich niets aan. Politieagenten, handhavers en straatcoaches hebben de afgelopen dagen geconstateerd dat de plekken nog veel gebruikt worden door groepen jongeren, schrijft burgemeester Halsema aan de gemeenteraad.

Waarschuwingsborden en controles
De camera's moeten nu voorkomen dat jongeren zich toch weer verzamelen op de sportveldjes. Naast het cameratoezicht wordt er de komende dagen meer gecontroleerd door de autoriteiten. De voetbalkooien zijn nu ook fysiek afgesloten en er zijn borden geplaatst die wijzen op de regels.

Mocht blijken dat de jongeren zich houden aan de regels, dan kunnen de camera's ook weer snel weggehaald worden.

COVID-19: Coronamaatregelen tot en met 28 april verlengd

De maatregelen, die eerder tot 6 april golden, worden verlengd tot 28 april. Scholen blijven dicht tot tot en met de meivakantie. Evenementen blijven verboden tot 1 juni. 

Een week voor de nieuwe deadline, wordt er opnieuw gekeken naar het verlengen van de maatregelen. Mark Rutte sprak onder meer zijn waardering uit voor het aanpassingsvermogen van het overgrote deel van het volk. 

Vanaf 6 april wordt er gestart met het testen van zorgmedewerkers die niet in een ziekenhuis werkzaam zijn, denk hierbij aan thuiszorgmedewerkers of mensen die bij instellingen voor kwetsbare personen werken. Met behulp van Sanquin moeten er binnen een paar weken vier keer zoveel getest kunnen worden. 

NxGn 2020: De 50 beste jonge voetballers ter wereld - deel 3

Goal.com zet de vijftig grootste talenten van de voetbalwereld op een rij. Voorwaarde is dat de spelers geboren zijn na 1 januari 2001. Eerder plaatsten we deel 1 en deel 2 met de nummers 50 t/m 11. Nu de nummers 10 t/m 1:

#10 Ryan Gravenberch | Ajax
Ajax heeft het weer voor elkaar. Minder dan een jaar na de verkoop van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong zijn er alweer nieuwe toptalenten doorgebroken vanuit Jong Ajax.

Ryan Gravenberch loste Clarence Seedorf in september 2018 al af als jongste debutant van Ajax en inmiddels is hij als 17-jarige vrijwel altijd zeker van een basisplaats onder trainer Erik ten Hag.

Ronald de Boer acht de met Paul Pogba vergeleken middenvelder zelfs nog talentvoller dan De Ligt. "Matthijs was exceptioneel op jonge leeftijd, maar Gravenberch heeft ongekende kwaliteiten aan de bal", stelde de oud-international in januari bij FOX Sports.

#9 Takefusa Kubo | Real Madrid (verhuurd aan Mallorca)
Toen voormalig Barcelona-jeugdspeler Takefuso Kubo eindelijk zijn debuut maakte in Camp Nou, deed hij dit als een door Real Madrid aan Mallorca verhuurde belofte.

Zodoende werd de Japans international bepaald niet met gejuich ontvangen, maar daar zat hij allerminst mee. "Ze moeten me als een rivaal zien; niet als een 18-jarige jongen die toevallig best goed kan voetballen."

Daarmee schaalt hij zichzelf bescheiden in, want Barcelona baalt nog altijd van het verlies van de 'Japanse Messi', die in november zijn eerste goal op het hoogste Spaanse niveau maakte tegen Villarreal.

#8 Mohamed Ihattaren | PSV
De KNVB haalde alles uit de kast om Mohamed Ihattaren uit handen van de Marokkaanse bond te houden en inmiddels is de 18-jarige aanvallende middenvelder hard op weg naar zijn interlanddebuut voor Oranje.

In januari 2019 debuteerde hij voor PSV en inmiddels is hij een van de belangrijkste spelers in Eindhoven. In gesprek met Goal en Voetbalzone omschreef Ihattaren het als volgt. "Ik moet zeggen dat ik niet graag zelf over mezelf praat, maar ik denk wel dat ik iets speciaals heb."

Een stelling waar iedereen rondom de groeibriljant het alleen maar roerend mee eens kan zijn.

#7 Lee Kang-in | Valencia
In Zuid-Korea kijkt men al jaren likkebaardend naar de progressie van Lee Kang-in, die zijn talenten op 6-jarige leeftijd liet zien op de nationale televisie en sindsdien wordt gezien als een toptalent.

Inmiddels kijkt men vanuit de hele wereld met belangstelling naar de vleugelaanvaller uit de jeugd van Valencia. Vorig jaar won hij de Gouden Bal op het WK Onder-20, waarin hij zijn land naar de tweede plaats hielp met twee goals en vier assists.

Lee heeft inmiddels ook zijn eerste A-interlands voor de Taegeuk Warriors achter de rug en groeide uit tot jongste Koreaan ooit in de Champions League.

#6 Gabriel Martinelli | Arsenal
Jürgen Klopp was opvallend mild voor zijn verdedigers Joe Gomez en Sepp van den Berg toen zij liefst 5 tegengoals te verwerken kregen tegen Arsenal in okktober. “Gabriel Martinelli's het talent van de eeuw”, prees de Duitse oefenmeester zijn opponent.

De 18-jarige Braziliaan is een koele kikker voor de goal en kan ook op de vleugels goed uit de voeten. Toenmalig interim-trainer Freddie Ljungberg omschreef Martinelli treffend als een Duracell-konijntje. Iemand die zijn tegenstander geen moment rust geeft.

Ronaldinho heeft hem op zijn beurt vergeleken met Ronaldo Nazário en hij is de eerste tiener die de dubbele cijfers heeft gehaald voor Arsenal sinds Nicolas Anelka in seizoen 1998/99 zijn eerste stappen zette op weg naar een status van superster.

#5 Eduardo Camavinga | Rennes
Sylvain Wiltord, Yann M’Vila, Ousmane Dembélé – zomaar drie toppers die hun voetbalopleiding genoten bij Rennes, waar Eduardo Camavinga momenteel nog groter lijkt te worden dan zijn illustere voorgangers.

De in Angola geboren jeugdinternational van Frankrijk vierde in november pas zijn zeventiende verjaardag, maar hij is al tijden niet meer weg te denken uit de basisopstelling van de Franse subtopper.

In augustus was hij de baas op het middenveld tegen Paris Saint-Germain, dat met Marco Verratti, Julian Draxler en Marquinhos drie grote namen op het veld bracht. Rennes won dikverdiend met 2-1 en Camavinga werd man van de wedstrijd.

Highlights van zijn dominante optreden gingen viraal, maar het meest bemoedigende aspect aan Camavinga’s spectaculaire entree in de voetbaltop is dat hij de aandacht niet naar zijn hoofd laat stijgen en zich nederig blijft focussen op zijn ontwikkeling.

Het is dan ook niet waarschijnlijk dat Camavinga ooit naast zijn schoenen gaat lopen, voorspelt Landry Chauvin, die de jongeling als hoofd jeugdopleidingen van Rennes natuurlijk goed kent. Hij noemt zijn protégé zelfs even bescheiden als talentvol en dat is veelzeggend.

“Eduardio is een jongen die net zoveel respect heeft voor de terreinknecht als voor de trainer van de hoofdmacht”, aldus Chauvin in gesprek met Goal. “Hij heeft een goede kop op zijn schouders en dat zal niet veranderen.”

#4 Reinier | Real Madrid
Het is goed te begrijpen waarom Flamengo-trainer Jorge Jesus zo boos was om de beslissing van zijn werkgever om Reinier in januari voor ‘slechts’ 35 miljoen euro te verkopen aan Real Madrid.

De elegante aanvallende middenvelder met indrukwekkende werkethiek maakte zijn debuut voor de Braziliaanse topclub pas afgelopen juli en noteerde sindsdien zes goals en twee assists in 14 wedstrijden in de Serie A.

Voormalig ploeggenoot Filipe Luis stelt dat alleen de toekomst uit kan wijzen of de vergelijkingen met Káká standhouden, maar de voormalig Atlético Madrid-linksback voedt de verwachtingen in gesprek met Marca: “Reinier heeft nog meer kwaliteiten met zijn rug naar de goal.”

De international van Brazilië is pas net 18 jaar oud en start bij het B-team van Real Madrid, maar het ziet er naar uit dat het niet lang gaat duren voordat hij landgenoten Vinícius Júnior en Rodrygo gaat vergezellen in de A-ploeg van Zinédine Zidane.

Filipe Luis: “Op dit moment is hij er nog niet honderd procent klaar voor, maar hij is een geweldige aankoop. Daar feliciteer ik Real Madrid mee.”

#3 Mason Greenwood | Manchester United
Ole Gunnar Solskjaer noemde het passend dat uitgerekend Mason Greenwood scoorde in de 4.000e wedstrijd op rij waarin minimaal één jeugdproduct in actie kwam tijdens een wedstrijd van Manchester United.

Zelfs bij een club die bekend staat om haar grote talenten is de veelzijdige Greenwood een uitblinker. We hebben het hier over een speler die zo tweebenig is dat hij regelmatig vrije trappen met zijn 'mindere' rechterbeen neemt als de bal toevallig dan beter klaarligt.

De jeugdinternational van Engeland wordt al jaren getipt als 'next big thing' en niemand minder dan Robin van Persie ziet zichzelf terug in Greenwood, terwijl Gary Neville betoogt dat de jongeling nu al een betere spits is dan Marcus Rashford.

Trainer Ole Gunnar Solskjaer beweert daarnaast dat hij al zag dat Greenwood het ver ging schoppen toen hij hem als zevenjarige voor het eerst zag trainen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat United alles op alles zette om het toptalent zo lang mogelijk vast te leggen.

Greenwood is clubrecordhouder in de Europa League. Niemand scoorde op een jongere leeftijd dan hij en dat was nog maar het begin voor de 18-jarige, die er eigenhandig voor zorgt dat de fans hoop houden in een moeizame tijd.

#2 Ansu Fati | Barcelona
Op 20 november 2019 deed Barcelona’s hoofd jeugdopleidingen Patrick Kluivert de volmaakt logische suggestie dat Ansu Fati beter even teruggezet kon worden naar de B-ploeg om daar van meer speeltijd verzekerd te zijn.

Slechts drie weken later groeide Fati uit tot de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Champions League en kon die suggestie de prullenbak in. Hij maakte in Italië de winnende goal (1-2) tegen Internazionale op de leeftijd van 17 jaar en 40 dagen.

Daarmee bewees de vleugelaanvaller eens te meer dat hij ‘iets speciaals’ heeft, zoals toenmalig Barcelona-trainer Ernesto Valverde het omschreef. Fati hoort nu al in de eerste selectie van Barcelona thuis en laat dat keer op keer zien.

Zo brak de in Bissau geboren jeugdinternational van Spanje sindsdien diverse records. In januari werd hij bijvoorbeeld de jongste speler ooit die twee keer in één duel wist te scoren in LaLiga (tegen Levante).

Barcelona doet er goed aan de hype rondom zijn persoon zo veel mogelijk te temperen, maar de club weet maar al te goed dat het zich heel gelukkig mag prijzen dat Real Madrid werd afgetroefd in de strijd om zijn handtekening.

De Catalanen moeten voorsorteren op een tijdperk zonder Lionel Messi en dat vooruitzicht is een stuk minder beangstigend nu er een nieuwe recordbreker is opgestaan binnen de selectie.

#1 Rodrygo | Real Madrid
Rodrygo's enorme potentieel werd meteen duidelijk toen hij op 16-jarige leeftijd al debuteerde bij Santos. Vorig jaar eindigde hij op de vijfde plek in het NxGn-klassement en nu is er een verdiende gouden medaille voor het toptalent.

De Braziliaan heeft de overstap naar Real Madrid gemaakt en was bloednerveus toen hij Zinédine Zidane voor het eerst ontmoette, maar op het veld is er van zenuwen geen sprake. Daar voelt hij zich thuis.

De nu 19-jarige vleugelaanvaller kwam vorig jaar zomer aan in Santiago Bernabéu en kostte 45 miljoen euro. Dat lijkt veel voor zo'n jonge speler, maar na 93 seconden maakte hij zijn eerste goal al in LaLiga, terwijl zijn CL-debuut werd opgeluisterd met een perfecte hattrick.

Rodrygo heeft al twee interlands voor Brazilië op zijn naam staan en is logischerwijs tevreden met zijn progressie. "Het gaat zelfs nog sneller dan ik had verwacht. Hopelijk kan ik deze lijn door blijven trekken."

Als hem dat inderdaad lukt, ligt de wereld de komende tien, vijftien jaar aan zijn voeten.

Nieuwe documenten renovatie Binnenhof openbaar

Vandaag publiceert het Rijksvastgoedbedrijf een derde serie documenten over de renovatie van het Binnenhof. Het betreft verschillende documenten over de architectenkeuze vanaf 2017 en een aanvullend bouwhistorisch onderzoek in de Grafelijke Zalen.

De publicatie van deze documenten zijn een gevolg van de invoering van de lijn ‘openbaar tenzij’ voor de renovatie van het Binnenhof. Dit betekent dat alle belangrijke documenten publiek worden, tenzij dit niet kan vanwege veiligheid, commerciële vertrouwelijkheid of bescherming van personen. Zodra plannen en uitwerkingen zijn vastgesteld, worden ze gepubliceerd op de site van het Rijksvastgoedbedrijf.

Architectenkeuze
De documenten over de architectenkeuze zijn adviezen van de rijksbouwmeester aan de projectdirecteur Renovatie Binnenhof en omvatten onder andere motiveringen voor de keuze voor de coördinerend architecten. En motiveringen voor de aanvullende architectenkeuzes voor de verschillende gebouwdelen. De rijksbouwmeester heeft - in nauw overleg met het Rijksvastgoedbedrijf, experts en de gebruikers van het Binnenhofcomplex - eerst een longlist opgesteld, waarin meer dan 20 architecten zijn genoemd. Dit aantal is in enkele stappen teruggebracht tot de uiteindelijke keuze. Hierbij zijn dezelfde condities gehanteerd als bij reguliere aanbestedingen.

Openbaar
Met het oog op de veiligheid van het Binnenhofcomplex mogen gegevens over beveiliging, installaties en inrichting van het gebouwencomplex niet breed bekend worden. Deze informatie wordt daarom niet openbaar gemaakt. De precieze invulling van eventuele geheimhouding bepaalt de gebruiker. Ook commercieel vertrouwelijke of persoonsvertrouwelijke informatie wordt niet openbaar gemaakt, in lijn met de Wet Openbaarheid Bestuur. Of zaken die auteursrechtelijk beschermd zijn.

Heb je genoeg WC-papier?

De enorme run op WC-papier is wel zo'n beetje gaan liggen, we kunnen de COVID-19-pandemie allemaal met een schone reet volgen, hartstikke fijn. Ooit raakt dat echter op, maar gelukkig stuurde user HEvaRe ons deze handige WC-papiercalculator door via de submit. Ondergetekende kan op basis van het aantal rollen, het aantal velletjes per beurt en het aantal beurten per dag nog zeker wel een jaartje vooruit, hoe zit dat met jou?

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

NxGn 2020: De 50 beste jonge voetballers ter wereld - deel 2

Goal.com zet de vijftig grootste talenten van de voetbalwereld op een rij. Voorwaarde is dat de spelers geboren zijn na 1 januari 2001. Eerder plaatsten we deel 1 met de nummers 50 t/m 31. Nu de nummers 30 t/m 11:

#30 Antonio Marin | Dinamo Zagreb
Antonio Marin tekende zijn eerste profcontract bij Dinamo Zagreb in september 2017, terwijl hij naar verluidt ook op vergaande interesse van AC Milan, Paris Saint-Germain en Juventus kon rekenen.

De 19-jarige Kroaat is een vaste waarde bij de Onder-21 van zijn land en staat 13 plaatsen hoger in deze lijst dan vorig jaar, nu hij weer twaalf maanden in de hoofdmacht van Dinamo heeft laten zien over een groot arsenaal aan wapens te beschikken.

#29 Tomás Tavares | Benfica
Sinds Tomás Tavares zich op zijn negende bij de jeugdopleiding van Benfica aansloot, zijn de verwachtingen hooggespannen. Inmiddels is hij doorgebroken in de hoofdmacht en heeft hij zelfs zijn debuut in de Champions League al gemaakt.

De negentienjarige speelt net zo makkelijk linksback als rechtsachter en stond nu al vijf CL-duels in de basis, waarmee het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat hij zijn interlanddebuut maakt voor Portugal. Wel speelt hij al geregeld mee bij Portugal Onder-21.

#28 Yari Verschaeren | Anderlecht
Yari Verschaeren maakt voor het tweede jaar op rij zijn opwachting in de NxGn top 50 en zijn huidige twintigste plaats onderstreept zijn snelle progressie in de afgelopen twaalf maanden.

Hoewel blessures hem momenteel remmen, heeft de 18-jarige aanvallende middenvelder zich dit seizoen wel opgewerkt tot onbetwiste basisspeler van Anderlecht, terwijl hij eveneens zijn eerste interlands voor België heeft gespeeld. Ook zijn eerste interlandgoal is al een feit en een plekje in de EK-selectie is zeer reëel als hij tijdig fit wordt verklaard.

#27 Curtis Jones | Liverpool
Bij Liverpool is er nooit getwijfeld aan het talent van Curtis Jones. Het enige punt van zorg was of de middenvelder, door Jürgen Klopp beschreven als 'ongelooflijk', genoeg geduld zou hebben om te wachten op zijn kans.

De 19-jarige heeft zich het afgelopen jaar sterk ontwikkeld en plukt daar nu de vruchten van. Dit seizoen mocht hij Liverpool een keer aanvoeren in de Carabao Cup, terwijl hij ook de beslissende strafschop benutte. Daarnaast maakte hij de winnende goal in de Merseyside derby.

#26 Lassina Traoré | Ajax
Lassina Traoré bracht twee jaar door bij Ajax Cape Town en maakte in januari 2019 de overstap naar de Eredivisie. Op het eerste trainingskamp met Ajax maakte hij meteen veel indruk en ook in de Keuken Kampioen Divisie was het krachtmens direct een uitblinker bij Jong Ajax.

Inmiddels is hij geregeld basisspeler in de hoofdmacht en de bonkige aanvaller krijgt steeds meer verfijning in zijn spel. De eerste goals in de Eredivisie zijn een feit en de interlandteller bij Burkina Faso loopt ook gestaag op voor de 19-jarige spits.

#25 João Pedro | Watford
Watford kwam vlug in actie om talloze clubs voor te zijn in de strijd om João Pedro. In oktober 2018 werd hij al overgenomen van Fluminense, waar hij zelfs zijn profdebuut nog niet eens had gemaakt.

Daarna bleef hij nog 14 maanden in Brazilië, tot de nu 18-jarige spits in januari van dit jaar de stap naar Engeland mocht maken. Zodra hij zijn werkvergunning had, maakte hij enkele dagen later al zijn eerste minuten in de FA Cup.

De verwachting is nu dat Pedro in korte tijd uit zal groeien tot een net zo grote sensatie als landgenoot Richarlison hem voordeed op Vicarage Road.

#24 Karim Adeyemi | Red Bull Salzburg
Ognen Zaric werkte samen met Karim Adeyemi bij Ünterhaching's Onder-17 en zag daar al snel in dat de spits het ver kan schoppen. "Hij is voorbestemd voor de top", vertelde de coach in november aan Goal. "Voor hem zie ik geen limiet."

Zaric's vertrouwen in Adeyemi is verklaarbaar, want de 18-jarige spits scoorde in de eerste helft van het seizoen aan de lopende band voor FC Liefering, voordat zijn eigenlijke werkgever Red Bul Salzburg (dat Chelsea en Liverpool in 2018 versloeg om zijn handtekening) hem terugriep.

#23 Giovanni Reyna | Borussia Dortmund
Giovanni Reyna is hard bezig om naam voor zichzelf te maken bij Borussia Dortmund, dus is de vergelijking met voorganger Christian Pulisic onvermijdelijk. Vaak zijn zulke vergelijkingen oneerlijk voor de jongste van de twee spelers, maar in dit geval zou men wel eens gelijk kunnen krijgen.

Voormalig Dortmund-assistent Jorg Heinrich denkt zelfs dat de 17-jarige beter gaat worden dan de Chelsea-aanvaller, terwijl Patrick Vieira 'elementen van David Trezeguet' terugziet bij de jongste doelpuntenmaker ooit in de DFB-Pokal.

#22 Joshua Zirkzee | Bayern München
Joshua Zirkzee had zichzelf niet beter kunnen introduceren bij het grote publiek. In zijn eerste twee wedstrijden voor Bayern München maakte de aanvaller eind vorig jaar meteen twee goals. Daar had hij slechts acht minuten voor nodig en ook zijn eerste basisplaats werd bekroond met een doelpunt.

De Nederlands jeugdinternational wordt door Bayern's Onder-23 trainer Sebastien Hoeness omschreven als 'het soort spits dat je niet vaak meer ziet in de moderne voetballerij'. Hij is lang, snel, perfect tweebenig en ijzig kalm in de doelmond: een nachtmerrie voor alle verdedigers.

#21 Fábio Silva | FC Porto
FC Porto zag Fábio Silva een paar jaar geleden naar Benfica vertrekken, maar slaagde er in 2017 in om de talentvolle aanvaller terug te lokken. Daar plukt men nu de vruchten van, want de 17-jarige groeide sindsdien uit tot jongste speler en jongste doelpuntenmaker ooit van de club.

Silva heeft een contract tot medio 2025 en een afkoopsom van 125 miljoen euro. Toch is het verre van onmogelijk dat dit bedrag in de toekomst op tafel gelegd gaat worden. Manuel Fernandes liet al weten dat Silva hem doet denken aan een jonge versie van Cristiano Ronaldo.

#20 Myron Boadu | AZ
Myron Boadu kreeg op jonge leeftijd al aanbiedingen van Ajax en Arsenal, maar opteerde voor AZ, waar een duidelijk plan voor hem klaarlag. Die keuze blijkt nu bijzonder effectief, want op zijn negentiende strijdt hij met de Alkmaarders al om de landstitel en de topscorersprijs in de Eredivisie.

Boadu heeft ook zijn interlanddebuut al gemaakt en groeide uit tot eerste speler in de 21e eeuw geboren speler die scoorde voor het Nederlands elftal, hetgeen niet als een verrassing komt voor Jong Oranje-bondscoach Erwin van de Looi. "Hij is zo kalm voor de goal. Dat is echt een gave."

#19 Thiago Almada | Vélez Sarsfield
Toenmalig Vélez Sarsfield-trainer Gabriel Heinze gaf in augustus grif toe dat hij twijfelde om volledig te vertrouwen op Thiago Almada, want de aanvallende middenvelder was pas net 18 jaar oud. Toch krijgt hij sindsdien alle kans. "Hoe kan ik hem niet opstellen als hij zo goed is", vroeg Heinze zich hardop af.

De jongeling uit dezelfde buurt als Carlos Tevez speelt met een vergelijkbare drive als de oud-spits van Manchester City en opvallend genoeg wordt de jeugdinternational van Argentinië nu ook in verband gebracht met een zomerse overstap naar het Etihad Stadium.

#18 Pedri | Las Palmas
Pedri had pas drie profduels voor Las Palmas op zijn naam staan toen Barcelona in september voor de deur stond om hem voor 5 miljoen euro over te nemen aan het einde van het huidige seizoen. De som voor de aanvallende middenvelder kan daarnaast nog met 15 miljoen euro stijgen zodra clausules geactiveerd worden als hij de verwachtingen waar maakt in Catalonië.

Zijn huidige trainer Pepe Mel twijfelt in ieder geval geen seconde aan de 17-jarige. "Pedri lijkt heel veel op (Andrès) Iniesta. Hij zal een perfecte match blijken voor Barcelona. Hij gaat alleen maar beter worden als er meer topspelers om hem heen staan op het veld."

#17 Harvey Elliott | Liverpool
Vorig jaar mei groeide Harvey Elliott uit tot de jongste debutant ooit in de Premier League en de nog altijd pas 16-jarige aanvaller verbreekt meer en meer records sinds hij afgelopen zomer de stap waagde van Fulham naar topclub Liverpool.

The Reds beschikken over een van de sterkste teams ter wereld, maar de begenadigde vleugelaanvaller heeft zijn debuut in het eerste toch al gemaakt onder Jürgen Klopp, die Elliott omschrijft als 'een speciale speler'. De jongeling combineert een uitstekende techniek met slimme looplijnen en een goede werkethiek.

#16 Adil Aouchiche | Paris Saint-Germain
Het is als jonge speler niet eenvoudig om een plekje af te dwingen in de sterrenselectie van Paris Saint-Germain, maar de 17-jarige Adil Aouchiche heeft zijn debuut en het maken van zijn eerste goal voor de Franse kampioen al afgevinkt.

Van hem is al langer bekend dat hij een neusje voor de goal heeft, zoals hij afgelopen zomer al liet zien op het EK Onder-17 in Ierland. Daar scoorde hij in totaal negen keer in slechts vier optredens.

#15 Bukayo Saka | Arsenal
Het seizoen van Arsenal is tot nu toe niet om over naar huis te schrijven, maar Bukayo Saka vormt duidelijk een positieve uitzondering. Hij is zonder twijfel een van de meest getalenteerde jeugdspelers die de laatste jaren zijn doorgebroken in het Emirates

De enige vraag is wat zijn beste positie is. De 18-jarige Londenaar is van nature een linksbuiten, maar speelt de sterren van de hemel als linksback, waar hij de ene na de andere assist levert nu hij bij absentie van Sead Kolasinac en Kieran Tierney mag spelen als opstomende vleugelverdediger.

#14 Rayan Cherki | Lyon
Kylian Mbappé weet meer van het hebben van abnormaal veel talent dan de meesten van ons, dus het wil wat zeggen dat de superster van Paris Saint-Germain fan is van Rayan Cherki; het laatste kroonjuweel uit de jeugdopleiding van Olympique Lyon.

De 16-jarige aanvaller wordt omschreven als een mix tussen Karim Benzema en Hatem Ben Arfa en schrijft nu al geschiedenis in het Groupama Stadion. Hij s de jongste speler ooit die voor de club scoorde nadat hij op 4 januari doel trof tegen Bourg in de Coupe de France.

#13 Eric García | Manchester City
Manchester City had het in de eerste helft van het seizoen lastig door de afwezigheid van Aymeric Laporte, maar trainer Pep Guardiola voegde daar terecht aan toe dat het nog veel moeilijker zou zijn geweest als Eric García er niet was.

De Spanjaard is weliswaar pas net 19 jaar, maar City staat toch op het punt om de centrumverdediger weer een nieuw contract te laten tekenen. Guardiola vergelijkt hem met Sergio Busquets omdat García dezelfde drang heeft om het spel en zijn rol daarin in alle facetten te doorgronden.

#12 William Saliba | Arsenal (verhuurd aan Saint-Etienne)
Arsenal mag dan akkoord zijn gegaan om William Saliba dit seizoen nog terug te verhuren aan Saint-Etienne, maar Claude Puel was afgelopen zomer desalniettemin terecht boos dat de club besloot om de 'beste speler' van zijn selectie te verkopen.

In Frankrijk is men het erover eens dat de transfersom van 33 miljoen euro voor de Frankrijk Onder-20 international een koopje gaat blijken als je zijn snelheid, pure kracht en techniek ziet.

#11 Sebastiano Esposito | Inter
Sebastiano Esposito heeft een veelbewogen jaar achter de rug. Hij werd de jongste speler die ooit in actie kwam voor Inter, toen hij vorig jaar maart op de leeftijd van 16 jaar en 255 inviel tijdens een Europa League-duel. Ook schoot hij Italië in mei naar de finale van het EK Onder-17.

Internazionale besloot zijn ontwikkeling te belonen met een driejarig contract. In december maakte hij tot slot zijn eerste van ongetwijfeld vele goals in de Serie A, waar Genoa met 4-0 over de knie werd gelegd. "Hij heeft een geweldige toekomst voor zich", voorspelt ook trainer Antonio Conte.

Ruim 250 boetes voor overtreden coronamaatregelen

De politie heeft tussen donderdag 26 en zondag 29 maart ruim 250 mensen bekeurd, omdat zij de ‘coronamaatregelen’ overtraden. De politie kreeg – vermoedelijk als gevolg van de maatregelen – opnieuw weer minder incidenten te verwerken.

Dat blijkt uit een vervolganalyse over het werkaanbod van de politie tijdens de huidige coronacrisis. Sinds het kabinet tweeënhalve week geleden maatregelen afkondigde om het coronavirus te bedwingen – de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken, de sluiting van scholen en kinderdagverblijven en van horecagelegenheden en sportclubs – blijven veel mensen thuis.

Incidenten
Vermoedelijk als gevolg daarvan zag de politie vorige week al een sterke daling van het aantal geregistreerde incidenten. Zowel ten opzichte van de week ervoor als ten opzichte van dezelfde week een jaar eerder. Die daling zette afgelopen week door. Registreerde de politie twee weken terug nog 15.000 incidenten, afgelopen week waren dat er 11.000. Ten opzichte van vorig jaar is dat een daling van bijna een derde.

De politie registreerde vorige week opnieuw minder meldingen van woninginbraak (230), fietsendiefstal (697) en zakkenrollerij (64) dan de week ervoor. Ook het aantal verkeersongevallen (851) nam verder af. Ten opzichte van vorig jaar gaat het om afnames met respectievelijk 46, 43, 74 en 50 procent.

Overlast
Het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken nam de eerste week na de afkondiging van de maatregelen sterk toe, maar is nu min of meer stabiel. Het aantal meldingen van babbeltrucs, huiselijk geweld en online misdrijven (waaronder online oplichting) net als vorige week geen opvallende toe- of afname zien.

Wel ziet de politie dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit en onder meer proberen persoonsgegevens te bemachtigen door coronagerelateerde phishingmails te sturen. Ook oplichters maken misbruik van de crisis, bijvoorbeeld door via websites mondkapjes aan te bieden die nooit worden geleverd.

Bekeuringen
Sinds donderdag 26 maart kan de politie op grond van een noodverordening kabinetsmaatregelen handhaven. Het gaat onder meer om groepen van drie of meer personen die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden. De politie handhaaft waar nodig, maar zal altijd eerst mensen aanspreken en een beroep doen op het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijkheid. Werkt dat niet, gaat de politie over tot handhaving. Sinds donderdag gebeurde dat ruim 250 keer en werden even zoveel bekeuringen uitgeschreven.

Aangiften
De vervolganalyse die de politie heeft gemaakt, levert een beeld van het aantal geregistreerde incidenten, niet van het aantal aangiften. Dat aantal ligt vermoedelijk lager. Omdat het gaat om een voorlopig beeld worden de cijfers (nog) niet naar eenheid uitgesplitst.

Planet Zoo krijgt Zuid-Amerikaanse DLC

Na ijzige kou in de eerste DLC voor Planet Zoo met het Arctic Pack gaat Frontier nu voor tropisch heet met de tweede. In South America Pack kunnen spelers vijf nieuwe dieren in hun park toevoegen, plus een hele rits scenery gethematiseerd naar het Zuid-Amerikaanse continent.

De vijf dieren die straks speelbaar zijn in de Zuid-Amerikaanse DLC zijn de Jaguar, kapucijnaap, reuzenmiereneter, roodoogmakikikker en de lama. De scenery is gethematiseerd als Azteekse tempels en bevat ook planten uit het amazonegebied. 

Planet Zoo heeft onlangs ook een gratis update uitgebracht met onder andere een optie om de stamboom van je dieren in te zien en opties om de moeilijkheidsgraad wat op te krikken. Planet Zoo: South America Pack komt op 7 april naar Steam en zal €10,99 kosten.

Verdachte van gezinsmoord Etten-Leur opgepakt

De politie heeft dinsdagmiddag een verdachte aangehouden in de zaak van de gezinsmoord in Etten-Leur. De verdachte is de 33-jarige vader van het gezin.

Zaterdagavond werden in een woning in Etten-Leur vier lichamen aangetroffen. Het betrof een moeder, twee kinderen en hun oma. De vader van het gezin werd al snel verdacht van betrokkenheid. Afgelopen zondag publiceerde de politie een foto en de naam van de man.

Bokskampioen geschorst na gebruiksaanwijzing vrouwen slaan

Bokser Billy Joe Saunders is lekker bezig geweest. De Britse WBO-wereldkampioen in het supermiddengewicht (-76,2kg) is zijn bokslicentie van de Britse bond kwijtgeraakt, nadat hij een filmpje online had gezet met een soort gebruiksaanwijzing voor het slaan van een zeurende vrouw.

Het filmpje was gericht op mannen in thuisisolatie, die om moeten gaan met een vrouw die ze 'lastig komt vallen'. Op een bokszak liet Saunders ziet wat te doen: "Op deze manier krijg je haar stil. Als ze iets wil komen vertellen, explodeer je vol op de kin en zo schakel je haar uit", aldus de Brit.

Hij bood vrij snel excuses aan en zegde 25.000 pond toe voor een fonds tegen huiselijk geweld, maar gestraft wordt hij wel. Doordat Saunders zijn licentie kwijt is mag hij niet de ring in en staat zijn gevecht tegen Canelo Alvarez op behoorlijk losse schroeven.

De twee zouden op 2 mei in Las Vegas strijden om de WBO-wereldtitel van Saunders en de WBA-titel van Alvarez, hoewel dat door de COVID-19-pandemie al wel uitgesteld was. Hoe lang Saunders zijn licentie kwijt is en wanneer hij weer de ring in mag is nog niet bekend.

Verlaten autozaak na jaren verlost van 'schat'

Buenos Airos heeft er een ondernemer bij. En wel een in de autosector. Op het al dertig jaar verlaten terrein van een autozaak staat een schuur met allerlei auto's van die tijd zoals Fiats, Peugeots en Alfa Romeo's.

Maar de nieuwe eigenaar vindt die auto's maar niets en wil er van af. Hij riep een bedrijf in dat gespecialiseerd is in de verkoop van gebruikte auto's met de opdracht deze te verkopen. Toen de auto's schoon en technisch in orde waren zijn ze te koop gezet.

De collectie bestaat onder andere uit de modellen Fiat Tipo, Duna, Uno, Tempra en Ducato. Ook is er een Alfa Romeo 33 Sport wagon en een Peugeot 405 te koop. Er is geen prijskaartje bekend van de auto's, mede omdat niet alle documenten beschikbaar zijn. Voor de echte verzamelaar zit er niet veel tussen, de meeste auto's waren relatief goedkoop in aanschaf.

Maar mocht je nog een keer een ritje willen maken in je nieuwe oude auto heb je grote kans dat ook jouw model er bij staat, zoals in mijn geval de Fiat Uno.

Corona.steffie.nl: het coronavirus eenvoudig uitgelegd

Vandaag is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid. Met de website wil de bekende webhulp Steffie voorzien in de groeiende vraag naar betrouwbare en begrijpelijke informatie voor kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden.

Steffie beantwoordt vragen als: Welke symptomen kan je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen als het wassen van je handen op een juiste manier en het maken van een dagindeling aan bod.

The Outer Worlds in juni op Switch te spelen

Obsidian Entertainment, Virtuos Games en Private Division kondigen vandaag aan dat de RPG The Outer Worlds op 5 juni 2020 naar Nintendo Switch komt.

The Outer Worlds voor Nintendo Switch zal verkrijgbaar zijn als fysieke cartridge en als digitale download. De game wordt bij release vergezeld door een day one patch die tot 6 GB groot zal zijn. Volgens de uitgever verbetert deze patch de algehele ervaring door de toevoeging van structuren in hoge resolutie, diverse verbeteringen tijdens gameplay en meer.

De fysieke en digitale versies van The Outer Worlds voor Nintendo Switch hebben beide een adviesprijs van €59,99. In onze review van de pc-versie waren we zeer te spreken over de game.

NxGn 2020: De 50 beste jonge voetballers ter wereld - deel 1

Goal.com zet de vijftig grootste talenten van de voetbalwereld op een rij. Voorwaarde is dat de spelers geboren zijn na 1 januari 2001. We trappen af met de nummers 50 t/m 31:

#50 Pablo Moreno | Juventus
In Granada zie je talloze Juventus-shirtjes op straat en dat heeft niets te maken met Cristiano Ronaldo.

Lokale held Pablo Moreno moet zijn profdebuut voor de Italiaanse grootmacht nog maken, maar van de veelzijdige aanvaller uit Spanje wordt veel verwacht in Turijn.

De 17-jarige scoorde in de jeugd van Barcelona meer dan 200 keer, speelde al voor Juventus Onder-23 en zat ook al op de bank bij de hoofdmacht van la Vecchia Signora.

#49 Luqman Hakim | K.V. Kortrijk
Een behendige aanvaller met angstaanjagende versnellingen. Zo kun je Luqman Hakim het best omschrijven. De 18-jarige Maleisiër is een vaste waarde voor de Onder-23 van zijn land en een A-interland zal niet lang meer duren.

Onlangs streek hij neer bij K.V. Kortrijk, dat eigendom is van Vincent Tan, die de jongeling eerder al mee liet trainen bij een van zijn andere clubs: Cardiff City.

#48 Luca Unbehaun | Borussia Dortmund
Borussia Dortmund pikte Luca Unbehaun in 2016 op uit de jeugdopleiding van Bochum, waar hij als vijftienjarige enorm uitblonk onder de lat.

Als vaste waarde van Duitsland Onder-18 en het hoogste jeugdteam van Borussia Dortmund lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat een van de meest veelbelovende doelmannen ter wereld zijn debuut gaat maken in de Bundesliga.

#47 Naci Ünüvar | Ajax
Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Naci Ünüvar. Niemand minder dan Klaas-Jan Huntelaar was vooraf aangewezen voor een eventuele strafschop tegen Spakenburg in de beker, maar de 16-jarige groeibriljant vroeg of hij hem mocht nemen en faalde niet.

Daarmee werd hij meteen de jongste doelpuntenmaker ooit van de Amsterdammers en dat lijkt nog maar het begin voor de speler die al jaren in verband wordt gebracht met clubs als Manchester United en vooral ook Barcelona.

#46 Daniel Maldini | AC Milan
Daniel Maldini's vader en opa blonken in het verleden uit in de verdediging van AC Milan, maar de nieuwste voetbaltelg uit de familie vertolkt een heel andere rol bij de Italiaanse grootmacht.

De 18-jarige maakte in februari zijn debuut in San Siro, waar hij schitterde als multi-inzetbare aanvaller. Vader Paolo omschreef hem in gesprek met DAZN als volgt: "Hij is een spelmaker, een afmaker en een nummer 10. Hij is een poëet met de bal."

#45 Xavi Simons | Paris Saint-Germain
Het verlies van Xavi Simons aan Paris Saint-Germain kwam vorig jaar zomer als een forse klap voor Barcelona. De 16-jarige Nederlander stond te boek als een toptalent, maar was het niet eens met de carrièreplanning.

De middenvelder kan diverse rollen op het middenveld vervullen en speelde sinds 2010 in La Masia. Hij was aanvoerder van diverse leeftijdscategorieën, maar gaf zijn droom om met Lionel Messi te spelen op voor een plekje in de Onder-19 van PSG.

#44 Youssoufa Moukoko | Borussia Dortmund
De jongste speler en doelpuntenmaker ooit in de UEFA Youth League luistert naar de naam Youssoufa Moukoko. Hij werd in november 15 jaar en dat maakt de in Kameroen geboren Duits jeugdinternational een van de spelers om naar uit te kijken voor de toekomst.

De veelscorende spits mag zijn debuut in de Bundesliga door een leeftijdsgrens pas maken in seizoen 2021/22, maar de 'nieuwe Samuel Eto'o' lijkt het wachten meer dan waard als je ziet hoeveel records hij nu al op zijn naam heeft staan.

#43 Efrain Álvarez | LA Galaxy
Zlatan Ibrahimovic spreekt na afloop van een wedstrijd vrijwel altijd alleen maar over zichzelf, dus het was bijzonder dat hij LA Galaxy-talent Efrain Álvarez in juli vorig jaar een natuurtalent noemde na de overwinning op Toronto.

Zlatan's goedkeuring betekende een volgende stap in de hype rondom de 17-jarige aanvallende middenvelder, die de oorzaak is van een strijd tussen de voetbalbonden van de Verenigde Staten en Mexico.

De in LA geboren Álvarez speelde voor de jeugdelftallen van Mexico, maar ook de VS ziet de bijzonder creatieve speler met magische linkervoet graag komen om hun beloftevolle lichting te versterken.

#42 Alessio Riccardi | AS Roma
Alessio Riccardi moet zijn debuut in de Serie A nog maken, al speelde hij al wel mee in de Coppa Italia. Toch heeft de club alles in het werk gesteld om de belofte uit de Primavera vast te leggen tot medio 2023.

De tiener, die in april zijn negentiende verjaardag viert, wordt stevig bewonderd door onder meer Juventus. Het is niet moeilijk te zien waarom, want Riccardi is een elegante, multi-inzetbare centrale middenvelder met een neusje voor de goal, zoals hij ook geregeld aantoont bij Italië Onder-19.

#41 Bryan Gil | Sevilla (verhuurd aan Leganés)
Minder dan een jaar nadat hij een vierjarig contract tekende bij Sevilla, lag er alweer in december alweer een nieuwe overeenkomst klaar voor Bryan Gil. Ditmaal tot medio 2023. De Andalusiërs willen hem zo lang mogelijk binden en het is duidelijk waarom.

In april 2019 werd de nu 19-jarige Gil de eerste in de 21e eeuw geboren speler die scoorde in LaLiga en later hielp hij Spanje aan de Europese titel in de categorie Onder-19.

Momenteel wordt hij verhuurd aan Leganes en vermoedelijk keert hij na de zomer met genoeg bagage terug om een vaste basisspeler te worden in het Ramon Sanchez Pizjuan, kraamkamer van talloze begenadigde vleugelaanvallers.

#40 Troy Parrott | Tottenham
Ierland smacht al jaren naar een getalenteerde jonge aanvaller. Eigenlijk al sinds Robbie Keane ermee stopte. Nu ziet het ernaar uit dat zo'n talent is opgestaan bij een van diens oude clubs.

De achttienjarige Troy Parrott kreeg eerder dit seizoen zijn debuut bij het Tottenham Hotspur van José Mourinho. Hij is al een A-international en tekende onlangs een contract tot medio 2023 in Londen.

Parrott wordt omschreven als een klassieke straatvoetballer met uitstekende techniek en instincten. Voormalig ploeggenoot Christian Eriksen voorspelde al dat hem een grote toekomst te wachten staat.

#39 Konrad de la Fuente | Barcelona
In Camp Nou is men er allerminst gerust op dat Konrad de la Fuente niet de volgende hypergetalenteerde jongeling wordt die de club achter zich laat om elders sneller speeltijd te krijgen.

De zoon van Haïtiaanse ouders verruilde Miami in 2012 voor Catalonië, waar hij de laatste acht jaar speelde in La Masia en daar veel indruk maakte met zijn messcherpe dribbels op duizelingwekkende snelheid.

Daarmee heeft hij het al tot het Onder-20 team van de Verenigde Staten geschopt, maar een doorbraak in Barcelona gaat er vermoedelijk niet van komen. De verwachting is dat de 18-jarige vleugelaanvaller deze zomer een transfer maakt.

#38 Isaac Lihadji | Marseille
Als hij zijn been niet brak in november 2013, had Isaac Lihadji waarschijnlijk nu gespeeld in de jeugdopleiding van Barcelona.

De linkeraanvaller van Frankrijk Onder-17 speelt nu echter nog 'gewoon' bij Marseille, al gaat dat vermoedelijk niet lang meer duren.

Hij kreeg weliswaar begin dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht, maar de 17-jarige is buitenspel gezet zolang hij weigert om zijn in de zomer aflopende contract te verlengen.

Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid niet meer gebeuren, dus komende zomer is Lihadji gratis op te halen, hetgeen veel clubs hebben genoteerd.

#37 Ander Barrenetxea | Real Sociedad
Hij is na Antoine Griezmann de eerste speler die vanuit de jeugd van Real Sociedad zonder tussenstap in de B-ploeg doorstoomde naar het eerste. Ander Barrenetxea ging viraal toen hij na afloop van het duel tegen Getafe als man van de match op de fiets naar huis ging.

De veelzijdige vleugelaanvaller won vorig jaar het EK Onder-19 met Spanje en heeft nadien bij zijn Baskische club een contract ondertekend met afkoopsom van zestig miljoen euro, hetgeen prima staat voor een speler die zijn eerste profgoal maakte tegen het grote Real Madrid.

#36 Marcos Paulo | Fluminense
Vorige zomer vloog José Mari Bakero naar Brazilië om een deal te sluiten met Fluminense. De Spaanse topclub dacht aan een bod van vijf miljoen euro voor spits Marcos Paulo, maar de ploeg uit Rio de Janeiro piekerde er niet over.

Dat bleek een wijs besluit, want nu is de 19-jarige nog veel meer waard. In de tweede helft van het seizoen scoorde hij al vier keer, waarmee hij zijn kwakkelende ploeg een grote dienst bewees.

Komende zomer lijkt een nieuw bod van Barcelona niet uit te kunnen blijven, maar de concurrentie is fors voor de Portugees jeugdinternational.

#35 Lucien Agoumé | Inter
Omar Daf voorvoelde aan alles dat het niet lang zou duren voordat Lucien Agoumé Sochaux ontgroeid zou zijn. "Hij wordt per wedstrijd beter", stelde de coach vorig seizoen.

Het was dus jammer voor de Franse club dat Inter hem in de zomer oppikte, maar het was allerminst een verrassing. Vooral niet nadat de Paul Pogba-achtige middenvelder zijn land naar de halve finale had geleid op het EK Onder-17 in mei.

Agoumé was later dat jaar ook de captain van de Franse selectie die derde werd op het WK Onder-17 en nam die bagage mee naar Milaan, waar hij in december zijn debuut maakte voor Internazionale.

#34 Gabriel Veron | Palmeiras
Zoals veel Brazilianen wist oud-international Bebeto maar weinig over Gabriel Veron, tot hij ineens de grote uitblinker werd van Brazilië Onder-17, dat beslag legde op de wereldtitel.

De vleugelaanvaller ging er vandoor met de Gouden Bal, nadat hij drie goals en twee assists op zijn naam scheef. Zijn profdebuut bij Palmeiras volgde al snel en in zijn tweede duel schoot hij al twee keer raak om zijn status van toptalent te bevestigen.

De kans is dus groot dat we de komende jaren veel gaan horen van de naar de Argentijnse Juan Sebastián Verón vernoemde belofte.

#33 Billy Gilmour | Chelsea
Billy Gilmour wist op jonge leeftijd al dat hij nooit de grootste speler op het veld zou worden, dus benutte hij veel van zijn vrije tijd om kleine, wendbare spelers als Andrès Iniesta, Xavi, Luka Modric en Cesc Fabregas te analyseren.

De toewijding van de achttienjarige begint zich nu terug te betalen, want Chelsea-trainer Frank Lampard gunde hem in augustus zijn debuut nadat hij hoogstpersoonlijk een verhuurperiode van de bij Rangers opgeleide belofte had geblokkeerd.

#32 Ki-Jana Hoever | Liverpool
Ki-Jana Hoever had er niet lang voor nodig om Liverpool-trainer Jurgen Klopp te overtuigen van zijn klasse. De Nederlandse verdediger hield Mohamed Salah keurig in bedwang toen hij in december 2018 voor het eerst meetrainde met de hoofdmacht.

De veelzijdige rechtsback, vorig jaar zomer winnaar van het EK Onder-17, heeft zijn toekomst aan the Reds verbonden, tot genoegen van zijn coach. "Hij is een geweldige voetballer en ik ben heel blij dat hij hier voor langere tijd wil zijn", aldus Klopp.

#31 Benoît Badiashile | AS Monaco
Benoît Badiashile is de eerste om toe te geven dat hij nog te veel foutjes maakt, maar de Monaco-verdediger benadrukt ook geregeld dat hij pas net 19 jaar is en dat hij al veel progressie heeft geboekt sinds hij zijn debuut maakte in november 2018.

De Franse jeugdinternational werd in januari nog gelinkt in Valencia, maar bleef zijn club trouw omdat men hem een ideale leerschool biedt. Badiashile spiegelt zich graag aan Barcelona's Samuel Umtiti en het is duidelijk waarom. Beiden zijn linksbenige centrumverdedigers met een uitstekende pass in de benen.

COVID-19: 845 nieuwe besmettingen en 175 doden, totaal 12.595 en 1039

Tot en met 31 maart 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 12.595 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 845 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 4712(+722) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 175 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 1039 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

De provincie Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal ziekenhuisopnames nog wel toe. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Slowaakse topclub vraagt faillissement aan wegens coronacrisis

De Slowaakse voetbalclub MSK Zilina heeft faillissement aangevraagd. De 111 jaar oude club zit in grote financiële problemen wegens de crisis rondom het coronavirus SARS-CoV-2, waardoor alle sport zo goed als stil ligt.

In een statement liet de club weten dat de spelers met de hoogste salarissen en spelers die tegen het einde van hun contract zaten zijn ontslagen. Het gaat daarbij om zeventien spelers, die weigerden zelf een deel van hun salaris in te leveren.

"Het voorstel was om ons salaris met 80 procent te verlagen, dat is heel veel", aldus keeper Dominik Holec, die aangaf bereid te zijn om te onderhandelen over een lager salaris, maar niet over zo'n verlaging.

"We kregen een voorstel en waren het er niet mee eens, ook al wilden we tot een overeenstemming komen. We wisten niet dat de club het faillissement aan zou vragen", zegt speler Miroslav Kacer.

"Ons budget is grotendeels gebaseerd op de na het seizoen verwachte inkomsten, maar dat zal waarschijnlijk erg dicht bij nul liggen", liet de club weten. "De jonge spelers, die zich wel bereid getoond hebben te helpen, krijgen hun kansen nog wel", aldus het statement.

MSK Zilina, waar Feyenoorder Robert Bozenik vandaan komt en Frans Adelaars ooit trainer was, staat momenteel tweede in de Slowaakse competitie, die ze in 2017 voor de zevende en laatste keer wonnen.

Omzet bouwmarkten piekt, omzet supermarkten nog steeds hoog

Bouwmarkten hebben in de derde week van maart ruim 50 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet lag bijna 6 procent hoger dan in de week van Hemelvaartsdag vorig jaar, normaal gesproken de week met de meeste bouwmarktomzet. De omzet in de supermarkten lag nog steeds hoog. Dit meldt het CBS op basis van een analyse van recente transactiedata van een groot aantal bouwmarkten en supermarkten.

De omzet in de supermarkten liep in week 12 terug vergeleken met de week ervoor (-6 procent), maar was nog altijd ruim 25 procent hoger dan in dezelfde week in 2019. Net als in week 11 was de omzet hoger dan in de week voor kerst. In week 12, die liep van 16 tot en met 22 maart 2020, kwamen veel mensen thuis te zitten vanwege het coronavirus.

Verkoop houdbare producten blijft hoog
In week 11 was de omzet van houdbare producten, zoals conserven, diepvriesgroenten, rijst en pasta, veel hoger dan een jaar daarvoor. In week 12 was dit niet anders. De omzet van de productgroep ‘zetmeel en mengsels van bakkerijproducten’, bijvoorbeeld bakmixen voor koekjes, taart, pannenkoeken en cake, nam met 160 procent op jaarbasis het sterkst toe. Ook van producten als bloem, rijst en groenteconserven werd veel meer omgezet dan een jaar eerder.

Omzet handzeep en toiletpapier blijft hoog, maar neemt af
De omzet van handzeep en toiletpapier daalde ten opzichte van week 11 met 30 procent, maar bleef wel flink hoger dan in 2019. De omzet van handzeep lag ruim 3 keer hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van toiletpapier verdubbelde bijna in de derde week van maart in vergelijking met dezelfde week in 2019.

De omzet van farmaceutische producten zoals zelfzorgmedicijnen nam in week 12 af met 20 procent ten opzichte van de week ervoor maar lag nog wel 135 procent hoger dan in dezelfde week een jaar eerder.

Coronacrisis: thuislessen voor gevorderden

Nu vrijwel iedereen thuiszit met de kinderen vliegen de thuislessen en tips om je horen. Per email, op Twitter, Facebook, instagram, Pinterest... overal vind je wel leuke dingen om te doen. Wie ik persoonlijk leuk vind om te volgen is Wim Daniëls. Daniëls is enkele jaren leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs geweest. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit.

Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. Sinds het advies van de overheid om thuis te blijven waar mogelijk plaatst Wim dagelijks thuislessen op Facebook. De opdrachten variëren van het schrijven van een limerick of haiku, tot het corrigeren van een dictee en een speelkwartier dat leuke resultaten oplevert.

Je vind de thuislessen van Wim op zijn Facebookpagina. 

Man (22) opgepakt voor woningovervallen Vierhouten en Ermelo

De politie heeft vanochtend een 22-jarige man uit Harderwijk aangehouden die mogelijk betrokken is bij meerdere woningovervallen en een ramkraak bij een juwelier.

De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een woningoverval in Vierhouten (maart vorig jaar) een woningoverval in Ermelo (februari 2020) en een ramkraak bij een juwelier in Harderwijk (februari 2020).

De heftige woningoverval in Vierhouten, waarbij de bewoners werden overvallen door mannen met maskers, heeft destijds veel aandacht gekregen bij onder andere Opsporing Verzocht. Hierbij werd de hulp van het publiek ingeroepen. Door uitbreid onderzoek van de recherche kon vandaag een man uit Harderwijk aangehouden worden.

De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Minister Van Nieuwenhuizen: Lelystad Airport jaar later open

De coronacrisis werkt door op de oorspronkelijke plannen voor de Nederlandse luchtvaart. De openstelling van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de luchtvaartsector. Wereldwijd zijn maatregelen getroffen en het aantal vliegtuigbewegingen is sterk verminderd. Bij de luchtvaartmaatschappijen op Schiphol gaat nu alle aandacht uit naar herstel. Lelystad Airport is bedoeld als overloopluchthaven voor het vliegverkeer van Schiphol, maar van krapte op Schiphol is nu en voorlopig geen sprake meer.

De besluitvorming die nodig is voor openstelling van Lelystad Airport zal voortvarend worden voortgezet. Er wordt ingezet op opening in november 2021. Op dat moment hoeven de vliegtuigen vanaf Lelystad Airport ook geen gebruik meer te maken van de laagvliegroutes omdat er hoger kan worden gevlogen.

Releasedatum en Collector's Edition voor No Straight Roads

Sold Out en Metronomik kondigen aan dat de action-adventure No Straight Roads op 30 juni 2020 naar PlayStation 4 en pc via de Epic Games Store komt. Er is ook een Collector’s Edition aangekondigd.

De Collector's Edition van No Straight Roads bevat naast de game een exclusieve, dubbelzijdige vinyl-LP met een selectie tracks uit de soundtrack van de game, het 64 pagina’s tellende ‘The Art of NSR’-boek en een set officiële No Straight Roads-drumsticks.

No Straight Roads is ontwikkeld door onder andere Wan Hazmer, de lead game designer van Final Fantasy XV, en Daim Dziauddin, concept artist van Street Fighter V. In de game nemen twee gepassioneerde rockbandleden, Mayday en Zuke, het op tegen het EDM-imperium NSR, dat met zijn strakke grip op Vinyl City de expressie van andere muziekgenres verstikt. Verken allerlei districten, neem het op tegen gigantische bazen, en ontketen een muzikale revolutie om Vinyl City van de corruptie te bevrijden. Meer over de game kun je in onze preview lezen.

No Straight Roads - Collector's Edition (Foto: Sold Out)

Vader van Insiya krijgt ouderlijk gezag niet terug

Het ouderlijk gezag van de vader van de in september 2016 vanuit Amsterdam naar India ontvoerde Insiya Hemani blijft beëindigd. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag beslist in een hoger beroep dat door de vader was ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Ook de rechtbank had het gezag van de vader al beëindigd, op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Die beslissing blijft in stand. Dat betekent dat alleen de moeder nog ouderlijk gezag over het meisje heeft.

Kinderontvoering
Eerder had het gerechtshof Den Haag al beslist dat sprake was van kinderontvoering. Sinds haar overbrenging naar India heeft de moeder haar dochter niet meer gezien, behalve in een paar korte Skype-contacten, hoewel de Indiase rechter had bevolen dat zulk contact veel vaker plaats moet vinden. Het hof acht het aannemelijk dat door toedoen van de vader niet méér contact tot stand is gekomen. De vader heeft onvoldoende meegewerkt aan onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming naar de situatie van de inmiddels 6-jarige Insiya. Het ziet ernaar uit dat het meisje in India zonder reële betrokkenheid van haar moeder zal opgroeien. Dat is in strijd met haar belang en levert een onaanvaardbaar risico dat zij in haar emotionele- en identiteitsontwikkeling wordt geschaad. Het hof vindt dat aan de wettelijke eisen voor beëindiging van het ouderlijk gezag is voldaan.

Nederlandse rechter bevoegd
Insiya is al sinds september 2016 in India. Toch vindt het hof dat de Nederlandse rechter nog steeds bevoegd is om over haar te oordelen, omdat zij ongeoorloofd daarheen is gebracht. Het hof vindt niet dat uitspraken van Indiase rechters over het meisje moeten worden afgewacht, zoals de vader had bepleit, omdat die in Nederland waarschijnlijk niet kunnen worden erkend.

Tegelijkertijd heeft het hof een tussenuitspraak gedaan in de echtscheidingsprocedure tussen beide ouders. Daarin heeft het hof bevestigd dat voorlopige voorzieningen die de rechtbank Noord-Holland begin 2016 tussen de ouders trof, nog steeds geldig zijn. Dat betekent dat het meisje voor de duur van die procedure aan haar moeder behoort te worden toevertrouwd en aan haar moet worden afgegeven.

'Nederland droeg in 2018 6,7 miljard af aan Brussel'

De Algemene Rekenkamer heeft de informatie over de Europese Unie op haar website op een nieuwe manier ingericht en waar mogelijk geactualiseerd. Zo wordt een breed palet aan onderwerpen over de relatie tussen Nederland en de EU getoond. Dit alles op basis van onderzoek dat de Algemene Rekenkamer in de loop der jaren heeft uitgevoerd.

Over de bestedingen van EU-subsidies in Nederland tot de leningen die via het ESM en andere financiële noodinstrumenten aan EU-landen zijn verstrekt ten tijde van de kredietcrisis. Informatie over de Europese bankenunie en over de vraag of EU-geld in Nederland volgens de regels wordt besteed.

De webinformatie bevat links zodat de lezer bij de bronnen van informatie terecht komt. Ook is terug te vinden hoeveel geld Nederland afdraagt aan ‘Brussel’. Volgens Nederland is dat meer (over 2018 was het € 6,7 miljard) dan de Europese Commissie vindt. Maar welke definitie je ook hanteert, Nederland behoort tot de nettobetalers: lidstaten die elk jaar meer afdragen dan dat er uit de diverse EU-fondsen voor uiteenlopende projecten terugvloeit.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Amfetaminelab in zeecontainer in loods aangetroffen

Naar aanleiding van een melding over rookontwikkeling bij een loods aan de Leukerstraat in Weert heeft de politie in de nacht van maandag op dinsdag een in werking zijnde amfetaminelab aangetroffen. Het lab was ingericht in een zeecontainer die zich in de loods bevond.

Een 46-jarige man die in de buurt van de loods aanwezig was is aangehouden als verdachte. Dinsdagochtend is begonnen met de ontmanteling van het drugslab. Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) is aanwezig om onder andere onderzoek te doen in het lab.

Oud-zwemster Hillenius (52) overleden aan ALS

Voormalig zwemster Petra Hillenius is overleden. De schoolslagspecialiste, die als tiener meedeed aan de Olympische Spelen van 1984, verloor haar helaas kansloze gevecht met de spierziekte ALS op 52-jarige leeftijd.

In 1982 en 1986 werd Hillenius Nederlands kampioene op de 100 meter schoolslag, daarnaast deed ze mee aan EK's en WK's met een zestiende plek op het WK van '86 als beste resultaat. Twee jaar daarvoor zwom ze in Los Angeles als 16-jarige mee op de Olympische Spelen, maar op de 100 en 200 meter kwam ze niet in de buurt van de medailles.

Hillenius ontwierp een eigen badmuts met gaten op de plek van de ogen, waar ze zwembril overheen gezet kon worden. Zes jaar geleden betrad ze het bestuur van zwembond KNZB, maar nadat ALS zich openbaarde moest ze zich terugtrekken. Vorig jaar zwom ze in september nog mee tijdens de Amsterdam City Swim.

Coronacrisis: NOW-regeling klaar, loketten bijna open

Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is op 17 maart een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt. UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.

Veel ondernemers hebben het zwaar nu hun bedrijvigheid deels of helemaal is stilgevallen. Het kabinet wil het mogelijk maken dat ze hun personeel kunnen doorbetalen tijdens deze periode zodat werkeloosheid wordt voorkomen en mensen behouden blijven voor het bedrijf. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceert daarom vandaag de regeling NOW. Bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen hiermee vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. Bij een omzetverlies van 100 procent is dat 90 procent, bij bijvoorbeeld 50 procent omzetverlies wordt dat dan 45 procent van de totale loonsom. Voorwaarde is dat ze hun medewerkers hun reguliere salaris blijven doorbetalen en dat bedrijven tijdens de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “De maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben grote impact op kleine en grote bedrijven. Het werk en daarmee de omzet vallen soms helemaal stil. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid. Met de NOW ondersteunen we werkgevers die ook in deze moeilijke periode vasthouden aan hun werknemers, ook diegenen zonder vast contract.”

Omzet
In de regeling spelen twee variabelen een grote rol: de omzet en de loonsom. Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonsom voor de werkgever. Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Zij vergelijken dat vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020. Maar soms is uitblijvende klandizie pas later terug te zien in de omzetdaling. Daarom kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start.

Als een bedrijf uit een aantal bedrijfsonderdelen (rechtspersonen) bestaat die samen een concern vormen, wordt de omzetdaling van het hele concern aangehouden. Anders kan de organisatie van het concern grote invloed hebben op de hoogte van de subsidie. En het kabinet vindt het daarnaast aan een concern om verantwoordelijk met medewerkers om te gaan als over het geheel genomen geen sprake is van een forse omzetdaling.

Loonsom
Voor de loonsom worden gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst gebruikt. Deze neemt UWV automatisch over. UWV neemt hierbij als grondslag het zogenaamde socialeverzekeringsloon. Hier komt voor alle bedrijven dezelfde opslag van 30 procent bovenop voor werkgeverslasten zoals de opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies. Er zit daarnaast een maximum aan het loon per werknemer van 9538,- euro per maand. Salaris boven dit bedrag wordt niet gecompenseerd. Ruim 98,5 procent van de werkenden valt onder dit maximum.

De loonsom in de subsidieperiode wordt vergeleken met de loonsom van januari zoals bekend bij de Belastingdienst. Als die ontbreekt, wordt de loonsom van november 2019 genomen. Om calculerend gedrag te voorkomen, worden wijzigingen in de loonaangifte van januari die na 15 maart zijn doorgegeven, voor deze regeling niet meegenomen. Vanwege het belang van de loonsom voor de subsidie is het belangrijk dat werkgevers tijdig loonaangifte blijven doen bij de Belastingdienst.

Flexwerkers
Iedereen voor wie loonaangifte wordt gedaan en verzekerd is voor de WW, ZW of WIA, valt onder de loonsom waarvoor subsidie ontvangen kan worden. Ook het salaris van flexwerkers wordt gecompenseerd, er is geen onderscheid naar contractvorm. Het kabinet roept werkgevers samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties op om, indien mogelijk, flexwerkers door te betalen. Als de loonsom krimpt omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming mee.

Aanvragen, voorschot en uitbetalen
UWV streeft ernaar om de regeling vanaf 6 april uit te voeren, maar is nog bezig met de laatste testen voor de uitvoering van de regeling. Naar verwachting gaat het loket bij UWV 6 april open. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020. Werkgevers geven bij de aanvraag de verwachte omzetdaling op. Als UWV positief oordeelt, keert UWV een voorschot van 80% uit. Dat gebeurt in drie termijnen. Het eerste deel van het voorschot wordt uitgekeerd binnen twee tot vier weken na de indiening van de aanvraag, al verwacht UWV dat dit voor de meeste bedrijven sneller kan.

Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, dient de werkgever vaststelling van de subsidie aan te vragen. In beginsel is hiervoor een accountantsverklaring vereist. Vervolgens zal UWV binnen 22 weken een eindafrekening doen. Die kan hoger of lager uitvallen dan bij de eerste opgave werd verwacht. Bedrijven met acute liquiditeitsproblemen kunnen worden geholpen met de andere maatregelen uit het noodpakket.

Het kabinet neemt de uitzonderlijke stap tot loontegemoetkoming om snel grote aantallen bedrijven en hun medewerkers de crisis door te helpen. De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met de extra uitgave van tien miljard euro voor deze regeling. En UWV zet zich tot het uiterste in om werkgevers snel te kunnen helpen. Maar de grote verschillen tussen bedrijven, de urgentie, de uitvoerbaarheid en het belang van het tegengaan van oneigenlijk gebruik maken dat er bij deze noodmaatregel weinig ruimte is voor bedrijfs- en sectorspecifieke verschillen. Sommige bedrijven zullen daarom minder goed of niet bereikt worden. Ook zullen sommige seizoensbedrijven een berekening op basis van een gemiddelde jaaromzet nadelig vinden.

Het kabinet zal monitoren wat de precieze werking van de maatregel is en – indien nodig en mits uitvoerbaar – aanpassingen doorvoeren. Daarnaast is het, gezien de snelheid waarmee deze regeling is ontwikkeld, onvermijdelijk dat UWV de komende tijd nog uitdagingen in de uitvoering het hoofd zal moeten bieden. Het kabinet heeft veel waardering voor het werk dat UWV in korte tijd verzet.

Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur van UWV: “SZW en UWV hebben met man en macht gewerkt aan de vormgeving van deze regeling. Nu is het onze opgave om de regeling zo goed mogelijk uit te voeren, want ondernemers en werknemers rekenen op ons. Het is een verantwoordelijke opdracht die goed past bij onze maatschappelijke functie. We zetten alles op alles om de afhandeling van de aanvragen zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Tozo
Afgelopen vrijdag zijn de voorwaarden voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) gepubliceerd. Deze regeling ondersteunt zelfstandige ondernemers, onder wie zzp'ers, met inkomensondersteuning en bedrijfskrediet, zodat zij een betere kans hebben om hun bedrijf voort te zetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en geldt vooralsnog tot 1 juni.

Politie zet heli in na gewelddadige woningoverval, verdachten spoorloos

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 maart is er een woningoverval geweest aan de Molenweg in Klarenbeek. Rond 3.30 uur die nacht kreeg de politie een melding dat de bewoners waren overvallen en bedreigd met een wapen. Een van de bewoners werd bruut wakker gemaakt door een van de overvallers en werd hard geslagen. De andere bewoonster werd bedreigd met een wapen. De overvallers zijn er uiteindelijk met een onbekende buit vandoor gegaan. Met een heli is de omgeving afgezocht.

De politie doet sporenonderzoek in de woning gedaan en spreekt met getuigen. Ook worden er camerabeelden uitgekeken. De politie wil graag meer informatie ontvangen om deze daders op te kunnen sporen. Mensen met informatie wordt gevraagd om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook vraagt de politie of mensen in de omgeving mogelijk over camerabeelden beschikken en deze met de politie willen delen. 

Massale uitstel Sony-films door coronavirus

Ook Sony heeft beslissingen genomen over het uitstellen van een aantal grote releases. Dat maakt Entertainment Weekly zojuist bekend. We houden in dit bericht de Amerikaanse releasedata aan, omdat de exacte releasedata voor Nederlandse bioscopen nog niet vrij zijn gegeven.

Ghostbusters: Afterlife, wat de grote zomerblockbuster voor de studio moest gaan worden, is verplaatst van 10 juli naar 5 maart. Ook Morbius, met Jared Leto in de hoofdrol als de beruchte vampier, moet verplaatsten van 31 juli naar 19 maart.

Daarnaast lopen een aantal titels vertraging op. Zo is de tweede Peter Rabbit-film van augustus naar januari verplaatst en is de film Greyhound tot nader orde vertraagd. Sony's Uncharted-film, het verhaal van de bekende videogame, loopt door deze verplaatsingen ook weer verdere vertraging op. De film zou in maart 2021 uitkomen, maar komt nu pas in oktober uit.

Massale uitstel Sony-films door coronavirus
Massale uitstel Sony-films door coronavirus

Man bespuugt agenten tijdens aanhouding: 'ik heb corona'

De politie heeft afgelopen zaterdag aan het begin van de avond een 21-jarige man uit Hoorn aangehouden. Hij wordt verdacht van een poging tot overval aan de Liornestraat in Hoorn, eerder die zaterdagmiddag. Tijdens die aanhouding werden politiemensen door deze verdachte bespuugd.

De verdachte gaf later aan bij de politiemensen dat hij besmet was met corona. Omdat de man niet getest is, is op dit moment niet bekend of hij daadwerkelijk coronapatient is. Teamchef Hoorn: ‘hoewel onze collega’s nuchter reageerden, hakt dit incident er behoorlijk in, zowel binnen het team als in hun privé-situatie. Deze collega’s zijn op dit moment gewoon aan het werk, maar dit incident maakte goed duidelijk dat wij dringend extra bescherming nodig hebben. Maandag zijn dan ook alle anti-spuugmaskers afgeleverd in onze noodhulp- en overige voertuigen in onze eenheid Noord-Holland.’

Vier politiemensen die in aanraking zijn geweest met de verdachte uit Hoorn hebben inmiddels aangifte gedaan van poging zware mishandeling. De 21-jarige verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

EP-leden willen ten minste ¤1.4 miljard voor EU-rampenbestrijding

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming heeft ten minste €1.4 mld nodig voor 2021-2027 om te verzekeren dat het voldoende uitgerust is om rampen te helpen bestrijden, volgens de leden van het Europees Parlement. Het fonds helpt EU-landen om op noodsituaties en rampen te reageren. In het verleden werd het geactiveerd om te helpen bij aardbevingen, branden, overstromingen en recent de evacuatie uit China van EU-burgers die getroffen werden door het coronavirus.

In een rapport dat op 5 maart werd aangenomen, zei de Parlementaire milieucommissie dat financiering van het mechanisme voor civiele bescherming ten minste €1.4 miljard moet bedragen in 2021-2027, zoals voorgesteld door de Europese Commissie. Ze willen ook meer duidelijkheid over hoe de financiering verdeeld kan worden tussen preventie, paraatheid en respons. De commissie zei dat een aanzienlijk grotere hoeveelheid naar paraatheid moet gaan.

EU-defensiemechanisme om levens te redden
Sinds de oprichting in 2001, werd het EU-mechanisme voor civiele bescherming – een samenwerkingssysteem voor wederzijdse bijstand – al 330 keer ingeschakeld om in en buiten de EU op natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen te reageren, zoals bosbranden, overstromingen, zee verontreiniging, aardbevingen, orkanen, industriële ongevallen en crisissen zoals gezondheidscrisissen.

Tijdens de huidige coronavirus-uitbraak, werd het gebruikt om de levering van medisch urgentiemateriaal naar China en beschermingsmateriaal naar Italië te coördineren en mede te financieren. Het heeft ook geholpen om EU-burgers uit het Wuhan-gebied in China en van het Diamond cruiseschip (aangemeerd Yokohama, Japan) terug naar huis te repatriëren.

Het versterken van de capaciteit om op noodsituaties te reageren
Wanneer een lidstaat getroffen wordt door een ramp, kan het hulp vragen via het mechanisme. De Commissie coördineert de respons en financiert ten minste 75% van het transport en operationele kosten.

In 2019 ontwikkelde de EU een nieuwe Europese reserve voor bijkomende middelen, dat RescEU heet, om onmiddellijk in te springen wanneer de middelen die door de lidstaten ingezet worden niet voldoende zijn.

EP-leden willen in het 2021-2027 programma een groter bedrag toewijzen aan paraatheid, inclusief financiering om de nieuwe en noodzakelijke RescEU uitrusting en materialen te kopen – zoals vliegtuigen voor bosbrandbestrijding, speciale waterpompen, veldhospitalen en speciale medische apparatuur.

Volgende stappen
Na het debat en de stemming tijdens de plenaire sessie over het 2021-2027 programma voor het mechanisme voor civiele bescherming, zal het Parlement beginnen aan de onderhandelingen met de Raad van ministers.

Coronacrisis zorgt voor minder luchtvaart in februari

Het mag geen verrassing zijn dat het virus ook zijn stempel op de luchtvaartsector drukt. Het CBS zette wat cijfers op een rijtje. In februari 2020 is het aantal passagiers in de luchtvaart voor het eerst in zeven jaar gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Waar in januari het aantal passagiers nog steeg met 1,8 procent, waren er in februari 1,3 procent minder passagiers die van en naar de Nederlandse luchthavens reisden. Het aantal passagiers dat van en naar Azië vloog, daalde in februari met bijna 19 procent ten opzichte van februari 2019. Op dat moment was de Coronacrisis in Azië al in volle gang 

Passagiers China en Hongkong sterk afgenomen
Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal passagiers van en naar met name China en Hongkong sterk gereduceerd. Reisden in februari 2019 nog 89.400 passagiers tussen Nederland en China, in februari 2020 waren dat er 19.700 , een daling van 78 procent. Zo heeft bijvoorbeeld KLM na 3 februari geen enkele vlucht naar China uitgevoerd. Het aantal reizigers van en naar Hongkong nam af van 31.300 passagiers in februari 2019 naar 18.100 een jaar later, een daling van 42 procent. Het aantal reizigers op Singapore en Zuid-Korea nam in februari af met respectievelijk 3,5 en 2,6 procent.

Daling aantal passagiersvluchten tussen Nederland en China
De daling van het totaal aantal vluchten in februari tussen Nederland en China vond hoofdzakelijk plaats bij de passagiersvluchten. In februari 2019 werden er 341 passagiersvluchten tussen Nederland en China uitgevoerd, een jaar later 122, een daling van 64 procent. Het aantal passagiersvluchten op Hongkong daalde in dezelfde periode met 2,7 procent.

De maatregelen van overheden en luchtvaartmaatschappijen in februari hadden voornamelijk betrekking op het vervoer van personen en niet zozeer op het vervoer van goederen. Het aantal vrachtvluchten op China nam toe van 189 vrachtvluchten in februari 2019 naar 202 in februari 2020, een stijging van bijna 7 procent.

Politie onderzoekt diefstal Van Gogh schilderij in Laren

In de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart is een schilderij gestolen uit het museum Singer in Laren. Er is rond 03.15 uur ingebroken en daarbij is één schilderij, ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’(1884) van Vincent van Gogh gestolen.

Het schilderij is in bruikleen van het Groninger museum. Tijdens de inbraak werd een glazen deur vernield om binnen te kunnen komen. Na het inbraakalarm zijn agenten direct naar het museum gegaan. Daar en in de naaste omgeving troffen zij de dader(s) niet meer aan.

Er is een rechercheonderzoek gestart dat onderzoekt wie het gedaan heeft/hebben en waar het schilderij nu is. In dat onderzoek werken diverse expertises samen, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam. Er worden o.a. camerabeelden gezocht, veiliggesteld en geanalyseerd. Er worden getuigen bevraagd en buurtonderzoek gedaan.

Getuigen wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Mensen uit de omgeving die over camerabeelden beschikken wordt gevraagd om deze met de politie te delen. Dat is mogelijk via het tipformulier

Ex-werknemer aangehouden voor gewapende overval koeriersbedrijf

Op 24 augustus 2019 werd een koeriersbedrijf aan de De Tweeling te Den Bosch overvallen door een groep gewapende mannen. De politie heeft gisteren een 20-jarige man aangehouden als verdachte voor de gewapende overval.

De verdachte is een oud-werknemer van het koeriersbedrijf. Hij is op maandag 30 maart aangehouden op het politiebureau aan de Kroonstraat in Utrecht. Het betreft een 20-jarige man uit Utrecht. De hoofdverdachte in deze zaak werd vorige week aangehouden, ook in Utrecht.  Dat gaat om een een 23-jarige man zonder vaste woon – of verblijfplaats.

Het onderzoek naar de andere daders gaat onverminderd door aldus de recherche. Mensen met informatie wordt gevraagd contact op te nemen via 0900-8844 of 080-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

NieR Replicant krijgt een nieuwe versie

Square Enix maakt bekend dat de third-person action RPG NieR Replicant opnieuw wordt gemaakt als NieR Replicant ver.1.22474487139… voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. We hebben nu al medelijden met presentatoren die de titel moeten uitspreken.

Na het Japanse debuut van het origineel in 2010 verschijnt deze game nu voor het eerst in het Westen als NieR Replicant ver1.22474487139…. De game verplaatst spelers naar een apocalyptische wereld waarin ze een reis beleven met een jongen die zijn zusje wil genezen van een dodelijke ziekte. NieR Replicant ver.1.22474487139… is ontwikkeld in samenwerking met Toylogic en een team met daarin de director Yoko Taro, composer Keiichi Okabe en producer Yosuke Saito, die allen aan NieR:Automata hebben gewerkt. Die game heeft na de release in 2017 wereldwijd inmiddels meer dan 4,5 miljoen verscheepte exemplaren en digitale verkopen. Mocht je die nog niet gespeeld hebben en je hebt een Xbox: op 2 april komt NieR:Automata naar Xbox Game Pass.

Een releasedatum voor NieR Replicant ver.1.22474487139… is nog niet bekendgemaakt.

FOK! Wat een weer: zon, maar fris

Goeiedag!  

Het was gisteren een uitermate frisse dag. De wolkenluchten waren echter wel mooi om te zien, want je kon duidelijk aan de vorm van de bewolking zien dat we diep in polaire lucht zitten. Dit hoort echter meer in januari thuis dan eind maart. Er vielen ook wat buitjes en die gingen hier en daar gepaard met wat hagel. Natte sneeuw is vrijwel nergens gesignaleerd. Net over de grens in Duitsland zaten wat actievere buien en daar kwam het zelfs tot onweer. De hoeveelheden neerslag in ons land lagen tussen de 0 en 1 mm. Lachwekkend dus.

Vandaag is er veel zon en is het droog. Wel is het wederom erg fris met maximaal 8 graden. De wind uit het noordoosten stelt gelukkig weinig voor.

Ook de rest van de week is het droog met geregeld zon en blijft het te koud voor de tijd van het jaar.

Game ze!  

Meer weer op FOK!

Sneeuw in Berlijn (Foto: vriend van qltel)
In Berlijn is het nog kouder dan hier. Een heuze sneeuwbui (Foto: Vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zorgberoepen emotioneel meest veeleisend, docenten meest betrokken in 2018

Werknemers in pedagogische beroepen gaven in 2018 het vaakst van alle beroepen aan emotioneel betrokken te raken bij hun werk. Dit geldt voor bijna drie op de tien. Ook ervaarden zij het werk bovengemiddeld vaak als veeleisend. Dat laatste geldt nog meer voor werknemers in zorg- en welzijnsberoepen. Dit meldt het CBS op basis van cijfers uit de Nationale Enquête arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.

De NEA is een internetenquête onder bijna 63 duizend werknemers (in 2018) van 15 tot 75 jaar die in Nederland werken. Zij krijgen vragen over arbeidsomstandigheden, -ongevallen, -verhoudingen, -voorwaarden, en werkinhoud. Ook wordt gevraagd in hoeverre ze emotioneel betrokken raken bij het werk, en hoe vaak ze het werk als emotioneel veeleisend ervaren.

Onder leerkrachten in het basisonderwijs is het aandeel dat zei vaak of altijd emotioneel betrokken te raken bij het werk met bijna 39 procent het hoogst van alle onderzochte beroepsgroepen (gemiddeld 15 procent). Zij staan de hele onderzochte periode (2014-2018) al aan de top als het gaat om emotionele betrokkenheid. Leerkrachten tot 35 jaar raken vaker betrokken (42 procent) dan leraren van 35 tot 75 jaar (37 procent). Ook docenten algemene vakken in het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) raken bovengemiddeld vaak betrokken, vrouwen vaker (36 procent) dan mannen (29 procent).

Daarnaast is de betrokkenheid bij het werk ook hoog onder psychologen en sociologen (33 procent), docenten beroepsgerichte vakken in het vo en het mbo (29 procent), en onder docenten in het hoger onderwijs (ho) en hoogleraren (27 procent).

Helft psychologen en maatschappelijk werkers vindt werk emotioneel veeleisend
Werknemers in zorg- en welzijnsberoepen, zoals psychogen, maatschappelijk werkers en verpleegkundigen, en medewerkers van politie en brandweer, vonden in 2018 hun werk het vaakst emotioneel veeleisend. Van de psychologen en sociologen vond 56 procent dat het werk vaak of altijd emotioneel veel van ze vergt (in 2014 nog 49 procent), voor maatschappelijk werkers is dit 50 procent.

Van de gespecialiseerde verpleegkundigen rapporteerde ruim 43 procent dat ze hun werk vaak emotioneel veeleisend vinden, van politie- en brandweer medewerkers 37 procent. Emotioneel veeleisend werk speelt een rol in het optreden van gezondheidsklachten en verzuim. Uit eerder onderzoek bleek al dat de gezondheids- en welzijnszorg het hoogste ziekteverzuim heeft van alle bedrijfstakken.

De tien beroepsgroepen waarin werknemers hun werk het vaakst als emotioneel veeleisend ervaren, komen allemaal voor op de lijst van cruciale beroepsgroepen, die sinds het uitbreken van COVID-19 door de overheid is opgesteld. Het betreft beroepen in de zorg, politie en brandweer, en het onderwijs. De beroepsgroepen in de door het CBS gehanteerde beroepenclassificatie sluiten niet naadloos aan bij de beroepsgroepen op de lijst die de Rijksoverheid recent heeft opgesteld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #44
special
Random Pics van de Dag #43
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
special
Random Pics van de Dag #42
special
Vijf gametips voor de maand juli
special
Alleen maar lollige kattenplaatjes
©FOK.nl e.a.